Super Moderator Greif Napisano 15 Grudnia 2021 Super Moderator Share Napisano 15 Grudnia 2021 @Rafał Ba leżakuje sobie docelowo dołączy do grona modeli z PRL Łoś Czapla i inne wynalazki @myszatyno było ich sporo ale nie zabijam się o każdy limit do dyszka więcej nie daje a i tak chyba nie wszystkie modele wyszły w tych pudełkach, nigdy np nie widziałem FiataG50 ale może sie mylę... w drodze jeszcze 2 kolejne więc jakiś update wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Pogratulować kolekcji Airfixa. kilkanaście z nich mam też w swojej no i trochę których nie masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 15 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2021 Nie żebym coś sugerował, ale coraz częściej trafiają się takie ogłoszenia : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 11 minut temu, kopernik napisał: Nie żebym coś sugerował, ale coraz częściej trafiają się takie ogłoszenia : Naturalna sprawa. Sądzę, że większość takich modeli na aukcjach, to kolekcje ludzi, którzy odeszli, albo są już tak starzy, że nie mogą już lepić, albo mają ważniejsze sprawy do załatwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 (edytowane) 39 minut temu, kopernik napisał: Nie żebym coś sugerował, ale coraz częściej trafiają się takie ogłoszenia : I dobrze, że rodzina sprzedaje modele innym modelarzom. W Warszawie dwa lata temu chyba, zmarł jeden z AKowców i Powstaniec Warszawski. Mieszkał sam. Miał ogromną bibliotekę oraz mnóstwo odznaczeń i pamiątek. Po śmierci wynajęto firmę do opróżnienia mieszkania. Wszystko wylądowało w kontenerze pod kamienicą. Przechodnie zobaczyli w śmieciach albumy i odznaczenia. Powiadomili odpowiednich ludzi i udało się z kontenera uratować prawdziwe skarby. Edytowane 15 Grudnia 2021 przez Kolekcjoner WP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 15 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2021 W dniu 26.04.2020 o 23:04, kopernik napisał: Ech, mi ciągle żal ... A pewnie skończą razem z księgozbiorem na śmietniku . Niestety, znacznie cenniejsze zbiory tak kończyły: " Na śmietnik wyrzucono książki po zmarłym Eugeniuszu Tyrajskim, powstańcu warszawskim. Rodzina nie zawiadomiła Związku Powstańców Warszawskich ani Fundacji Pamięci o Bohaterach Powstania Warszawskiego o tym, że zamierza wyrzucić księgozbiór. Uratowali go przechodnie i sąsiedzi." O tym pisaliśmy na str 30 wątku. Według spadkobierców, do kontenera trafiło to, co nie chciało MPW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 16 Grudnia 2021 Share Napisano 16 Grudnia 2021 W dniu 14.12.2021 o 21:15, letalin napisał: Mieli porządną dokumentację, bo wcześniej zrobili Hurri w 1/24. Faktycznie bryłę trzymał, ale uproszczenia były daleko idące. Jak większość airfixów model generalnie trzymał bryłę . Z detalami ubogo , nawet bardzo . W środku podłoga , fotel i humanoid . Ten w 1/72 czychał na mnie przez cały początek lat dziewięćdziesiątych . Gdzie byłem w sklepie tam on . W pudełku z wizerunkiem asa , albo zwykłym, czasem przepakowany przez hellera jako nasz UZ - V , czasem szary , czasem zielony. Kokardy zawsze mocno ceglaste Ponieważ plany były drukowane w gazecie SP i biblioteczce klubu 1/72 to się człowiekowi wydawało , z racji poprawnej bryły , ze za pomocą nożyka i farbek Humbrola kładzionego pędzlem zrobi z tego niezłe "cacuszko" . To się go przystawiało do planówi śniło o wspaniałym modelu . Razem z nim czychał na mnie spitfire Vb z airfixa z w malowaniu z kaczorem donaldem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 16 Grudnia 2021 Share Napisano 16 Grudnia 2021 12 minut temu, merlin_70 napisał: To się go przystawiało do planówi śniło o wspaniałym modelu . No i ok, bo wtedy nikt nie oczekiwał, że producent zestawu dostarczy szczegółowe wnętrze czy inne detale. I tak trzeba było wyrzeźbić samemu. Lepszy był brak detalu i miejsce do skracza niż detal połowiczny i nie do końca prawidłowy który trzeba było usunąć. Brak detalu w zestawie nie bolał. Problemem (przynajmniej dla mnie) był brak odpowiednich narzędzi i materiałów aby sobie dłubać. Cienkie wiertła, frezy, papier ścierny, precyzyjne pędzle. Ciężkie do zdobycia, a jak już to groteskowo oszczędzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 4 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2022 Nie wiem gdzie zamieścić taką informację : starszy kolega, modelarz Henryk Hemke stracił w pożarze cały dobytek. https://nswiecie.pl/artykul/henryk-hemke-z-gm-jezewo/1258479. W internecie prowadzona jest akcja pomocowa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Przez przypadek natknąłem się w necie na poniższe plansze. To wydawnictwo z drugiej połowy lat 80. - kolorowe sylwetki i godła samolotów, nieczęsty wówczas temat. Pamiętam, że miałem części 2. i 4. przyklejone na szafce. Tu się pierwszy raz spotkałem z określeniem "lov visibility". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Ha, pamiętam . Pierwotnie były to kolorowe plansze z książki Samoloty bojowe świata z serii Aerohobby wydawnictwa Sigma. Później wydane jako plakaty. Gdzieś te książki jeszcze mam, cała seria to była. Samoloty myśliwskie września 1939 i kolejna z bombowcami i inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 @Moses @barszczo, jesteście genialni! Stawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Były jeszcze samoloty pasażerskie świata Samoloty myśliwskie 39 (mam) Samoloty bombowe 39 (mam) Uzbrojenie lotnicze 1918-39 (chyba tak tytuł brzmiał - ta chyba też mam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Godzinę temu, Moses napisał: Były jeszcze samoloty pasażerskie świata Mam Jak pokażę to też dostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 51 minut temu, Artek82 napisał: Jak pokażę to też dostanę Co za pytanie! Wiadomo! Masz dla motywacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Stycznia 2022 Super Moderator Share Napisano 5 Stycznia 2022 a ja tak klasycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 88 z ciągnikiem to ten sam zestaw który jest do dzisiaj dostępny? https://www.mojehobby.pl/products/88mm-Gun-and-Tractor.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Chyba tak, choć wg. tabeli ta dostępność jest już mocno ograniczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 @Grzesno to na zdrowie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Mógłbyś rzec słówko (albo i fotkę) o dwóch pozycjach: - Święto lotnictwa 1957 - Samoloty (RWD-13 na okładce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Ponieważ ten temat jest "najgrubszy" w sensie ilości stron i najstarszy więc i chyba najczęściej odwiedzany. Koledzy pomóżcie, nie pamiętam gdzie ktoś ruszył temat poprawności Tu-20 z NRD-owskiego Plasticarda 1/100. Znalazłem jakiś materiał z czeskiego L+K na ten temat to mógłbym wrzucić tylko chciałbym już we właściwym miejscu. Może ktoś pamięta gdzie to było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Godzinę temu, Grzes napisał: Mógłbyś rzec słówko (albo i fotkę) o dwóch pozycjach: - Święto lotnictwa 1957 - Samoloty (RWD-13 na okładce) Informator wojskowy 1957 "Świeto lotnictwa" wydany przez ówczesny MON, wewnątrz kilka fajnych zdjęć które widać na kolejnych foto - te z Iłami-28 i LiMami. Samoloty to książeczka z barwnymi ilustracjami samolotów i krótkimi opisami wydana w Czechosłowacji chyba w latach 80-tych autorstwa Vaclava Nemecka. Jest za małe pindzony na alledrogo właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 Samoloty Nemecka za 2 zł ! I chyba nie znajdą się chętni. Moja wylądowała jakiś czas temu w kartonie ( wietrzenie biblioteczki, potrzebne było miejsce na nowe pozycje). W sumie to słabe wydawnictwo, krótki opis i boczna sylwetka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Dzięki Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi