TAW Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 (edytowane) WITAM! W końcu przyszła na niego pora choć tak fajnie mi się przy nim pracowało, że aż żal było powiedzieć dość. Model czołgu z 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej inspirowany zdjęciami z manewrów Tumak16. Zestaw Trumpetera waloryzowany lufą i zapinkami Abera, blaszkami Eduarda do Tamiya, linami Eureka, priorytetami drogowymi i kalkami Toro oraz ruchomymi gąsienicami Trumpetera. Z własnych przeróbek/dodatków: cała widoczna instalacja elektryczna zrobiona z drutu, rzeźba brezentowej osłony jarzma, mocowania do ładunków wydłużonych, dorobiony tylny odcinek instalacji paliwowej, osłony lamp przednich z drutu, wnętrza przyrządów optycznych i tabliczka z nr rejestracyjnym. Wszystko krok po kroku do zobaczenia w warsztacie. A za sam warsztat ogromnie Wam dziękuję - za wszystkie cenne uwagi merytoryczne, motywujące dobre słowo a czasem za zagranie na ambicji żeby się przemóc i zrobić lepiej! Szczególne dzięki dla @x_bandit, który już na samym początku wyprowadził mnie z ogromnego błędu dotyczącego wersji M i M1. Przy budowie bardzo pomocne były też świetne walkaroundy naszych T-72 w czynnej służbie autorstwa @Tomek Mroczkowski dostępne na tym forum. Praca przy tym modelu była super przygodą i na żadnym etapie nie poczułem nawet odrobiny znużenia. Wręcz pierwszy raz zdarzyło mi się autentycznie żałować, że to już koniec, ale prawdopodobnie nie będzie to moja ostatnia 72 . Tyle tytułem wstępu, a teraz zapraszam do oglądania: --------------->LINK DO WARSZTATU<--------------- Edytowane 21 Stycznia 2022 przez TAW 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 nie znam się na konserwach ale wizualnie bardzo mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 Świetnie wyszedł, szczególnie podobają mi się zbliżenia gdzie widać te wszystkie smaczki, kabelki, brud w zakamarkach, widać ogrom roboty no i progres jest cały czas , super generalnie, kiedy jeszcze zrób wyjątek i może skusisz się na jaką podstawkę małą w przyszłości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 Rewelka. Masz 6! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 Piękny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 21 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2022 Dzięki bardzo Panowie! 3 godziny temu, Evildead napisał: kiedy jeszcze zrób wyjątek i może skusisz się na jaką podstawkę małą w przyszłości Może przy Gradzie zrobię jakieś próby terenowe i jakąś uniwersalną podstawkę pod czołgi przydałoby się ogarnąć gdybym któregoś chciał wziąć na jakieś pokazy, bo trochę łyso by to wyglądało postawić na gołej ceracie Na każdego z osobna na pewno nie mam miejsca w gablocie 3 godziny temu, bulik58 napisał: Mozna nie lubiec sowietow lecz widzac taka miniature rosyjskiego pojazdu tak wykonana No można lubić lub nie lubić ale trzeba przyznać, że te konstrukcje ze wschodu maja coś w sobie jeśli chodzi o kształt. Gdzie trzeba jest kąt prosty, gdzie indziej trochę obłości i w tym cały urok Na dodatek mają wiele rzeczy na wierzchu i można się pobawić w dopieszczanie tych szczególików. Zachodnie kanciaki dają w tej materii dużo mniejsze możliwości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 Bardzo fajny rewelacyjna praca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 56 minut temu, TAW napisał: Dzięki bardzo Panowie! Może przy Gradzie zrobię jakieś próby terenowe i jakąś uniwersalną podstawkę pod czołgi przydałoby się ogarnąć gdybym któregoś chciał wziąć na jakieś pokazy, bo trochę łyso by to wyglądało postawić na gołej ceracie Na każdego z osobna na pewno nie mam miejsca w gablocie No dokładnie, nawet uniwersalną jedną , trochę ziemi dać nawet na jakie pokazy jak mówisz, bo wiadomo wszystko to jednak dużo miejsca zajmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 Super! Detal powala. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 Kawał dobrej roboty, naprawdę z przyjemnością przegląda się zdjęcia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 Nie mogłem się doczekać warsztatu i nie zawiodłeś. Model naprawdę bardzo dobry. Jest na co popatrzeć. Good job. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 Piękna robota, brudzenie też w sam raz, nie przytłacza i jakoś wyjątkowo sugestywnie czuć tu blachę! Podziwiam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 Rasowa 72. Normalnie jak prawdziwa, kolory wyszły mega realistycznie. Super model- wielkie brawa!!!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 Wspaniała robota! Do wyróżnienia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Dzięki jeszcze raz koledzy! Naprawdę wspaniałe zwieńczenie przygody z tym modelem mi sprawiliście swoją obecnością w galerii, no i oczywiście cieszę się z dobrego przyjęcia przez Was tej pracy. A przy okazji jak jesteśmy w temacie polskiego T-72 to @Kapitan_Kurtz niecierpliwością oczekuję na Twoją "głęboką modernizację" już w tym dziale. @mandrivecs też masz napoczęta Tamkę w podobnym umaszczeniu. Działasz coś? Edytowane 23 Stycznia 2022 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Na razie tłukę Abramsa. Potem możliwe, że wrócę do Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Narazie natłok obowiązków, ciężko mi się zmusić do pomalowania podstawki w trakcie wolnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Super! TAW gratuluję i podejścia i efektu, bardzo rozsądne podszejście do detaliTrochę zlewa mi się brudzing z brązem kamo, ale wiem, że nasze żyzne gleby taki właśnie wygląd mają . No chyba, że jeździ po piachu Super Ci wyszła osłona jarzma lufy + za jej kolor jest tylko jedno pytanko bo dopiero jak rzuciłeś bliższe zdjęcie wieżyczki dowódcy po malowaniu to to zauważyłem- wydaje mi się, że odwrotnie wkleiłeś peryskopy tzn. to co na górze powinno być w środku czołgu świadczą o tym zagłębienia i wash jaki w nich się zebrał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 2 godziny temu, x_bandit napisał: Trochę zlewa mi się brudzing z brązem kamo, ale wiem, że nasze żyzne gleby taki właśnie wygląd mają Zaiste model został użyźniony prawdziwą i najlepszą, bo polską ziemią ojczystą. Oczywiście została jeszcze potem uszlachetniona hiszpańskimi siuwaksami. Brudzenie w tych kolorach to był plan B i chodziło w nim właśnie o to żeby ten brud nie kontrastował mocno z kamuflażem. Powody wyjaśniałem w warsztacie więc nie będę dublował treści. 2 godziny temu, x_bandit napisał: dopiero jak rzuciłeś bliższe zdjęcie wieżyczki dowódcy po malowaniu to to zauważyłem- wydaje mi się, że odwrotnie wkleiłeś peryskopy tzn. to co na górze powinno być w środku czołgu świadczą o tym zagłębienia i wash jaki w nich się zebrał. Sprawdzałem wieżę od spodu, sprawdzałem instrukcję i masz rację. Tego błędu się nie ustrzegłem ani i Tobie nie dałem szansy tego dojrzeć, bo na zdjęciach w warsztacie na przezroczystych elementach tego w ogóle nie było widać. Za to jeszcze raz Ci dziękuję, że ostrzegłeś mnie przed o wieeele większym błędem - wiesz zresztą o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Super ! mój w czarnym podkładzie czeka aż mu lufę zrobię z tymi głupimi blaszkami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 4 minuty temu, johnrambo napisał: Super ! mój w czarnym podkładzie czeka aż mu lufę zrobię z tymi głupimi blaszkami Czyżby lufa Abera? Jeśli tak, to powiem Ci, że nic trudniejszego w modelarstwie jeszcze nie robiłem... Po pierwszej obejmie miałem odpuścić ale kiedy przypomniałem sobie ile to kosztowało to musiałem dokończyć. Ale warto było - różnica jest zauważalna no i jaka satysfakcja . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 28 Stycznia 2022 Share Napisano 28 Stycznia 2022 Bardzo udany projekt. Gratuluje efektu i zazdroszczę warsztatu. Umiar we wszystkim zdaje się być kluczem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 Piękna praca, poraża mnie myśl ile czasu i determinacji trzeba do realizacji takiego projektu. Szczerze gratuluję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wozeladunkistarem Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Piękny czołg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Świetna praca, gratuluję! Żal go nie postawić na ładnej, minimalistycznej podstawce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi