JJ62 Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia 2 godziny temu, WujekAlice napisał: A Hampden to chyba stare wypraski... Niestety, Classic vintage czyli masakra. Miałem go ze sto lat temu i wspominam jak najgorzej. Hawker P.1127 też Z Vintage'ów, moim zdaniem da coś się zrobić z B-26, Lancastera i może Defiant (ale po co te dwa ostatnie jak są nowe?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia Airfixowski Defiant to tragedia... tak podobny do oryginału jak Karaś z ZTS, czyli z grubsza 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia Co do hitów z Południa... Bardziej interesuje mnie jak będzie wyglądał nowy L-410 (stary ciągle nieskończony). No i czyje formy Su-22M4 kupili i chcą produkować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia 49 minut temu, WujekAlice napisał: Airfixowski Defiant to tragedia... tak podobny do oryginału jak Karaś z ZTS, czyli z grubsza Napisałem to z perspektywy 14-latka, który kupił to na giełdzie na Wolumenie pewnie za ciężkie pieniądze i był zachwycony... Ale od Karasia z ZTS-u na 100% lepszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia 3 godziny temu, Artek82 napisał: Nawet nie wiedziałem że był Mustang UTI Nie wiedziałeś poniekąd słusznie. Te dwumiejscowe Mustangi to polowe modyfikacje samolotów War Weary. Powtarzające się, ale jednak nieliczne i niekoniecznie dwustery. Takie konwersje pojawiły się szerzej po wojnie, choć ciągle małe ilości i niefabryczne. Często szybki samolot dyspozycyjny, czasem wycieczkowy a czasem do zadań specjalnych, jak historycznie najciekawszy wg mnie: Stars Look Down. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia A ten Fiat G-50 to jakiś nowy? Czy reedycja short runa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia Na bloga wrzuciłem recenzję P-400, zapraszam do lektury. https://zap-modelarstworedukcyjne.blogspot.com/2024/01/p-400-airacobra-172-arma-hobby-przeglad.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia 4 godziny temu, JJ62 napisał: Napisałem to z perspektywy 14-latka, który kupił to na giełdzie na Wolumenie pewnie za ciężkie pieniądze i był zachwycony... 21-latek też był całkiem zadowolony. Tyle, ze już za dużo rozsądniejsze pieniądze w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia 7 godzin temu, Artek82 napisał: Reszta w linku: Kovozávody Prostějov / AZmodel – Co nowego w 2024 roku? – Modelářovo.cz (modelarovo.cz) Dobrze rozumiem, że ten Fiacik to będzie przepak AML-a z nową wypraską zamiast żywic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia 4 godziny temu, krzy65siek napisał: A ten Fiat G-50 to jakiś nowy? Czy reedycja short runa? Jak mnie skleroza nie myli AML to robił i to w wersji z Hiszpanii z krytą kabiną. tylko że chyba to jest już out of print, a jesli miałbym kupować "zwykłego" Fiata 50 to nie wiem, czy nie dołożyłbym kilku dych i nie kupił żywicy z SBS Model - wyglada naprawdę dobrze. A same zapowiedzi wyglądają naprawdę kusząco - Jak 3 - no bo jak na razie masz snap kita ze Zwiezdy, stareńkiego Hellera pakowanego przez kilka firm - ale jednak dajacego radę i nisko seryjnego VK107 z Amodela. Porządny Jak 3 z normalnego w(y)trysku - zawsze! Poza tym tam widzę Bredę, tylko mam nadzieję, że to nie sa stare wypraski Azura - szort run plus żywica i blacha. Mama takie, ale nie obraziłbym się też na normalna, bo i tak tam mozna zrobić ze 3 wersje. Airfix widzę, że opracowuje swoje stare modele na nowo - to przydałby się Avro Anson, Westland Wirlwind, no Hampden i Mossie z działem 57mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia 44 minuty temu, WujekAlice napisał: Jak mnie skleroza nie myli AML to robił i to w wersji z Hiszpanii z krytą kabiną. tylko że chyba to jest już out of print, a jesli miałbym kupować "zwykłego" Fiata 50 to nie wiem, czy nie dołożyłbym kilku dych i nie kupił żywicy z SBS Model - wyglada naprawdę dobrze. A same zapowiedzi wyglądają naprawdę kusząco - Jak 3 - no bo jak na razie masz snap kita ze Zwiezdy, stareńkiego Hellera pakowanego przez kilka firm - ale jednak dajacego radę i nisko seryjnego VK107 z Amodela. Porządny Jak 3 z normalnego w(y)trysku - zawsze! Poza tym tam widzę Bredę, tylko mam nadzieję, że to nie sa stare wypraski Azura - szort run plus żywica i blacha. Mama takie, ale nie obraziłbym się też na normalna, bo i tak tam mozna zrobić ze 3 wersje. Fiata robi jeszcze Fly, ale nie znam się na relacjach między czeskimi producentami, więc nie wiem czyj plastik może wykorzystać Muzikant. Breda, tak samo jak Fiat znalazła się w akapicie dotyczącym wznowień starych wyprasek: We have also prepared many modified reissues of older models from our or cooperating production. Unwanted PUR parts and etched parts are „removed“ from the models according to the latest trends. Everything is replaced with new plastic parts or even new transparent parts. In this format are in preparation for example models of Breda 65-A-80, MiG-17F, Fiat G-50, Fokker C-X , Messerschmitt Bf 108, H.P.Hampden Mk.I,Airspeed Oxford and others. In 1/48 scale there is M.S.-406, Ki-48 Lily and Gotha G.V. Z całej tej wyliczanki na stronie najbardziej cieszę się z nowego Nieuporta 11 Bebe, bo to jednak niesamowite że jeszcze nie ma tej maszyny w normalnej dystrybucji w 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia 58 minut temu, WujekAlice napisał: naprawdę kusząco - Jak 3 - stareńkiego Hellera pakowany przez Smera i to będzie zapewne to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia (edytowane) Fiat 50 - Fly to są wypraski AML. A zremasterowane wypraski w/w modeli - why not? Edytowane 10 Stycznia przez WujekAlice 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia (edytowane) Godzinę temu, filipsg napisał: Fiata robi jeszcze Fly, ale nie znam się na relacjach między czeskimi producentami, więc nie wiem czyj plastik może wykorzystać Muzikant. Fly jest głównym, jeśli nie jedynym wytwórcą wyprasek dla Muzikanta. 1 godzinę temu, WujekAlice napisał: A same zapowiedzi wyglądają naprawdę kusząco - Jak 3 - no bo jak na razie masz snap kita ze Zwiezdy, stareńkiego Hellera pakowanego przez kilka firm - ale jednak dajacego radę i nisko seryjnego VK107 z Amodela. Porządny Jak 3 z normalnego w(y)trysku - zawsze! Poza tym tam widzę Bredę, tylko mam nadzieję, że to nie sa stare wypraski Azura - szort run plus żywica i blacha. Mama takie, ale nie obraziłbym się też na normalna, bo i tak tam mozna zrobić ze 3 wersje. Co Ci się nie podoba w snap kicie Zvezdy? Poza tym jest jeszcze Jak-3 z Hasegawy. AZ miał swoją Bredę: https://www.scalemates.com/kits/azmodel-az7254-breda-65-a-80--131649 ...co oczywiście nie znaczy, że nie ma ona nic wspólnego z Azurem - wszak DH Horneta np. w dużej mierze zerżnęli ze starego SH Edytowane 10 Stycznia przez caughtinthemiddle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia Snap kity wydają mi się taką zabawkową formą modelarstwa - pewnie się mylę... Ale tewn model mam - pewnie gdzieś na pólce leży. to chyba nawet Revell pakował. Co do Hasegawy to się nie wypowiadam, bo nie znam. Ponoć żadna rewelia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia 21 minut temu, WujekAlice napisał: Snap kity wydają mi się taką zabawkową formą modelarstwa - pewnie się mylę... Ale przecież nie ma obowiązku montowania go bez kleju i robienia bzium po pokoju - można normalne skleić, dołożyć dodatki własne i/lub kupne akcesoria... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia Nie bzium tylko brrrruum. potem jazgot działek i karabinów i zrzut plastikowej bomby na plastikową fortecę. Albo zgrupowanie sił nieprzyjaciela. Oczywiście, że nie ma przymusu robić na wcisk. dlatego dopisałem "A może się mylę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia 16 minut temu, WujekAlice napisał: Oczywiście, że nie ma przymusu robić na wcisk. dlatego dopisałem "A może się mylę" OK - sądziłem, że masz na myśli jakieś konkretne niedostatki owego zestawu. Nie rozkminiałem go pod kątem merytorycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia 1 godzinę temu, caughtinthemiddle napisał: i robienia bzium po pokoju Ej no nie mówcie ze nie robicie tego jak wkleicie skrzydła.... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia Robimy......, a stara patrzy z politowaniem 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Co tam stara. Mina dzieci jest bezcenna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia 16 godzin temu, WujekAlice napisał: Fiat 50 - Fly to są wypraski AML. A zremasterowane wypraski w/w modeli - why not? Ciekawi mnie temat, bo właśnie się zastanawiam nad kupnem AML, który teraz pakuje wypraski Fly i oznacza je starym numerem karalogowym z literą F na końcu. Być może stare formy AML trafiły do Muzikanta, albo Fly daje swoje nowe wypraski jednym i drugim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia 2 minuty temu, letalin napisał: Być może stare formy AML trafiły do Muzikanta Może tak byc bo ostatnie Ławoczkiny to jakby żywcem z AML porobione 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia (edytowane) 13 minut temu, letalin napisał: Ciekawi mnie temat, bo właśnie się zastanawiam nad kupnem AML, który teraz pakuje wypraski Fly i oznacza je starym numerem karalogowym z literą F na końcu. Być może stare formy AML trafiły do Muzikanta, albo Fly daje swoje nowe wypraski jednym i drugim? Wejdź na Mojehobby i sobie porównaj. Tam są inboxy z obu firm. Moim zdaniem to to samo. Wróć - niektóre zestawy AML są bardziej rozbudowane, ale niektóre takie same. Edytowane 11 Stycznia przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Nie ma jeszcze zdjęć zawartości Fiata od Muzikanta. To, że AML i Fly są z tych samych form jest jasne. Pytanie było o zawartość nowego wypustu z KP. Która forma, stara czy nowa będzie w tej najnowszej edycji? Był jeszcze starszy AML, ale tego raczej nie reanimują. To było tak: 1. AML ze swoim pierwszym wypustem. https://www.scalemates.com/products/img/7/3/7/133737-86-instructions.pdf 2. AML zmieniony. https://www.mojehobby.pl/products/Fiat-G.50-I-Freccia-over-Spain-Sky.html 3. Fly https://www.mojehobby.pl/products/Fiat-G.50-bis-AS-Italian-Fighter-Aircraft.html 4 AML z wypraskami Fly. Identyczny jak 3. Pudełka takie same jak 2. poza informacją, że części od 3. w prawym dolnym rogu. 5. KP? Na pewno nie nowe formy, a reanimacja 2, albo edycja znośnego 3. I tu jest niepewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi