hamp Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 No tak, tak też może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 https://www.scalemates.com/kits/zts-plastyk-2725-hawker-hunter--266540 Czy hawker hunter z plastyka to ich własny wytwór? I czy data namalowania boxartu 1992 odpowiada roku wydania pierwszej edycji tego modelu? Pytam, bo uzupełniam powoli opisy zestawów plastyka na scalemates. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 a najlepiej to przeczytajcie text pisza o papierze 8000 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 (edytowane) 5 godzin temu, hamp napisał: Przeglądając stare szpargały znalazłem coś takiego, sam byłem zdziwiony że dawno tego nie wywaliłem. Pochodzi prawdopodobnie z czasopisma ,,Płomyk". Pamiętam ten artykuł! Na bank lata siedemdziesiąte i czasopismo Płomyczek. Co ja się tego naszukałem, dzięki za wrzucenie! Edytowane 12 Listopada 2021 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 3 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: https://www.scalemates.com/kits/zts-plastyk-2725-hawker-hunter--266540 Czy hawker hunter z plastyka to ich własny wytwór? I czy data namalowania boxartu 1992 odpowiada roku wydania pierwszej edycji tego modelu? Pytam, bo uzupełniam powoli opisy zestawów plastyka na scalemates. ZTS Plastyk miał dwa Huntery w swojej ofercie. Pierwszym był przepak modelu FROGa/NOVO i to jest ten ze zdjęcia z inboxem a drugi to model opracowany całkowicie na nowo z roku jak podaje Scalemates 1999. To dwa różne zestawy i zestaw opracowany przez Plastyka ma np wklęsłe linie podziałowe ale zastrzeżenia można mieć co do kształtu nosa kadłuba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 Hawker Hunter z Plastyka już uporządkowany. Teraz pora na pozostałe. Zacząłem od dopisywania wariantów kalkomanii do innych modeli. https://www.scalemates.com/kits/zts-plastyk-2725-hawker-hunter--266540 Jeszcze jedno. Czy istniała firma Innex albo coś podobnego? Podczas wizyty w katowickim model hobby widziałem orp orzeł w 1/400 właśnie takiej firmy *o ile nie pokręciłem nazwy. Pudełko czarno żółte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 Intex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 (edytowane) 42 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Hawker Hunter z Plastyka już uporządkowany. Teraz pora na pozostałe. Zacząłem od dopisywania wariantów kalkomanii do innych modeli. https://www.scalemates.com/kits/zts-plastyk-2725-hawker-hunter--266540 Jeszcze jedno. Czy istniała firma Innex albo coś podobnego? Podczas wizyty w katowickim model hobby widziałem orp orzeł w 1/400 właśnie takiej firmy *o ile nie pokręciłem nazwy. Pudełko czarno żółte. Będąc w temacie modeli ZTS Plastyk wartałoby jeszcze wspomnieć o modelu samolotu Gloster Javelin, który opracowano jako zupełnie nowy model (wzorem jest zestaw FROG/NOVO ale nie oferowany przez Plastyka) z liniami wklęsłymi i inną całkowicie osłoną kabiny i głębokim lukiem podwozia przedniego. Modele podobne ale to dwa różne zestawy. Model był lub nadal jest jest oferowany przez Plastyka, Mister Craft i Mirage Hobby a także Chematic. Edytowane 12 Listopada 2021 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 (edytowane) 21 minut temu, myszaty napisał: Intex? Nie wiem właśnie. A mogłem go kupić bo był za 15 zł, chociaż już jednego orp orzeł skleiłem. Mają ich 5 sztuk tj. Trzy orły i jakiś niemiecki x2. Edytowane 12 Listopada 2021 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 (edytowane) 5 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Będąc w temacie modeli ZTS Plastyk wartałoby jeszcze wspomnieć o modelu samolotu Gloster Javelin, który jak dobrze pamiętam również był najpierw oferowany jako przepak zestawu FROG/NOVO a potem na jego podstawie opracowano zupełnie nowy model z liniami wklęsłymi i inną całkowicie osłoną kabiny i głębokim lukiem podwozia przedniego. Modele podobne ale to dwa różne zestawy. Aktualnie Javelin jest oferowany przez Plastyka, Mister Craft i Mirage Hobby. A to ciekawostka! Czy to mógłbyć 1994? Tak jest podpisana grafika na pudełku: https://www.scalemates.com/kits/zts-plastyk-s008-gloster-javelin-fawmk7-fawmk9--147587 Chociaż w komentarzach pod galerią javelina z pierwszego wypystu ktoś napisał, że już tamten był poprawionym frogiem. A może ktoś ma Javelina z plastyka z pierwszej edycji i pokazałby wypraski? Edytowane 12 Listopada 2021 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 W dniu 8.11.2021 o 17:57, Wymysl napisał: Artykuł co prawda z 1991, ale treść sięga do epoki vintage. M.in. spis modeli kupionych przez Novo od Froga. Doskonale pamiętam ten artykuł i teraz znalazłem w nim błąd. Modele samolotów produkcji amerykańskiej (poza Phantomem w wersji brytyjskiej) i Saabem J-37 Viggen nie były produkowane przez NOVO ponieważ NOVO nie odkupiło ich form. Formy były i są własnością firmy Hasegawa i do dziś takiego A-4E Skyhawk albo Saaba J-37 można kupić w pudełkach Hasegawa. Niektóre z nich jak BAC Lightning zostały przez Hasegawę lekko zmodyfikowane poprzez uzupełnienie kokpitu o kilka detali jak tablica przyrządów albo podłoga kokpitu i drążek sterowy. I tu ciekawostka FROG pod koniec swojej działalności skopiował formy do modeli samolotów McDD F-4K/M Phantom II, BAC Lightning oraz Hawker Harrier Gr1/Av-8A i one były produkowane przez NOVO i podległe jej zakłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 (edytowane) 16 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: A to ciekawostka! Czy to mógłbyć 1994? Tak jest podpisana grafika na pudełku: https://www.scalemates.com/kits/zts-plastyk-s008-gloster-javelin-fawmk7-fawmk9--147587 Chociaż w komentarzach pod galerią javelina z pierwszego wypystu ktoś napisał, że już tamten był poprawionym frogiem. A może ktoś ma Javelina z plastyka z pierwszej edycji i pokazałby wypraski? Tak jak napisałem ZTS Plastyk opracowując swój model jako punkt wyjścia wziął model FROGa chociaż jak sprawdziłem jeszcze raz na Scalemates to Plastyk nie oferował przepaku zestawu NOVO. Sorry jeśli wprowadziłem niechcący w błąd. Edytowane 12 Listopada 2021 przez Staryfajter1954 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 13 Listopada 2021 Super Moderator Share Napisano 13 Listopada 2021 A ja w ramach wycieczek sentymentalnych dodaję kolejny katalog, pierwszy jaki mialem to Tamiya i Airfix 1980rok. Tamiya juz nabyłem jakiś czas temu, a obecnie trafiłem Airfixa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 13 Listopada 2021 Share Napisano 13 Listopada 2021 " Jeszcze jedno. Czy istniała firma Innex albo coś podobnego? Podczas wizyty w katowickim model hobby widziałem orp orzeł w 1/400 właśnie takiej firmy *o ile nie pokręciłem nazwy. Pudełko czarno żółte. Firma Innex wypuscila kiedys Miga-21 w 72 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 13 Listopada 2021 Share Napisano 13 Listopada 2021 2 godziny temu, BRAVO112 napisał: " Jeszcze jedno. Czy istniała firma Innex albo coś podobnego? Podczas wizyty w katowickim model hobby widziałem orp orzeł w 1/400 właśnie takiej firmy *o ile nie pokręciłem nazwy. Pudełko czarno żółte. Firma Innex wypuscila kiedys Miga-21 w 72 Dzięki, już znalazłem go włąśnie na scalemates https://www.scalemates.com/kits/innex-model-mig-21-pf--148050 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 15 Listopada 2021 Share Napisano 15 Listopada 2021 A z tym hunterem z ZTS to jesteście pewni z 1999 rokiem bo mnie się wydaje że parę lat A zdjęcia z Plomyczka gitara dzieci w modelarni zachodnie modele lepią- dobrobyt jak na zachodzie i modele przykładowe na zdjęciach też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 15 Listopada 2021 Share Napisano 15 Listopada 2021 .... wcześniej był wydany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Listopada 2021 Share Napisano 16 Listopada 2021 22 godziny temu, merlin_70 napisał: .... wcześniej był wydany Huntera z ZTS, tego poprawionego kupiłem w 2000 roku. To był w miarę świeży wypust wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 16 Listopada 2021 Share Napisano 16 Listopada 2021 W dniu 12.11.2021 o 23:42, Staryfajter1954 napisał: Będąc w temacie modeli ZTS Plastyk wartałoby jeszcze wspomnieć o modelu samolotu Gloster Javelin, który opracowano jako zupełnie nowy model (wzorem jest zestaw FROG/NOVO ale nie oferowany przez Plastyka) z liniami wklęsłymi i inną całkowicie osłoną kabiny i głębokim lukiem podwozia przedniego. Modele podobne ale to dwa różne zestawy. Model był lub nadal jest jest oferowany przez Plastyka, Mister Craft i Mirage Hobby a także Chematic. Nie pamiętam, czy Plastyk pakował oryginalnego MiG-19 i 21 KP, czy od razu wypuścił swoje modele na ich bazie? Niestety o ile wklęsłe linie by się broniły, to "zmodyfikowali" na niekorzyść również kształty (np. 21 w okolicach tylnego hamulca aerodynamicznego). A tu ciekawa stronka o modelach Froga: http://aviamodelism.ru/index.html#324P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 16 Listopada 2021 Share Napisano 16 Listopada 2021 (edytowane) Pakował, jako dzieciak składałem sporo ZTSów (w tym MiG-17/19/21) po iluś latach gdy znów miałem ich modele w rękach z zaskoczeniem stwierdziłem że zniknęły nitowania i wypukłe linie (które całkiem mi wtedy odpowiadały) Pozdr! ww Edytowane 19 Listopada 2021 przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Listopada 2021 Share Napisano 18 Listopada 2021 a umnie sie mnoza..... dobrze chociaz, ze Any-14 sie do szafy schowaly 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 18 Listopada 2021 Share Napisano 18 Listopada 2021 9 minut temu, BRAVO112 napisał: a umnie sie mnoza..... dobrze chociaz, ze Any-14 sie do szafy schowaly Bardzo fajny zbiór modeli Plasticarta. Planujesz je skleić czy tylko będziesz je trzymał jako obiekty kolekcjonerskie w pudelkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Listopada 2021 Share Napisano 18 Listopada 2021 chce zrobic na pewno An-24 i 14 A co z reszta, to nie wiadomo Na razie lezakuja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Listopada 2021 Share Napisano 18 Listopada 2021 1 godzinę temu, BRAVO112 napisał: a umnie sie mnoza..... Ależ piękną kolekcję zebrałeś. Tylko pogratulować. Ładniej by wyglądały jakbyś prezentował je boxartami do przodu, bo moim zdaniem pasażery z Plasticarta rysunki mają przepiękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Listopada 2021 Share Napisano 19 Listopada 2021 miejsca pod sufitem za malo a przeciez nie tylko Plasticarty, bo i Matchbox i cala reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi