mandrivecs Napisano 21 Lutego 2023 Share Napisano 21 Lutego 2023 42 minuty temu, PrzemekW napisał: Piszesz, że Rosja złamała postanowienia Memorandum Budapeszteńskiego. To jasne. Ale kto, z drugiej strony, nie dotrzymał tych postanowień i pozwolił Rosji na aneksję części terytorium Ukrainy? Trzeba to z całą mocą podkreślać. Są tak samo winni jak ta Rosja. Pozwalając wcześniej (2014) Rosji na takie działanie, są moim zdaniem, współwinni tego, co się teraz tam dzieje. Teraz bronią na Ukrainie bardziej swoich interesów niż samych Ukraińców. Przemek Czytaj proszę bez emocji... Napisałem wyraźnie - memorandum podpisały Stany, Anglia i Rosja... Odpowiedzialność rozkłada się po równo. Ps. Ciekawe co by było gdyby jeden z członków NATO wystąpił przeciwko drugiemu członkowi NATO (np. Turcja ruszyła na Grecję). Co z postanowieniami sojuszu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 21 Lutego 2023 Share Napisano 21 Lutego 2023 (edytowane) 4 minuty temu, mandrivecs napisał: Ps. Ciekawe co by było gdyby jeden z członków NATO wystąpił przeciwko drugiemu członkowi NATO (np. Turcja ruszyła na Grecję). Co z postanowieniami sojuszu... NATO jest sojuszem obronnym i artykuł 5 jest zobowiązaniem do pomocy stronie zaatakowanej. Nie wiem czy istnieje jakiś specjalny zapis co w razie gdyby za łby złapali się dwaj członkowie NATO (jakiś wewnętrzny arbitraż), ale jeśli takiego nie ma to zapewne obowiązuje art. 5. Edytowane 21 Lutego 2023 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 22 Lutego 2023 Share Napisano 22 Lutego 2023 19 godzin temu, bulik58 napisał: To ci już odpowiadam- Zaden układ , umowy międzypaństwowe , pakty itp. nie są gwarancją długowieczności. Wystarczy nie raz zmiana rządzących i wszystko poszło się pierniczyć . Polityka jest jak szmata na wietrze , ustawia się tak jak wieje wiatr. Dlatego każdy mądry człowiek, mądry rząd powinien starać się wykorzystać ten złoty okres bo nigdy nie wiesz kiedy się skończy. Sojusze przedwojenne - minęło tylko 21 lat od zakończenia I w.ś. w której zginęło 8,5 mln.żołnierzy ,ponad 5 mln. cywili i wspomnienia tej wojny tkwiły jeszcze głęboko w pamięci ludzi którzy nie byli jeszcze gotowi na nowe wyrzeczenia , gospodarka podnosiła się powoli ze zniszczeń. Wojskowi i politycy woleli otoczyć swoje kraje fortyfikacjami typu Linia Maginota, Stalina, Zygfryda i liczyć ze wszystko rozejdzie się po kościach lub kosztem innych narodów. Poniżej przytoczyłem 2 wypowiedzi , widzisz między nimi róznicę? ja żadnej oprócz sposobu napisania. TAW napisał: "... umiesz liczyć - licz na siebie...". ... Poza tym sądzisz iż byla by to wojna tylko pomiedzy Rosją, USA i Anglia no i Ukrainą? Jesteś gotów na wojne, i to nie taką w grach komputerowych? Dziękuję za wykład. BTW. Jakie obecnie są wojenne gry komputerowe? Ja zostałem na etapie "Panzer General II" :-). Gdy, jeszcze za czasów UW, byłem w wojsku (MW), to gier komputerowych jeszcze nie było :-). Wróćmy może do głównego tematu tego wątku. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 22 Lutego 2023 Share Napisano 22 Lutego 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 22 Lutego 2023 Share Napisano 22 Lutego 2023 Bardzo ciekawy modelarsko element wyposażenia, czyli żółta szekla i to na przednim uchwycie. Bardzo fajny smaczek na tle zielono burej bryły pojazdu pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wprzybylak Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 Chyba dziś nie zasnę, bo gdyby była na tylnym... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wprzybylak Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 Oczywiście przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 W dniu 23.02.2023 o 17:58, wprzybylak napisał: Chyba dziś nie zasnę, bo gdyby była na tylnym... No niestety na tylnym nie ma, bo z tyłu to byłby trochę inny smaczek... A nasi z 1 WBPanc szkolą się też w rozkręcaniu i skręcaniu zabawek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 8 Marca 2023 Share Napisano 8 Marca 2023 Pierwsze Abramsy już w kwietniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 8 Marca 2023 Share Napisano 8 Marca 2023 To już wersja FEP od Marines. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 8 Marca 2023 Share Napisano 8 Marca 2023 5 minut temu, mandrivecs napisał: To już wersja FEP od Marines. Trudno powiedzieć Błaszczak wkleił te zdjęcia na tłitera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 8 Marca 2023 Share Napisano 8 Marca 2023 4 minuty temu, KrzychuP napisał: Trudno powiedzieć Błaszczak wkleił te zdjęcia na tłitera. M1A1 FEP widać po wyposażeniu wieży. Jeśli to masz to przynajmniej wiadomo jakie będzie malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 8 Marca 2023 Share Napisano 8 Marca 2023 Tu druga strona malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 9 Marca 2023 Share Napisano 9 Marca 2023 A tu z przodu tylko wieża tyłem, i ciekawe czy oprócz wyrzutni granatów zostawili także system brodzenia po Marines pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Marca 2023 Share Napisano 9 Marca 2023 Pytanie czy jest to nam do czegokolwiek potrzebne... Z amfibii desantować się nie będziemy. Na poligonach czasem trenuje się pokonywanie przeszkód wodnych, ale to była raczej wschodnia doktryna, że kosztem pancerza i ochrony załogi wozy miały pływać, a czołgi jeździć po dnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 9 Marca 2023 Share Napisano 9 Marca 2023 Tak chodziło mi o to, jak będą w Polsce to zobaczymy pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 Poza Leo 2a4 i brodzącym do 2 m abramsem reszta to wschodnia doktryna o której pisałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 Wyremontowany, czyli z gorszym eksportowym pancerzem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 Myślę, że jako zastępstwo T72 się jednak nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 2 hours ago, X32 said: Wyremontowany, czyli z gorszym eksportowym pancerzem. Powszechna opinia, ale nieprawdziwa. Ten 'eksportowy' pancerz to duzo nowoczesniejsza konstrukcja z lepszymi parametrami w porownaniu do starego pancerza ze zubozonego uranu. Plusem nowego jest takze ze nie potrzebuje specjalnego utylizowania. Watpie zebysmy byli w stanie to zrobic w kraju, wiec gdybysmy kupili czolgi ze starym pancerzem to bysmy zaplacili za nie dwa razy, raz za same maszyny i drugi raz za ich utilizacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 14 godzin temu, bulik58 napisał: Amerykanie zobowiązali się ze na własny koszt pojazdy te wyremontuja , wymienią zużyte cześci Jacy oni wspaniałomyślni.Chyba zacznę zmieniać moje zdanie na ich temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 (edytowane) 17 minut temu, bulik58 napisał: chyba ze podobnie jak w PGR lub kołchozie wszystko jest wspólne. Sorry nie wiedziałem. Może następnym razem napisz coś w stylu : post tylko do wiadomości ......... . Wtedy unikniemy nieporozumień. Edytowane 17 Marca 2023 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 Teraz, bulik58 napisał: Latwiej bedzie gdy zaoszczedzisz sobie czasu na pisanie wogóle Dlaczego? Zawsze myślałem że ten wątek jest ogólnodostępny.Chyba że byłem w błędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 5 minut temu, bulik58 napisał: chętnie pomogę. Dziękuję nie skorzystam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 @Xmen szkoda prądu. Posłuchaj klasyka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi