panDespota Napisano 15 Stycznia 2023 Napisano 15 Stycznia 2023 Model udało mi się ukończyć jeszcze przed nowym rokiem, ale z braku czasu dopiero teraz ogarnąłem sesję. Szczerze wszystkim polecam model. Jak pojawią się późniejsze wersje pewnie kupię. Napociłem się trochę przy podwoziu, ale udało się ogarnąć. Z byków jakich mam świadomość i jakich nie udało mi się uniknąć- brak szpachlowania linii na łączeniu skrzydeł kadłub od góry i na dole. Raz że pośpiech, dwa że wziąłem to za łączenia paneli i jakoś tak wyszło że nie sprawdziłem. Okopceń za rurami nie wykonywałem, gdyż nie dopatrzyłem się na zdjęciach. Malowany Vallejo. Zapraszam do galerii Co do malowania to w internecie jak i w instrukcji jest opisane, że samolot został porzucony na lotnisku w Młynowie w Polsce w 1941r. Jeśli chodzi o jednostkę to są już rozbieżności pomiędzy 89 a 46I pułkiem Lotnictwa Myśliwskiego. 29 Cytuj
neptun1939 Napisano 15 Stycznia 2023 Napisano 15 Stycznia 2023 Świetnie ta iszka wygląda. Możesz coś więcej napisać o technice brudzenia spodniej części? 1 Cytuj
HK1885 Napisano 16 Stycznia 2023 Napisano 16 Stycznia 2023 Wygląda jak porządna 48-ka. Elegancko pomalowany, wybrudzony dość intensywnie, ale z wyczuciem. Robi bardzo przyjemne i realistyczne wrażenie.' Podoba mi się. Kiedy ruszasz z greckim Blenheimem? 1 Cytuj
jachud3 Napisano 16 Stycznia 2023 Napisano 16 Stycznia 2023 Bardzo ładnie pomalowany, pobrudzony ze smakiem - gratulacje 1 Cytuj
Krzysiek B Napisano 16 Stycznia 2023 Napisano 16 Stycznia 2023 Lubię oglądać Twoje prace i zawsze jestem pod wrażeniem, że w tak małej skali wychodzą Ci takie cudeńka Gratuluję. 1 Cytuj
zaruk Napisano 16 Stycznia 2023 Napisano 16 Stycznia 2023 Całość spójna i pięknie pomalowana. Wrzuć jeszcze fotkę z jakimś normalniej wielkości myśliwcem, bo to chyba maleństwo jest. Gratuluję. 1 Cytuj
ksc Napisano 16 Stycznia 2023 Napisano 16 Stycznia 2023 Wygląda super, ale trochę brakuje mu połysku. 1 Cytuj
barszczo Napisano 16 Stycznia 2023 Napisano 16 Stycznia 2023 Dobrze że dołożyłeś korek do kilku zdjęć, bo standardowo model wygląda na skalę1:48. No chyba że miałeś taką wielką flaszkę . Robota jak zwykle świetna . 1 Cytuj
panDespota Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Napisano 16 Stycznia 2023 (edytowane) Dzięki za komentarze. Cieszy pozytywny odbiór modelu. 17 godzin temu, neptun1939 napisał: Świetnie ta iszka wygląda. Możesz coś więcej napisać o technice brudzenia spodniej części? Brudzenie wykonywałem jak na ostatnim Fw190 z tym że nie kopciłem go tak intensywnie. Na początku położyłem jak w kolejności- aerografem mocno rozcieńczone vallejo panzer aces light mud i na to w miejscach gdzie chciałem żeby było ciemniej- dark mud. Jak dobrze przeschło na mokro mieszane w różnych proporcjach różne odcienie brązów i czerń (cienka warstwa terpentyny, na to małym pędzelkiem małe kropeczki farby olejnej i rozcierałem innym zwilżonym w terpentynie pędzelkiem). Jak podeschło dodałem jeszcze z aerografu czarny z domieszką brązowego i poprawiłem jeszcze czarną olejną tak jak wcześniej- na mokro na terpentynie. Jak wszystko wyschło poprawiłem jeszcze gdzieniegdzie kredkami akrylowymi. 12 godzin temu, HK1885 napisał: Kiedy ruszasz z greckim Blenheimem? Ciężko ostatnio po przeprowadzce mam z dostępem do warsztatu. Do tego jeszcze rozgrzebanych kilka projektów. Przydało by się żeby wcześniej zeszły z warsztatu ze dwa jednosilnikowe myśliwce żeby zrobiły miejsce dla tego dwusilnikowca ale i tak nie wiem czy wcześniej dla rozgrzewki nie zrobię greckiego P24 albo Gladiatora. 9 godzin temu, zaruk napisał: Wrzuć jeszcze fotkę z jakimś normalniej wielkości myśliwcem, bo to chyba maleństwo jest. Oj jest jest. Pewnie na weekend będę tam gdzie model, tak że zrobię fotę dla porównania z jakimś Bf109. Na chwilę obecną trzeba się odnieść do korka na zdjęciu albo do mojej dłoni 7 godzin temu, ksc napisał: Wygląda super, ale trochę brakuje mu połysku. Ostatnio gustuje w takim trupim macie 58 minut temu, barszczo napisał: Dobrze że dołożyłeś korek do kilku zdjęć, bo standardowo model wygląda na skalę1:48. No chyba że miałeś taką wielką flaszkę Flaszka była normalna. Nie jedna poszła Edytowane 16 Stycznia 2023 przez panDespota 3 2 Cytuj
HK1885 Napisano 16 Stycznia 2023 Napisano 16 Stycznia 2023 7 minut temu, panDespota napisał: Ciężko ostatnio po przeprowadzce mam z dostępem do warsztatu. Do tego jeszcze rozgrzebanych kilka projektów. Przydało by się żeby wcześniej zeszły z warsztatu ze dwa jednosilnikowe myśliwce żeby zrobiły miejsce dla tego dwusilnikowca ale i tak nie wiem czy wcześniej dla rozgrzewki nie zrobię greckiego P24 albo Gladiatora. To rób dla rozgrzewki i P 24 i Gladiatora. Bardzo przyjemnie ogląda się Twoje warsztaty. Więc czekam. 1 Cytuj
jmx62 Napisano 16 Stycznia 2023 Napisano 16 Stycznia 2023 2 godziny temu, panDespota napisał: Na chwilę obecną trzeba się odnieść do korka na zdjęciu albo do mojej dłoni Rety ale masz wielkie łapsko A tak na serio to bardzo fajny ten Twój "Osiołek" Szkoda tylko trochę tej niezaszpachlowanej linii na spodzie kadłuba bo trochę "wali po gałach". Ta dodatkowa linia na przejściu skrzydło-kadłub z góry do przełknięcia. Natomiast co do jednostki z której pochodził oryginał to wyguglałem że: - 89 pułk myśliwski ... nie latał na I-16, zaczął na Jak-1 (utworzony w czerwcu 1941), później Jak-7B, Jak-9 w wersjach D,T,U. Powstał w ogóle jako 12 pułk lotnictwa myśliwskiego a na 89. przemianowany został 1.05.43r. czyli na bank ten Iszak nie latał w jednostce o w tym numerze. - 461 pułk myśliwski w ogóle nie istniał, nie było jednostki myśliwskiej o takim numerze. 1 Cytuj
panDespota Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Napisano 16 Stycznia 2023 58 minut temu, jmx62 napisał: Natomiast co do jednostki z której pochodził oryginał to wyguglałem że: - 89 pułk myśliwski ... nie latał na I-16, zaczął na Jak-1 (utworzony w czerwcu 1941), później Jak-7B, Jak-9 w wersjach D,T,U. Powstał w ogóle jako 12 pułk lotnictwa myśliwskiego a na 89. przemianowany został 1.05.43r. czyli na bank ten Iszak nie latał w jednostce o w tym numerze. - 461 pułk myśliwski w ogóle nie istniał, nie było jednostki myśliwskiej o takim numerze. Kurczę dzięki za super research. W drugiej opcjonalnej jednostce jest mój był. Było 46IAP- czyli jak rozszyfrował w warsztacie @Xmen IAP -istriebitielnyj awiacionnyj połk -pułk lotnictwa myśliwskiego. Przy kasowaniu nie usunąłem I i zostało 46I. Powinien być 46 półk lotnictwa myśliwskiego, nie 461. Ale żem zamieszał Cytuj
Mikolaj75 Napisano 17 Stycznia 2023 Napisano 17 Stycznia 2023 Ładne i sprawne operowanie w ramach jednego koloru. Samolocik żyje. Osobiście lubię wczesne wersje Iszaka i widać, że Clear Prop wreszcie wypełnił wieloletnią niszę. Za karę z powodu linii szybciutko zakładaj kolejny warsztat 1 Cytuj
jmx62 Napisano 17 Stycznia 2023 Napisano 17 Stycznia 2023 W dniu 16.01.2023 o 20:58, panDespota napisał: Kurczę dzięki za super research. W drugiej opcjonalnej jednostce jest mój był. Było 46IAP- czyli jak rozszyfrował w warsztacie @Xmen IAP -istriebitielnyj awiacionnyj połk -pułk lotnictwa myśliwskiego. Przy kasowaniu nie usunąłem I i zostało 46I. Powinien być 46 półk lotnictwa myśliwskiego, nie 461. Ale żem zamieszał Szukałem na takiej stronce i tam nie ma 46 pułku. http://ava.org.ru/index.htm 1 Cytuj
Xmen Napisano 17 Stycznia 2023 Napisano 17 Stycznia 2023 (edytowane) 12 minut temu, jmx62 napisał: Szukałem na takiej stronce i tam nie ma 46 pułku. http://ava.org.ru/index.htm Słabo kolega szukał. Tak na szybko to utworzony w 1938 roku w Kijowskim Okręgu Wojskowym w 1943 roku przemianowany na 68 GIAP. W dniu 22.06 1941 miał na stanie 56 samolotów I-16/I-153 Edytowane 17 Stycznia 2023 przez Xmen 1 Cytuj
jmx62 Napisano 17 Stycznia 2023 Napisano 17 Stycznia 2023 Szukał dobrze tylko dane na tej ruskiej stronie są mylące i słabo rozpisane. 45 nie widnieje w głównym wykazie a dopiero przy opisie 68 jest że to przemianowany 46. I sprawa jasna. Dzięki. 1 Cytuj
Rafał B Napisano 17 Stycznia 2023 Napisano 17 Stycznia 2023 Kolejny bardzo ładny model w Twoim wykonaniu. 46 minut temu, Mikolaj75 napisał: Ładne i sprawne operowanie w ramach jednego koloru. Samolocik żyje. Nic dodać, nic ująć. Bardzo mi się podoba Twój Iszak 1 Cytuj
myszaty Napisano 17 Stycznia 2023 Napisano 17 Stycznia 2023 W dniu 16.01.2023 o 20:58, panDespota napisał: półk lotnictwa 1 Cytuj
Rafał B Napisano 18 Stycznia 2023 Napisano 18 Stycznia 2023 8 godzin temu, myszaty napisał: Oj tam oj tam, są tu lepsi artyści, ponoć nawet wykształceni, którym poprawny język polski jest całkiem obcy 1 Cytuj
Endrju Napisano 18 Stycznia 2023 Napisano 18 Stycznia 2023 Koledze chodziło o półkę z lotnictwem w gablocie a Wy się tu czepiacie. A modelik super. Podoba mi się. Samolot też mi się zawsze podobał. Taki niemyśliwski myśliwiec. 1 Cytuj
kapsel Napisano 18 Stycznia 2023 Napisano 18 Stycznia 2023 Koronkowa robota obserwując warsztat już wiedziałem że będzie śliczna miniatura. Gratuluję 1 Cytuj
osmial Napisano 18 Stycznia 2023 Napisano 18 Stycznia 2023 Fajny serdel, śliczne zabrudzenia. Dzieki za szczegółowy opis wykonania brudzingu 1 Cytuj
JollyMonk Napisano 20 Stycznia 2023 Napisano 20 Stycznia 2023 Wyszło bardzo dobrze! Świetna umiejętność ożywienia monotonnego kamuflażu w jednym kolorze! 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi