Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolejny model z próbnych wtrysków, wydaje się być lepszy niż poprzednik. Według zapowiedzi Army, właśnie ruszyła produkcja:

763119747_1363790798557099_3231473215815495058_n.jpg.c3674d8aa754cb7afa399bd301d5a9cb.jpg

• Like 2
Napisano

Jako ze wpadł mi w ręce nowy F4F-3, dziś zamiast sklejać modele, porównałem go sobie do starszego zestawu F4F-4 Army, o czym napisałem na blogu 

https://mosesworkshop.blogspot.com/2026/08/wildcaty-dwa-czyli-subiektywna-rzecz-o.html

• Like 1
Napisano
6 godzin temu, Moses napisał:

Jako ze wpadł mi w ręce nowy F4F-3, dziś zamiast sklejać modele, porównałem go sobie do starszego zestawu F4F-4 Army, o czym napisałem na blogu 

https://mosesworkshop.blogspot.com/2026/08/wildcaty-dwa-czyli-subiektywna-rzecz-o.html

Kilka uwag do Twojego wpisu.

1. Maski. Nie masz ich w swoim pudełku F4F-4, ponieważ jest to edycja bez masek. W tzw. Expert maski są.

2. Wnętrze wnęk. W FM-2 też nie ma chłodnic i całego innego ustrojstwa. 

3. Stojak - akurat to jest fajny ficzerek.

Napisano

Nie narzekam na brak masek w F4F-4, ciesze sie ze są w nowym zestawie. 

3 godziny temu, Tainan41 napisał:

no nie ma, bo FM-2 poprostu juz nie mial tego. Za to jest imitacja tylnej części silnika, a w nowym zestawie nawet tego brakuje. 

Co do 3 pktu, nie bede się odnosił do tego, bo jeden rabin mów tak a inny tak 😉 

Napisano

Cześć.

Co do uwagi nr 2 - też uważam, że to błąd.

Ale F4F-3 miał różne silniki, co ważne z różnymi sprężarkami, co powodowało znaczne różnice w wygłądzie ściany ogniowej w przedziale podwozia i koniecznośc umieszczenia na ramkach części alternatywnych.

Liczę na jakieś dodatki do wydruku, tym bardziej że będę chciał szykować budowę F4F-3A.

• Like 1
Napisano
7 godzin temu, Tainan41 napisał:

A we wrześniu...W pudełku malowania z Francji 1940, Vichy i Finlandia...

big_70093-web.jpg

Ciekawe ale czekam na wersję z innym skrzydłem.

Napisano
W dniu 8.08.2026 o 05:50, Tainan41 napisał:

SBS właśnie rozwiązał ten problem, a ja przestaję tym samym modyfikować we Fusion360 silnik od Soyuyo tak, by pasował konfiguracyjnie dla  F4F.

https://www.sbsmodel.com/model/SBS-72106/wildcat-f4f-3-undercarriage-bay-update-set-for-arma-hobby

https://www.sbsmodel.com/model/SBS-72104/wildcat-f4f-3-engine---exhaust-set-for-arma-hobby-kit

https://www.sbsmodel.com/model/SBS-72105/wildcat-f4f-3-4-intercooler-scoops-for-arma-hobby-kit

• Like 1
Napisano (edytowane)

Arma albo ktoś od dodatków nie myślał żeby zrobić drukowane części  do wykonania Wildcata ze złożonymi skrzydłami? Takim żeby po ich odcięciu wkleić w pustą przestrzeń między połówkami skrzydeł. Jak nie,  może warto by... 🙂 

Edytowane przez panDespota
Napisano
7 minut temu, zatras napisał:

Ja też, ale się chyba nie doczekamy🙁

Nawet jak nie będzie jakoś to przeżyję.

Napisano
W dniu 18.08.2026 o 09:11, Tainan41 napisał:

A we wrześniu...W pudełku malowania z Francji 1940, Vichy i Finlandia...

Ale purquois  H75 A1 skoro A1 obejmowała numery seryjne od 1 do 100? Na pudełku egzemplarz n0 130 czyli A2

Napisano
3 minuty temu, HKK napisał:

Ale purquois  H75 A1 skoro A1 obejmowała numery seryjne od 1 do 100? Na pudełku egzemplarz n0 130 czyli A2

Je ne sais pás Monsieur.  

Napisano

Cyfra po A oznaczała serię/zamówienie. Pierwsze ok. 40 szt A2 było identyczne z A1 jeśli idzie o silnik i uzbrojenie.

Napisano
2 minuty temu, JBZ napisał:

Cyfra po A oznaczała serię/zamówienie. Pierwsze ok. 40 szt A2 było identyczne z A1 jeśli idzie o silnik i uzbrojenie.

I właśnie dlatego egzemplarz 130 należy do serii A2. A z tymi 40-ma identycznymi to owszem, tak piszą. Ale są zdjęcia egzemplarzy między 100 a 140 któe mają km-y w skrzydłach. Tak jak np. ten 130.

Napisano
29 minut temu, HKK napisał:

I właśnie dlatego egzemplarz 130 należy do serii A2. A z tymi 40-ma identycznymi to owszem, tak piszą. Ale są zdjęcia egzemplarzy między 100 a 140 któe mają km-y w skrzydłach. Tak jak np. ten 130.

H75A-1 miał zamontowane w płacie dwa karabiny maszynowe. Jedynie kilka pierwszych egzemplarzy dostarczono z płatem jak w P-36A, czyli bez uzbrojenia. H75A-2 miał otrzymać uzbrojenie w płacie złożone z czterech kaemów, ale pierwsza czterdziestka otrzymała płat identyczny jak w wersji H75A-1.

• Thanks 1
Napisano
1 godzinę temu, Jostein napisał:

H75A-2 miał otrzymać uzbrojenie w płacie złożone z czterech kaemów, ale pierwsza czterdziestka otrzymała płat identyczny jak w wersji H75A-1.

Dzięki. Nauczka, żeby nie pisać z pamięci. Z serią A1 sprawdzałem dla pewności. Z km-ami nie...

Napisano (edytowane)
18 godzin temu, Jostein napisał:

H75A-1 miał zamontowane w płacie dwa karabiny maszynowe. Jedynie kilka pierwszych egzemplarzy dostarczono z płatem jak w P-36A, czyli bez uzbrojenia. 

Można wiedzieć skąd taka informacja jest, źródło?

Edytowane przez iras67
Napisano
39 minut temu, iras67 napisał:

Można wiedzieć skąd taka informacja jest, źródło?

Np "Curtiss HAWK H-75 in French Service" z Mushroom Publications:

image.thumb.png.3bc391588992572d883d2df73d568a09.png

18 godzin temu, Jostein napisał:

Jedynie kilka pierwszych egzemplarzy dostarczono z płatem jak w P-36A

Tego akurat nie znalazłem. Jest zdjęcie 1-szego egzemplarza A1 bez km-ów w skrzydłach, ale jeszcze z prób w USA. Natomiast zdjęcie nowo zmontowanego we Francji egz. nr 4 już wyraźnie pokazuje te karabiny.