SnaQ Napisano 10 Czerwca 2021 Share Napisano 10 Czerwca 2021 (edytowane) Cóż mogę powiedzieć?.. Pierwotna koncepcja była taka, że robimy prosty zestaw zastępujący wybrane elementy częściami żywicznymi Ale skoro temat został już wywołany... Trudno, zepsuliście mi małą niespodziankę. Proszę bardzo, oto główki śrub i sworzni w postaci kapselków wklejanych w miejsce po zeszlifowaniu zestawowych fragmentów. Przód: I tył: Edytowane 10 Czerwca 2021 przez SnaQ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 10 Czerwca 2021 Share Napisano 10 Czerwca 2021 (edytowane) No i to jest konkret, rewelacyjna informacja Proszę nie odebrać tego jako czepialstwa, ale jak zamontować koło i skręcić takowy trzpień na wózku kiedy z obu stron mamy śruby z łbem wpuszczanym/zamkowym? Czy w oryginale nie powinno być tak, iż od strony zewnętrznej jest śruba z łbem zamkowym blokująca się we wypustach rygla, natomiast od strony wewnętrznej jest to zabezpieczane/skręcane nakrętką lub śrubą wpuszczaną do trzpienia Edytowane 10 Czerwca 2021 przez macias13_84 korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 10 Czerwca 2021 Share Napisano 10 Czerwca 2021 Racja, mój błąd. Od strony wewnętrznej była podkładka ryglująca i śruba wkręcona do trzpienia. Leci do poprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2021 I to jest właśnie potęga tej technologii - że takie zmiany można jeszcze wprowadzać na tym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raist Napisano 11 Czerwca 2021 Share Napisano 11 Czerwca 2021 Świetna robota! Czy znane są już orientacyjnie ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 11 Czerwca 2021 Share Napisano 11 Czerwca 2021 Jeśli chodzi o ceny, kształtują się następująco: zestaw z kołami jednoczęściowymi - 99 PLN zestaw z kołami trzyczęściowymi - 125 PLN zębatka i antena - 11 PLN Czas realizacji zakładam około tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 11 Czerwca 2021 Share Napisano 11 Czerwca 2021 (edytowane) Tyle pracy a ten wózek wygląda jak ten z IBG kurcze tak laikowo patrząc na pierwszy rzut oka to przy jego budowie az tak bardzo się to będzie rzucać w oczy? Czy zdjęcia są źle wklejone? Aczkolwiek podziwiam. Edytowane 11 Czerwca 2021 przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 11 Czerwca 2021 Share Napisano 11 Czerwca 2021 Źle wklejone zdjęcia? O które konkretnie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 11 Czerwca 2021 Share Napisano 11 Czerwca 2021 Spacerując po mieście, przeglądając post na telefonie wózki wyglądały mi na identyczne. Teraz dopiero na laptopie widzę, że nie są całe robione od nowa tylko ich część. Przepraszam i zwracam honor. Good job! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 17 Czerwca 2021 Share Napisano 17 Czerwca 2021 Naszły mnie jeszcze pewne wątpliwości odnośnie mocowania trzpieni. O ile, z tego co widzę, osie kół pozostawały chyba bez zmian, tak wydaje mi się, że oś na której obracał się wózek przechodziła modyfikacje. W egzemplarzu z Kubinki i wielu innych widać sześciokątną nakrętkę (?) z otworem i bolcem lub małą śrubą w środku. Co starałem się tak odwzorować w modelu: Natomiast na kilku zdjęciach zauważyłem, jakby unifikację blokady trzpieni, jak gdyby w obu przypadkach zastosowano to samo rozwiązanie, z tą różnicą, że osie kół miały płytki blokujące ułożone w pionie, a osie wózka - w poziomie. Myślę, że wózki muzealnego 7tp pochodzą z takiego egzemplarza, bo widać na nim poziome podcięcia. Czyli coś "w ten deseń": Dobrze widzę, czy to tylko złudzenie ? Do czego w ogóle służyła ta mała śruba? Czyżby w środku był jeszcze jakiś element rozporowy, blokujący trzpień, rozwierany za jej pomocą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 17 Czerwca 2021 Share Napisano 17 Czerwca 2021 (edytowane) Jeżeli miałbym strzelać to na zdjęciu widać albo lewy wózek od T26 albo jest on odwrócony o 180stopni Edytowane 17 Czerwca 2021 przez macias13_84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 17 Czerwca 2021 Share Napisano 17 Czerwca 2021 To jest egzemplarz muzealny. Na zdjęciach z epoki widać, że w oryginale inaczej to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apsynth Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 22 godziny temu, SnaQ napisał: ... Dobrze widzę, czy to tylko złudzenie ? Do czego w ogóle służyła ta mała śruba? Czyżby w środku był jeszcze jakiś element rozporowy, blokujący trzpień, rozwierany za jej pomocą? Ta "mała śrubka" to nie jest śrubka, tylko część, która ma konkretne i bardzo ważne zadanie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 18 Czerwca 2021 Super Moderator Share Napisano 18 Czerwca 2021 kalamitka do smarowania... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apsynth Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 2 minuty temu, Greif napisał: kalamitka do smarowania... Jesteś pewien? Nie możliwe, żeby to było takie proste. Może, to jednak jakiś "element rozporowy, blokujący trzpień"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 4 godziny temu, Greif napisał: kalamitka do smarowania... Dziękuję. Prosta i konkretna odpowiedź. Bez zbędnych złośliwości i tworzenia mistycznej atmosfery, jak w wykonaniu pana @apsynth. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 21 Czerwca 2021 Share Napisano 21 Czerwca 2021 A tymczasem w Plastmodel dostępna już wersja dwuwieżowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 22 Czerwca 2021 Share Napisano 22 Czerwca 2021 A widział już ktoś jakiś inbox? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Lipca 2021 Share Napisano 7 Lipca 2021 (edytowane) Jeśli to nie w "temacie" i uznacie że to zaśmiecanie wątku to sorry --> dajcie znać a skasuje Pomyślałem sobie jednak że tutaj najlepiej pasuje, otóż są już blaszki z Parta to tego nowego jednowieżowego 7TP : \ Edytowane 7 Lipca 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 7 Lipca 2021 Share Napisano 7 Lipca 2021 (edytowane) A Eureka XXL zrobiła linę: Natomiast co do niektórych blaszek, mam mieszane uczucia. Na pierwszy rzuty oka wyłapałem kilka merytorycznych psikusów. Edytowane 7 Lipca 2021 przez SnaQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apsynth Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 W dniu 7.07.2021 o 15:22, SnaQ napisał: ... Natomiast co do niektórych blaszek, mam mieszane uczucia. Na pierwszy rzuty oka wyłapałem kilka merytorycznych psikusów. Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź o jakieś konkrety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 Oczywiście. Zanim jednak zacznę, chcę coś wyjaśnić - nie uznaję tych zestawów blaszek za złe. W większości są moim zdaniem cennym dodatkiem. Ja już swój komplet zamówiłem i zapewne dopiero uzupełniając nimi model będę mógł lepiej ocenić ich plusy i minusy. Ale do rzeczy, co na razie mi się nie podoba. Największym moim zarzutem jest brak wykorzystanej okazji by uzupełnić tym zestawem (mam tu na myśli "interior") jeden z największych IMHO braków wnętrza wersji wydanej przez IBG, a mianowicie kompletny brak kierownic powietrza w części silnikowej. To jest idealny element do odtworzenia właśnie z blaszek. Wiecie, chodzi o te blaszane zasłony z zasuwanymi drzwiczkami, które w nowszych wersjach czołgów kierowały gorące powietrze z chłodnic do górnych kratek wentylacyjnych. Z błędów, które wychwyciłem: nieprawidłowe umiejscowienie akumulatorów. Co prawda instrukcja opisuje lokalizację jako "przypuszczalną", ale wielu modelarzy zapewne zrobi to tak, jak jest pokazane na rysunku. No chyba, że to pan Korbal się myli... Mam spore wątpliwości co do kształtu peryskopów , ale te będę weryfikował podczas budowy modelu. Fantazją jest instalacja paliwowa (a właściwie jej fragment w okolicach zbiornika), choć z drugiej strony trudno się dziwić, skoro IBG zaczęło ładując zmyślony pojedynczy zbiornik do wnętrza... Kształt łoża silnika w części przy ścianie ogniowej jest do poprawy. W zestawie zewnętrznym mamy zły kształt klapki do tankowania. Znów moje wątpliwości budzi peryskop (tym razem kierowcy). Gundlach też szału nie robi... Z kolei na błotnikach powielony jest błąd IBG w postaci klapek serwisowych w przedniej części, nad osłonami zwolnic. To był detal występujący we wczesnej wersji, w praktyce w czołgach dwuwieżowych. Później zmieniono osłony, które punkty smarowania miały już w innym miejscu i nie trzeba było się do nich dostawać poprzez otwory w błotnikach. To tak na szybko było... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Dzień dobry, Jestem w tej chwili na wakacjach i nie mam dostępu do literatury i dokumentacji, więc proszę o odpowiedź. Znalazłem dwa takie zdjęcia a pytanie brzmi: Czy listwy tylnych pokryw (drzwi) komory silnikowej były pochylone jednakowo w obu elementach? Z tych zdjęć wydaje mi się, że są pochylone w dół pod jednakowym kątem. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 (edytowane) Przepraszam, że odpowiem pytaniem na pytanie, ale skąd pomysł, że mogłoby być inaczej? Z jedną uwagą - nie były pochylone w dół tylko równoległe do podłoża. Edytowane 22 Lipca 2021 przez SnaQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Zamieściłem to pytanie w tym wątku ponieważ wyszła następna rewelacja IBG czyli wersja dwuwieżowa. To po prostu trzeba zobaczyć. Będę brutalny w tym skrócie IBG nie chcę rozwijać skrótu ostatniej litery... Szykuje się nowa praca do zestawu poprawkowego. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi