manas Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 413 - w 1965 r. na stanie 3PLM Wrocław-Strachowice (za W. Sankowski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QdIaty Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 Nie dostaniesz od nich tych informacji bo już nie posiadają takich dokumentów. Ja mam sporo dokumentacji zdjęciowej oryginału, powiedz mi czy takie foty ci pasują ?? : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 Nie dostaniesz od nich tych informacji bo już nie posiadają takich dokumentów. Ja mam sporo dokumentacji zdjęciowej oryginału, powiedz mi czy takie foty ci pasują ?? : A mógłbyś wrzucić takie fotki na Forum ? Bardzo rzadko teraz można dorwać coś tak dokładnego .Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 Może coś pomogę w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QdIaty Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 jak będę miał chwile to wrzucę więcej fotek... chyba że to pilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 30 Maja 2015 Share Napisano 30 Maja 2015 Koledzy mam pytanie. Jakiego użyć końcowego lakieru bezbarwnego do modelu Lima 2 ?. Chodzi mi czy bardziej w stronę matu czy może połysku ?. Może półmat ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 30 Maja 2015 Share Napisano 30 Maja 2015 Półmat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 31 Maja 2015 Share Napisano 31 Maja 2015 Półmat Dziękować Leszku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Czerwca 2015 Share Napisano 16 Czerwca 2015 Temat był sygnalizowany na początku wątku, przejrzałem, poszukałem i mam pytanie: Czy w otchłani archiwów, internetów, gazet lub czasopism ujawniły się zdjęcia siemirowickiego SBLima 0732 w zakresie lewego skrzydła i stateczników poziomych? Inne rzuty są do odtworzenia, ale to lewe skrzydło do na razie tajne zagadnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 Mam pytanko, w jakim kolorze były felgi kół w MiG 15 z pierwszych dostaw do polski ?. Zielone czy może szare ?. Dokładnie chodzi mi o MiG-a 15 z nr 02. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurekogorek Napisano 21 Listopada 2015 Share Napisano 21 Listopada 2015 Mam pytanie, czy ktoś z was zdejmował z LIMa osłonę kabiny? Jeśli tak to czy można poprosić o krótką instrukcję jak to zrobić, żeby nie narobić szkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Lipca 2016 Share Napisano 18 Lipca 2016 Panowie - księgi i roczniki różnie piszą o aparatach fotograficznych na SBLimach-2Artach. Wiadomo jednak, iż na znacznej części egzemplarzy montowano je w lawecie uzbrojenia pomiędzy skrzynkami amunicyjnymi. Czy ktoś posiada i chciałby się podzielić fotką takiej lawety cyknietą od spodu (czyli gdy jest zamknięta). Interesuje mnie sposób wykonania okienka/zasłonki na obiektyw. Na własną rękę przy pomocy życzliwych ludzi sprawdzałem to przy 8020 w Drzonowie. Wiele wskazuje na to, że ów samolot miał prawdopodobnie aparat tylko w gondolce pod kadłubem z tyłu. Mam przeczucie, iż mój problem może zostać rozwiązany przez kogoś kto akurat wybierze się do MLP - tam mamy samolot 2004, względnie w Warszawie - tam jest 6010, względnie Dęblin - tam powinien być 6008 po ewakuacji z Łodzi, a także Grajewo - na pomnik wrócił odrestaurowany 3303. Pomożecie..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 18 Lipca 2016 Share Napisano 18 Lipca 2016 Klapka ;) otwarta powiedzy wylotami łusek http://www.grh9psk.pl/grajewski-lim-ek-powrocil-podsumowanie-projektu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Lipca 2016 Share Napisano 18 Lipca 2016 Dzięki, niby przeglądałem te fotki, a jednak umknęło. Przy okazji pytanie - czy wiemy jak to działało "na zadaniu" - klapkę odkręcano, czy otwierała się niczym drzwi komory bombowej na czas robienia zdjęć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 18 Lipca 2016 Share Napisano 18 Lipca 2016 Nie no, widzisz że klapka ma nawet szarniere . Mechanizm .Na zdjęciu 82 masz nie tylko sympatycnych kolegów ale równiez pulpit sterownia od aparatu.Na zdjeciu 35 można troche podejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Lipca 2016 Share Napisano 18 Lipca 2016 Czy ktoś posiada i chciałby się podzielić fotką takiej lawety cyknietą od spodu (czyli gdy jest zamknięta). Interesuje mnie sposób wykonania okienka/zasłonki na obiektyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Lipca 2016 Share Napisano 18 Lipca 2016 Dzięki!!! Ale łobuzy widzieliście, że w warsztacie źle robię i cicho było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Zdjęcie Wacław Hołyś. Źródło Facebook Babimost, lato 1961r. Pas identyfikacyjny na kadłubie biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 14 Listopada 2016 Share Napisano 14 Listopada 2016 Wszedłem ostatnio w posiadanie modelu MiGa-15bis Eduarda. Chciałbym dać mu numery z bazy w Modlinie z okresu, w którym w wojsku był tam mój dziadek (1961-1962). Bardzo chętnie przyjmę wszelkie informacje odnośnie numerów samolotów, które tam w tym okresie stacjonowały. Zdjęcia to dodatkowy plus, za nie też byłbym bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drzemi Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 Jako ciekawostka, na poniższym zdjęciu samolot wyprodukowany w Czechosłowacji jako Avia CS-102, przebudowany w Polsce do wariantu SBLim-2Art (latał podobno w Siemirowicach i Mierzęcicach), sprzedany w latach 90-tych do USA, przebudowany na dwuster, doprowadzony do stanu lotnego i niestety przemalowany: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 Latał w Siemirowicach. W Mierzęcicach był na stanie BSP /Baza Statków Powietrznych/ jako nielot ,skąd został sprzedany za granice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drzemi Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 Dzięki za sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drzemi Napisano 27 Maja 2017 Share Napisano 27 Maja 2017 Takie malowanie powstało otatnio w WZL-2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 8 Lipca 2017 Share Napisano 8 Lipca 2017 Szukam zdjęć samolotu Lim-1 n/b 736. Czy ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Es Napisano 6 Maja 2018 Share Napisano 6 Maja 2018 Bydgoski Lim2/Mig 15 Wojskowe Zakłady Lotnicze nr 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi