Skocz do zawartości

Su-20 - Pantera z przewagą dodatków własnych - 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator
Napisano

masochista onanista mega wypas czekam na kolejne aktualizacje

Pozdro i dużo czasu

Napisano

Nie wiem co palisz, bo do picia przyznałeś się w poprzednim poście, ale robota idzie ci po tym znakomicie.

Napisano
Jak tak patrze na ten warsztat to mam chęć usunąć swoje tematy i spalić modele

Nie tylko Ty. Patrząc na to, co tu się wyprawia w tej relacji, to przykro patrzeć na swoje dokonania.

Genialne wykonanie detali, ogromna precyzja no i ten wkład pracy włożony w model. Mistrzostwo!

Napisano

Dziękuję, to oczywiście miłe co piszecie, ale znacznie przyjemniej byłoby mi przeczytać, że – zamiast palić modele, zamykać warsztaty czy mieć przykrości – ktoś napisałby: „o, spróbuję tak zrobić w swoim modelu”

Ja wiem, że to jest mało popularny nurt (w sensie wykonawczym, bo w obserwacyjnym jak widzę ma się dobrze), chyba przez stereotypowy pogląd, że to jest bardzo trudne i nie sprawia satysfakcji budującemu. Otóż zapewniam, że tak nie jest, ot, kwestia nastawienia i wyboru oraz świadomej rezygnacji z dużej ilości modeli na półce.

Napisano

Była to ironia...

Tak naprawdę kleiłem jakieś 20 lat temu, a raczej próbowałem.

Wróciłem do hobby i chciałbym, doskonalić swoje umiejętności.

Wolę w prawdzie pancerkę, ale przyznać muszę że rosyjskie samoloty współczesne zawsze mi się podobały. Dla odskoczni można coś w nich pogrzebać.

Jednak oglądając twój warsztat widzę ile jeszcze drogi przede mną aby dorównać chociaż w połowie dokładności i staranności o szczegóły.

Napisano
przez stereotypowy pogląd, że to jest bardzo trudne i nie sprawia satysfakcji budującemu. Otóż zapewniam, że tak nie jest, ot, kwestia nastawienia i wyboru oraz świadomej rezygnacji z dużej ilości modeli na półce.

To się nie zdarzy. Prawa statystyki wykluczają pojawienie się wybitnych warsztatów w ilości większej niż ułamek procenta. Jakość modeli to zmienna o rozkładzie normalnym, a Twoje są z trzeciego odchylenia standardowego.

Napisano

Cześć, jakoś po Łasku ciężko wejść w rytm produkcyjny, toteż w tym tygodniu skromnie. Wyrysowałem sobie plan przedniej części Luli, łatwiej jest wtedy wykonać poszczególne elementy:

lula%252520plan.JPG

I poszły pierwsze nawierty z pilnowaniem średnicy, odstępów i liczby "oczek":

lula%252520nawierty%252520start.JPG

Odciski się robią od wiertełek...

Pozdrawiam - Mikołaj

Napisano

Na rysunku Ljulki brakuje mi tylko średnicy

Fantastyczna robota. Tak przy Jaku jak i przy tej Suczce.

Trzymam kciuki i obserwuję z zapartym tchem.

Powodzenia w pracy nad tym modelem.

• Super Moderator
Napisano

No ja tam cos dlube i na piechotę co prawda inna skala ale mysle ze największy klopot to dokumentacja... Bo jak jest na co popatrzeć to i sie zrobi a jak nie ma, to żadne czary mary w rękach nie pomogą ;)

Sam szukam materiałów do cysterny kolejowej ZAKK i d... Zbita raptem kilka fotek żadnych planów s sieci nie udalo mi się upolować... Ale jak zawsze zaglądam i czekam na kolejne aktualizacje.

Pozdro

Napisano

Cześć, to prawda, że dokumentacja potrafi być trudna do zdobycia. Dlatego też czasem wybór tematu zależy od dostępności źródeł. Na szczęście względem Su-20 jest z tym całkiem dobrze.

No i trochę dalej z Lulą. Połączyłem korpus z pierścieniem wlotowym, wirnik jest już w środku i powolutku dodaję detal po detalu. To co widać ma na chwilę obecną 124 elementy:

lula%252520209%252520A.JPG

lula%252520209%252520B.JPG

Pozdrawiam - Mikołaj

Napisano

Dziękuję za wpis.

Lula się buduje, przednia część przedniej części korpusu została ucięta bez strat:

lula%2525202109%252520D.JPG

Poniżej kilka kolejnych segmentów - generalnie rzeczy nieskomplikowane:

lula%2525202309%252520segm.JPG

I montaż kolejnego etapu:

lula%2525202309%252520A.JPG

lula%2525202309%252520B.JPG

lula%2525202309%252520D.JPG

Pozdrawiam - Mikołaj

Napisano

Sławekb - tak, to srebrne to folia aluminiowa. Ów efekt metaliczny jest właściwie skutkiem ubocznym, przy tym dość efektownym. W pierwszym rzędzie chodziło jednak o wygładzenie powierzchni, które w tych miejscach tu i ówdzie były szpachlowane, a z przodu dodatkowo o "złapanie" minimalnej dodatkowej grubości pierścieni.

djack - na główną rurę została nałożona opaska i dopiero na niej były odwierty (to widać w poprzednich postach), zagłębienia powstały poprzez wciskanie "kołeczków" indywidualnie docinanych i polerowanych.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

Cześć, kilka kolejnych podzespołów. Wielkie podziękowania dla kolegi, który dostarczył pierścienie

rings%252520A.JPG

Jak ładnie scentrowane:

rings%252520B.JPG

I rozpóreczki z 0,12mm:

rings%252520C.JPG

I tak wygląda:

rings%252520D.JPG

Oraz zbiór podzespołów do strefy wylotu turbiny:

rings%252520E.JPG

Pozdrawiam - Mikołaj

Napisano

Patrzę na Twoje dokonania przy silniku i coraz bardziej zastanawiam się jaki masz pomysł na te wszystkie śrubki, śrubeczki, dźwigienki i inne blaszyska, od których roi się na tym ustrojstwie.