zzz Napisano 12 Lipca 2019 Share Napisano 12 Lipca 2019 Jeśli budżet pozwala, to nawet Iwatę z rynku lokalnego of kors. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 12 Lipca 2019 Autor Share Napisano 12 Lipca 2019 1 godzinę temu, mbrnnr napisał: Sparmax SP-35. Świetnie wykonany i najbardziej uniwersalny aerograf za śmieszne pieniądze jaki znam. Każdy, kto go kupił rzucił Ultrę w kąt. https://www.airbrush4you.de/en/sparmax-airbrush-sp-35c/airbrush/a-884026/ Tutaj taniej, łącznie z kosztami wysyłki o ~€10 https://www.pk-pro.de/Sparmax-SP-35c-Airbrush 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio_Kce Napisano 12 Lipca 2019 Share Napisano 12 Lipca 2019 Godzinę temu, Tap-chan napisał: Tutaj taniej, łącznie z kosztami wysyłki o ~€10 https://www.pk-pro.de/Sparmax-SP-35c-Airbrush Ok to aerograf mamy chyba wybrany... a co zreszta? Co potrzebuje? Co polecacie? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 12 Lipca 2019 Autor Share Napisano 12 Lipca 2019 (edytowane) Kompresor AS-186/pochodna (np. https://www.mojehobby.pl/products/Kompresor-A5000.html) + wężyk (np. https://www.mojehobby.pl/products/AA-24-Waz-do-aerografu-1-8-1-8-1.8-m.html) + pojemnik, który posłuży również jako stojak (https://www.mojehobby.pl/products/Pojemnik-do-czyszczenia-777A.html). Edit Ja polecam także zakup/budowę budki do malowania, ale na początek od biedy dobrze wentylowane pomieszczenie wystarczy. Tylko maska 3M z serii 6000 to moim zdaniem obowiązkowa inwestycja. Nawet, jeżeli zamierzasz maziać błotem Vallejo-pochodnym to i tak lepiej, jeżeli drobinki farby nie trafią do płuc. Edytowane 12 Lipca 2019 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio_Kce Napisano 12 Lipca 2019 Share Napisano 12 Lipca 2019 Godzinę temu, Pinio_Kce napisał: Ok to aerograf mamy chyba wybrany... a co zreszta? Co potrzebuje? Co polecacie? ... Jeszcze tylko jedno... tutaj jest dysza 0,35; nie za duża aby malować detale, linie itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 12 Lipca 2019 Share Napisano 12 Lipca 2019 Na drobinki farby, to maska przeciwpyłowa powinna wystarczyć. Nie przesadzajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 12 Lipca 2019 Share Napisano 12 Lipca 2019 4 minuty temu, Pinio_Kce napisał: Jeszcze tylko jedno... tutaj jest dysza 0,35; nie za duża aby malować detale, linie itd? Linie poniżej 0.5mm wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Lipca 2019 Super Moderator Share Napisano 12 Lipca 2019 10 minut temu, HKK napisał: Na drobinki farby, to maska przeciwpyłowa powinna wystarczyć. Nie przesadzajmy. Wydaje mi się, że może drobinki farby w jakimś stopniu wyłapie, ale pozostałych substancji chemicznych już nie i wszystko wyląduje w twoich płucach. Sam smród którego maska przeciwpyłowa nie wyłapie, od którego boli głowa zawiera jakieś świństwo, a maska 3M tak. Także polecam maskę 3M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 12 Lipca 2019 Share Napisano 12 Lipca 2019 (edytowane) 10 minut temu, mbrnnr napisał: Linie poniżej 0.5mm wystarczy? Jakie ustawienia kompresora i jaka odległość? Tak z ciekawości. I jeszcze odnośnie Sparmax-ów - może ktoś wie czym się różnią modele a, b, c, f (cena praktycznie ta sama ) Edytowane 12 Lipca 2019 przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 12 Lipca 2019 Autor Share Napisano 12 Lipca 2019 http://www.sparmaxair.com/product_detail.php?id=2&r=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 12 Lipca 2019 Share Napisano 12 Lipca 2019 @Kon_Bar - wersje różnią się tylko ostatnim elementem aerografu - może być z regulacją skoku iglicy, pełny bez regulacji itp. Reszta taka sama. Ustawienia tak na oko jakieś 0.8-1bar, zdjęta osłona iglicy i nie wiem, dwa, trzy milimetry? Tak jak do malowania detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 11 godzin temu, jawkers napisał: … Także polecam maskę 3M. Potwierdzam moim doświadczeniem. Maska przeciwpyłowa nie wychwytywała chemii zawartej w farbach Tamiya TS. Cztery lata temu kupiłem dla siebie i syna półmaski JSP Force 8, go były tańsze niż 3M. Używamy — jest OK. Filtry są czytelnie pooznaczane co ułatwia szybkie rozpoznanie kategorii ochronnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 (edytowane) Co byscie wybrali do duzych powierzchni, podkladow? chodzi o cos z dysza 0,4-0,6mm. Osobiście zastanawiam sie pomiędzy Ultra z 0,4mm a proconboy LWA 0,5 (normalny nie z triggerem)? Jest cos jeszcze na cos zwrócić uwagę? Edytowane 13 Lipca 2019 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 Albo PS-290, albo jeszcze lepiej Iwata HP-TH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 Zdecydowanie PS-290. Jeśli inwestować w Iwatę, to tylko w pistolet natryskowy, z regulacją iglicy, strumienia itp. RG/LPH i podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 10 godzin temu, kjp_a_man napisał: Potwierdzam moim doświadczeniem. Maska przeciwpyłowa nie wychwytywała chemii zawartej w farbach Tamiya TS. Cztery lata temu kupiłem dla siebie i syna półmaski JSP Force 8, go były tańsze niż 3M. Używamy — jest OK. Filtry są czytelnie pooznaczane co ułatwia szybkie rozpoznanie kategorii ochronnej. Ale to właśnie pigment jest potencjalnie najbardziej szkodliwy. Cząstki stałe będą przez jakiś czas zalegać w drogach oddechowych. Więc w przypadku akryli wodnych i spirytusowych, maseczka przeciwpyłowa powinna dać wystarczającą ochronę. A co do tej "chemii" zawartej w farbach rozpuszczalnikowych, to też nie dajmy się zwariować. Ona nie jest toksyczna, bo nikt by jej nie dopuścił do sprzedaży. Jej skutki to typowo nudności i zawroty głowy. I to przy "przedawkowaniu". Zresztą sprawa indywidualna. Na niektórych działa luż w niewielkim stężeniu, na innych prawie wcale. Trwałe skutki dla organizmu to zapewne lata regularnego wdychania w dużych dawkach. Komuś przeszkadza zapach lub lubi dmuchać na zimne - niech zakłada rozbudowane maski. Daleki jestem od tego, aby krytykować ostrożność. Ale paniki nie siejmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 Szczerze mówiąc do tej pory to ja przez te wszystkie lata malowałem bez maski. Chyba jednak to zmienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 13 Lipca 2019 Autor Share Napisano 13 Lipca 2019 Na buteleczce Tamki jest napisane, że zawiera substancje, które powodują raka. Więc ja wolę jednak nie dokładać swojemu organizmowi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 Nie musisz używać maski kiedy nie kleisz modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 15 Lipca 2019 Share Napisano 15 Lipca 2019 Raka to powoduje samo wyjście z domu, nie dajmy się zwariować ludzie.Mam znajomych co prowadzili mega zdrowy tryb życia, uprawiali sporty + żeby było śmieszniej wszędzie widzieli swojego boga, na ścianie, w fusach czy na drzewach.Przeszedł niefartowny dzień kiedy dowiedzieli sie że mają raka.Zgon Po co sobie zaprzątać głowe jakimiś maskami.Ja sobie nie wyobrażam maski przy malowaniu, siedzisz w jakiejś cholernej zbroi na gębie.Co kto lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 15 Lipca 2019 Autor Share Napisano 15 Lipca 2019 Raka to powoduje samo wyjście z domu, nie dajmy się zwariować ludzie.Mam znajomych co prowadzili mega zdrowy tryb życia, uprawiali sporty + żeby było śmieszniej wszędzie widzieli swojego boga, na ścianie, w fusach czy na drzewach.Przeszedł niefartowny dzień kiedy dowiedzieli sie że mają raka.Zgon Po co sobie zaprzątać głowe jakimiś maskami.Ja sobie nie wyobrażam maski przy malowaniu, siedzisz w jakiejś cholernej zbroi na gębie.Co kto lubi Ale po co sobie świadomie dokładać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 15 Lipca 2019 Share Napisano 15 Lipca 2019 Świadomie to sobie moim zdaniem dokłada górnik w kopalni który wie dobrze, że tyrając dwie szychty za pare lat będzie miał dziurawe płuca.Ja se zmaluje jeden model na tydzień i jakoś specjalnie mi to nie powinno szkodzić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 15 Lipca 2019 Autor Share Napisano 15 Lipca 2019 Popieram to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 (edytowane) zgodnie za namowami nabyłem PS-290, muszę powiedzieć ze mechianicznie japońskie proconboye naprawdę są świetne, ciężkawe może ale powodują radość malowania. Zaskakująco mała kreska w okrągłej końcówce, zaskakująco szerokie pole krycia, bardzo ładna powierzchnia. Mocna strona są wymienne końcówki, dzięki za podpowiedzi. Edytowane 16 Lipca 2019 przez Bobek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 (edytowane) no to masz sprzęt do którego przyda się : maska, okulary, odmalowanie kuchni jeśli w niej malujesz, dużo farby, podkładu i tyleż samo rozpuszczalnika . Na jakim ciśnieniu próby? Jakie wg Ciebie optymalne na owalnej ? jakie fajne plansze w tle. MIg-21 F-13? Edytowane 16 Lipca 2019 przez golf czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi