kopernik Napisano 18 Marca 2020 Autor Share Napisano 18 Marca 2020 9 minut temu, jmx62 napisał: Wszystko cacy, tylko dlaczego ten MiG/Limek wraca już na lotnisko na zapasowych zbiornikach? Wklejone przód do tyłu. A na poważnie to się nie czepiam, bo jak ten model wszedł do produkcji to Lim-y jeszcze stanowiły tajemnicę wojskową i było mało zdjęć w prasie a o AirShow jeszcze nikt nie słyszał, żeby można było z bliska obejrzeć. No to skąd taki młody modelarz/sklejacz mógł wiedziec w która stronę czubek zbiornika miał być, do przodu czy do tyłu? A może to wojacy montowali je odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 18 Marca 2020 Autor Share Napisano 18 Marca 2020 Na aukcji ktoś sprzedaje wspomnienia za bezcen. Jak bym otwierał muzeum modelarstwa to ten model byłby obowiązkowym eksponatem. Nie otwieram, nie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 W dniu 16.03.2020 o 21:49, kopernik napisał: Że tak mi się nasunęła taka uwaga... Wredny żart... Gość który to kleił, potem w ministerstwie w połowie lat 90-tych pisał przepisy dotyczące szachownic... Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 (edytowane) 10 godzin temu, jmx62 napisał: o AirShow jeszcze nikt nie słyszał, O "air show" nie, ale o "pokazach lotniczych" pewnie kilku słyszało. Za to na defiladach lotniczych to już były tłumy, a tfurcy współczesnych przelotów to mogli by buty czyścić tym sprzed lat... 5 godzin temu, pmroczko napisał: Gość który to kleił, potem w ministerstwie w połowie lat 90-tych pisał przepisy dotyczące szachownic... Pewnie pomyślał - oryginalnych szachownic i tak nie zdobędę, co będę zmieniał model, dostosuję do niego przepisy! Edytowane 19 Marca 2020 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 Też właśnie tym tropem poszedłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 (edytowane) 11 godzin temu, Grzes napisał: O "air show" nie, ale o "pokazach lotniczych" pewnie kilku słyszało. Za to na defiladach lotniczych to już były tłumy, a tfurcy współczesnych przelotów to mogli by buty czyścić tym sprzed lat... Pewnie pomyślał - oryginalnych szachownic i tak nie zdobędę, co będę zmieniał model, dostosuję do niego przepisy! Jakby ktoś chciał poczytać i popatrzeć na na nasze defilady i pokazy lotnicze to proszę: http://www.olesnica.vot.pl/pokazy/ Grzes, myślę że z tym czyszczeniem butów to masz rację. Edytowane 19 Marca 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 Teraz do utworzenia tego orła to by tyle sprawnych samolotów nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 (edytowane) 44 minuty temu, jmx62 napisał: … Grzes, myślę że z tym czyszczeniem butów to masz rację. Gdybyśmy chcieli dzisiaj mieć na defiladzie taką liczbę samolotów jak kiedyś to pewnie byłaby to defilada Военно-воздушных cил Российской Федерации. Edytowane 19 Marca 2020 przez kjp_a_man Format Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 (edytowane) Nie potrafię znaleźć kto był wtedy dowódcą lotnictwa, ale to Freyowi-Bieleckiemu należą się spore zasługi jeżeli chodzi o modernizację i rozwój polskiego lotnictwa wojskowego na przełomie lat 50 i 60. Sprawdziłem - następcą Freya-Bieleckiego był Jan Raczkowski Edytowane 19 Marca 2020 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 Co nie zmienia faktu, ze obaj byli postaciami o niezbyt "przejrzystych" życiorysach - Frey był pułkownikiem bezpieki wyrzuconym z bezpieki do wojska, a Raczkowski sowieckim partyzantem czyli de facto obaj z przeszłością w NKWD. Ale Freya wykopsali z armii za to że stawiał się sowieckim towarzyszom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 (edytowane) Niby znowu odchodzimy od głównego tematu tego wątku ale skoro jesteśmy przy czasach świetności naszego lotnictwa to za czasów PRL-u na terenie naszego państwa było max. 38 lotnisk wojskowych różnej maści, tj. stałych, tymczasowych i zapasowych, z pasem startowym betonowym, trawiastym, dla lotnictwa myśliwskiego, myśliwsko-bombowego, bombowego(a co, a mieliśmy takie), myśliwsko-rozpoznawczego, transportowego oraz dla śmigłowców i lotnictwa szkolnego. Oprócz tego było max. 18 DOL-i. A wracając do wątku to przypomniały mi się jeszcze takie perełki: Przy czym ten Matchbox to nie jest przepak Frog/Novo. Edytowane 19 Marca 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 Tego Fokkera Novo to nawet jeszcze mam. W barwach fińskich go zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 1 godzinę temu, jmx62 napisał: Jakby ktoś chciał poczytać i popatrzeć na na nasze defilady i pokazy lotnicze to proszę: http://www.olesnica.vot.pl/pokazy/ Super stronka! Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 23 godziny temu, Grzes napisał: Super stronka! Dzięki No to jeszcze takie cudeńka: http://www.repozytorium.fn.org.pl/?q=pl/node/4537 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 20 Marca 2020 Autor Share Napisano 20 Marca 2020 Pokazy lotnicze, defilady- coś pięknego ! Uwielbiam ! ale nie zapominajmy że w każdym samolocie był PILOT. Figurki lotników były nieodłączną częścią zestawów z lat które wspominamy. Na szybko zdjęcie z netu, Jak widać nie wszyscy producenci się przykładali... niezła galeria osobliwości. Oddzielnie dałem zdjęcie mojego faworyta, nawet w Gwiezdnych Wojnach i Star Treku takiego "ludzia" nie widziałem. Jak sięgnę pamięcią to Matchbox ( ! ) robił najfajniejszych lotników. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 11 godzin temu, jmx62 napisał: No to jeszcze takie cudeńka: http://www.repozytorium.fn.org.pl/?q=pl/node/4537 Och Panie, ale smaczki! 9 godzin temu, kopernik napisał: Człowiek - słoń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 13 godzin temu, kopernik napisał: Pokazy lotnicze, defilady- coś pięknego ! Uwielbiam ! ale nie zapominajmy że w każdym samolocie był PILOT. Figurki lotników były nieodłączną częścią zestawów z lat które wspominamy. Na szybko zdjęcie z netu, Jak widać nie wszyscy producenci się przykładali... niezła galeria osobliwości. Oddzielnie dałem zdjęcie mojego faworyta, nawet w Gwiezdnych Wojnach i Star Treku takiego "ludzia" nie widziałem. Jak sięgnę pamięcią to Matchbox ( ! ) robił najfajniejszych lotników. Najlepszy jest ten drugi z lewej na górze, gały mu wyszły ze zdziwienia A Matchboxy faktycznie dawały fajnych lotników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 W dniu 18.03.2020 o 10:01, Michal_G napisał: No to ja w temacie nie lotniczym a żaglowcowym. Wygrzebałem stare zdjęcia (przepraszam za jakość, ale tylko takie mam) dwóch radzieckich modeli żaglowców, barków "Tawariszcz" i "Pourquoi-pas". Pierwszy nie malowany, wanty z jakiejś strasznie grubej nitki robione. Drugi kupiony w sklepie z zabawkami około 1992 roku, skończony kilka lat później. O tyle ważny dla mnie że był to pierwszy model "częściowo malowany" - nie podjąłem się malowania pędzlem podwodnej części kadłuba, ale pokład i maszty już pomalowałem, bo wykonane były z plastiku we wszystkich możliwych kolorach tęczy, z oczojebnym różem również. "Tawariszcza" straciłem przy kolejnych przeprowadzkach, "Pourquoi-pas" czeka na remont na szafie. Miałem jeszcze "Cutty Sark" czeskiej produkcji, też straciłem przy przeprowadzkach. Jakoś po zakupie "Pourquoi-pas" miałem kilkuletnią przerwę w zakupach modelarskich, około 1997-8 roku wpadam do niedawno otwartego sklepu "Pancerka" (niestety już nie istniejącego) przy Anieli Krzywoń (tak, tej z pod Lenino!) i oczy mi wyłażą - to są inne farby z importu niż Humbrole? To można przebierać wybierać a nie brać co tylko jest? W kilka lat sytuacja na rynku uległą diametralnej zmianie. Ooo, ten model i ja miałem i ja sklejałem i ja te żagle wycinałem. I pamiętam, że do tego modelu była dodana ramka która w sprytny sposób pozwalała na stworzenie olinowania. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 21 Marca 2020 Autor Share Napisano 21 Marca 2020 Prezenty gwiazdkowe i urodzinowe, to były pewniaki ! że dostanie się jakiś fajny model. Czasem można było przeliczyć się ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 i dostać... czerwone kalosze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 Ale nie tylko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 16 godzin temu, kopernik napisał: Prezenty gwiazdkowe i urodzinowe, to były pewniaki ! że dostanie się jakiś fajny model. Czasem można było przeliczyć się ... ........może jestem jakiś "inny", ale ja cieszyłem się z obydwu rodzajów prezentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) Wg Scalemates model ten powstał w latach 50-tych ubiegłego wieku więc się łapie na temat. Ten mój port lotniczy to wypust z lat już 80-tych. Co ciekawe skala podana jest w metrum kolejkowym czyli H0/00 a więc po przeliczeniu cali na metry 1"87/76. Dziwne to trochę ale dawało radę jako skala 1:72 Edytowane 22 Marca 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 Dwa zeszyty Klubu 1:72 Skrzydlatej Polski. Pierwszy wydany w 1988 r., drugi w 1991 r. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 Chyba mam nawet oba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi