Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1/72

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, WujekAlice napisał:

A Hampden to chyba stare wypraski...

Niestety, Classic vintage czyli masakra. Miałem go ze sto lat temu i wspominam jak najgorzej. Hawker P.1127 też

Z Vintage'ów, moim zdaniem da coś się zrobić z B-26, Lancastera i może Defiant (ale po co te dwa ostatnie jak są nowe?)

Co do hitów z Południa... Bardziej interesuje mnie jak będzie wyglądał nowy L-410 (stary ciągle nieskończony). No i czyje formy Su-22M4 kupili i chcą produkować...

49 minut temu, WujekAlice napisał:

Airfixowski Defiant to tragedia...  tak podobny do oryginału jak Karaś z ZTS, czyli z grubsza

Napisałem to z perspektywy 14-latka, który kupił to

1878703344_Defiantvintage.jpg.0d5ea4b9a3d37bad34cd23219a59d79d.jpg

na giełdzie na Wolumenie pewnie za ciężkie pieniądze i był zachwycony...

Ale od Karasia z ZTS-u na 100% lepszy :)

• Like 1

3 godziny temu, Artek82 napisał:

Nawet nie wiedziałem że był Mustang UTI :hmmm:

Nie wiedziałeś poniekąd słusznie. Te dwumiejscowe Mustangi to polowe modyfikacje samolotów War Weary. Powtarzające się, ale jednak nieliczne i niekoniecznie dwustery. Takie konwersje pojawiły się szerzej po wojnie, choć ciągle małe ilości i niefabryczne.

Często szybki samolot dyspozycyjny, czasem wycieczkowy a czasem do zadań specjalnych, jak historycznie najciekawszy  wg mnie: Stars Look Down.

• Like 1

4 godziny temu, JJ62 napisał:

Napisałem to z perspektywy 14-latka, który kupił to

1878703344_Defiantvintage.jpg.0d5ea4b9a3d37bad34cd23219a59d79d.jpg

na giełdzie na Wolumenie pewnie za ciężkie pieniądze i był zachwycony...

21-latek też był całkiem zadowolony. Tyle, ze już za dużo rozsądniejsze pieniądze w sklepie.

4 godziny temu, krzy65siek napisał:

A ten Fiat G-50 to jakiś nowy? Czy reedycja short runa?

Jak mnie skleroza nie myli AML to robił i to w wersji z Hiszpanii z krytą kabiną. tylko że chyba to jest już out of print, a jesli miałbym kupować "zwykłego" Fiata 50 to nie wiem, czy nie dołożyłbym kilku dych i nie kupił żywicy z SBS Model - wyglada naprawdę dobrze.

A same zapowiedzi wyglądają naprawdę kusząco - Jak 3 - no bo jak na razie masz snap kita ze Zwiezdy, stareńkiego Hellera pakowanego przez kilka firm - ale jednak dajacego radę i nisko seryjnego  VK107 z Amodela. Porządny Jak 3 z normalnego w(y)trysku - zawsze! Poza tym tam widzę Bredę, tylko mam nadzieję, że to nie sa stare wypraski Azura - szort run plus żywica i blacha. Mama takie, ale nie obraziłbym się też na normalna, bo i tak tam mozna zrobić ze 3 wersje.

Airfix widzę, że opracowuje swoje stare modele na nowo - to przydałby się Avro Anson, Westland Wirlwind, no Hampden i Mossie z działem 57mm.

44 minuty temu, WujekAlice napisał:

Jak mnie skleroza nie myli AML to robił i to w wersji z Hiszpanii z krytą kabiną. tylko że chyba to jest już out of print, a jesli miałbym kupować "zwykłego" Fiata 50 to nie wiem, czy nie dołożyłbym kilku dych i nie kupił żywicy z SBS Model - wyglada naprawdę dobrze.

A same zapowiedzi wyglądają naprawdę kusząco - Jak 3 - no bo jak na razie masz snap kita ze Zwiezdy, stareńkiego Hellera pakowanego przez kilka firm - ale jednak dajacego radę i nisko seryjnego  VK107 z Amodela. Porządny Jak 3 z normalnego w(y)trysku - zawsze! Poza tym tam widzę Bredę, tylko mam nadzieję, że to nie sa stare wypraski Azura - szort run plus żywica i blacha. Mama takie, ale nie obraziłbym się też na normalna, bo i tak tam mozna zrobić ze 3 wersje.

Fiata robi jeszcze Fly, ale nie znam się na relacjach między czeskimi producentami, więc nie wiem czyj plastik może wykorzystać Muzikant.

Breda, tak samo jak Fiat znalazła się w akapicie dotyczącym wznowień starych wyprasek:
We have also prepared many modified reissues of older models from our or cooperating production. Unwanted PUR parts and etched parts are „removed“ from the models according to the latest trends. Everything is replaced with new plastic parts or even new transparent parts. In this format are in preparation for example models of Breda 65-A-80, MiG-17F, Fiat G-50, Fokker C-X , Messerschmitt Bf 108, H.P.Hampden Mk.I,Airspeed Oxford and others. In 1/48 scale there is M.S.-406, Ki-48 Lily and Gotha G.V.

Z całej tej wyliczanki na stronie najbardziej cieszę się z nowego Nieuporta 11 Bebe, bo to jednak niesamowite że jeszcze nie ma tej maszyny w normalnej dystrybucji w 1/72.

58 minut temu, WujekAlice napisał:

naprawdę kusząco - Jak 3 - stareńkiego Hellera

pakowany przez Smera i to będzie zapewne to wink3

Godzinę temu, filipsg napisał:

Fiata robi jeszcze Fly, ale nie znam się na relacjach między czeskimi producentami, więc nie wiem czyj plastik może wykorzystać Muzikant.

Fly jest głównym, jeśli nie jedynym wytwórcą wyprasek dla Muzikanta.

1 godzinę temu, WujekAlice napisał:

Co Ci się nie podoba w snap kicie Zvezdy? Poza tym jest jeszcze Jak-3 z Hasegawy.

AZ miał swoją Bredę:
https://www.scalemates.com/kits/azmodel-az7254-breda-65-a-80--131649
...co oczywiście nie znaczy, że nie ma ona nic wspólnego z Azurem - wszak DH Horneta np. w dużej mierze zerżnęli ze starego SH

Edytowane przez caughtinthemiddle

Snap kity wydają mi się taką zabawkową formą modelarstwa - pewnie się mylę... Ale tewn model mam - pewnie gdzieś na pólce leży.  to chyba nawet Revell pakował. Co do Hasegawy to się nie wypowiadam, bo nie znam. Ponoć żadna rewelia.

Nie bzium tylko brrrruum. potem jazgot działek i karabinów i zrzut plastikowej bomby na plastikową fortecę. Albo zgrupowanie sił nieprzyjaciela.

Oczywiście, że nie ma przymusu robić na wcisk.  dlatego dopisałem "A może się mylę"

1 godzinę temu, caughtinthemiddle napisał:

i robienia bzium po pokoju 

Ej no nie mówcie ze nie robicie tego jak wkleicie skrzydła....

• Like 5

16 godzin temu, WujekAlice napisał:

Fiat 50 - Fly to są wypraski AML. A zremasterowane wypraski w/w modeli - why not?

Ciekawi mnie temat, bo właśnie się zastanawiam nad kupnem AML, który teraz pakuje wypraski Fly i oznacza je starym numerem karalogowym z literą F na końcu. Być może stare formy AML trafiły do Muzikanta, albo Fly daje swoje nowe wypraski jednym i drugim? 

2 minuty temu, letalin napisał:

Być może stare formy AML trafiły do Muzikanta

Może tak byc bo ostatnie Ławoczkiny to jakby żywcem z AML porobione wink3

• Haha 1

13 minut temu, letalin napisał:

Ciekawi mnie temat, bo właśnie się zastanawiam nad kupnem AML, który teraz pakuje wypraski Fly i oznacza je starym numerem karalogowym z literą F na końcu. Być może stare formy AML trafiły do Muzikanta, albo Fly daje swoje nowe wypraski jednym i drugim? 

Wejdź na Mojehobby i sobie porównaj.  Tam są inboxy z obu firm. Moim zdaniem to to samo. Wróć - niektóre zestawy AML są bardziej rozbudowane, ale niektóre takie same.

Edytowane przez WujekAlice

Nie ma jeszcze zdjęć zawartości Fiata od Muzikanta. To, że AML i Fly są z tych samych form jest jasne. Pytanie było o zawartość nowego wypustu z KP.  Która forma, stara czy nowa będzie w tej najnowszej edycji? Był jeszcze starszy AML, ale tego raczej nie reanimują.

To było tak:

1. AML ze swoim pierwszym wypustem. https://www.scalemates.com/products/img/7/3/7/133737-86-instructions.pdf

2. AML zmieniony. https://www.mojehobby.pl/products/Fiat-G.50-I-Freccia-over-Spain-Sky.html

3. Fly https://www.mojehobby.pl/products/Fiat-G.50-bis-AS-Italian-Fighter-Aircraft.html

4 AML z wypraskami Fly. Identyczny jak 3. Pudełka  takie same jak 2. poza informacją, że części od 3. w prawym dolnym rogu. 

5. KP? Na pewno nie nowe formy, a reanimacja 2, albo edycja znośnego 3. I tu jest niepewność.