BRAVO112 Napisano 31 Lipca Napisano 31 Lipca po prostu nie ma zapotrzebowania. Prawa rynku..... Cytuj
barszczo Napisano 4 Sierpnia Napisano 4 Sierpnia Kolejny model z próbnych wtrysków, wydaje się być lepszy niż poprzednik. Według zapowiedzi Army, właśnie ruszyła produkcja: 2 Cytuj
Moses Napisano 7 Sierpnia Napisano 7 Sierpnia Jako ze wpadł mi w ręce nowy F4F-3, dziś zamiast sklejać modele, porównałem go sobie do starszego zestawu F4F-4 Army, o czym napisałem na blogu https://mosesworkshop.blogspot.com/2026/08/wildcaty-dwa-czyli-subiektywna-rzecz-o.html 1 Cytuj
Tainan41 Napisano 8 Sierpnia Napisano 8 Sierpnia 6 godzin temu, Moses napisał: Jako ze wpadł mi w ręce nowy F4F-3, dziś zamiast sklejać modele, porównałem go sobie do starszego zestawu F4F-4 Army, o czym napisałem na blogu https://mosesworkshop.blogspot.com/2026/08/wildcaty-dwa-czyli-subiektywna-rzecz-o.html Kilka uwag do Twojego wpisu. 1. Maski. Nie masz ich w swoim pudełku F4F-4, ponieważ jest to edycja bez masek. W tzw. Expert maski są. 2. Wnętrze wnęk. W FM-2 też nie ma chłodnic i całego innego ustrojstwa. 3. Stojak - akurat to jest fajny ficzerek. Cytuj
Moses Napisano 8 Sierpnia Napisano 8 Sierpnia Nie narzekam na brak masek w F4F-4, ciesze sie ze są w nowym zestawie. 3 godziny temu, Tainan41 napisał: 2. Wnętrze wnęk. W FM-2 też nie ma chłodnic i całego innego ustrojstwa. no nie ma, bo FM-2 poprostu juz nie mial tego. Za to jest imitacja tylnej części silnika, a w nowym zestawie nawet tego brakuje. Co do 3 pktu, nie bede się odnosił do tego, bo jeden rabin mów tak a inny tak Cytuj
martinello Napisano 8 Sierpnia Napisano 8 Sierpnia Cześć. Co do uwagi nr 2 - też uważam, że to błąd. Ale F4F-3 miał różne silniki, co ważne z różnymi sprężarkami, co powodowało znaczne różnice w wygłądzie ściany ogniowej w przedziale podwozia i koniecznośc umieszczenia na ramkach części alternatywnych. Liczę na jakieś dodatki do wydruku, tym bardziej że będę chciał szykować budowę F4F-3A. 1 Cytuj
KFS-miniatures Napisano 10 Sierpnia Napisano 10 Sierpnia 1/72 Me-262A-1a/WGr.21 - Arma Hobby #zdrada 1 Cytuj
Tainan41 Napisano Wtorek o 08:11 Napisano Wtorek o 08:11 A we wrześniu...W pudełku malowania z Francji 1940, Vichy i Finlandia... 9 Cytuj
Xmen Napisano Wtorek o 15:44 Napisano Wtorek o 15:44 7 godzin temu, Tainan41 napisał: A we wrześniu...W pudełku malowania z Francji 1940, Vichy i Finlandia... Ciekawe ale czekam na wersję z innym skrzydłem. Cytuj
ArtuRze Napisano wczoraj o 14:02 Napisano wczoraj o 14:02 W dniu 8.08.2026 o 05:50, Tainan41 napisał: 2. Wnętrze wnęk. W FM-2 też nie ma chłodnic i całego innego ustrojstwa. SBS właśnie rozwiązał ten problem, a ja przestaję tym samym modyfikować we Fusion360 silnik od Soyuyo tak, by pasował konfiguracyjnie dla F4F. https://www.sbsmodel.com/model/SBS-72106/wildcat-f4f-3-undercarriage-bay-update-set-for-arma-hobby https://www.sbsmodel.com/model/SBS-72104/wildcat-f4f-3-engine---exhaust-set-for-arma-hobby-kit https://www.sbsmodel.com/model/SBS-72105/wildcat-f4f-3-4-intercooler-scoops-for-arma-hobby-kit 1 Cytuj
panDespota Napisano wczoraj o 14:55 Napisano wczoraj o 14:55 (edytowane) Arma albo ktoś od dodatków nie myślał żeby zrobić drukowane części do wykonania Wildcata ze złożonymi skrzydłami? Takim żeby po ich odcięciu wkleić w pustą przestrzeń między połówkami skrzydeł. Jak nie, może warto by... Edytowane wczoraj o 14:56 przez panDespota Cytuj
zatras Napisano wczoraj o 15:56 Napisano wczoraj o 15:56 W dniu 18.08.2026 o 17:44, Xmen napisał: czekam na wersję z innym skrzydłem. Ja też, ale się chyba nie doczekamy Cytuj
Xmen Napisano wczoraj o 16:05 Napisano wczoraj o 16:05 7 minut temu, zatras napisał: Ja też, ale się chyba nie doczekamy Nawet jak nie będzie jakoś to przeżyję. Cytuj
HKK Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu W dniu 18.08.2026 o 09:11, Tainan41 napisał: A we wrześniu...W pudełku malowania z Francji 1940, Vichy i Finlandia... Ale purquois H75 A1 skoro A1 obejmowała numery seryjne od 1 do 100? Na pudełku egzemplarz n0 130 czyli A2 Cytuj
Tainan41 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 3 minuty temu, HKK napisał: Ale purquois H75 A1 skoro A1 obejmowała numery seryjne od 1 do 100? Na pudełku egzemplarz n0 130 czyli A2 Je ne sais pás Monsieur. Cytuj
JBZ Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Cyfra po A oznaczała serię/zamówienie. Pierwsze ok. 40 szt A2 było identyczne z A1 jeśli idzie o silnik i uzbrojenie. Cytuj
HKK Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 2 minuty temu, JBZ napisał: Cyfra po A oznaczała serię/zamówienie. Pierwsze ok. 40 szt A2 było identyczne z A1 jeśli idzie o silnik i uzbrojenie. I właśnie dlatego egzemplarz 130 należy do serii A2. A z tymi 40-ma identycznymi to owszem, tak piszą. Ale są zdjęcia egzemplarzy między 100 a 140 któe mają km-y w skrzydłach. Tak jak np. ten 130. Cytuj
Jostein Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 29 minut temu, HKK napisał: I właśnie dlatego egzemplarz 130 należy do serii A2. A z tymi 40-ma identycznymi to owszem, tak piszą. Ale są zdjęcia egzemplarzy między 100 a 140 któe mają km-y w skrzydłach. Tak jak np. ten 130. H75A-1 miał zamontowane w płacie dwa karabiny maszynowe. Jedynie kilka pierwszych egzemplarzy dostarczono z płatem jak w P-36A, czyli bez uzbrojenia. H75A-2 miał otrzymać uzbrojenie w płacie złożone z czterech kaemów, ale pierwsza czterdziestka otrzymała płat identyczny jak w wersji H75A-1. 1 Cytuj
HKK Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 1 godzinę temu, Jostein napisał: H75A-2 miał otrzymać uzbrojenie w płacie złożone z czterech kaemów, ale pierwsza czterdziestka otrzymała płat identyczny jak w wersji H75A-1. Dzięki. Nauczka, żeby nie pisać z pamięci. Z serią A1 sprawdzałem dla pewności. Z km-ami nie... Cytuj
iras67 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) 18 godzin temu, Jostein napisał: H75A-1 miał zamontowane w płacie dwa karabiny maszynowe. Jedynie kilka pierwszych egzemplarzy dostarczono z płatem jak w P-36A, czyli bez uzbrojenia. Można wiedzieć skąd taka informacja jest, źródło? Edytowane 3 godziny temu przez iras67 Cytuj
HKK Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 39 minut temu, iras67 napisał: Można wiedzieć skąd taka informacja jest, źródło? Np "Curtiss HAWK H-75 in French Service" z Mushroom Publications: 18 godzin temu, Jostein napisał: Jedynie kilka pierwszych egzemplarzy dostarczono z płatem jak w P-36A Tego akurat nie znalazłem. Jest zdjęcie 1-szego egzemplarza A1 bez km-ów w skrzydłach, ale jeszcze z prób w USA. Natomiast zdjęcie nowo zmontowanego we Francji egz. nr 4 już wyraźnie pokazuje te karabiny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi