Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie słyszałem o zmianie wzoru kamuflażu przy tej okazji. .

Może przynajmniej znikną te obleśne ciemne obramówki.

Napisano
Co w nich obleśnego? Mnie się podobają i są bardzo ciekawe z modelarskiego punktu widzenia.

Zdecydowanie, są ciekawym akcentem na naszych F-16, jeszcze szachownice lov-vis by się przydały

Napisano
Nie słyszałem o zmianie wzoru kamuflażu przy tej okazji. .

Może przynajmniej znikną te obleśne ciemne obramówki.

Ale się czepiliście ich. Kiedy one nie są tak mocno widoczne, jak np. na ostatnim modelu Banny'ego w galerii. Wszystko zależy od światła i kąta obserwacji. Powiem nawet, że gołym okiem nie rzucają się tak mocno w oczy jak, przy zmodyfikowanych zdjęciach .

• 3 weeks later...
Napisano

Zresztą przynajmniej jeden Jastrząb (4040) był już przemalowany - zauważyłem to kiedyś na zdjęciach statecznika pionowego. Musiało to jednak nastąpić jeszcze w USA.

Podobno towarzysze amerykańscy mieli z nim lekki problem, to i przemalowali skutki.

Napisano

Zauważyłem podczas Święta lotnictwa, że jedne eFy to mają, inne zaś - nie. Mianowicie co to jest? (zaznaczone czerwonymi kółkami gwoli ścisłości )

6ac2818eff053c1bmed.jpg

Pozdrawiam,

JK

PS. Fotka jest linkiem do nieco większego zdjęcia

Napisano

Szczerze mówiąc nie wiem jakie uzbrojenie i wyposażenie specjalne mogą przenosić nasze F-16 i co z tego kupiliśmy, ale wygląda mi to na jakiś zasobnik podwieszony pod węzłem podwlotowym (może LANTIRN lub coś podobnego do lotów na małej wysokości i omijania przeszkód terenowych?).

Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Myślę, że F-16 kryją jeszcze przede mną wiele tajemnic .

Pozdrawiam,

JK

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Mam pytanie dysponuje ktoś zdjęciami F-16D o nr 4078 interesują mnie górne powierzchnie fajnie by było gdyby miał jeszcze na sobie konforemne zbiorniki paliwa ale bez nich też będzie super. Wolałbym mieć pewność że to co jet w instrukcji hasegawe.

• 1 month later...
Napisano

Moim zdaniem te obramowania to nic innego jak niechlujstwo malarzy w USA. Na zdjęciach ze zbliżeniami widać, ze najpierw malowali zarys plam a później na odwal się wypełniali wnętrze plamy. Tutaj pewnie wypełnienie jest wykonane staranniej (umówmy się, kamuflaże naszych Su-22 i MiG-29 z Bydgoszczy są świetne ;) ) toteż i różnicy w odcieniach nie widać. Może i się doczekamy na F-16 indywidualnych kamuflaży zamiast jednego schematu, kto wie.

• 1 month later...
Napisano

Mam pytanie odnośnie bomb GBU-24. Podczas wizyty w bazie w Łasku w zeszłym roku przy okazji konkursu do obejrzenia była właśnie taka bomba. Zestaw lotek i seeker były założone na ćwiczebną Mk. 84. Z wikipedii dowiaduję się, że GBU-24 może być w kilku odmianach, m. in. na podstawie Mk. 84 oraz BLU-109. I teraz moje pytanie: czy nasze F-16 mogą przenosić GBU-24 z głowicą BLU-109? Pytanie wynika stąd, że w zestawie Kinetica do greckiego C GBU-24 są tylko w odmianie BLU-109 a bomby wyglądają fajnie i pewnie właśnie te bomby chciałbym podwiesić. Jeśli nasze F-16 nie mogą przenosić BLU-109 (lub nie mamy kupionych) to od biedy mogę przerobić JDAM.

I jeszcze jedno: czy są jakieś ograniczenia wersji C w stosunku do wersji D jeśli chodzi o przenoszenie bomb? Co maksymalnie mogę podczepić pod C z założonymi CFT? Chodzi o pylony 3, 4, 6 i 7.

Najchętniej to bym wrzucił na 3 i 7 po dwie GBU-12 na TER a na 3 i 6 po GBU-24 zamiast zbiorników 370 galonów. Reszta to 2xAIM-9 i 2xAIM-120 plus zbiornik 300 gal pod kadłub. No i CFT. Robię F-16C. Czy w ogóle oderwałby się od ziemi?

Napisano
I jeszcze jedno: czy są jakieś ograniczenia wersji C w stosunku do wersji D jeśli chodzi o przenoszenie bomb? Co maksymalnie mogę podczepić pod C z założonymi CFT? Chodzi o pylony 3, 4, 6 i 7.

Najchętniej to bym wrzucił na 3 i 7 po dwie GBU-12 na TER a na 3 i 6 po GBU-24 zamiast zbiorników 370 galonów. Reszta to 2xAIM-9 i 2xAIM-120 plus zbiornik 300 gal pod kadłub. No i CFT. Robię F-16C. Czy w ogóle oderwałby się od ziemi?

Takiej "choinki" sobie nie przypominam. USAF ma swoje standardowe zestawy uzbrojenia i ten wydaje mi się dość dziwny. Radziłbym poprzeglądać zdjęcia i wybrać jakąś realnie używaną kombinację. Może znajdziesz i taką...

Przy okazji, na wszelki wypadek zwrócę uwagę, że jeśli na pozycji 4 i 6 wisi coś innego niż zbiorniki, to używane są tam takie same belki, jakie zwykle są na pozycjach 3 i 7. Mnie to w pewnym momencie zaskoczyło. Te długie belki, typowe dla pozycji 4 i 6, stanowią praktycznie jedną całość ze zbiornikami (nawet są zakładane i zdejmowane razem) i są używane tylko z nimi.

O kwestii belek na 4 i 6 wiem i martwi mnie to, bo w zestawie mam tylko dwa pylony pod bomby i to może mnie zmusić do zawieszenia zbiorników.

Generalnie sęk w tym, że zestawy, które nosiły nasze F-16 nawet na Alasce są dość nudne :P

GBU-24 z Mk. 84 mogę sobie zrobić z zestawowych JDAMów i GBU-24 z BLU-109. Dużo trzeba będzie zeszlifować z JDAMa :P

Napisano

W tej chwili nie mamy w Polsce zestawów BLU-109. Planowano zakup takich jakiś czas temu ale na razie sprawa przycichła. Więc póki co to GBU-24 tylko z Mk.84.

Napisano
USAF ma swoje standardowe zestawy uzbrojenia i ten wydaje mi się dość dziwny. Radziłbym poprzeglądać zdjęcia i wybrać jakąś realnie używaną kombinację. Może znajdziesz i taką...

Tylko schematy USAFu nie uwzględniają jednej zasadniczej rzeczy - CFT. Więc tak do końca wzorować się na nich nie da.

Napisano

RAV, zgoda. Tylko ciężko chyba trafić na schemat podwieszeń dla samolotu z CFT. Praktycznie zbiorniki te nie były jeszcze na żadnym F-16 wykorzystane w realnym konflikcie (tu mogę się mylić, ponieważ nie jestem pewien jak to było w przypadku ostatnich operacji lotniczych w Libii, lub prowadzonych przez Izrael itp.). I w tym szkopuł. Trzeba wszystko policzyć. Udźwig maksymalny i wagi bomb i pylonów. Takich informacji to szukałbym na f-16.net.

Karambolis8, gdy widzę warsztat efa praktycznie w większości przypadków staram się pomóc.

To chyba najcięższa konfiguracja jaką na szybko kojarzę:

f16iinflightso.jpg

Zbiorniki pod kadłubem, to większa odmiana tych standardowych. Dlatego też konfiguracja proponowana przez Ostach może okazać się dopuszczalna.