caughtinthemiddle Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia 10 godzin temu, HKK napisał: Hasegawa nie pakowała swoich wyprasek jako wersję H, bo część dziobowa była poprawną jedynie dla wersji J, L i M a i to nie wszystkich serii. Academy się nie przejmowało różnicami. Ich B-24 H ma część nosową od późniejszych wersji. Z tego co pokazał Airfix, wygląda że zrobili poprawną B-24 H ale też tylko niektórych serii. Być może na wypraskach będą alternatywne elementy dla różnych odmian, zobaczymy. Oczywiście, że się nie przejmowało, ale gros klientów też w kwity nie patrzy i kupuje i buduje wedle tego, co ma napisane na pudełku i w instrukcji, a w tym kontekście taki a nie inny wybór pierwszego zestawu do wznowienia ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Stycznia Share Napisano 24 Stycznia Special Hobby na styczen https://www.specialhobby.eu/gloster-meteor-tt-mk-20 https://www.specialhobby.eu/aero-a-11hs-finnish-export-version-1-72 https://www.specialhobby.eu/heinkel-he-59b-1-72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 24 Stycznia Share Napisano 24 Stycznia W dniu 23.01.2024 o 10:11, JJ62 napisał: Mam nadzieję, jednak, że kontynuując swoją politykę samolotów z rondlami Jak na samoloty z rondlami to wybór dziwny, bo do RAF trafiło tylko ok. 20 B-24H i to nie planowo, a w ramach "pilnej potrzeby operacyjnej" przekazane przez 8AF (na potrzeby jednostek "walki radioelektronicznej") i 15AF (prawdopodobnie dla Dywizjonu 301, przynajmniej częściowo). W dniu 23.01.2024 o 10:11, JJ62 napisał: wypuszczą też wersję Wątpię, żeby zrobili jakąś inną wersję. Wydaje mi się, że to za duży projekt, ale może pozytywnie mnie zaskoczą. W dniu 23.01.2024 o 10:11, JJ62 napisał: z której będzie można zrobić "z pudła" polskiego Liberatora. Polskiego Mk. VI z pudła to raczej nigdy się nie uda zrobić, natomiast Mk. III i V można było jakiś czas temu zrobić z modelu Eduarda To był model Hasegawy z dodatkowymi częściami do konwersji m.in. z brytyjską wieżyczką (one były chyba też oddzielnie dostępne). 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia Masz rację. Ja gdzieś mam nawet w piwnicznych kartonach taką wersję: Też z wieżyczką Boulton Paul, ale zapowiedź Airfixa wzbudziła moje nadzieje. Zmiany, o ile pamiętam, nie są aż tak duże pomiędzy wersjami jak np. w B-25 C/D Airfixa na wersję H/J (zmiana kadłuba itp.). Naiwny jestem pewnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia Chyba nie było… Wg opisu „new tool” 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia 12 minut temu, Kon_Bar napisał: Chyba nie było… Wg opisu „new tool” Taaa... W nowym klocku mydła wydrapali tego MiGa sprzed 15 lat. Dlatego New Tool 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia 4 minuty temu, mirage3 napisał: Taaa... W nowym klocku mydła wydrapali tego MiGa sprzed 15 lat. Dlatego New Tool trochę się tego obawiam… ale marzyć wolno 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia Godzinę temu, mirage3 napisał: tego MiGa sprzed 15 lat chyba jednak tak. Kupilem takiego przed laty w Lingen razem z mini-monografia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia (edytowane) Godzinę temu, BRAVO112 napisał: chyba jednak tak. Kupilem takiego przed laty w Lingen razem z mini-monografia Też takiego miałem W maju FM ma wydać agresywne F-15 z kraju kwitnącej wiśni. Edytowane 26 Stycznia przez mirage3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia (edytowane) W końcu Edytowane 26 Stycznia przez rudy0007 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia Skoro już tak wybłagałeś u Matki boskiej Jevelinowej to poproś o jakieś ładne zasobniki strzeleckie Mk.4 HIPEG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia 8 godzin temu, mirage3 napisał: Taaa... W nowym klocku mydła wydrapali tego MiGa sprzed 15 lat. Dlatego New Tool hmm, a czy ten model ma jakieś zalety w porównaniu do LIMa-5 z Airfixa?;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia Valom dwa ciekaw Ansony wypuszcza, wersje C.19 i T.21: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia 5 godzin temu, mirage3 napisał: 7 godzin temu, BRAVO112 napisał: chyba jednak tak. Kupilem takiego przed laty w Lingen razem z mini-monografia Też takiego miałem O tym mówicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia Godzinę temu, pepociufakers napisał: hmm, a czy ten model ma jakieś zalety w porównaniu do LIMa-5 z Airfixa?;) Przed malowaniem tylko płuczesz w wodzie bo już namydlony jest. Mniej odtłuszczania 33 minuty temu, Grzes napisał: O tym mówicie? Zgadza się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia 2 minuty temu, mirage3 napisał: Zgadza się. Mam jednego albo nawet ze dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia (edytowane) 11 godzin temu, Kon_Bar napisał: Chyba nie było… Wg opisu „new tool” Gdzie opisali " new tool"? Na modelarovo jest, że to reedycja. 2 godziny temu, pepociufakers napisał: hmm, a czy ten model ma jakieś zalety w porównaniu do LIMa-5 z Airfixa?;) Lepszy fotel pilota. To malowanie polskiego jaka to chyba z jakiejś prehistorycznej publikacji wzięli? Edytowane 26 Stycznia przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia 55 minut temu, Wymysl napisał: Gdzie opisali " new tool"? Na modelarovo jest, że to reedycja. Lepszy fotel pilota. To malowanie polskiego jaka to chyba z jakiejś prehistorycznej publikacji wzięli? Wypisz wymaluj, dokładnie takie same było w modelu Hellera konfekcjonowanym przez Intech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia Godzinę temu, Wymysl napisał: To malowanie polskiego jaka to chyba z jakiejś prehistorycznej publikacji wzięli? Mój, właśnie taki, śpi sobie w bananowym kartonie na posłanku z waty. Nie drążyłem tematu, ale jak powinien wyglądać w/g obecnej wiedzy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia 12 minut temu, kopernik napisał: Nie drążyłem tematu, ale jak powinien wyglądać w/g obecnej wiedzy ? W sieci ten sam samolot opisywany jest przynależny do 2 lub 3 Dywizji Lotniczej, zgadza się tylko rok - 1947. W Polish Wings 20 jest chyba jedyne malowanie które można by zastosować. Szaro - szare z zamalowanymi gwiazdami i polskimi szachownicami, bez numeru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia (edytowane) 15 minut temu, barszczo napisał: W sieci ten sam samolot opisywany jest przynależny do 2 lub 3 Dywizji Lotniczej, zgadza się tylko rok - 1947. W Polish Wings 20 jest chyba jedyne malowanie które można by zastosować. Szaro - szare z zamalowanymi gwiazdami i polskimi szachownicami, bez numeru. Dzięki, znam to malowanie z PFC 2. Problem jest w tym, że to malowanie z 1945r i latał na tym samolocie ruski pilot. A to, podobno, jest z 1947r i nie ma aż takich ruskich naleciałości . Edytowane 26 Stycznia przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia 23 godziny temu, Kon_Bar napisał: Chyba nie było… Wg opisu „new tool” Jeszcze gdyby odświeżyli edycję z nosem (radarem) to może byłoby jakieś uzasadnienie ponownego zaistnienia, ale w tej konfiguracji to szkoda na niego życia mając pod ręką Airfixa. Fakt, fotel tyć lepszy bo z oblachowanym zagłówkiem (Airfix dał b wczesny jak w 15stym) ale to i tak kasztan do grubej poprawki abo wymiany. Zapewne ileś osób się skusi na boxart, ale ileś nie. Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia W dniu 26.01.2024 o 21:34, Wymysl napisał: To malowanie polskiego jaka to chyba z jakiejś prehistorycznej publikacji wzięli? W dniu 26.01.2024 o 22:30, Jostein napisał: Wypisz wymaluj, dokładnie takie same było w modelu Hellera konfekcjonowanym przez Intech. Znalazłem źródło. To stary "Polski samolot i barwa" T. Królikiewicza. Jak widać to wizja w dodatku oparta na błędnym założeniu, bo ile wiem to Jaki-3 nie były w ogóle malowane na czarno-zielono. Może dlatego autorzy modeli uprościli je do "typowego polskiego" jednolicie zielonego. W dniu 26.01.2024 o 23:30, barszczo napisał: W sieci ten sam samolot opisywany jest przynależny do 2 lub 3 Dywizji Lotniczej, zgadza się tylko rok - 1947. Nic się nie zgadza : 2 Dywizja była lotnictwa szturmowego, dywizje rozformowano w 1946, a ostatnie Jaki-3 z jednostek bojowych spisano we wrześniu 1946. W dniu 26.01.2024 o 23:45, kopernik napisał: Dzięki, znam to malowanie z PFC 2. Problem jest w tym, że to malowanie z 1945r i latał na tym samolocie ruski pilot. A to, podobno, jest z 1947r i nie ma aż takich ruskich naleciałości . Nie latał jeden pilot, a 1. plm miał najwięcej Polaków w składzie, więc jak masz ochotę na jaka-3 to bardziej polskiego nie znajdziesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia Wznowionko fajnych zestawów od H2k. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia Mam zawał 12 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi