lord_karton Napisano 13 Października 2023 Napisano 13 Października 2023 Niezła kura wyszła z tej Iskry 1 Cytuj
M.A.V. Napisano 13 Października 2023 Napisano 13 Października 2023 każda reinkarnacja = rewelacja 1 Cytuj
Gerd Napisano 20 Października 2023 Autor Napisano 20 Października 2023 W dniu 12.10.2023 o 11:24, Yachieku napisał: Hej, zainspirowałeś mnie swoją galerią i pomyślałem, że mógłbym odnowić stary model. Mam tylko pytania co do kąpieli w krecie -w jakich proporcjach go rozcięczasz i czy matowi oszklenie? Fajnie, cieszę się że się podoba. Zatem po kolei. Proporcje to.... nie apteka - zakrętka od Kreta Kreta na ... pół umywalki wody, Ciepłej nie gorącej. Pół umywalki to ok,1,5 l. Jak zalejesz gorącą plus temperatura wydzielająca się przy rozpuszczaniu Kreta i masz gotowy przepis na nieszczęście, W taki sposób dobiłem Me-109. Dobrze jest wyjść z łazienki na jakiś czas po wsypaniu tego paskudztwa, Po pół godzinnej kapieli, gumowe rękawiczki i stara szczotka do zębów załatwia sprawę, Kret usuwa farby olejne typu Humbrol, revell, Modelak - nie akrylowe, Nie matowi części przeźroczystych potrafi rozdzielać sklejone powierzchnie, Zachęcam do eksperymentów 1 1 Cytuj
Helmut Napisano 21 Października 2023 Napisano 21 Października 2023 Z mojego doświadczenia wynika, że wamodowy "zmywacz do farb akrylowych" zmywa absolutnie wszystko, nie tylko akryle, ale i 30-letnie olejne Humbrole. Cytuj
Gerd Napisano 22 Października 2023 Autor Napisano 22 Października 2023 Zgadza się,ale i koszty demakijazu są inne. W każdym razie DA SIĘ, Cytuj
shadowmare Napisano 22 Października 2023 Napisano 22 Października 2023 Mega rzeczy tutaj robisz, niesamowite transformacje! Masz super pomysły i wielki talent w ich realizacji. 1 Cytuj
Lipstein Napisano 22 Października 2023 Napisano 22 Października 2023 Ja w ten sam sposób - "na kreta" - zrewitalizowałem wszystkie zachowane z czasów studiów modele czołgów i innych pojazdów US Army (czyli tak ostrożnie licząc 20-latki, kilkanaście sztuk). Zamiast kreta w granulkach używa(łe)m żelu do przetykania kanalizacji lub jego tańszego odpowiednika z Lidla i zawsze ciepła woda, aby proces był bardziej efektywny i aby go przyspieszyć. Kilka razy zdarzyło się, że kalki które odeszły razem z rozpuszczona farbą udało się ponownie wykorzystać, kilka razy trzeba było zrobić kilka kąpieli, bo każda rozpuszczała tylko jedna warstwę farby (maluje tylko Humbrolami). Działaj dalej! 1 Cytuj
BRAVO112 Napisano 23 Października 2023 Napisano 23 Października 2023 W dniu 22.10.2023 o 11:47, Lipstein napisał: ańszego odpowiednika z Lidla masz moze nazwe tego specyfiku? Cytuj
Gerd Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Napisano 31 Grudnia 2023 Na podsumowanie roku 2023 - zupełnie inny pomysł na odświeżenie matcheboxowego Hurricane'a. (numer katalogowy PK-11) Stan po wyjściowy ( zbudowany w pierwszej połowie lat 90-tych): teraz "pomysł": hop do Kreta: etap przepoczwarzania: No i służba w lotnictwie Republiki: Tak, na kilku zdjęciach usunąłem w komputerze mocowanie do podstawki - ale to jedyne zmiany. W Nowym Roku - CDN.... 18 6 Cytuj
Adamo722 Napisano 31 Grudnia 2023 Napisano 31 Grudnia 2023 A gdzie hiper napęd Pomysł fajny wykonanie też Cytuj
kozborn Napisano 31 Grudnia 2023 Napisano 31 Grudnia 2023 Nie jestem fanem takich przeróbek, ale fakt - zabawne Cytuj
Rafał B Napisano 31 Grudnia 2023 Napisano 31 Grudnia 2023 36 minut temu, Gerd napisał: Na podsumowanie roku 2023 - zupełnie inny pomysł na odświeżenie matcheboxowego Hurricane'a. Świetny, nieszablonowy pomysł Cytuj
M.A.V. Napisano 31 Grudnia 2023 Napisano 31 Grudnia 2023 rewelacyjny pomysł @Gerd - to teraz obowiązkowo do kompletu czarny Bf-109 imperium 2 Cytuj
wuwumaster Napisano 31 Grudnia 2023 Napisano 31 Grudnia 2023 Heh dobre dobre To trochę taka zmyłka dla tych wszystkich początkujących (jak kiedyś i ja) myślących że Defiant to taki Hurricane z dodaną wieżyczką, no to tacy młodzi w fachu będą się utwierdzać w swoim przekonaniu - w końcu na forum widzieli dobry model Pozdr ww! 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 2 Kwietnia 2024 Napisano 2 Kwietnia 2024 W dniu 31.12.2023 o 18:49, Gerd napisał: Na podsumowanie roku 2023 - zupełnie inny pomysł na odświeżenie matcheboxowego Hurricane'a. (numer katalogowy PK-11) Stan po wyjściowy ( zbudowany w pierwszej połowie lat 90-tych): teraz "pomysł": hop do Kreta: etap przepoczwarzania: No i służba w lotnictwie Republiki: Tak, na kilku zdjęciach usunąłem w komputerze mocowanie do podstawki - ale to jedyne zmiany. W Nowym Roku - CDN.... Mordka się śmieje . Fajny ponysl :). 1 Cytuj
JWM Napisano 3 Kwietnia 2024 Napisano 3 Kwietnia 2024 Chemicznie to jest zasada sodowa (NaOH), używana powszechnie z powodzeniem jeszcze w latach 70-tych XX wieku przez starszych modelrzy krakowskich od których nauczyłem się tego sposobu. Odczynniki kupowało się wtedy prosto i była o wiele łatwiej dostępne niż modele ... Tyle że było trudno o rękawiczki gumowe i bardzo boleśnie pękała skóra na dłoniach, zwłaszcza pod paznokciami. Nie myślałem też o okularach ochronnych, na szczęscie bez konsekwencji. Rewitalizowałem tak kilkadziesiąt modeli. Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 5 Kwietnia 2024 Napisano 5 Kwietnia 2024 W dniu 31.12.2023 o 18:49, Gerd napisał: Na podsumowanie roku 2023 - zupełnie inny pomysł na odświeżenie matcheboxowego Hurricane'a. (numer katalogowy PK-11) Stan po wyjściowy ( zbudowany w pierwszej połowie lat 90-tych): teraz "pomysł": hop do Kreta: etap przepoczwarzania: No i służba w lotnictwie Republiki: Tak, na kilku zdjęciach usunąłem w komputerze mocowanie do podstawki - ale to jedyne zmiany. W Nowym Roku - CDN.... Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie odnowionego modelu. Czekam na kolejne takie star warsowe projekty bo kozę wyjść z tego ciekawa kolekcja. Cytuj
JWM Napisano 6 Kwietnia 2024 Napisano 6 Kwietnia 2024 Niedawno ratowałem 50-cio letniego Devastatora z Airfixu. Lakier bezbarwny, jakim kiedyś pomalowałem kabinkę bardzo się zestarzał . Wymieniłem kabine na vacu z Pavli. Przy okazji odnowiłem powłoki lakiernicze i dałem nowe kalki z Techmodu... Pozdro J-W 2 Cytuj
pmroczko Napisano 7 Kwietnia 2024 Napisano 7 Kwietnia 2024 Cześć! Ładnie go odratowałeś. Mnie osobiście trochę brakuje na dole zróżnicowania kolorów. Zdjęcia często pokazują, że nawet czyste na górze maszyny na dole są mocno brudnawe. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 7 Kwietnia 2024 Napisano 7 Kwietnia 2024 17 godzin temu, JWM napisał: Niedawno ratowałem 50-cio letniego Devastatora z Airfixu. Lakier bezbarwny, jakim kiedyś pomalowałem kabinkę bardzo się zestarzał . Wymieniłem kabine na vacu z Pavli. Przy okazji odnowiłem powłoki lakiernicze i dałem nowe kalki z Techmodu... Pozdro J-W Bardzo udana reanimacja :). 1 Cytuj
Gerd Napisano 13 Marca Autor Napisano 13 Marca Temat ponownie pokrył się warstewką kurzu, zatem pora na ... Spitfire Mk.IX od Matchbox'a, a jakże. Numer katalogowy PK-50 / 40050 Pierwsza budowa? Jakoś początek 1992 r. pomysł: Hop do Kreta: Forma: rocznik 1973. Nowa odsłona: - tak wiem, na zdjęciu referencyjnym nie ma godła Dywizjonu 308. I to tyle. W zapowiedzi - JAK-1 "ZTS Plastyk" - już na stole. 6 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi