Banny Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Wczoraj usłyszałem informację w TV, że polskie Jastrzębie będą przemalowywane... Ktoś wie coś więcej na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 http://lotnictwo.net.pl/10-lotnictwo_wojskowe/121-lotnictwo_wojskowe_po_zimnej_wojnie/48017-malowanie_polskich_f_16_a.html#post798114 Opis metody usuwania powłoki lakierowej z F-16 w WZL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Nie słyszałem o zmianie wzoru kamuflażu przy tej okazji. . Może przynajmniej znikną te obleśne ciemne obramówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Co w nich obleśnego? Mnie się podobają i są bardzo ciekawe z modelarskiego punktu widzenia. Zdecydowanie, są ciekawym akcentem na naszych F-16, jeszcze szachownice lov-vis by się przydały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Nie słyszałem o zmianie wzoru kamuflażu przy tej okazji. . Może przynajmniej znikną te obleśne ciemne obramówki. Ale się czepiliście ich. Kiedy one nie są tak mocno widoczne, jak np. na ostatnim modelu Banny'ego w galerii. Wszystko zależy od światła i kąta obserwacji. Powiem nawet, że gołym okiem nie rzucają się tak mocno w oczy jak, przy zmodyfikowanych zdjęciach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 29 Sierpnia 2012 Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Zresztą przynajmniej jeden Jastrząb (4040) był już przemalowany - zauważyłem to kiedyś na zdjęciach statecznika pionowego. Musiało to jednak nastąpić jeszcze w USA. Podobno towarzysze amerykańscy mieli z nim lekki problem, to i przemalowali skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 1 Września 2012 Share Napisano 1 Września 2012 Zauważyłem podczas Święta lotnictwa, że jedne eFy to mają, inne zaś - nie. Mianowicie co to jest? (zaznaczone czerwonymi kółkami gwoli ścisłości ) Pozdrawiam, JK PS. Fotka jest linkiem do nieco większego zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 1 Września 2012 Share Napisano 1 Września 2012 Szczerze mówiąc nie wiem jakie uzbrojenie i wyposażenie specjalne mogą przenosić nasze F-16 i co z tego kupiliśmy, ale wygląda mi to na jakiś zasobnik podwieszony pod węzłem podwlotowym (może LANTIRN lub coś podobnego do lotów na małej wysokości i omijania przeszkód terenowych?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 1 Września 2012 Share Napisano 1 Września 2012 A nie jest to zasobnik celowniczy "sniper"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 2 Września 2012 Share Napisano 2 Września 2012 Dziękuję za odpowiedź. Myślę, że F-16 kryją jeszcze przede mną wiele tajemnic . Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 26 Września 2012 Share Napisano 26 Września 2012 W nawiązaniu do wątku nowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Mam pytanie dysponuje ktoś zdjęciami F-16D o nr 4078 interesują mnie górne powierzchnie fajnie by było gdyby miał jeszcze na sobie konforemne zbiorniki paliwa ale bez nich też będzie super. Wolałbym mieć pewność że to co jet w instrukcji hasegawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 F-16D 4078 na Lotnictwo.net Myślę, że tu powinieneś znaleźć coś interesujacego dla siebie, choć bezpośredniego ujęcia na górę kadłuba nie ma. Generalnie polskie szesnastki mają wszystkie zbliżone malowania. 4080 dla przykładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 18 Listopada 2012 Share Napisano 18 Listopada 2012 W nawiązaniu do wątku nowości. To anteny systemu identyfikacji "swój-obcy" ( IFF) Pierwszy z brzegu link z garścią informacji: http://www.aerospaceweb.org/question/planes/q0286b.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 19 Listopada 2012 Share Napisano 19 Listopada 2012 Tzw "birdslicers". Tną ptaszki zanim te uderzą w owiewkę. Ach ci Amerykanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 http://www.defence24.pl/wzl-2-s-a-bydgoszczy-maluja-f-16/ Idzie w dobrą stronę. Obyśmy wkrótce usłyszeli, że WZL-2 będzie wykonywało wszystko prace romontowe na naszych szesnastych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Czyżby zniknęło charakterystyczne obramowanie ciemnych plam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Moim zdaniem te obramowania to nic innego jak niechlujstwo malarzy w USA. Na zdjęciach ze zbliżeniami widać, ze najpierw malowali zarys plam a później na odwal się wypełniali wnętrze plamy. Tutaj pewnie wypełnienie jest wykonane staranniej (umówmy się, kamuflaże naszych Su-22 i MiG-29 z Bydgoszczy są świetne ;) ) toteż i różnicy w odcieniach nie widać. Może i się doczekamy na F-16 indywidualnych kamuflaży zamiast jednego schematu, kto wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Mam pytanie odnośnie bomb GBU-24. Podczas wizyty w bazie w Łasku w zeszłym roku przy okazji konkursu do obejrzenia była właśnie taka bomba. Zestaw lotek i seeker były założone na ćwiczebną Mk. 84. Z wikipedii dowiaduję się, że GBU-24 może być w kilku odmianach, m. in. na podstawie Mk. 84 oraz BLU-109. I teraz moje pytanie: czy nasze F-16 mogą przenosić GBU-24 z głowicą BLU-109? Pytanie wynika stąd, że w zestawie Kinetica do greckiego C GBU-24 są tylko w odmianie BLU-109 a bomby wyglądają fajnie i pewnie właśnie te bomby chciałbym podwiesić. Jeśli nasze F-16 nie mogą przenosić BLU-109 (lub nie mamy kupionych) to od biedy mogę przerobić JDAM. I jeszcze jedno: czy są jakieś ograniczenia wersji C w stosunku do wersji D jeśli chodzi o przenoszenie bomb? Co maksymalnie mogę podczepić pod C z założonymi CFT? Chodzi o pylony 3, 4, 6 i 7. Najchętniej to bym wrzucił na 3 i 7 po dwie GBU-12 na TER a na 3 i 6 po GBU-24 zamiast zbiorników 370 galonów. Reszta to 2xAIM-9 i 2xAIM-120 plus zbiornik 300 gal pod kadłub. No i CFT. Robię F-16C. Czy w ogóle oderwałby się od ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 I jeszcze jedno: czy są jakieś ograniczenia wersji C w stosunku do wersji D jeśli chodzi o przenoszenie bomb? Co maksymalnie mogę podczepić pod C z założonymi CFT? Chodzi o pylony 3, 4, 6 i 7.Najchętniej to bym wrzucił na 3 i 7 po dwie GBU-12 na TER a na 3 i 6 po GBU-24 zamiast zbiorników 370 galonów. Reszta to 2xAIM-9 i 2xAIM-120 plus zbiornik 300 gal pod kadłub. No i CFT. Robię F-16C. Czy w ogóle oderwałby się od ziemi? Takiej "choinki" sobie nie przypominam. USAF ma swoje standardowe zestawy uzbrojenia i ten wydaje mi się dość dziwny. Radziłbym poprzeglądać zdjęcia i wybrać jakąś realnie używaną kombinację. Może znajdziesz i taką... Przy okazji, na wszelki wypadek zwrócę uwagę, że jeśli na pozycji 4 i 6 wisi coś innego niż zbiorniki, to używane są tam takie same belki, jakie zwykle są na pozycjach 3 i 7. Mnie to w pewnym momencie zaskoczyło. Te długie belki, typowe dla pozycji 4 i 6, stanowią praktycznie jedną całość ze zbiornikami (nawet są zakładane i zdejmowane razem) i są używane tylko z nimi. O kwestii belek na 4 i 6 wiem i martwi mnie to, bo w zestawie mam tylko dwa pylony pod bomby i to może mnie zmusić do zawieszenia zbiorników. Generalnie sęk w tym, że zestawy, które nosiły nasze F-16 nawet na Alasce są dość nudne :P GBU-24 z Mk. 84 mogę sobie zrobić z zestawowych JDAMów i GBU-24 z BLU-109. Dużo trzeba będzie zeszlifować z JDAMa :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silmeor Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 W tej chwili nie mamy w Polsce zestawów BLU-109. Planowano zakup takich jakiś czas temu ale na razie sprawa przycichła. Więc póki co to GBU-24 tylko z Mk.84. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 USAF ma swoje standardowe zestawy uzbrojenia i ten wydaje mi się dość dziwny. Radziłbym poprzeglądać zdjęcia i wybrać jakąś realnie używaną kombinację. Może znajdziesz i taką... Tylko schematy USAFu nie uwzględniają jednej zasadniczej rzeczy - CFT. Więc tak do końca wzorować się na nich nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Szkoda tylko, że znawcy często uaktywniają się dopiero w galerii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 RAV, zgoda. Tylko ciężko chyba trafić na schemat podwieszeń dla samolotu z CFT. Praktycznie zbiorniki te nie były jeszcze na żadnym F-16 wykorzystane w realnym konflikcie (tu mogę się mylić, ponieważ nie jestem pewien jak to było w przypadku ostatnich operacji lotniczych w Libii, lub prowadzonych przez Izrael itp.). I w tym szkopuł. Trzeba wszystko policzyć. Udźwig maksymalny i wagi bomb i pylonów. Takich informacji to szukałbym na f-16.net. Karambolis8, gdy widzę warsztat efa praktycznie w większości przypadków staram się pomóc. To chyba najcięższa konfiguracja jaką na szybko kojarzę: Zbiorniki pod kadłubem, to większa odmiana tych standardowych. Dlatego też konfiguracja proponowana przez Ostach może okazać się dopuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Akurat young to nie do Ciebie było, bo pomagasz nie tylko w przypadku F-16. Pamiętam choćby z mojego watku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi