Jump to content

PZL P.11b Rumuński 1/72 IBG

Bercik
 Share

Recommended Posts

Cześć :)

Dawno mnie tu nie było, pora coś pokazać. Zapraszam na wideo z budowy i zdjęcia :)

IMG_7511.JPG

IMG_7507.JPG

IMG_7508.JPG

IMG_7513.JPG

IMG_7518.JPG

IMG_7517_01.JPG

IMG_7517_02.JPG

IMG_7517_03.JPG

IMG_7507_02.JPG

• Like 25

Piękny. Zbliżenia ogona bardzo mi się podobają. Wash fajnie wszedł. Ale pierwsza nagroda dla czarnego primera. Zrobił robotę.

Dzięki Panowie! Trochę się bałem co wyjdzie po washu i starałem się lać tylko wzdłuż linii podziałowych łączeniach blach, omijając rowki :D

Powierzchnia przygotowana przez IBG jest bardzo fajna, ale podział części wymusza dużą ostrożność przy montażu - sklejanie na styk szczególnie powierzchni sterowych, gdzie na obu są rowki, wymagało kilku głębszych... oddechów 😉  Szkoda też, że pomysłu na podwozie nie podchwycono od Army... No ale tak czy tak, części plastikowe wyglądają super finezyjnie. Gorzej z przezroczystymi, szybka jest tak gruba, że w zasadzie nie nadaje się do użycia 😞 

Blackbasing bardzo polubiłem, w sumie nie używam już klasycznego preshadingu. A ten primer Mr Paint jest godny polecenia, jeśli mamy dobrze przygotowaną powierzchnię (jest rzadziutki, więc nie wyrówna żadnych rys jak np. Gunze).

Ładny, nie ma co... 🙂

Swoją drogą, aż się nie chce wierzyć, że IBG w rodzinie 11-24 zrobiła szkło rodem z wczesnych Novo/Frogów. Blaszki mogą to ratować może w 11, ale w P.24 nie wierzę, że ktoś wygnie estetycznie te blaszki, a potem czysto i trwale wklei szybki w większości nierozwijalne..

No to teraz Bercik trza 11c przyszykować 😉

Dzięki!

Mikołaj, nie ukrywam, że impulsem do zakupu była Twoja plamiasta 11-stka 😉 W P.24 to się może jeszcze aż tak nie rzucać w oczy jeśli zrobiłoby się oszklenie całe zamknięte, ale generalnie ciężko jest ładnie wygiąć te blaszki nawet w P.11, są bardzo delikatne. 11c będą trzy sztuki, ale jeszcze przed premierą IBG zaopatrzyłem się w modele Army i z przyjemnością to właśnie je popełnię :)

Bardzo eleganckie wykonanie, po prostu pierwsza liga. Kalkomanie siadły pięknie.

Kiedyś też będę chciał go popełnić w krzyżowym malowaniu.

W dniu 13.09.2021 o 13:57, Mikolaj75 napisał:

Ładny, nie ma co... 🙂

Swoją drogą, aż się nie chce wierzyć, że IBG w rodzinie 11-24 zrobiła szkło rodem z wczesnych Novo/Frogów. Blaszki mogą to ratować może w 11, ale w P.24 nie wierzę, że ktoś wygnie estetycznie te blaszki, a potem czysto i trwale wklei szybki w większości nierozwijalne..

No to teraz Bercik trza 11c przyszykować 😉

Znam takich modelarzy którzy potrafią wygiąć estetycznie te blaszki, a nawet zastąpić je paskami z polistyrenu :)