piotr2498 Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Chodzi o modulację koloru, aby powierzchnia była bardziej żywa, ponieważ wiadomo iż każda farba ma inny odcień kiedy jest kładziona na kolor czarny i biały, i trzeba powiedzieć, że ten marmurek wygląda bardzo ładnie u kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Czy dobrze rozumiem, że farba kładziona na biały i farba kładziona na czarny - biały będą miały różne odcienie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 (edytowane) 15 minut temu, zaruk napisał: Czy dobrze rozumiem, że farba kładziona na biały i farba kładziona na czarny - biały będą miały różne odcienie? Tak - na białym podkładzie można delikatniej nanieść kolor, natomiast ja bym poczekał na wyjaśnienie autora. Ja obstawiam, ze chodzi o to, że lepiej widać krycie białego na czarnym niż bialego na białym. Poza tym czarne linie/kropki malowane na białym byłyby bardzo wyraźne i odcinające się, teraz jest delikatniej Edytowane 23 Stycznia 2022 przez Klapouch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Absolutnie nie odwodząc od głównego wątku i też nie chcąc obniżać rangi i poziomu, proponuję zajrzeć do mojego tematu z Super Hornetem. Właśnie w ten sposób budowałem kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Dzięki za komentarze. Barszczo - zdjęcie hit, i to nie ze względu na okopcenia, lecz na cudnie pokazaną "glonolinię" - dzięki. Zaruk - tak jak chłopaki pisali, zastosowana technika to blackbasing, przy czym zawsze staram się nie robić automatu, tylko przemyśleć efekt finalny. Na zróżnicowanym tle kolor kamuflażu położony transparentną farbą ujawni się w różnych tonach i intensywności. Marcin - parę stron wcześniej pokazałem jaki będzie mundurek - australijski w klasycznym układzie DSG i EDSG. Niby nuda, ale Dorniery nie miały szczęścia do atrakcyjnych malowań (no może Hiszpania...). Także ten kangurowy chyba i tak najciekawszy... Chyba tę fotkę dałem na pwm, a nie tu. Marcin - taki będzie: Edytowane 23 Stycznia 2022 przez Mikolaj75 Uzupełnienie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 (edytowane) To jeszcze dwa kopcie ode mnie. Pięknie idzie - trzymam kciuki za cd! [Zdjęcia wyłącznie dla celów dyskusji] Pozdrawiam, Marek Edytowane 23 Stycznia 2022 przez donalyah00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2022 O to to, dzięki bardzo fajne fotki. Przydadzą się, bo .... tymczasem nowy dla mnie sposób na wykonanie kopci poprzez przygotowanie "prekopcia". Na początek archaicznie - zapomniany już chyba dziś szablon: Z jego użyciem wymalowałem trzy ślady ogólne, które następnie dostały trochę rozjaśnień szarościami oraz trochę zaznaczeń ciemnym brązem na liniach podziałowych i nitach dla podkreślenia miejsc większego osadzania brudu. Liczę na to, że przy obecnej intensywności pokrycie transparentnym kamuflażem pozwoli na jedynie kosmetyczne prace już na etapie finalnym. No zobaczymy.... Tak samo spróbuję przygotować "glonolinię". 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 ależ się cieszę że pracę są kontynuowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 Kopcie już teraz wyglądają świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 Logika wskazywałaby, że powinny stopniowo zanikać, ale na zdjęciach widać, że właśnie tak jak zrobiłeś to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2022 Dzięki Panowie, liczę na to, że pod kamo ta metoda zda egzamin. Marcin - ciekawe spostrzeżenie - tu chyba trzeba by zapytać lepiej obeznanych z aerodynamiką, ale zdaje się jest tak, że powietrze na skrzydle z uwagi na tworzenie siły nośnej głaszcze to skrzydło mocniej niż to opływające boki kadłuba w przypadku kopci "klasycznych", a tym samym silniej brudzi spalinami. Foty samolotów mających silniki na skrzydłach zdają się to potwierdzać, a na pewno foty Do-24 - no może z wyjątkiem -hmmm.... - mojego Australijczyka (zwalmy to ujęcie..) Dziś dość praco- i czasochłonne maskowanie pod "linię glonów" - czarny pasek to tasiemka Hasegawy dająca dość łatwo układać się na krzywiznach dla uzyskania poziomu wody: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 2 minuty temu, Mikolaj75 napisał: czarny pasek to tasiemka Hasegawy dająca dość łatwo układać się na krzywiznach dla uzyskania poziomu wody... można prosić coś więcej o tym wyrobie? pierwszy raz o nim słyszę a wygląda ciekawie - z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2022 Takie na przykład, różne szerokości są, tu u mnie akurat 0,3mm: 71048 Masking Tape 0,2mm x 8 m Hasegawa TL18 (mojehobby.pl) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 A te ciemne wyrostki na spodzie kadłuba to co to jest? Nie przypominam sobie tych elementów na wcześniejszych zdjeciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2022 Rymulusie - wyrostki to wykałaczki wetknięte w otworki w dnie kadłuba, aby nie wpadała tam farba. A otworki są niestety niezbędne, albowiem posłużą do sklejenia samolotu z wózkiem poprzez druty, wózek zaś będzie zabetonowany w podstawce. To z kolei jest jedyna metoda, gdyż nie dość, że model jest ciężki, to jeszcze do tego ciężki na ogon. Pociesza jedynie to, że te otworki nie będą w przyszłości widoczne, uniknąć ich jednak nie sposób... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2022 I tak wyszła "prelinia" - poziom zachowany, jakieś poprawki będą już na etapie wykonywania "normalnych" śladów eksploatacji: 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 Świetnie, cieszę się że zdjęcie się przydało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 17 Marca 2022 Autor Share Napisano 17 Marca 2022 Jest baza kamuflażu: 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 Fju, fju, wygląda kozacko. Jeśli baza jest tak świetnie namalowana to w finale zapowiada się fantastycznie polakierowany model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 Petarda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 18 Marca 2022 Share Napisano 18 Marca 2022 Dziękuje Pan @Mikolaj75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xatrix_pl Napisano 18 Marca 2022 Share Napisano 18 Marca 2022 Mega, bardzo ładnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 18 Marca 2022 Share Napisano 18 Marca 2022 Pięknie to wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 18 Marca 2022 Share Napisano 18 Marca 2022 A mi się nie podoba, bo zakrywa mistrzowską robotę we wnętrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi