push-up78 Napisano 25 Grudnia 2020 Napisano 25 Grudnia 2020 Jak ktoś potrzebuje jednak dyszy 0,4 a nie 0,5 to ten model .Więc myślę,że to jest jakaś rada. Cytuj
Jo_Sh Napisano 25 Grudnia 2020 Napisano 25 Grudnia 2020 Mam nadzieję że nie zostanę wyśmiany. Otóż - dziś wziąłem do ręki aerek, a tutaj taka niespodzianka: małe purchle z chromu (jak się je naciśnie to czuć że w środku jest powietrze). Coś czuję że to niedługo odpadnie i zostanie gołe żeliwo, czy z czego to tam robią. Miał ktoś takie coś? Cytuj
HKK Napisano 25 Grudnia 2020 Napisano 25 Grudnia 2020 1 godzinę temu, Jo_Sh napisał: Mam nadzieję że nie zostanę wyśmiany. Otóż - dziś wziąłem do ręki aerek, a tutaj taka niespodzianka: małe purchle z chromu (jak się je naciśnie to czuć że w środku jest powietrze). Coś czuję że to niedługo odpadnie i zostanie gołe żeliwo, czy z czego to tam robią. Miał ktoś takie coś? Kiedyś kupiłem używaną Iwatę z takim bąblem przy zbiorniku. I owszem, zrobił się tam odprysk chromu aż do gołego metalu. Twój egzemplarz pochodzi ze stycznia 2016. Na pewno obejmuje go jeszcze 5 letnia gwarancja. Ja bym reklamował. Cytuj
Jo_Sh Napisano 25 Grudnia 2020 Napisano 25 Grudnia 2020 No właśnie się zastanawiam, iść do nich z takim duperelem? Gwarancja go obejmuje, bo kupiłem go w 2018 roku, ale na eBaju więc nie wiem czy sprzedawca w ogóle zareaguje. Może ewentualnie poszukam kontaktu z działem reklamacji Iwaty, to chyba w USA... Cytuj
push-up78 Napisano 25 Grudnia 2020 Napisano 25 Grudnia 2020 (edytowane) Widziałem jakiś filmik nauki malowania obrazków airbrush gdzieś w Australii.Gość co prowadzi seminaria ma jakąś Iwate microna ze zbiornikiem bocznym.Wytarty chrom w miejscu gdzie się trzyma do gołego mosiądzu.Ale wiernie mu służy.Czy to ma wpływ na kierunek jazdy?Bardziej efekt wizualny.Ale kto co lubi.I jak jest gwarancja. Edytowane 25 Grudnia 2020 przez push-up78 Cytuj
Jo_Sh Napisano 25 Grudnia 2020 Napisano 25 Grudnia 2020 No właśnie też tak myślę, w końcu to narzędzie a nie nowy samochód, w którym taki feler lakierniczy nie byłby akceptowalny. Pomyślę jeszcze, zastanowię się czy warto taki drobiazg reklamować. Na malowanie to nie ma żadnego wpływu. Cytuj
Tap-chan Napisano 25 Grudnia 2020 Autor Napisano 25 Grudnia 2020 A u Iwaty to nie ma gwarancji producenta? Pytaj i wymieniaj jak się da. Cytuj
Jo_Sh Napisano 27 Grudnia 2020 Napisano 27 Grudnia 2020 (edytowane) Chyba nic z tego, bo gwarancja obowiązuje wyłącznie gdy aerograf zakupiono od autoryzowanego dystrybutora. Ebay pewnie pod to nie podchodzi. Edytowane 27 Grudnia 2020 przez Jo_Sh Cytuj
Juffre Napisano 28 Grudnia 2020 Napisano 28 Grudnia 2020 Ostatnio kusi mnie żeby kupić sobie nieco lepszy sprzęt do malowania. W tym momencie posiadam Ultre 0.2mm i chińskiego F180X z dyszą 0.5mm. Myślałem o zakupie Procon-Boya z przesyłką z Japonii. Dylemat pojawia się w kwestii doboru wielkości dyszy. Na początku myslałem żeby brać PS-270 z dyszą 0.2mm. Ostatnio natrafiłem na wątek że jeżeli kupować lepsze aero to z dyszą 0.3. Bo jest bardziej uniwersalne a wciąż nieźle spradza się przy malowaniu precyzyjnym. Jakie jest wasze zdanie? Brać Ps-270 czy może ps-289 z dyszą 0.3mm? Cytuj
Jo_Sh Napisano 28 Grudnia 2020 Napisano 28 Grudnia 2020 Dysza 0,3 mm jest faktycznie bardziej uniwersalna i praktyczniejsza, zwłaszcza że masz Ultrę 0,2, więc bierz aerek 0,3 mm. 1 Cytuj
Tap-chan Napisano 28 Grudnia 2020 Autor Napisano 28 Grudnia 2020 0,3. Częściej będziesz wykorzystywał zalety 0,3 niż 0,2. 1 Cytuj
HKK Napisano 28 Grudnia 2020 Napisano 28 Grudnia 2020 Kiedyś już pisałem, że żadnym aerografem z dyszą 0.2 lub 0.18 nie byłem w stanie pociągnąć cieńszej linii niż PS-289. A próbowałem Olymposem MB, Iwatą Custom Micron i PS-770. Przynajmniej na tworzywie i farbą MRP. Być może kontrola małej plamki jest nieco trudniejsza w aero 0.3 ale jak ktoś opanuje już sprzęt, to nie dostrzeże różnicy. Pomijając fakt (co często powtarzam) że Procon jest dla mnie za duży i za ciężki do precyzyjnej pracy. Z tego punktu widzenia PS-270 w porównaniu do PS-289 nie ma dla mnie specjalnego sensu. Cytuj
Tap-chan Napisano 29 Grudnia 2020 Autor Napisano 29 Grudnia 2020 Mam 4 aero - PS-270 (0,2), PS-274 (0,3), PS-289 (0,3) i PS-290 (0,5). Koń roboczy odwalający większość roboty to PS-274(podkład, lakier mat i mgiełka połysk, metalizery, malowanie dużych powierzchni kolorami o ile nie ma już śladu po metalizerach) . Dalej są PS-289 (część kolorów, trudniej dostępne miejsca, marmurki i post shading/lightning ze względu na MAC) i PS-290 (część podkładów i lakier połysk). Dopiero na szarym końcu jest PS-270, mniejsza dysza daje łatwiejszą kontrolę nad małą plamką, ale niestety - mniejsza dysza = bardziej rozcieńczona farba. PS-289 będzie trudniej otrzymać tą kontrolę, ale można malować gęstszą farbą, więc coś za coś. Gdybym miał ograniczyć się do jednego aero to z pewnością byłby to PS-289. Natomiast drugi aero 0,2 kupiłbym tylko wtedy, jeśli lubiłbym kolekcjonować aerografy albo trafiłbym okazyjnie Olymposa MP-200C (0,23) lub B (0,18). Ale to też oczywiście zależy od sklejanych modeli, gdybym siedział w samolotach czy pojazdach 1/72 to mógłbym się nad PS-270 ewentualnie zastanowić, ale do dżetów w 1/48 i okazyjnego złomu 1/35 to bez sensu. 2 Cytuj
Jo_Sh Napisano 29 Grudnia 2020 Napisano 29 Grudnia 2020 W dniu 27.12.2020 o 21:39, Jo_Sh napisał: Chyba nic z tego, bo gwarancja obowiązuje wyłącznie gdy aerograf zakupiono od autoryzowanego dystrybutora. Ebay pewnie pod to nie podchodzi. A jednak można, amerykańska Iwata odpisała mi że w sumie taka usterka to tylko kosmetyka nie wpływająca na pracę aerka (i mająrację), ale skoro chcę to oni przyjmą do oceny technicznej ten aerograf i jakby co to mi wymienią. Naturalnie nie zamierzam im go wysyłać, ale jakby co to do wiadomości: nie ma problemu z reklamacjami u producenta. Cytuj
giberes Napisano 30 Grudnia 2020 Napisano 30 Grudnia 2020 W dniu 29.12.2020 o 12:43, Tap-chan napisał: Ale to też oczywiście zależy od sklejanych modeli, gdybym siedział w samolotach czy pojazdach 1/72 to mógłbym się nad PS-270 ewentualnie zastanowić, ale do dżetów w 1/48 i okazyjnego złomu 1/35 to bez sensu. Cóż, ja używam PS-289 do samolotów od 1/72 do 1/144 i czasami mam wrażenie, ze trochę za mały jest, zwłaszcza w tej "mniejszej" skali , np. Mrija, Rusłan. Trochę trwało, zanim przestał mi palec ze spustu spadać, ale od tamtej pory jestem z niego bardzo zadowolony. Jednak nie mam dużej skali porównawczej, bo wcześniej używałem tylko leciutkiego Azteka z przyjemnym spustem, ale teraz nie chce mi się go wyciągać Cytuj
Bartas89 Napisano 4 Stycznia 2021 Napisano 4 Stycznia 2021 Jaką Iwatę polecacie z dyszą 0,4mm-0,5mm? Mam Iwatę HP-BH i to najlepszy aerek jaki w życiu miałem. Nie chcę nic innego jak Iwata, a już na pewno nie H&S. Cytuj
push-up78 Napisano 4 Stycznia 2021 Napisano 4 Stycznia 2021 4 godziny temu, Bartas89 napisał: Jaką Iwatę polecacie z dyszą 0,4mm-0,5mm? Mam Iwatę HP-BH i to najlepszy aerek jaki w życiu miałem. Nie chcę nic innego jak Iwata, a już na pewno nie H&S. Cytuj
Juffre Napisano 12 Stycznia 2021 Napisano 12 Stycznia 2021 Cześć, zamówiłem sobie Procona z Japonii. Ile mniej więcej trwa transport Air Small Packet? Paczka została nadana w zeszły piątek Cytuj
Fixer Napisano 12 Stycznia 2021 Napisano 12 Stycznia 2021 (edytowane) U mnie ostatnie zamówienie z AmiAmi zostało nadane 13 grudnia a 28 odebrałem, właśnie Air Small Packet. Gdyby nie święta, byłoby w 10 dni. Z kolei jeśli trafi na kontrolę celną to 3-5 dni dłużej może być. Duża paczka z HobbyLinkJapan na początku grudnia szła jakieś 3 tygodnie, ale to właśnie z powodu kontroli celnej. @Administrator - dlaczego forum cenzuruje wyrażenie H.L.J (bez kropek ?) Edytowane 12 Stycznia 2021 przez Fixer Cytuj
Juffre Napisano 12 Stycznia 2021 Napisano 12 Stycznia 2021 Dzięki za odpowiedzi. Uzbrajam się w cierpliwość Cytuj
TAW Napisano 15 Stycznia 2021 Napisano 15 Stycznia 2021 Odgrzeję dyskusję o Proconach a dokładnie PS 270 i PS 289 bo między tymi dwoma się zastanawiam. Dodam, że chodzi o pancerkę 1/35. Większość doradza PS 289 ale do tej pory malowałem aerografami z dyszą 0,2 i chyba się do nich przyzwyczaiłem. Obecnie mam właśnie taką Ultrę ale nie lubię jej ze względu na twardy spust i czasem mi się przez to coś wykleksi. I tu pojawia się pytanie w co teraz iść? Czy odczuję dużą różnicę między dyszami 0,2 i 0,3 w Proconach? Do podkładów i lakierów bezbarwnych mam Patriota 0,4 więc pod tym kątem nowego aerografu nie rozpatruję. Następne pytanie: dostępny jest Procon 289 ver.2. O co chodzi z tym ver.2? Trzecie pytanie to czy przy transporcie w niskich temperaturach jakie nas czekają coś się może z tym aerografem stać? Cytuj
Fixer Napisano 15 Stycznia 2021 Napisano 15 Stycznia 2021 (edytowane) @TAWMam oba aerografy. Podstawowe pytanie czym malujesz, bo PS-770 jest dość wymagający co do farby/rozcieńczenia. W PS-289 spust chodzi bardzo lekko i miękko, ale precyzyjnie. Z tego co zauważyłem, to mimo dyszy 0,3 nadal da się nim osiągnąć cienkie linie. EDIT - sorry, doczytałem, że chodzi o 270 a ja mam 770 Edytowane 15 Stycznia 2021 przez Fixer Cytuj
TAW Napisano 15 Stycznia 2021 Napisano 15 Stycznia 2021 7 minut temu, Poziomka napisał: Tak. Może mu chrom zaparować gdy go gwałtownie wyjmiesz z pudełka. Dzięki za odpowiedź. Czyli raczej nie... Tak tylko pytam bo mogą tam być jakieś uszczelniacze, smarowidła itp a na co dzień pracuję w magazynie z temp -20 stopni i widzę jakie to sprawia problemy ze sprzętem. A aerograf to jednak delikatny sprzęt i nie tani. 4 minuty temu, Fixer napisał: Podstawowe pytanie czym malujesz, bo PS-770 jest dość wymagający co do farby/rozcieńczenia. Hataka Orange, Tamiya, Gunze, AK RC i ogólnie wszystko co pójdzie z Leveling Thinner. Nie wiem czy Ci się omsknął palec ale chodziło PS 270. Czy jest pod tym względem bardziej wymagający od Ultry z takim samym rozmiarem dyszy? Cytuj
push-up78 Napisano 16 Stycznia 2021 Napisano 16 Stycznia 2021 17 godzin temu, TAW napisał: Odgrzeję dyskusję o Proconach a dokładnie PS 270 i PS 289 bo między tymi dwoma się zastanawiam. Dodam, że chodzi o pancerkę 1/35. Większość doradza PS 289 ale do tej pory malowałem aerografami z dyszą 0,2 i chyba się do nich przyzwyczaiłem. Obecnie mam właśnie taką Ultrę ale nie lubię jej ze względu na twardy spust i czasem mi się przez to coś wykleksi. I tu pojawia się pytanie w co teraz iść? Czy odczuję dużą różnicę między dyszami 0,2 i 0,3 w Proconach? Do podkładów i lakierów bezbarwnych mam Patriota 0,4 więc pod tym kątem nowego aerografu nie rozpatruję. Następne pytanie: dostępny jest Procon 289 ver.2. O co chodzi z tym ver.2? Trzecie pytanie to czy przy transporcie w niskich temperaturach jakie nas czekają coś się może z tym aerografem stać? Mam polecam nie odradzam 270.Mam jeszcze doszlifowaną iglicę by była bardziej cieńsza .Ciut mocniej wystaje z dyszy.Przy dobrze rozrzedzonej farbie daje 0.2 kreskę.Można ultra cienkie wyciągnąć.Przy jakimś szczególiku .Brwi w popiersiu 1;10namaluje się.Ale po co.Fakt też taki ,że doszlifować iglice w Japońcu nie łatwa sprawa.Na prawdę twarde są.Ale to moja inwencja była taki myk airbrusherów.Nawet nie wiem co to kleks.Miałem i patriota 105 .Fajny sprzęt.Ale mam ps 266 i spokojnie mi go zastąpił.Na pewno lepszy od ultry czy Evolution ten ps 270. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi