Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drogo ! Prawie 1 zł za stronę. Dobrze , że nie ma dwa razy więcej stron. Answerowych wydawnictw o Sokołach nie kupiłem,  życie jakoś toczy się dalej. Tego pewnie też nie kupię. 

Napisano
W dniu 26.05.2023 o 16:40, Grzes napisał:

Kurcza, za tę pozycję to 90zł se zażyczyli... :szok:

image.thumb.png.38f5019123701e95192bb8ef978e0fc2.png 

I polskiej "wkładki" też brak.

Napisano
W dniu 26.05.2023 o 16:40, Grzes napisał:

Kurcza, za tę pozycję to 90zł se zażyczyli... :szok:

image.thumb.png.38f5019123701e95192bb8ef978e0fc2.png 

Z kodem Szturmowik jest 10% zniżki

• Like 1
Napisano (edytowane)

Szkoda że to tylko taka grubsza broszurka najprawdopodobniej będzie, sądząc po ilości stron i wcześniejszych pozycjach z tej serii.

Nie rozumiem czemu nikt się nie pokusi wydać czegoś na poziomie AjPress plus nowa wiedza o Łosiu 

Edytowane przez arhtus
  • Like 1
Napisano (edytowane)
18 godzin temu, arhtus napisał:

Szkoda że to tylko taka grubsza broszurka najprawdopodobniej będzie, sądząc po ilości stron i wcześniejszych pozycjach z tej serii.

Nie rozumiem czemu nikt się nie pokusi wydać czegoś na poziomie AjPress plus nowa wiedza o Łosiu 

Bo zdaje sobie sprawę:
a) że dla AJ Pressu monografia Łosia była gwoździem do trumny
b) jaka byłaby awantura na forach, gdyby taką książkę rynkowo wycenić, czyli 200-240 zł - no chyba, że jak w przypadku polskojęzycznego wydania Caudrona Cyclone społeczeństwo ma się dorzucić...

Pomijam już kwestię, że ktoś musiałby to napisać - ilu znasz poważnych badaczy tematu?

Edytowane przez caughtinthemiddle
Napisano

Coraz ciekawsze książki ukazują się nakładem różnych nieoczywistych wydawców. Fundacje, stowarzyszenia, muzea, starostwa, powiaty itd. Jest tylko jeden problem z takimi wydawnictwami, w zasadzie nie można ich kupić ...

1 bal.jpg

• Like 2
Napisano
13 godzin temu, kopernik napisał:

Jest tylko jeden problem z takimi wydawnictwami, w zasadzie nie można ich kupić ...

Czasami jedyną opcją bywa "wymiana( pożyczka) międzybiblioteczna". Pozwala na -chociazby -przeczytanie i zeskanowanie interesujacych fragmentow. Niestety trzeba miec zaprzyjaznioną bibliotekę i ciut szczescia ,gdyż nie zawsze jest mozliwa takowa opcja. I jest płatna , choc nie sa to astronomiczne kwoty.

Napisano

Pod niebem Maghrebu. Lotnicy polscy we francuskiej Afryce Północnej 1940 . Cena 149 zł https://www.ww-model.pl/p23932,pod-niebem-maghrebu-lotnicy-polscy-we-francuskiej-afryce-polnocnej-1940.html?fbclid=IwAR0Kp6cpkpdIxqHmLnFQPPHg0sEXAccDrvh3fW1Zo_t8n3WFJuxKYDkVsg0

• Autor Bartłomiej Belcarz
  • Format A4 , 386 stron, twarda oprawa, wysokiej jakości papier, waga 1.9 kg
  • ISBN 978-83-651-45-628
  • Książka w j. polskim
  • Kilkaset zdjęć, tabele, mapy, kolorowe sylweki samolotów
  • Wydawca Muzeum Regionalne w Stalowej Woli

Spis treści

• Polskie Stacje Zborne i Przejściowe we Francji 1939-1940
  • Okres przejściowy -  CWL Lyon
  • Rabat-Maroko. Ecole des Observateurs de Rabat
  • Blida-Algieria. Ecole des Observateurs de Blida
  • Marakesz-Maroko. Ecole des Pilotage de Marrakech
  • Fez-Maroko. Ecole des Pilotage de Base Aerienne de Fes
  • Maison Blanche-Algieria. Atelier de Repartions du Materiel Aerien
  • Do i z Maghrebu- dwie ewakuacje afrykańskie
  • Afrykański suplement
  1. Nieudany przelot Martina 167 (autor Wojchiech Zmyślony)
  2. Marokońska Gapa (autor Paweł Tuliński)
  3. Grupa marokańska  PLL LOT ( autor Bartłomiej Belcarz)
  4. Obozy internowania we Francuskiej Afryce Północnej ( autor Wojchiech Zmyślony)
  5. Kronika Oddziału Lotniczego ( autor Herman Wojciechowski)
  6. Brygada Strzelców Karpackich (opracował Wojtek Matusiak)
  • Indeks osób
  • Bibliografia
  • Thanks 2
Napisano
12 godzin temu, mysiek13 napisał:

U Erniego na FB ta książka jest za ok 89 pln teraz 

Możesz wkleić link ?

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

gratka dla fanów ki61. opis renowacji egzemplarza typu 2 o numerze 6117

三式戦闘機「飛燕」二型 6117 号機の記録

ki61.jpg

Napisano (edytowane)
11 godzin temu, Wymysl napisał:

Iskrę można zamawiać.

Dzięki za info.

Cena nie rozpieszcza, ale Iskrę trzeba mieć.

Ciekawe czy będzie wkładka w j. polskim, bo nic o tym nie piszą na stronie... :hmmm:

Edytowane przez Grzes
Napisano

A ja nadal liczę na kontynuację Aeromaxa. Głupi jestem czy co?

Napisano
Godzinę temu, jmx62 napisał:

A ja nadal liczę na kontynuację Aeromaxa. Głupi jestem czy co?

Przez grzeczność, nie zaprzecze. :) Nie ,nie będzie. Rynek mały a ceny papieru i druku poszybowaly. Jeśli coś wydadzą to będą to formy fotorejestrow, rozbicie tematu na pierdyliard tomów. 

Napisano
1 godzinę temu, jmx62 napisał:

Głupi jestem czy co?

Po prostu oszczędnie gospodarujesz myśleniem :mrgreen:

• Like 1
  • Haha 3
Napisano

Jakby nie było, jest to jakaś tzw. literatura fachowa; teraz 50 zeta to pierwsze lepsze "czytadło" dla kobiet kosztuje:hmmm:

• Like 1
Napisano
23 minuty temu, Slawek_26869 napisał:

50 zeta to pierwsze lepsze "czytadło" dla kobiet kosztuje

To jest dopiero literatura fachowa!

• Like 1
Napisano

Patrząc na ludność Polski to potencjal jest , patrząc na to że większość książki by chciała prawie za darmo to już nie . No i zwykle łatwiej jest  wydać 200 zeta za model niż książkę,  bo a nuż ktoś skany tego co ważne zrobi  i będzie za free. 

Z innej beczki to przyjęty system rabatów,  obniżek powoduje że człowiek się zastanawia czy to co kosztuje dzisiaj 100 za 2 miechy nie zapłaci 75.

Napisano
W dniu 16.07.2023 o 00:53, dedrey napisał:

co do cen  Stratusa... nie przesadzajmy..90 zlociszy to nie jest zaporowa cena ..(chcialbym 50 ale......)

też bym chciał ale jako że ilość literatury w temacie Iskry nie rozpieszcza to na pewno wezmę i ciszy mnie że ktoś mocniej ugryzł temat,

BTW przy okazji Iskry i literatury - poza wzmiankami w opasłych opracowaniach (Polski Samolot i Barwa , Polskie Konstrukcje Lotnicze, podrozdziały w książeczkach BSP etc.) kojarzycie jakieś konkretniejsze opracowanie?

Jest stare TBiU, zeszyty Single Mushroom/Stratus, coś w Aeromax, coś w Aeroplanie czy LzS i mR, zeszycik Kagero TopShot , 

i jakoś mi nie przychodzi na myśl nic specjalnie więcej , tym bardziej żadne solidniejsze opracowanie 🤔

Chętnie się dowiem, może jakaś wartościowa książka mnie ominęła

pozdrawiam, ww