Skocz do zawartości

Dornier Do-24K - Italeri plus dodatki - 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeglądałem właśnie fejsbuka i mi się wyświetliło takie kolorowane zdjęcie. Nie wiem czy kolega zna je i czy w ogóle będzie pomocne, ale przynajmniej moim zdaniem jest fajne :D

FB_IMG_1653319085243.thumb.jpg.c65cce37a65a8b15df2fa17f64a83293.jpg

• Like 2
  • Thanks 1
Napisano

Dzięki, to bardzo ładne zdjęcie, zwłaszcza pod względem sylwetki i dynamiki.

Tymczasem pracujemy nad płatem. Mam nadzieję, że jakoś się broni:

8zNwKkJh.jpg

OefI4fSh.jpg

3ewZ6aUh.jpg

qoQoIpch.jpg

• Like 10
Napisano
6 godzin temu, Mikolaj75 napisał:

Tymczasem pracujemy nad płatem. Mam nadzieję, że jakoś się broni:

Jak Częstochowa.

• Haha 1
Napisano
5 godzin temu, Rafał B napisał:

Kokiet 😄😉

He he, może trochę, ale - niezależnie od poziomu zadowolenia z brudzenia - lepiej dostać wskazówki czy sugestie teraz niż w galerii... 😉

Dodatkowo przedstawiam dzióbek z linią, wydaje się, że nie ma co już dalej męczyć, ale jakby co to piszcie..:

66Jxyeyh.jpg

ubiaPbXh.jpg

• Like 8
Napisano

Elegancko jest.

Ale, jeśli 

1 godzinę temu, Mikolaj75 napisał:

wydaje się, że nie ma co już dalej męczyć, ale jakby co to piszcie

to bym zaproponował psiknąć całość jakimś półmatem i pobawić się jeszcze olejami, zwłaszcza białym, żeby porobić jakieś wyblaknięcia. Takie przebarwienia poniżej linii wody, fajnie by zaakcentowały kontakt z wodą. 

Ale generalnie, to już teraz świetnie to wygląda

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano
3 minuty temu, Przemek - MaXus napisał:

to bym zaproponował psiknąć całość jakimś półmatem i pobawić się jeszcze olejami, zwłaszcza białym, żeby porobić jakieś wyblaknięcia. Takie przebarwienia poniżej linii wody, fajnie by zaakcentowały kontakt z wodą. 

O to to, dzięki, myślałem o tym, tylko właśnie ten biały chyba raczej powyżej linii wody, czyli tam gdzie sól mogła się łatwiej gromadzić przy wysychaniu podczas postoju - nie wiem czy dobrze myślę, na podstawie zdjęć dość ciężko to stwierdzić...

Napisano
Godzinę temu, Mikolaj75 napisał:

O to to, dzięki, myślałem o tym, tylko właśnie ten biały chyba raczej powyżej linii wody, czyli tam gdzie sól mogła się łatwiej gromadzić przy wysychaniu podczas postoju - nie wiem czy dobrze myślę, na podstawie zdjęć dość ciężko to stwierdzić...

Też dobry pomysł, wiem, co masz na myśli. Niestety, nie mam pojęcia, jak to może wyglądać w rzeczywistości.

Widzę dwa rozwiązania, albo przyjmujesz sobie jakąś własną logikę i improwizując robisz sobie podług tego albo szukasz zdjęć (najlepiej w kolorze), które ci się spodobają do przeniesienia na swój model, myślę, że w tym przypadku nawet nie ograniczałbym się do latających jednostek, ale przyjrzałbym się  choćby statkom. W sumie jeszcze trzecie rozwiązanie, które łączy w sobie oba powyższe 😉

Natomiast co do samych olejnych, to ja  akurat bardzo lubię z nimi pracować i często moduluję przy ich pomocy całe powierzchnie, choć trzeba uważać, bo potrafią bardzo zmienić bazowe kolory, ale to już zależy od tego, czego oczekujesz i w jakim stopniu/ilości je stosujesz.

Trzymam kciuki, żeby efekty ci się podobały 

Napisano (edytowane)

Siema, panie kierowniku.
Dzisiaj rano na AWN powiesili fotkę złomowanych na brzegu Boga Lake Dornierów. Datowana na 1946 - czyli już ze dwa latka tam przeleżały. Słabiutkiej jakości i raczej nie da się czegoś więcej z niej wydobyć.
Są tylko cztery, więc w międzyczasie okoliczni musieli już sobie zabrać tego, który dotrwał do dziś w postaci kadłuba jako łodzi mieszkalnej.
Skrobłem komu czeba pytanko o ewentualne źródło w lepszej jakości, ale na sukcesy bym nie liczył. Czyli raczej tylko do archiwum, chociaż może Ty akurat coś tam zobaczysz.

Dorniery-24----Booga-Lake,-1946.jpg

I ze zbiorów Johna Bodena - dwa kołpaczki od X-7 (A49-2):

285288234_1429051457611052_7923952121334486248_n.jpg.8d69b84eb79e842ab42c1225b6323ced.jpg

Edytowane przez KayFranz
  • Thanks 1
Napisano

Siema Panie Redaktorze 😀

Dzięki, ta fotka krąży tu i tam, ale faktycznie poziom dewastacji samolotów czyni ją raczej nieprzydatną. Mam pewien pomysł na ten biały kolor, ale zrobię to bardzo ostrożnie i zachowawczo, bo tu już jest blisko psucia w myśl zasady, że lepsze jest wrogiem dobrego.

Napisano

Za Przemkową namową ciut bieli, aby zamknąć kwestię glonolinii..

Zależało mi na wyraźnym choć subtelnym rozgraniczeniu - stąd maskowanie. Aby wszystko było równolegle najpierw nakleiłem pasek taśmy od góry, aby cały czas widzieć linię - uważam, że wklejenie od razu z dołu niesie ryzyko przekoszenia. Potem naklejony został właściwy pasek maskujący. Po zdjęciu górnego drobnym pędzelkiem naniosłem lekko i nieregularnie plamki białej olejnej farby:

rzYZJlgl.jpg

cjrBAyul.jpg

XV8Rwqtl.jpg

Plamki zostały roztarte/zrolowane patyczkiem do uszu, potem po zdjęciu paska traktowane pędzelkami, patyczkami aż do uzyskania efektu jak niżej:

M08g4bFh.jpg

tP2l984h.jpg

• Like 11
Napisano

Łał, świetnie.:super:

A wracając jeszcze do okopceń na skrzydle, ja bym dodał jeszcze jakieś plamki. W wilgotnym (morskim) klimacie w rurach mogła się gromadzić wilgoć i w trakcie uruchamiania silników mogło plunąć mokrą sadzą z rur.

• 2 weeks later...
Napisano

Rymulusie - o plamkach pomyślę jeszcze, pewnie masz rację.

Tymczasem rozpoczął się montaż napędów. Podzieliłem to na etapy z założeniem, że dopiero po autoprzepuszczeniu etapu głównie pod kątem zachowania symetrii - tak względem samych podzespołów jak i wobec całego modelu - z ustawicznymi przymiarkami płata do kadłuba - mogę przejść do następnego.
Etapy są następujące:
1.podesty dostępowe;
2. silniki "właściwe";
3. drabinki podsilnikowe;
4. osłony główne;
5. śmigła z kołpakami.

Etap 1 - każdy podeścik wklejany po dokładnym ustabilizowaniu poprzedniego - ogólnie uznałem, że jest ok:

fH6osVIh.jpg

Etap 2 - silniki właściwe:

3LhEYegh.jpg

rN65CKKh.jpg

yYfSEuuh.jpg

VztQTNfh.jpg

Teraz muszę przemyśleć jak czysto i symetrycznie zamontować drabinki.. CDN..

• Like 20
Napisano

Piękna robota, świetne zdjęcia.

Napisano

Dzięki za dobre przyjęcie. Dziś mała procedurka bez efektu wow - efekt całości buduje się z maleństw, które nie są szczególnie widowiskowe solo. Pewnie wielu z was ma własne sposoby, ale jeśli ktoś skorzysta, to będzie mi miło. Tym bardziej, że recepta z tych prostszych. A zatem chwyty powietrza:

Zorientowałem się, że w całym planie montażu napędów zapomniałem o małych wlotach powietrza nad górną osłoną silnika. Zawsze zależy mi na tym, aby taki wlot przynajmniej trochę miał realność, czyli wgłębienie.

Na początek w płytce "głównej" żyletką nacięcie w klin:

6Eg16NDl.jpg

Na boki nakleiłem płytki 0,25mm - już widać zagłębienie:

vEB4riyl.jpg

Odpowiednio długie ramię pozwala wygodnie obrabiać wokół otworków i malować:

COKNOCIl.jpg

wQglQCOl.jpg

Na koniec wlociki odcięte i przygotowane do wklejenia:

QLRCvA5l.jpg

CDN...

• Like 9