Irek-M1 Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 (edytowane) Prace nad wyposażeniem etażerki trwają mam zrobioną prawą stronę w sumie powstało kolejnych 39 elementów. Aby lepiej móc oglądać dodałem zieloną "tkaninę", która ostatecznie po pomalowaniu znajdzie swojej miejsce tam na stałe i przymiarka z etażerką a dla tych co nie widzieli nasze MIGI w USA zmieniły miejsce lokalizacji i zgodnie z zapowiedziami chcą je przywrócić do lotu. Po latach przechowywania wyglądają jak by były zabrane dopiero co z naszego lotniska. Nie to co nasze muzealne egzemplarze. podróż Edytowane 7 Listopada 2021 przez Irek-M1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Coraz bogatsza ta wnęka i nawet zawiasy etażerki pasują 1 godzinę temu, Irek-M1 napisał: W tym ujęciu Migi na lawecie prezentują się znakomicie. Swoją drogą świetny temat na dioramę, polskie migi na amerykańskich lawetach. W dniu 24.10.2021 o 08:43, Irek-M1 napisał: "BRAWO RYMULUS" czas omówić miejsce przekazania wygranej Zapamiętuję. Jak będę u teściów w Sławnie w odwiedzinach to się odezwę w celu odebrania nagrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 Godzinę temu, rymulus napisał: Zapamiętuję. Jak będę u teściów w Sławnie w odwiedzinach to się odezwę w celu odebrania nagrody. Zapraszam. Ze Sławna to już rzut beretem do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 8 Listopada 2021 Share Napisano 8 Listopada 2021 Mega praca w mistrzowskim wykonaniu . Wielkie umiejętności !!!!!!. W tej skali mając twoje umiejętności można wykonać praktycznie idealną kopię oryginału bez kompromisów . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) Witam wszystkich w 2022 i po roku czas pokazać postęp prac w luku etażerki. Cały luk został pomalowany, pobrudzony i wyłożony tkaniną wykładaną przez 7 godzin. Straszną trudność sprawiło malowanie samej krawędzi luku ze względu na złożone kształty, ilość kolorów na tym fragmencie oraz po pomalowaniu konieczność położenia uszczelki o średnicy 0,17 mm . W sumie dołożyłem około 150 elementów do już wykonanych wcześniej. Na ten moment trwają prace przy układaniu wiązek z przewodami tak aby można było podłączyć agregaty. Oryginał Model To zaczynamy uzbrajać wnętrze: obecny wygląd: Edytowane 16 Stycznia 2022 przez Irek-M1 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Ależ to będzie piękny model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 Trzeba najpierw dobrnąć do końca. W realu to wygląda zdecydowanie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 19 Stycznia 2022 Share Napisano 19 Stycznia 2022 Wygląda to super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 W dniu 10.05.2012 o 17:51, Irek-M1 napisał: Po zakonczeniu 6-cio letnich trudów z LIM-em rozpoczynam prace nad nowym modelem. Mam nadzieję iż uda mi się go skończyć trochę szybciej. Nie chcę wyjść na malkontenta, bo zawsze jestem pod wrażeniem zaglądając do tego warsztatu. Mam jednak pewne podejrzenie, że Kolega nie nie skończy tego modelu szybciej niż poprzedniego . Tak z ciekawości, jaki jest +- procentowy stan zaawansowania prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2022 (edytowane) 16 godzin temu, giberes napisał: Nie chcę wyjść na malkontenta, bo zawsze jestem pod wrażeniem zaglądając do tego warsztatu. Mam jednak pewne podejrzenie, że Kolega nie nie skończy tego modelu szybciej niż poprzedniego . Tak z ciekawości, jaki jest +- procentowy stan zaawansowania prac? To, że nie skończę tego projektu szybciej to pewne jest nie na 100 a na 300%. Co do zaawansowania prac to mam problem z odpowiedzią, gdyż jeśli skończę etażerkę to i uzupełnię puste luki, które są już robione to 80% ale jak dołożę jeszcze to co chcę zrobić to 50-60%. W sumie mam dokumentację na otwarcie około 60 luków i możliwość zrobienie jeszcze dodatkowej dokumentacji na kolejne. Na pewno będzie to projekt mojego życia i tak był traktowany od samego początku tzn. kiedy po raz pierwszy dotknąłem samolotu jako mały chłopak, kiedy godzinami siedziałem na lampach na ścieżce do lądowania , robiłem czarno białe zdjęcia migów siedząc na płocie oraz kiedy były wycofywane ze służby w lotnictwie i były m.in pakowane do kontenerów do wysyłki do USA. Jestem bardzo rad, że chociaż tam można zobaczyć nasze MIG-i w stanie którego może pozazdrościć nie jedno muzeum w Polsce. Nawet dziś rozmawiałem z technikiem migów, który w lutym wylatuje do Stanów w celu sprawdzenia kontroli stanu samolotu tak aby można je przebazować drogą lotniczą w inne miejsce. Zobaczymy czy w obecnych warunkach podróż dojdzie do skutku i czy uda się porobić tam zdjęcia. Trzymam kciuki Edytowane 26 Stycznia 2022 przez Irek-M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomhajzler@gmail.com Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 Zawsze jednym z największych problemów jest dokumentacja. Gdy jest ograniczona, niedobrze. Jak masz jej mnóstwo, jeszcze gorzej. Już się boję jak coś ciekawego ten technik przywiezie ze Stanów, zaawansowanie może spaść do 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2022 (edytowane) Nie czekam na ino-zdjęcia ze Stanów bo to będzie szparka lub ML. Mój to MF z którym mam już umówione spotkanie na przyszły tydzień. Tomku sam wiesz iż robiąc zdjęcia zawsze znajdzie się coś co się pominęło i brakuje tego do pełni szczęścia Edytowane 26 Stycznia 2022 przez Irek-M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 2 godziny temu, Irek-M1 napisał: Na pewno będzie to projekt mojego życia i tak był traktowany od samego początku tzn. kiedy po raz pierwszy dotknąłem samolotu jako mały chłopak, kiedy godzinami siedziałem na lampach na ścieżkach lądowania , robiłem czarno białe zdjęcia migów siedząc na płocie oraz kiedy były wycofywane ze służby w lotnictwie i były m.in pakowane do kontenerów do wysyłki do USA. Jestem bardzo rad, że chociaż tam można zobaczyć nasze MIG-i w stanie którego może pozazdrościć nie jedno muzeum w Polsce. Nawet dziś rozmawiałem z technikiem migów, który w lutym wylatuje do Stanów w celu sprawdzenia kontroli stanu samolotu tak aby można je przebazować drogą lotniczą w inne miejsce. Zobaczymy czy w obecnych warunkach podróż dojdzie do skutku i czy uda się porobić tam zdjęcia. Trzymam kciuki Piękna historia Irek. Ja spędzałem tak czas w Radomiu na lotnisku. Na terenie jednostki było osiedle i przedszkole i w zasadzie mogę powiedzieć, że wychowałem się w hangarze z Iskrami. Lata potem kiedy mojego wujka-pilota przeniesiono z Goleniowa do Słupska miałem okazję odwiedzić go w pułku. Zachowało mi się kilka zdjęć Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2022 15 minut temu, Trojan napisał: Piękna historia Irek. Ja spędzałem tak czas w Radomiu na lotnisku. Na terenie jednostki było osiedle i przedszkole i w zasadzie mogę powiedzieć, że wychowałem się w hangarze z Iskrami. Lata potem kiedy mojego wujka-pilota przeniesiono z Goleniowa do Słupska miałem okazję odwiedzić go w pułku. Zachowało mi się kilka zdjęć Pozdrawiam! a mogę przesłać do stowarzyszenia 28 plm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 1 minutę temu, Irek-M1 napisał: a mogę przesłać do stowarzyszenia 28 plm Oczywiście Ale więcej chyba już nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 Czas na kolejną aktualizację. Dokończyłem kładzenie wiązek z kablami wokoło luku oraz cała ścianę tylną. I tak jak to w modelarstwie bywa 95% elementów nie będzie widać. Udało się prawidło połączyć krzywki i cięgna z luku gdzie się chowało się działko z tymi w etażerce, które przenoszą ruch na grzbiet kadłuba. Powoli również montowane jest wyposażenie na bokach. Również przód został doprowadzony do stany tak aby można było umieszczać na konstrukcji poszczególne wyposażenie. Równolegle w Corelu rozrysowuję wszystkie pojemniki jaki będą montowane na konstrukcjach zarówno z tyłu jak i przodu Tył: i z założonymi cięgnami i przód a teraz na smutno -widok 460, którą robię stan obecny i wygląd po przetransportowaniu ze Słupska do Rzeszowa 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Te pierwsze kilka fotek to jest model czy oryginał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 51 minut temu, KayFranz napisał: Te pierwsze kilka fotek to jest model czy oryginał? model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Taa, akurat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomhajzler@gmail.com Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 4 godziny temu, Irek-M1 napisał: I tak jak to w modelarstwie bywa 95% elementów nie będzie widać. No właśnie. Ale zostają zdjęcia i poczucie dobrze wykonanej pracy. Gdyby nie ta taśma Tamiyi można pomylić zdjęcia modelu z oryginałem. Się podoba. TH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 3 godziny temu, KayFranz napisał: Taa, akurat... a może tak 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 27 Marca 2022 Autor Share Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) Na ten moment mały moduł złożony z 77elementów-podstawa pod agregaty. Ktoś kto to zaprojektował powinien dostać Nobla za komplikowanie życia. umieszczony do przymiarki i oryginał Edytowane 27 Marca 2022 przez Irek-M1 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Marca 2022 Share Napisano 27 Marca 2022 26 minut temu, Irek-M1 napisał: mały moduł złożony z 77elementów Tyle części to niektóre całe zestawy mają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 27 Marca 2022 Share Napisano 27 Marca 2022 Nobla to powinieneś dostać Ty kolego, za odtworzenie tego w skali... To co tu się dzieje dla mnie jest niepojęte ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 27 Marca 2022 Autor Share Napisano 27 Marca 2022 mam problem pokazać to w luku, gdyż miejsca jest tam strasznie mało. To dopiero początek tego co projektant tak umieścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi