Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 2 minuty temu, Kon_Bar napisał: Czy starsze A-modele i MACH 2 (chyba wszystkie ) kwalifikują się do projektu? Jeśli to modele szrotowe i gnioty, z których chciałbyś coś wycisnąć i jesteś w stanie to zrobić to jak najbardziej tak. W tym przypadku data pierwszego wydania modelu jest bez znaczenia bo to nie jest dział vintage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 3 minuty temu, Xmen napisał: Jak zwał tak zwał.Czekam na rozpoczęcie. Wypadałoby jakiś regulamin najpierw napisać by projekt miał ręce i nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Listopada 2020 Super Moderator Share Napisano 22 Listopada 2020 2 minuty temu, Xmen napisał: Jak zwał tak zwał.Czekam na rozpoczęcie. Cześć. Wcześniej było napisane, że @Focusjest pomysłodawcą i organizatorem więc to z nim rozmawiajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) Czytam i czytam i nie wiem co czytam. Może trochę chlapnę jakąś bzdurę ale odnoszę wrażenie, że mamy tu klasyczny "syndrom sztokholmski". Od początkowej nienawiści i wieszania psów na MC i jego PRZEPAKACH do wręcz miłości do tego typu wyrobów w obecnej fazie wątku. No po prostu nie jestem tego w stanie ogarnąć. I na czym ten konkurs/projekt grupowy ma polegać? Czy na zlepieniu na plastelinę najgorszego gniota i pokazania jaki to shit czy na pokazaniu, że jesteśmy zdolni manualnie, oczytani i potrafimy z g....a bicz ukręcić ( np mój wintydżowy Łoś lub już tu przywołany Potez 540) Jeżeli to pierwsze to sobie odpuśćmi, a jeżeli to drugie to jestem za obiema rękami. Tylko poważnie do tego podejdźmy. Każdy z nas ma w szafie model kupiony na fali zachwytu, który to potem okazał się nisklejalną gliną i leży sobie biedny na dnie, zapomniany i porzucony. Może powyciągajmy takie mydła, odpalmy projekt grupowy i lepimy. Dołóżmy starań i pokażmy niedowiarkom, że się da. Jak się nie da to przynajmniej miesce w szfie się zwolni, a i śmieciarze będą mieli co wywieźć. Edytowane 22 Listopada 2020 przez abtb 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Ja już Fulmara i Tempesta dodałem do koszyka, jeszcze się zastanawiam nad jakimś klasycznym szrotem - tak z ciekawości zobaczyć jak faktycznie te MC modele są straszne. Z tego co widze to wcale tu nie chodzi o konkurs czy też warsztat od A do Z, tylko o psioczenie na modele:) Więc może potrzebny jest ciąg dalszy tego wątku w postaci zdjęć z budowy tych wcześniej omawianych tu szrotów. Temat będzie trwał wiecznie i dyskusje też, i chyba do tego nie potrzeba oddzielnego działu, wystarczy ten wątek. Macie coś na warsztacie z cyklu szroty i gnioty? Może wrzucicie jakieś zdjęcie największego niedopasowania? albo największej nadlewki modelu? (Mach 2 - o to jest dobry przykład - nawet gdzieś mam jeszcze zaczęty nieskończony...(cdn) ) ps. już kilka była zdjęć i od razu się żywiej zrobiło. Pzdr. Jaro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Listopada 2020 Super Moderator Share Napisano 22 Listopada 2020 10 minut temu, pepociufakers napisał: chyba do tego nie potrzeba oddzielnego działu, wystarczy ten wątek. Ten dział, nie jest warsztatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 6 minut temu, jawkers napisał: Ten dział, nie jest warsztatem. No to wystarczy wątek w warsztacie (lub innych dziale bardziej odpowiednim) Przykład jakości MACH2 - (zaczęty dawno temu, teraz czeka na natchnienie) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Jak już tak brniemy, to niech w "warsztatach" zostanie założony warsztat pt. "Coś z niczego" i jedziemy. Każdy wrzuca swojego kandydata i lepi. Jak brak chętnych(odważnych) to mogę taki warsztat odpalić od ręki. Zasady jakieś się określi w praniu. Ew. kandydata wrzucę po powrocie do chałupy w przyszły łykend ( bo na razie strzelam pestkami z czereśni do Saszki, za co on w zamin wali do mnie ogryzkami) MACH 2 to doskonały przykład mydła za grube pieniądze, na które, o dziwo, są chętni i nikt nie psioczy. Może dla tego że jak już się wyda sakwę ojro, to nie wpada być niegrzecznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 2 minuty temu, abtb napisał: MACH 2 to doskonały przykład mydła za grube pieniądze, na które, o dziwo, są chętni i nikt nie psioczy. Może dla tego że jak już się wyda sakwę ojro, to nie wpada być niegrzecznym. Są takie tematy, że albo MACH2 albo... nic. I wtedy trzeba schować dumę w kieszeń, wyjąć portfel i płakać... Sam od dłuższego czasu myślę nad Savage (ale gdzieś słyszałem, że ma być od innego producenta więc... czekam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Godzinę temu, abtb napisał: Czytam i czytam i nie wiem co czytam. Może trochę chlapnę jakąś bzdurę ale odnoszę wrażenie, że mamy tu klasyczny "syndrom sztokholmski". Od początkowej nienawiści i wieszania psów na MC i jego PRZEPAKACH do wręcz miłości do tego typu wyrobów w obecnej fazie wątku. No po prostu nie jestem tego w stanie ogarnąć. I na czym ten konkurs/projekt grupowy ma polegać? Czy na zlepieniu na plastelinę najgorszego gniota i pokazania jaki to shit czy na pokazaniu, że jesteśmy zdolni manualnie, oczytani i potrafimy z g....a bicz ukręcić ( np mój wintydżowy Łoś lub już tu przywołany Potez 540) Jeżeli to pierwsze to sobie odpuśćmi, a jeżeli to drugie to jestem za obiema rękami. Tylko poważnie do tego podejdźmy. Każdy z nas ma w szafie model kupiony na fali zachwytu, który to potem okazał się nisklejalną gliną i leży sobie biedny na dnie, zapomniany i porzucony. Może powyciągajmy takie mydła, odpalmy projekt grupowy i lepimy. Dołóżmy starań i pokażmy niedowiarkom, że się da. Jak się nie da to przynajmniej miesce w szfie się zwolni, a i śmieciarze będą mieli co wywieźć. Myślę, że na zbudowaniu z takiego szrotowego zestawu przynajmniej poprawnego modelu a jeszcze lepiej naprawdę dobrego i ładnego modelu. Naśmiewanie się i sklejanie na plastelinę to idiotyzm. Lepiej pokazać, że mamy umiejętności i zdolności i że potrafimy z nawet największego gniota wyciągnąć to co najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 5 minut temu, abtb napisał: Jak już tak brniemy, to niech w "warsztatach" zostanie założony warsztat pt. "Coś z niczego" i jedziemy. Każdy wrzuca swojego kandydata i lepi. Jak brak chętnych(odważnych) to mogę taki warsztat odpalić od ręki. Zasady jakieś się określi w praniu. Ew. kandydata wrzucę po powrocie do chałupy w przyszły łykend ( bo na razie strzelam pestkami z czereśni do Saszki, za co on w zamin wali do mnie ogryzkami) MACH 2 to doskonały przykład mydła za grube pieniądze, na które, o dziwo, są chętni i nikt nie psioczy. Może dla tego że jak już się wyda sakwę ojro, to nie wpada być niegrzecznym. Kolega to się zajmie rozpoczętymi warsztatami np.konkursowymi a nie się marzy rozpoczęcie nowych wątków warsztatowych.Trzeba dać się innym wykazać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 49 minut temu, pepociufakers napisał: Ja już Fulmara i Tempesta dodałem do koszyka, jeszcze się zastanawiam nad jakimś klasycznym szrotem - tak z ciekawości zobaczyć jak faktycznie te MC modele są straszne. Z tego co widze to wcale tu nie chodzi o konkurs czy też warsztat od A do Z, tylko o psioczenie na modele:) Więc może potrzebny jest ciąg dalszy tego wątku w postaci zdjęć z budowy tych wcześniej omawianych tu szrotów. Temat będzie trwał wiecznie i dyskusje też, i chyba do tego nie potrzeba oddzielnego działu, wystarczy ten wątek. Macie coś na warsztacie z cyklu szroty i gnioty? Może wrzucicie jakieś zdjęcie największego niedopasowania? albo największej nadlewki modelu? (Mach 2 - o to jest dobry przykład - nawet gdzieś mam jeszcze zaczęty nieskończony...(cdn) ) ps. już kilka była zdjęć i od razu się żywiej zrobiło. Pzdr. Jaro Jeśli chcesz klasyczne szroty kupić do projektu to polecam F-104G Academy (totalne dno merytoryczne z uproszczeniami rodem z lat 60 XX wieku), F-117 Aeroplast/Mister Craft, F-22A Aeroplast/Mister Craft oraz AV-8B Harrier II Aeroplast/Mister Craft, Saab J-35 Draken Aeroplast/Mister Craft chociaż ten ostatni model nie jest aż tak zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Listopada 2020 Super Moderator Share Napisano 22 Listopada 2020 Moja propozycja: zrobcie sobie tak jak okretowcy. Projekt grupowy i wszyscy w jednym prowadzą warsztaty, a galerie robicie osobno. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) Widzę, że moja "radosna tfurczść" warsztatowa jest pod stałą kontrolą i nadzorem. No ładnie. Jeszcze trochę a sprawozdania będę musiał pisać. Pragnę kolegę Xmen-a uspokoić i poinformować że trochę wolnego czasu mam i coś tam skrobię. Owoce pokażę w grudniu. A co do samego warsztatu, to napisałem, że mogę odpalić z EWENTUALNYM startem/uczestnictwem. Moje mydła rozeszły się jak świeże bułeczki na ostatniej Babarybie i nie bardzo będzie z czym wystartować i zaskoczyć. Co do sugestii Administracji, uważam, że wspólny warsztat to najlepsze rozwiązanie. Zawsze coś się będzie działo. Edytowane 22 Listopada 2020 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 6 minut temu, abtb napisał: Widzę, że moja "radosna tfurczść" warsztatowa jest pod stałą kontrolą i nadzorem Oczywiście. 7 minut temu, abtb napisał: Pragnę kolegę Xmen-a uspokoić i poinformować że trochę wolnego czasu mam i coś tam skrobię. Kamień spadł mi z serca. 9 minut temu, abtb napisał: A co do samego warsztatu, to napisałem, że mogę odpalić z EWENTUALNYM startem/uczestnictwem. Już zazdraszcam.Chyba że ramy czasowe będą takie że zdążę się załapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Kolega śpi spokojnie. Ewentualny warsztat będzie trwał dłużej niż proponowane 24 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Jeśli koledzy są zainteresowani to na Facebooku założyłem jakiś czas temu grupę Modelarscy Masochiści zajmującą się się właśnie takimi szrotami. Jak ktoś chce to zapraszam niezależnie od tego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Krótki projekt regulaminu projektu grupowego „Gnioty i szroty”. 1. Celem projektu jest pokazanie, że nawet z najgorszego zestawu modelu redukcyjnego można zbudować ciekawy model redukcyjny. 2. W projekcie mogą brać udział wszystkie modele spełniające warunek kiepskiego zestawu wyjściowego a więc kiepsko spasowane, z nadlewkami i niedolewkami, z błędami merytorycznymi, prymitywnie zaprojektowane, wymagające dużej ilości szpachli czyli jednym słowem czym gorszy zestaw wyjściowy tym do uczestnictwa w tym projekcie lepszy. 3. W projekcie mogą brać udział modele zarówno nowe jak i rozpoczęte. Uczestnik projektu w pierwszym poście prezentuje pudełko i ramki oraz to co jest najgorsze w danym zestawie. W przypadku modeli już rozpoczętych wskazane byłoby pokazanie przynajmniej pudełka ewentualnie dokumentacji zdjęciowej z faz budowy o ile takowa została wykonana. 4. Nie ma ograniczeń co do wieku modelu. 5. Dopuszcza się wszelkiego rodzaju waloryzacje (scratch, blachy fototrawione, odlewy żywiczne) jak i wykonane prosto z pudełka. 6. Relacje warsztatowe z budowy modeli zamieszczamy w tym temacie . 7. Gotowe modele prezentujemy w galeriach projektu grupowego. Mam nadzieję, że projekt jest czytelny i łatwy do zrozumienia. Zapraszam do dyskusji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Jestem na tak. Zmieniłbym tylko tytuł projektu/warsztatu na "Coś z niczego czyli rzeźbienie w mydle" I chyba rzecz najważniesza - przydała by się oficjalna akceptacja kolegi Focus-a, który z pomysłem konkursu "wyjechał" i jako takiego należałoby uznać za "ojca" pomysłu. Ja już sobie "ofiary" wybrałem. Szału może nie będzie ale nie przewiduję "pracy od podstaw" i orki na ugorze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 19 minut temu, abtb napisał: Jestem na tak. Zmieniłbym tylko tytuł projektu/warsztatu na "Coś z niczego czyli rzeźbienie w mydle" I chyba rzecz najważniesza - przydała by się oficjalna akceptacja kolegi Focus-a, który z pomysłem konkursu "wyjechał" i jako takiego należałoby uznać za "ojca" pomysłu. Ja już sobie "ofiary" wybrałem. Szału może nie będzie ale nie przewiduję "pracy od podstaw" i orki na ugorze. Tytuł jest do dogadania ale uważam, że powinien być krótki i chwytliwy i dobrze oddający charakter projektu. Focus również byłoby miło jakbyś się wypowiedział w kwestii tego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 W kwestii formalnej - zawęziłbym listę ewentualnych modeli do powiedzmy kilkunastu - powiedzmy góra 20, no max 25 badziewów, bo coś co dla jednego jest szrotem to dla drugiego "spoko luzik". Myślę, ze da się taka listę zrobić bez większych sporów i kazdy sobie coś "fajnego" tam znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) Godzinę temu, abtb napisał: Jestem na tak. Zmieniłbym tylko tytuł projektu/warsztatu na "Coś z niczego czyli rzeźbienie w mydle" A ja bym nie zmieniał - "Shrot Chellange" jest fajniejszy (i jest mój), a Twój sugeruje robienie czegoś od podstaw. Aha, short-runów bym nie ruszał, bo to jednak całkiem inna kupka herbaty - to jest pewna specyfika modelarstwa i to jeszcze sprzed 20-25 lat. Tylko wtrysk na sztywnych formach - wielkoseryjny. Edytowane 22 Listopada 2020 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 A juz mialem nadzieje, ze bede mogl moja Wilge wpakowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 1 minutę temu, BRAVO112 napisał: A juz mialem nadzieje, ze bede mogl moja Wilge wpakowac Spokojnie to narazie tylko luźne propozycje. Ja jestem za tym aby nie zamykać listy do konkretnych zestawów bo to zawęzi listę uczestników ale dopuszczać wszystkie uznane modele za kiepskie w tym i vacuformy oraz żywiczne o ile takowe też są. Wilga z vacu nie wydaje mi się, żeby była takim znów shitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 A co rozumiesz pod słowem "badziew"? Bo jeżeli to ma być: przesunięte formy, golenie do zrobienia od podstaw i nadlewy do wyskrobania łopatą to ten warsztat może umrzeć jeszcze przed odpaleniem. Lista? Trochę mi to trąci kanonem lektur obowiązkowych. Jeżeli ktoś chce zrobić Be 4 z RPM-u a ty go na liście nie umieścisz to automatycznie wycinasz uczestnika. Uważam, że każdy powinien sam sobie wybrać model i ewentualnie zmierzyć się z opinią pozostałych uczestników. Ja mam na oku dwa Hellery i chciałbym przed zakupem wiedzieć czy się łapię (wg regulaminu - zestaw prymitywnie zaprojektowany) czy nie. Wtedy dudki przeznaczam na coś bardziej życiowego. I jeżeli mam mieć narzucone z góry że mam robić taki lub taki model to odpadam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi