Michal_G Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 Co do łuski od UR-a w Czyżynach. W koszarach przy ul. Ułanów gdzie obecnie stacjonuje 6 batalion dowodzenia 6 BPD przed wojną stacjonował 8 Pułk Ułanów Księcia Józefa Poniatowskiego ("CK grafy i barony, ósmy zdobi nam salony") . Więc możliwe że swoje UR-y przestrzelał na terenie obecnych ogródków działkowych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) Poradnika ciąg dalszy, dzisiaj vacuformy i zaczynamy malowanie: Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) A taki poradnik modelarza był zamieszczony w SP 1973-44 I próbka modeli z CSRS (tak dawniej nazywały się Czechy, jakby ktoś nie wiedział) I jeszcze jeden odcinek SP 1973-45 Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Ziober Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 Sądzę, że znowu warto spojrzeć na autora artykułu. Tym razem Waldemar Salach. Info dla młodszych czytelników – Waldemar Salach (1934-2018) to postać bardzo istotna dla historii polskiego modelarstwa redukcyjnego. Od 1956 roku pracował Pałacu Młodzieży w W-wie. Istotne jest to, że chociaż był on „modelarzem latającym” klasy F2C (modele wyścigowe) i w tej kategorii miał wiele spektakularnych sukcesów, w tym tytuły mistrzowskie, to już w 1971 roku dostrzegł pozytywne wartości w modelarstwie redukcyjnym i założył klub modelarstwa redukcyjnego „Śmigiełko”. W latach 1970-tych w Polsce były tylko trzy modelarnie dla modelarzy redukcyjnych. Jedną z pierwszych stworzył właśnie W. Salach. Ponadto razem m.in. z Krzysztofem Wagnerem organizował coroczne Przeglądy Modelarstwa Redukcyjnego w Muzeum Techniki. Jako instruktor modelarstwa wychował wielu modelarzy, w tym także tych redukcyjnych. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2021 W nowościach pojawił się model Grumman Albatross za ok 200 zł, przypomnę model Monogram, który można kupić za ok 60 zł. Ma składane podwozie i ponton ! A jaki art box ! Na końcu przypominam chyba najłatwiejszy do kupna przepak Revell. Ostatnie zdjęcie jest próbką, co można z tego zrobić ( niestety nie moje) ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2021 18 minut temu, Andrzej Ziober napisał: Sądzę, że znowu warto spojrzeć na autora artykułu. Tym razem Waldemar Salach. Info dla młodszych czytelników – Waldemar Salach (1934-2018) to postać bardzo istotna dla historii polskiego modelarstwa redukcyjnego. Od 1956 roku pracował Pałacu Młodzieży w W-wie. Istotne jest to, że chociaż był on „modelarzem latającym” klasy F2C (modele wyścigowe) i w tej kategorii miał wiele spektakularnych sukcesów, w tym tytuły mistrzowskie, to już w 1971 roku dostrzegł pozytywne wartości w modelarstwie redukcyjnym i założył klub modelarstwa redukcyjnego „Śmigiełko”. W latach 1970-tych w Polsce były tylko trzy modelarnie dla modelarzy redukcyjnych. Jedną z pierwszych stworzył właśnie W. Salach. Ponadto razem m.in. z Krzysztofem Wagnerem organizował coroczne Przeglądy Modelarstwa Redukcyjnego w Muzeum Techniki. Jako instruktor modelarstwa wychował wielu modelarzy, w tym także tych redukcyjnych. Pod koniec lat 70 chodziłem do modelarni w Pałacu. Niestety, nie pamiętam nazwisk instruktorów. Stan Wojenny przerwał moją przygodę z Pałacem i tą modelarnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 A ja w PKiN w Muzeum Techniki pamiętam tylko wystawy modeli, było ich całe mnóstwo aż człowiekowi się oczy rozjeżdżały na wszystkie strony (o ile o kilkunastolatku można powiedzieć człowiek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Ziober Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) Dopiero teraz zwróciłem uwagę na autora zdjęć z Czechosłowacji – Frantiszek Pawelczik. Otóż on także miał ciekawy epizod z polskim modelarstwem, a właściwie polskie modelarstwo z Jego udziałem. Franek, niezwykle sympatyczny facet i wielki miłośnik historii naszego kraju (bardzo przyzwoicie mówił po polsku), był prezesem klubu modelarzy redukcyjnych w Ostrawie. Już w latach 70-tych ubiegłego wieku staraliśmy się budować bezpośrednie kontakty międzynarodowe, na tyle na ile się wtedy dało, czyli tylko w obrębie - jak je wtedy propaganda nazywała – „bratnich krajów socjalistycznych”. Najłatwiej można było je nawiązać z modelarzami z Czechosłowacji i NRD. To zaowocowało rodzajem wymiany międzynarodowej - Franek Pawelczik i jego koledzy z Ostrawy przyjeżdżali na konkursy do Polski jako goście naszego kaliskiego klubu Miniaturka, a my (byłem członkiem tego klubu) jeździliśmy do Ostrawy na ich konkurs (Memorial mjr. Frantiska Dolezala). Do Polski przyjeżdżali także modelarze z Berlina Wschodniego z Hans Grade Model Sport Klub i KMK Otto Lilienthal. Dzięki tym kontaktom udało się doprowadzić do oficjalnego międzynarodowego porozumienia pomiędzy Komisją Modelarską APRL i czechosłowackim SVAZARM-em (Svaz pro Spolupraci s Armadou - to taki odpowiednik naszego ówczesnego LOK) i zorganizować dwa razy Mistrzostwa Państw Socjalistycznych Lotniczych Modeli Redukcyjnych. Te zawody miały status prawny międzynarodowej lotniczej imprezy sportowej w rozumieniu FAI i każdy kraj mógł wystawić trzyosobową kadrę narodową. Pierwsze zawody odbyły się w Pardubicach w 1987, drugie u nas na zamku w Książu w 1988, a trzecie miały być w 1989 w Berlinie Wsch., ale wiadomo, że w tamtym roku skończył się ten „najwspanialszy ustrój świata” i przy okazji NDR przestało również istnieć. Taka uwaga odnośnie imprez tamtych lat. Wprawdzie wszystko miało w oficjalnych nazwach jakieś socjalistyczne konotacje, ale w praktyce to były normalne konkursy modelarskie, na bardzo wysokim poziomie merytorycznym, a kontakty, które wówczas nawiązaliśmy często przerodziły się w prawdziwe przyjaźnie i przetrwały wiele lat. Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez Andrzej Ziober 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 W dniu 22.04.2021 o 20:03, jmx62 napisał: I próbka modeli z CSRS (tak dawniej nazywały się Czechy, jakby ktoś nie wiedział) Zacytuję samego siebie: Ciekawe z jakich zestawów były te modele? Zwłaszcza ciekawi mnie nasza Iskra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Pierwsze modele Iskry ZP RUCH wydał w 1964 i jeszcze w latach 60' wznowił, kolejne wznowienie modelu było w 1971 pod szyldem PZW Siedlce https://www.scalemates.com/kits/ruch-unknown-ts-11-iskra--641352 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Z tamtych lat ... Kompletnie bez związku, ale żuli wszyscy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, jmx62 napisał: Zacytuję samego siebie: Ciekawe z jakich zestawów były te modele? Zwłaszcza ciekawi mnie nasza Iskra. Na 6 str wspominałem ten zestaw. Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, kopernik napisał: Kompletnie bez związku, ale żuli wszyscy Czasem nawet tę samą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 26 Kwietnia 2021 Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Ja nie żułem - do dziś sie nie nauczyłem... Ale nawet bardziej na miejscu w tym dziale była by guma Turbo! Za mojej kadencji udało mi się zebrać prawie wszystkie "papiery" z drugiej serii - 50 do 120. Mniejszych numerów chyba nigdy nie widziałem, za to później wiem że pokazały się też wyższe numery. Może ma ktoś jakieś skany, jak już tak rozmawiamy? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł PS. Ta iskra to prawdziwy dramat!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 26 Kwietnia 2021 Share Napisano 26 Kwietnia 2021 W dniu 22.04.2021 o 22:25, kopernik napisał: przypomnę model Monogram, który można kupić za ok 60 zł. Ma składane podwozie i ponton ! A jaki art box ! Na końcu przypominam chyba najłatwiejszy do kupna przepak Revell. Wskazuj szybko proszę gdzie ten przepak Revella, albo Monogram za 60 zł można zanabyć Wezmę nawet dwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Kwietnia 2021 Share Napisano 26 Kwietnia 2021 10 godzin temu, kopernik napisał: Na 6 str wspominałem ten zestaw. Wiadomo, innej Iskry nie było ale trzeba przyznać że ten Czech ładnie ją zrobił, to już było coś wycisnąć z tego gluta iskropodobnego A swoją drogą to miał ktoś fantazję tak przyozdobić ten model, "nasi Niemcy" chcieliby mieć zamiast czeskich Delfinów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) Powolutku zbliżamy się do końca. Dzisiaj wspominamy Modelaki i malujemy. Pędzelkiem. Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez barszczo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 27 Kwietnia 2021 Super Moderator Share Napisano 27 Kwietnia 2021 u mnie jest i czołg xD i dwupłat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 Farbki Modelaki to nie były pózniejsze Astery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 W dniu 26.04.2021 o 10:03, pmroczko napisał: Za mojej kadencji udało mi się zebrać prawie wszystkie "papiery" z drugiej serii - 50 do 120. Mniejszych numerów chyba nigdy nie widziałem, za to później wiem że pokazały się też wyższe numery. Może ma ktoś jakieś skany, jak już tak Z jedynką turbo namierzyłem 2 szt : jedna to z Alfą Centauri, druga z Oplem Ascona... A Donaldy były wcześniej - lata 80? (mój wujek z delegacji przywoził, były prawie jak waluta), turbo to 90...jak już handel z Turcją był aktywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 45 minut temu, myszaty napisał: A Donaldy były wcześniej - lata 80? Zapewniam cię że jeszcze dużo wcześniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 Wiem, ale ja 75...nie mogłem żuć wcześniej..., ale pamiętam jak się pokazały Turbo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 Donaldy na bank były już w mojej IV-tej klasie podstawówki czyli gdzieś tak 1973/4r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2021 W Donaldzie gumy były super ! Za wisienkę na torcie robiły historyjki ! Nie znałem nikogo, kto by ich nie zbierał , jak znaczki pocztowe, działał rynek wymiany i sprzedaży ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 Temat historyjki jak najbardziej trafiony . Ta jest starszej edycji, ma logo u góry. Później były tylko obrazki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi