FAZZY_bez_humoru Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 sam już sobie odpowiedziałeś, że piaskowy :] co za różnica czy będzie bardziej beżowy czy żółty? robisz tak dokładny model ze wszystkimi detalami, że kolor jest tak istotny? jak zrobisz preshading, washa, weathering i na koniec go pobrudzisz to i tak nic nie będzie widać z początkowego koloru :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 Zapewne było to opisywane... Mam porysowaną oszklenie kabiny i ponoć dobry jest sidolux na takie sprawy... ale jak to zastosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 Mam pytanko...troszke głupie. Da ktoś link do wątku z projektem grupowym wrzesień '39? Szukałem, ale jakoś tajemniczo zaginął lub nie moge znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Jeszcze raz ja Mi-24 D 1:72 ESCI, jest obecnie przepakiem jakiejś firmy? Np. Italeri? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Pytanie ode mnie: Poszukuję nowego zbiornika ciśnieniowego z racji montowania nowej sprężarki. Jaki gwint mają gaśnice, 2,2 kg dla przykładu, aby podłączyć je do instalacji ciśnienowej? O taka dla przykładu: http://www.allegro.pl/item612628516_gasnica_gp_2_2kg_proszku_bc_kontrolka_do_12_2010.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 mroko94 co do Tigera to też go mam () i wg moich źródeł jest to Humbrol 93 lub Gunze Sangyo 346. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 jachud3 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 mroko94 Raczej napewno jest to ten sam niezmienny model italki , kup hobbybossa bije go na głowę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chwat Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 No teraz ja... Czy ktoś wie jakie kolory używane są we współczesnym polskim lotnictwie??? Chodzi mi głównie o numery kolorów kamuflażu np. Su-22 i Mig-29. Mogą być numery farb dowolnych marek ja sobie pozamieniam na swoje. Pozdro!!! P.S. mroko94 ta farba to Dunkelgelb 1943 Pactra A104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Jeszcze raz ja Mi-24 D 1:72 ESCI, jest obecnie przepakiem jakiejś firmy? Np. Italeri O ile się orientuję i pamięć nie zawodzi, to ESCI miało swojego Mi-24 odmiennego od dzisiejszej Italeri. Linie podziałowe były wgłębne w ESCI (o ile pamiętam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Mam pytanko...troszke głupie. Da ktoś link do wątku z projektem grupowym wrzesień '39? Szukałem, ale jakoś tajemniczo zaginął lub nie moge znaleźć... To zdaje się wypłynęło tutaj: viewtopic.php?p=220894#220894 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Witam. Czy ktoś z was robił z drucika te sprężyny napinające w błotnikach przy Panzer IV? Jakiej grubości drucik? Gdzie można kupić takie druciki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Cóż...to nie ten temat, ale i tak wielkie dzięki Już mi sie wszystko wyjaśniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Czy ktoś z was robił z drucika te sprężyny napinające w błotnikach przy Panzer IV? Jakiej grubości drucik? Gdzie można kupić takie druciki? Co prawda nie robiłem sprężyn w Panzer IV ale takie duperele najlepiej się robi nawijając miedziany drucik na odpowiedniej grubości walec. Generalnie taki drut (przeróżnych grubości) można odzyskać z transformatorów i cewek różnej maści. Warto gromadzić takie wynalazki zwłaszcza, że znajdują się w każdym sprzęcie który ma coś wspólnego z elektroniką. Jeśli już zachodzi potrzeba kupna to w każdym sklepie elektronicznym powinno się dostać coś takiego. Co do grubości niestety na czołgach się nie znam i nawet nie wiem gdzie i jak te spreżyny wyglądają Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Generalnie taki drut (przeróżnych grubości) można odzyskać z transformatorów i cewek różnej maści. Wiem, że w Empiku na takim stoisku z koralikami są takie fajne druciki różnej grubości, tanie i dobrej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Czy ktoś z was robił z drucika te sprężyny napinające w błotnikach przy Panzer IV? Jakiej grubości drucik? Gdzie można kupić takie druciki? Co prawda nie robiłem sprężyn w Panzer IV ale takie duperele najlepiej się robi nawijając miedziany drucik na odpowiedniej grubości walec. Generalnie taki drut (przeróżnych grubości) można odzyskać z transformatorów i cewek różnej maści. Warto gromadzić takie wynalazki zwłaszcza, że znajdują się w każdym sprzęcie który ma coś wspólnego z elektroniką. Jeśli już zachodzi potrzeba kupna to w każdym sklepie elektronicznym powinno się dostać coś takiego. Co do grubości niestety na czołgach się nie znam i nawet nie wiem gdzie i jak te spreżyny wyglądają Pozdrawiam Wiem, że w Empiku na takim stoisku z koralikami są takie fajne druciki różnej grubości, tanie i dobrej jakości Dzięki panwie. Coś się wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Witam! pierwszy post w tym dziale i na pewno nie istatni Pytiańko mam następujące: w czym bezbiecznie "umyć" model? chodzi mi o pozbycie się farby, powrót do orginalnego koloru plastiku nie uszkadzając przy tym samego tworzywa (czyli zachowując fakturę, odwzorowanie powierzchni, etc.). Farby które chcę spłukać to Humbrol'e, jeśli to jest ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Wrzuć model do słoika z cleanluxem, bądź jego roztworem 70%. Farba złuszczy się po 20 minutach. Potem wystarczy ją ściągnąć jakimś papierem. Potem opłucz model wodą z mydłem, a potem samą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Zmywacz do sidoluxu? ciekawe thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Starą farbkę możesz zmyć zmywaczem Wamod, ewentualnie wymoczyć w płynie hamulcowym DOT 3. W obu przypadkach nie będziesz musiał plastiku szorować papierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 hmmm... humbrole to oleje, wamod na pewno pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Szczerze mówiąc wamodem zmywałem z modeli akryle, ale skoro z aero zmywa przyschnięte humbrole to i z modelu powinien dać radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 z tym że humbrolki trzymają się dużo lepiej plastiku niż wypolerowanego metalu, czy tam chromu w aero Zmywaczem da się, ale cleanlux robi to samo, ale chyba troszkę szybciej. I nie trzeba nic szorować, tylko zebrać płaty farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 to spróbuje cleanluxa i dot3 któryś da radę na pewno thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 obydwa dadzą radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi