panDespota Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 Model udało mi się ukończyć jeszcze przed nowym rokiem, ale z braku czasu dopiero teraz ogarnąłem sesję. Szczerze wszystkim polecam model. Jak pojawią się późniejsze wersje pewnie kupię. Napociłem się trochę przy podwoziu, ale udało się ogarnąć. Z byków jakich mam świadomość i jakich nie udało mi się uniknąć- brak szpachlowania linii na łączeniu skrzydeł kadłub od góry i na dole. Raz że pośpiech, dwa że wziąłem to za łączenia paneli i jakoś tak wyszło że nie sprawdziłem. Okopceń za rurami nie wykonywałem, gdyż nie dopatrzyłem się na zdjęciach. Malowany Vallejo. Zapraszam do galerii Co do malowania to w internecie jak i w instrukcji jest opisane, że samolot został porzucony na lotnisku w Młynowie w Polsce w 1941r. Jeśli chodzi o jednostkę to są już rozbieżności pomiędzy 89 a 46I pułkiem Lotnictwa Myśliwskiego. 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 Świetnie ta iszka wygląda. Możesz coś więcej napisać o technice brudzenia spodniej części? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Wygląda jak porządna 48-ka. Elegancko pomalowany, wybrudzony dość intensywnie, ale z wyczuciem. Robi bardzo przyjemne i realistyczne wrażenie.' Podoba mi się. Kiedy ruszasz z greckim Blenheimem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Bardzo ładnie pomalowany, pobrudzony ze smakiem - gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Rewelacyjnie wyszedł. Gratuluję! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Lubię oglądać Twoje prace i zawsze jestem pod wrażeniem, że w tak małej skali wychodzą Ci takie cudeńka Gratuluję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Całość spójna i pięknie pomalowana. Wrzuć jeszcze fotkę z jakimś normalniej wielkości myśliwcem, bo to chyba maleństwo jest. Gratuluję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Wygląda super, ale trochę brakuje mu połysku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Dobrze że dołożyłeś korek do kilku zdjęć, bo standardowo model wygląda na skalę1:48. No chyba że miałeś taką wielką flaszkę . Robota jak zwykle świetna . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2023 (edytowane) Dzięki za komentarze. Cieszy pozytywny odbiór modelu. 17 godzin temu, neptun1939 napisał: Świetnie ta iszka wygląda. Możesz coś więcej napisać o technice brudzenia spodniej części? Brudzenie wykonywałem jak na ostatnim Fw190 z tym że nie kopciłem go tak intensywnie. Na początku położyłem jak w kolejności- aerografem mocno rozcieńczone vallejo panzer aces light mud i na to w miejscach gdzie chciałem żeby było ciemniej- dark mud. Jak dobrze przeschło na mokro mieszane w różnych proporcjach różne odcienie brązów i czerń (cienka warstwa terpentyny, na to małym pędzelkiem małe kropeczki farby olejnej i rozcierałem innym zwilżonym w terpentynie pędzelkiem). Jak podeschło dodałem jeszcze z aerografu czarny z domieszką brązowego i poprawiłem jeszcze czarną olejną tak jak wcześniej- na mokro na terpentynie. Jak wszystko wyschło poprawiłem jeszcze gdzieniegdzie kredkami akrylowymi. 12 godzin temu, HK1885 napisał: Kiedy ruszasz z greckim Blenheimem? Ciężko ostatnio po przeprowadzce mam z dostępem do warsztatu. Do tego jeszcze rozgrzebanych kilka projektów. Przydało by się żeby wcześniej zeszły z warsztatu ze dwa jednosilnikowe myśliwce żeby zrobiły miejsce dla tego dwusilnikowca ale i tak nie wiem czy wcześniej dla rozgrzewki nie zrobię greckiego P24 albo Gladiatora. 9 godzin temu, zaruk napisał: Wrzuć jeszcze fotkę z jakimś normalniej wielkości myśliwcem, bo to chyba maleństwo jest. Oj jest jest. Pewnie na weekend będę tam gdzie model, tak że zrobię fotę dla porównania z jakimś Bf109. Na chwilę obecną trzeba się odnieść do korka na zdjęciu albo do mojej dłoni 7 godzin temu, ksc napisał: Wygląda super, ale trochę brakuje mu połysku. Ostatnio gustuje w takim trupim macie 58 minut temu, barszczo napisał: Dobrze że dołożyłeś korek do kilku zdjęć, bo standardowo model wygląda na skalę1:48. No chyba że miałeś taką wielką flaszkę Flaszka była normalna. Nie jedna poszła Edytowane 16 Stycznia 2023 przez panDespota 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 7 minut temu, panDespota napisał: Ciężko ostatnio po przeprowadzce mam z dostępem do warsztatu. Do tego jeszcze rozgrzebanych kilka projektów. Przydało by się żeby wcześniej zeszły z warsztatu ze dwa jednosilnikowe myśliwce żeby zrobiły miejsce dla tego dwusilnikowca ale i tak nie wiem czy wcześniej dla rozgrzewki nie zrobię greckiego P24 albo Gladiatora. To rób dla rozgrzewki i P 24 i Gladiatora. Bardzo przyjemnie ogląda się Twoje warsztaty. Więc czekam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 2 godziny temu, panDespota napisał: Na chwilę obecną trzeba się odnieść do korka na zdjęciu albo do mojej dłoni Rety ale masz wielkie łapsko A tak na serio to bardzo fajny ten Twój "Osiołek" Szkoda tylko trochę tej niezaszpachlowanej linii na spodzie kadłuba bo trochę "wali po gałach". Ta dodatkowa linia na przejściu skrzydło-kadłub z góry do przełknięcia. Natomiast co do jednostki z której pochodził oryginał to wyguglałem że: - 89 pułk myśliwski ... nie latał na I-16, zaczął na Jak-1 (utworzony w czerwcu 1941), później Jak-7B, Jak-9 w wersjach D,T,U. Powstał w ogóle jako 12 pułk lotnictwa myśliwskiego a na 89. przemianowany został 1.05.43r. czyli na bank ten Iszak nie latał w jednostce o w tym numerze. - 461 pułk myśliwski w ogóle nie istniał, nie było jednostki myśliwskiej o takim numerze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2023 58 minut temu, jmx62 napisał: Natomiast co do jednostki z której pochodził oryginał to wyguglałem że: - 89 pułk myśliwski ... nie latał na I-16, zaczął na Jak-1 (utworzony w czerwcu 1941), później Jak-7B, Jak-9 w wersjach D,T,U. Powstał w ogóle jako 12 pułk lotnictwa myśliwskiego a na 89. przemianowany został 1.05.43r. czyli na bank ten Iszak nie latał w jednostce o w tym numerze. - 461 pułk myśliwski w ogóle nie istniał, nie było jednostki myśliwskiej o takim numerze. Kurczę dzięki za super research. W drugiej opcjonalnej jednostce jest mój był. Było 46IAP- czyli jak rozszyfrował w warsztacie @Xmen IAP -istriebitielnyj awiacionnyj połk -pułk lotnictwa myśliwskiego. Przy kasowaniu nie usunąłem I i zostało 46I. Powinien być 46 półk lotnictwa myśliwskiego, nie 461. Ale żem zamieszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Ładne i sprawne operowanie w ramach jednego koloru. Samolocik żyje. Osobiście lubię wczesne wersje Iszaka i widać, że Clear Prop wreszcie wypełnił wieloletnią niszę. Za karę z powodu linii szybciutko zakładaj kolejny warsztat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 W dniu 16.01.2023 o 20:58, panDespota napisał: Kurczę dzięki za super research. W drugiej opcjonalnej jednostce jest mój był. Było 46IAP- czyli jak rozszyfrował w warsztacie @Xmen IAP -istriebitielnyj awiacionnyj połk -pułk lotnictwa myśliwskiego. Przy kasowaniu nie usunąłem I i zostało 46I. Powinien być 46 półk lotnictwa myśliwskiego, nie 461. Ale żem zamieszał Szukałem na takiej stronce i tam nie ma 46 pułku. http://ava.org.ru/index.htm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 (edytowane) 12 minut temu, jmx62 napisał: Szukałem na takiej stronce i tam nie ma 46 pułku. http://ava.org.ru/index.htm Słabo kolega szukał. Tak na szybko to utworzony w 1938 roku w Kijowskim Okręgu Wojskowym w 1943 roku przemianowany na 68 GIAP. W dniu 22.06 1941 miał na stanie 56 samolotów I-16/I-153 Edytowane 17 Stycznia 2023 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Szukał dobrze tylko dane na tej ruskiej stronie są mylące i słabo rozpisane. 45 nie widnieje w głównym wykazie a dopiero przy opisie 68 jest że to przemianowany 46. I sprawa jasna. Dzięki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Kolejny bardzo ładny model w Twoim wykonaniu. 46 minut temu, Mikolaj75 napisał: Ładne i sprawne operowanie w ramach jednego koloru. Samolocik żyje. Nic dodać, nic ująć. Bardzo mi się podoba Twój Iszak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 W dniu 16.01.2023 o 20:58, panDespota napisał: półk lotnictwa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 8 godzin temu, myszaty napisał: Oj tam oj tam, są tu lepsi artyści, ponoć nawet wykształceni, którym poprawny język polski jest całkiem obcy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 Koledze chodziło o półkę z lotnictwem w gablocie a Wy się tu czepiacie. A modelik super. Podoba mi się. Samolot też mi się zawsze podobał. Taki niemyśliwski myśliwiec. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 Koronkowa robota obserwując warsztat już wiedziałem że będzie śliczna miniatura. Gratuluję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osmial Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 Fajny serdel, śliczne zabrudzenia. Dzieki za szczegółowy opis wykonania brudzingu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 20 Stycznia 2023 Share Napisano 20 Stycznia 2023 Wyszło bardzo dobrze! Świetna umiejętność ożywienia monotonnego kamuflażu w jednym kolorze! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi