Skocz do zawartości

T-72 M1 Wojsko Polskie (Trumpeter 09546) 1/35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

WITAM! :wojo:

0.jpg.2b58ce895b72cdfaa9f6875a34663ae8.jpg

W końcu przyszła na niego pora choć tak fajnie mi się  przy nim pracowało, że aż żal było powiedzieć dość. Model czołgu z 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej inspirowany zdjęciami z manewrów Tumak16. Zestaw Trumpetera waloryzowany lufą i zapinkami Abera, blaszkami Eduarda do Tamiya, linami Eureka, priorytetami drogowymi i kalkami Toro oraz ruchomymi gąsienicami Trumpetera. Z własnych przeróbek/dodatków: cała widoczna instalacja elektryczna zrobiona z drutu, rzeźba brezentowej osłony jarzma, mocowania do ładunków wydłużonych, dorobiony tylny odcinek instalacji paliwowej, osłony lamp przednich z drutu, wnętrza przyrządów optycznych i tabliczka z nr rejestracyjnym. Wszystko krok po kroku do zobaczenia w warsztacie. A za sam warsztat ogromnie Wam dziękuję - za wszystkie cenne uwagi merytoryczne, motywujące dobre słowo a czasem za zagranie na ambicji żeby się przemóc i zrobić lepiej! Szczególne dzięki dla @x_bandit, który już na samym początku wyprowadził mnie z ogromnego błędu dotyczącego wersji M i M1. Przy budowie bardzo pomocne były też świetne walkaroundy naszych T-72 w czynnej służbie autorstwa @Tomek Mroczkowski dostępne na tym forum. Praca przy tym modelu była super przygodą i na żadnym etapie nie poczułem nawet odrobiny znużenia. Wręcz pierwszy raz zdarzyło mi się autentycznie żałować, że to już koniec, ale prawdopodobnie nie będzie to moja ostatnia 72 :). Tyle tytułem wstępu, a teraz zapraszam do oglądania:

1.jpg.31bd428ed7c3ce54e1b9c3ae428f5b59.jpg

2.jpg.eba3ae6de48be21abf77af379137fc73.jpg

3.jpg.ee5e35f8e4b24b4fd91f6985ab22fe80.jpg

4.jpg.684d3401b28532baccb26a0b22b75d97.jpg

5.jpg.387edfe021d69b630da7566505c43288.jpg

6.jpg.ca049017b96113bf9d56e1fb8e08541f.jpg

7.jpg.0fca9ca2dd4030455886209591aba61a.jpg

8.jpg.38304bb58d4786a0e4519a0b5ff3ed4e.jpg

9.jpg.942535666c2dee31bd69c8ca7d7a423d.jpg

10.jpg.a934b71f9f2b5651aa509c25f5fe133c.jpg

11.jpg.af93cb7f19c707b6f3f77ef9e603fdee.jpg

12.jpg.be7f2ad5babce29d91cc74e5d491f010.jpg

13.jpg.06ced8a452f06c5ef95f8abf3b762aef.jpg

14.jpg.80a177630cda9268006d69c5cd570518.jpg

15.jpg.9bb35c28705ddbc041bde03f6273904b.jpg

16.jpg.e794f37e4b045b7a2a954ebac0baa5d9.jpg

18a.jpg.d634a6afd2fabfafb88fec2e81818ed9.jpg

--------------->LINK DO WARSZTATU<---------------

Edytowane przez TAW
  • Like 27
Napisano

Świetnie wyszedł, szczególnie podobają mi się zbliżenia gdzie widać te wszystkie smaczki, kabelki, brud w zakamarkach, widać ogrom roboty no i progres jest cały czas 🙂, super generalnie, kiedy jeszcze zrób wyjątek i może skusisz się na jaką podstawkę małą w przyszłości🙂

• Thanks 1
Napisano

Dzięki bardzo Panowie! :)

3 godziny temu, Evildead napisał:

kiedy jeszcze zrób wyjątek i może skusisz się na jaką podstawkę małą w przyszłości

Może przy Gradzie zrobię jakieś próby terenowe i jakąś uniwersalną podstawkę pod czołgi przydałoby się ogarnąć gdybym któregoś chciał wziąć na jakieś pokazy, bo trochę łyso by to wyglądało postawić na gołej ceracie 🤪 Na każdego z osobna na pewno nie mam miejsca w gablocie 😞

3 godziny temu, bulik58 napisał:

Mozna nie lubiec sowietow  lecz widzac taka  miniature  rosyjskiego pojazdu tak wykonana

No można lubić lub nie lubić ale trzeba przyznać, że te konstrukcje ze wschodu maja coś w sobie jeśli chodzi o kształt. Gdzie trzeba jest kąt prosty, gdzie indziej trochę obłości i w tym cały urok 😛 Na dodatek mają wiele rzeczy na wierzchu i można się pobawić w dopieszczanie tych szczególików. Zachodnie kanciaki dają w tej materii dużo mniejsze możliwości.

• Like 1
Napisano
56 minut temu, TAW napisał:

Dzięki bardzo Panowie! :)

Może przy Gradzie zrobię jakieś próby terenowe i jakąś uniwersalną podstawkę pod czołgi przydałoby się ogarnąć gdybym któregoś chciał wziąć na jakieś pokazy, bo trochę łyso by to wyglądało postawić na gołej ceracie 🤪 Na każdego z osobna na pewno nie mam miejsca w gablocie 😞

No dokładnie, nawet uniwersalną jedną , trochę ziemi dać nawet na jakie pokazy jak mówisz, bo wiadomo  wszystko to jednak dużo miejsca zajmuje

Napisano

Rasowa 72. Normalnie jak prawdziwa, kolory wyszły mega realistycznie.  Super model- wielkie brawa!!!!!!

• Thanks 1
Napisano (edytowane)

Dzięki jeszcze raz koledzy! Naprawdę wspaniałe zwieńczenie przygody z tym modelem mi sprawiliście swoją obecnością w galerii, no i oczywiście cieszę się z dobrego przyjęcia przez Was tej pracy.:piwo:

A przy okazji jak jesteśmy w temacie polskiego T-72 to @Kapitan_Kurtz niecierpliwością oczekuję na Twoją "głęboką modernizację" już w tym dziale. @mandrivecs też masz napoczęta Tamkę w podobnym umaszczeniu. Działasz coś?

Edytowane przez TAW
Napisano

Super! TAW gratuluję i podejścia i efektu, bardzo rozsądne podszejście do detali:brawo:Trochę zlewa mi się brudzing z brązem kamo, ale wiem, że nasze żyzne gleby taki właśnie wygląd mają 😁. No chyba, że jeździ po piachu 😉 Super Ci wyszła osłona jarzma lufy + za jej kolor :) jest tylko jedno pytanko bo dopiero jak rzuciłeś bliższe zdjęcie wieżyczki dowódcy po malowaniu to to zauważyłem- wydaje mi się, że odwrotnie wkleiłeś peryskopy tzn. to co na górze powinno być w środku czołgu😬 świadczą o tym zagłębienia i wash jaki w nich się zebrał.

• Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, x_bandit napisał:

Trochę zlewa mi się brudzing z brązem kamo, ale wiem, że nasze żyzne gleby taki właśnie wygląd mają

Zaiste model został użyźniony prawdziwą i najlepszą, bo polską ziemią ojczystą. Oczywiście została jeszcze potem uszlachetniona hiszpańskimi siuwaksami. Brudzenie w tych kolorach to był plan B i chodziło w nim właśnie o to  żeby ten brud nie kontrastował mocno z kamuflażem. Powody wyjaśniałem w warsztacie więc nie będę dublował treści.

2 godziny temu, x_bandit napisał:

dopiero jak rzuciłeś bliższe zdjęcie wieżyczki dowódcy po malowaniu to to zauważyłem- wydaje mi się, że odwrotnie wkleiłeś peryskopy tzn. to co na górze powinno być w środku czołgu😬 świadczą o tym zagłębienia i wash jaki w nich się zebrał.

Sprawdzałem wieżę od spodu, sprawdzałem instrukcję i masz rację. Tego błędu się nie ustrzegłem ani i Tobie nie dałem szansy tego dojrzeć, bo na zdjęciach w warsztacie na przezroczystych elementach tego w ogóle nie było widać. Za to jeszcze raz Ci dziękuję, że ostrzegłeś mnie przed o wieeele większym błędem - wiesz zresztą o co chodzi 😉

Napisano
4 minuty temu, johnrambo napisał:

Super !  :)  mój  w czarnym podkładzie czeka aż mu lufę zrobię z tymi głupimi blaszkami :D 

Czyżby lufa Abera? Jeśli tak, to powiem Ci, że nic trudniejszego w modelarstwie jeszcze nie robiłem... Po pierwszej obejmie miałem odpuścić ale kiedy przypomniałem sobie ile to kosztowało to musiałem dokończyć. Ale warto było - różnica jest zauważalna no i jaka satysfakcja :) .

• Like 1
Napisano

Piękna praca, poraża mnie myśl ile czasu i determinacji trzeba do realizacji takiego projektu. Szczerze gratuluję.

• Thanks 1