giberes Napisano 22 Września 2022 Share Napisano 22 Września 2022 56 minut temu, Greif napisał: @barszczo ja do tego z Lego Kurczę, burżuj, a skąd miałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 22 Września 2022 Share Napisano 22 Września 2022 58 minut temu, giberes napisał: Kurczę, burżuj, a skąd miałeś? O to samo miałem zapytać..Pewnie ze zrzutów dostał ,albo miał familię u imperlialistów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 22 Września 2022 Super Moderator Share Napisano 22 Września 2022 hehe no pierwsze 2 zestawy od Ciotki z Austrii -gdzie tam w PRL- potem 1 z Pewexu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 26 Września 2022 Share Napisano 26 Września 2022 W dniu 21.09.2022 o 21:20, Greif napisał: chyba jednego Antka sobie skleje ot tak dla wspominek jest duzo fajnych malowan " salonek" !!! a ja na jeleniogorskim jarmarku kupilem Hit-Kita ze Schreckiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Września 2022 Autor Share Napisano 26 Września 2022 7 godzin temu, BRAVO112 napisał: a ja na jeleniogorskim jarmarku kupilem Hit-Kita ze Schreckiem Co prawda wyprodukowany już po PRL, ale można się przy nim hartować jak stal. Ja swojego niedawno pogoniłem w necie i nie żałuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 26 Września 2022 Share Napisano 26 Września 2022 mam Choroszego, ale moze i z tego cos sie przyda - a cena byla zaporowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Września 2022 Share Napisano 27 Września 2022 Wygląda jak pół wakuforma. Model tylko dla wybranych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Września 2022 Share Napisano 27 Września 2022 trzeba po prostu chciec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 27 Września 2022 Autor Share Napisano 27 Września 2022 (edytowane) Nie takie modele się sklejało ... patrz np. powyżej "Karaś". Okazuje się, że aby stać się pożądanym nie potrzeba pierdyliona części i metalowych kulek. Wystarczy wypuścić model który jest jedyny na rynku Ciekawy jestem ile modeli sprzedaje "beznadziejne" KP a ile niedościgniona Arma ? Edytowane 27 Września 2022 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 28 Września 2022 Share Napisano 28 Września 2022 (edytowane) 11 godzin temu, kopernik napisał: Ciekawy jestem ile modeli sprzedaje "beznadziejne" KP a ile niedościgniona Arma ? Liczba sprzedanych modeli ma niewielkie znaczenie. Liczy się to, ile firma na nich zarabia. KP stoi w miejscu a Arma czy IBG się rozwija. Myślę, że to raczej te drugie mają pieniądze na rozwój. Ale i co do liczby sprzedawanych modeli miałbym wątpliwości. Każdy nowy zestaw Army lub IBG jest bestsellerem w wielu sklepach internetowych mimo wyższej ceny. Nie zauważyłem tego samego w odniesieniu do KP. Może się mylę, ale wg mnie czasy w których dawało się zarabiać na masówce tanich zestawów minęły bezpowrotnie. Patrze po sobie. Co roku wydaję na zestawy i akcesoria spore pieniądze. A jednocześnie kupuję niewiele. Śmiem twierdzić, że tacy klienci jak ja robią firmom modelarskim znacznie większy obrót niż ludzie kupujący tanie zestawy dla siebie lub dla dziecka od czasu do czasu. Powtórzę truizm, ale setki tysięcy dzieciaków kupujących co najmniej kilka razy w roku model do sklejania to przeszłość. I nie wróci. Znowu posłużę się przykładem ze swego doświadczenia. Parę lat temu KP wydało model szybowca Astir. https://www.scalemates.com/kits/kovozavody-prost-jov-kpm0131-grob-astir-cs-77--1223564/inthebox Bardzo się na ta premierę napalałem. Po czym zobaczyłem zawartość pudełka i mi przeszło. Ten model to jakościowa porażka. I to przy niemałej cenie - ponad 50 zł za malucha z kilkoma częściami. Otóż byłbym gotów dać ponad stówę, gdyby ten model był na poziomie Army czy IBG. Edytowane 28 Września 2022 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 29 Września 2022 Share Napisano 29 Września 2022 Dyskusje o cenach współczesnych zestawów będą pewnie coraz częstsze, bo i inflacja i niepewna sytuacja i każdy to czuje. Nie ma niby powrotu do masówki z lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku, ale z drugiej strony nie ma też prawie na rynku modeli dla młodziaków, którzy wpadliby w sidła i stali się z czasem klientami dla zaawansowanych inżyniersko zestawów. Ja wpadłem w sklejactwo przez Matchboxa. Jako dzieciak kupowałem taki zestaw po południu, a wieczorem był złożony, albo najpóźniej następnego dnia, gdy trzeba było coś malować. Nie mam pojęcia, czy jest rynek na takie uproszczone, ale wyglądające jak samolot modele? Zvezda czasem coś wyda w taki sposób, Hobby Boss też, ale ja bym zaryzykował, że to nie jest przegrana sprawa i byłoby warto zaryzykować z takimi "jednoramkowcami" dla dzieciaków. KP nie jest w stanie stworzyć takiego modelu, IBG i AH jak najbardziej. Max 35 części. Dwa malowania. Kolorowy plastik. Pilot i podstawka:) Bez ambicji do wyposażenia w detale kabiny i wnęk podwozia. Zabawka politechniczna, a nie model redukcyjny. Wchodzi ciotka Krystyna do sklepu modelarskiego, albo zabawkarskiego i pyta o model na prezent i pierwsze co sprzedawca proponuje, to taki właśnie zestaw i na dodatek tani. Niech to księgowi wyliczą, ale jest szansa. Dla dziecinniejących seniorów również. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 29 Września 2022 Share Napisano 29 Września 2022 Na to ja bym napisał, że takie modele już są - tylko nie samolotów. First to Fight! Do dostania w każdym Empiku musi tego schodzić niesamowita ilość. Modele do złożenia praktycznie bez kleju, z dobrym detalem, a jak sie w nie zainwestuje pracę to można z nich zrobić małe cuda. I wiele z nich to pierwsze modele danych maszyn w ogóle (w każdej skali). Cóż, wygląda na to że się da i ten model biznesowy naprawdę działa. Jeśli chodzi o samoloty to tu chyba najbliżej były proste samoloty z Hobby Bossa. Też mam wrażenie, że sporo tego schodziło. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 29 Września 2022 Share Napisano 29 Września 2022 takie " proste" modele robi Cobi i Bluebrix. Tyle tylko, ze nie za normalna cene Poza tym smieszny wydaje sie opis na pudelku Hurricane Mk1, gdy to cos w/na pudelku tylko troche przypomina jakiegos Hurricaea ( bo tez ma jedno skrzydlo ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Września 2022 Share Napisano 29 Września 2022 5 godzin temu, letalin napisał: Ja wpadłem w sklejactwo przez Matchboxa. Max 35 części. Dwa malowania. Kolorowy plastik. Pilot i podstawka:) Dla dziecinniejących seniorów również. Matchbox!!! Mniam, mniam. To co tygryski lubią najbardziej. Jak widzę na internetach gdzieś w sprzedaży Matchboxa to aż mi ślinka cieknie. Korci mnie żeby sprawić sobie wspomnienia z młodzieńczych lat. Lysander, Gladiator, Mustang, Corsair, FW190, Thunderbolt, Hellcat. Klasyka. Przepiękne boxarty, nie to co teraz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 29 Września 2022 Share Napisano 29 Września 2022 2 godziny temu, BRAVO112 napisał: takie " proste" modele robi Cobi i Bluebrix Nie mieszajmy bytów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 29 Września 2022 Share Napisano 29 Września 2022 Godzinę temu, jmx62 napisał: Lysander, Gladiator, Mustang, Corsair, FW190, Thunderbolt, Hellcat. Klasyka. sa u mnie na szafie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Września 2022 Share Napisano 29 Września 2022 Zazdraszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 30 Września 2022 Share Napisano 30 Września 2022 Co do FTF-ów 100% racji. Zawieszenie (które jest zmorą młodych modelarzy pojazdowych) w jednym elemencie, naprawdę dobre spasowanie, do tego gazetka z której coś można się dowiedzieć. Na początek w sam raz. A i później jak się ciut własnej inwencji dołoży (coś dorobi, poprawi) to naprawdę fajne modele wychodzą. Zestawów dodatków też jest trochę na rynku jak ktoś chce "doinwestować". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 30 Września 2022 Share Napisano 30 Września 2022 Myślę, że tą drogą idzie Academy, Airfix i Revell z modelami możliwymi do złożenia bez kleju, zachowując przy tym wysoką jakość. Czyli duzi gracze rynkowi, czyli tacy, których stać na takie wypusty. Niestety często cena jest dość wysoka (vide F-18F Academy - droższy niż Hasegawa, może i lepszy?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 1 Października 2022 Share Napisano 1 Października 2022 Niedawno dostałem od Kolegi karton z Tygryskami a w nim znalazłem coś takiego. Pierwszy raz widzę taka serię. Wydawnictwo Lubelskie, 1973, str.128, format Żółtego Tygrysa, Kilka fotek. Rzecz o radzieckich asach lotniczych. Spotkaliście się z tą serią? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Października 2022 Share Napisano 1 Października 2022 Mam dokładnie tą samą książeczkę, osobiście dołączyłem ją do Miniatur Lotniczych. Innych z tym logiem nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 1 Października 2022 Autor Share Napisano 1 Października 2022 10 godzin temu, hamp napisał: Niedawno dostałem od Kolegi karton z Tygryskami a w nim znalazłem coś takiego. Pierwszy raz widzę taka serię. Wydawnictwo Lubelskie, 1973, str.128, format Żółtego Tygrysa, Kilka fotek. Rzecz o radzieckich asach lotniczych. Spotkaliście się z tą serią? Ukazały się min : Kapitulacji nie będzie; Iłża pamiętna klęska; Śladami Hubalczyków; Na północ od Bieszczadów; Sauer; Konspiracyjna fabryka broni; i jeszcze na bank 12 innych pozycji, niestety nie "lotniczych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 Czyli to raczej była taka "konkurencja" dla Tygrysów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 @kopernik do Twojej serii znalazłem na allegro: https://allegro.pl/oferta/samoloty-polskiego-lotnictwa-wojskowego-gajkowski-11779198071 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 Jeszcze były co najmniej 3 pozycje: z szybowcami, samolotami pasażerskim i z rolniczymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi