wisa Napisano 12 Października 2014 Share Napisano 12 Października 2014 A ja swoją przygodę zaczynałem od "ruska" Potem przyszedł czas na różne chińczyki, ale z nimi różnie bywało... Generalnie - nigdy nie byłem do końca zadowolony, a czyszczenie po malowaniu to była jakaś masakra. Ukręciłem w nich dwie dysze No i w końcu poszedłem po rozum do głowy, poczytałem, pooglądałem i ... w fine-art kupiłem H&S Infinity CR plus 2in1 . Pan z tego sklepu bez problemu zamienił od ręki dyszę 0,15 na 0,2 i jestem happy. Co doceniam w H&S? Oprócz wygody, jakości i radości z malowania - zarąbista jest dysza samocentrująca, bez gwintu. Rewelacja! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek_xxl Napisano 12 Października 2014 Share Napisano 12 Października 2014 (edytowane) A jak wygląda sprawa z aerografami od Gunze? Podobno są wytwarzane w fabrykach Iwaty. Czemu lepiej wybrać EVolution, które może i mają wymienne zbiorniki i dysze na wcisk, ale kupując sprzęt na lata chyba nie ma gwarancji, że właśnie w tym miejscu nie zacznie cieknąć? Edytowane 12 Października 2014 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 12 Października 2014 Share Napisano 12 Października 2014 Infinity mają wkręcane zbiorniczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek_xxl Napisano 12 Października 2014 Share Napisano 12 Października 2014 W zasadzie chodziło mi o Evo (przejęzyczyłem się), ale tam są takie same zbiorniczki jak w Infinity? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Października 2014 Share Napisano 12 Października 2014 Czy wkręcane, czy wciskane jak w Ultra, są niewielkie szanse żeby zaczęły przeciekać, bo są idealnie spasowane. To w ogóle nie wchodzi w rachubę, no chyba że taki zbiorniczek u nasady potraktowałbyś młotkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fic84 Napisano 12 Października 2014 Share Napisano 12 Października 2014 Czyli z tego wszystkiego rozumiem, że niniejszy aerograf mogę spokojnie brać http://www.fine-art.com.pl/aerograf-evolution-silverline-solo.html Czy lepiej pójść na całość i kupić ten http://www.fine-art.com.pl/aerograf-infinity-cr-plus.html Różnica w cenie spora. Ale może lepiej raz a dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 12 Października 2014 Share Napisano 12 Października 2014 Osobiście uważam, że raz a dobrze. Bierz infinity ale z dyszą 0,2 i ciesz się każdym malowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Października 2014 Share Napisano 12 Października 2014 Otóż to. Sprzęt na długie lata. Nie będziesz żałować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 13 Października 2014 Share Napisano 13 Października 2014 Odnośnie wcześniejszego wątku chciałem bardzo podziękować użytkownikowi Marak, spust chodzi jak nowy Dzięki stary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Października 2014 Share Napisano 13 Października 2014 Różnica w cenie spora. Ale może lepiej raz a dobrze? Istotne jest jak dużą wyrwę w budżecie zrobi ten wydatek. Różnica w komforcie malowania między Infinity, a Evo będzie minimalna, o ile w ogóle będzie. Wątpię by była. Różnicy w uzyskiwanych efektach na modelach nie będzie żadnej. Idealnie byłoby, gdybyś miał możliwość zgadać się z kimś i spróbować samemu. Ogólnie zasadnicze elementy aerografów H&S są wymienne między modelami. Ewentualne różnice w możliwościach sprzętu będą odwrotnie proporcjonalne do wzrostu ceny. To typowe dla wszelkich urządzeń. Wśród lepszych modeli aerografów różnice te mogą w ogóle nie występować w temacie malowania modeli, gdzie pryskamy na podłoża w ogóle nie chłonące farby, a także ze względu na specyfikę używanych tu lakierów. Satysfakcja związana z posiadaniem 'najwyższego modelu' też się liczy, ale mniej niż realne przekonanie, że zostanie się z modelarskim hobby na dłużej. Bez tej pewności lepiej wybrać tani aerograf, o ile kwoty o których mówimy mają znaczenie. Z kolei lepszy sprzęt pomaga także w tym, że wiadomo, iż ewentualne niepowodzenia w malowaniu nie są winą jakości sprzętu. Każdy aerograf dość łatwo uszkodzić rozkalibrowując dyszę. Jedyną istotną różnicę między Infinity, a Evo stanowi, o ile się nie mylę, obecność 'pamięci' blokady odciągnięcia dyszy. Gadżecik do dokupienia do Evolution. Uwaga, by nie brać dyszy 0,15 i wymienić ją na 0,2 jak najbardziej słuszna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazazu Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Nie wiem czy ktoś próbował tuningu taniego aerografu - drobny papier ścierny, pasta polerska + mikro "beret" filcowy. Mój Adler na początku chodził jak inwalida. Kilka godzin z papierem 2500, pastą polerską + mikro "beret", szkło powiększające + nudny film w TV i teraz śmiga jak "profi". Centrowanie dyszy za pomocą podkładki tworzywowej z kapsla od piwa. Znaczy ... pijesz piwo (doznania przyjemne), demontujesz kapsel i centrujesz dyszę. Przyjemne z pożytecznym . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 21 Października 2014 Share Napisano 21 Października 2014 Witam Pytanie konkretne bez podtekstów. Kilkanaście lat używam Badger-a 100 GXF. Mam praktyczną potrzebę posiadania drugiego aerografu który ładnie rozpyli większe plamy ale nie zdenerwuje przy wężykowatym kamuflażu. Czy ktoś ma doświadczenie w pracy z takim aerografem??? http://www.aerograf-fengda.pl/pl/p/Aerograf-natryskowy-pistolet-Fengda-BD-310-z-dysza-0,3-mm/2975 Dziękuję za ewentualną pomoc w podjęciu decyzji. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 Chińczyk za 240zł to słaby układ. Dołóż 30-40zł i kup H&S Ultra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Witam, Czy H&S Ultra jest aerografem dwufunkcyjnym? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 tak jest dwufunkcyjny jeśli angielski znasz lub niemiecki to wejdź sobie na stronę producenta to są również instrukcje w pdf.Można poczytać o konkretnym modelu tj charakterystyki,sposób użytkowania,objawy uszkodzenia itp http://www.harder-airbrush.eu/ http://www.harder-airbrush.eu/ultra/index.php ps. osobiście bardzo polecam. odkąd zakupiłem zero stresu przy malowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Super Dzięki za szybką odpowiedź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucider Napisano 28 Października 2014 Share Napisano 28 Października 2014 Witam co sądzicie o tym aerografie: http://allegro.pl/aerograf-tg130-dysza-0-3-mm-z-regulacja-du30-ab130-i4711225599.html czy to dobry wybór jako pierwszy aerograf? Składam głównie 1:35 i 1:48. Czym rozcieńczać akryle firmy tamiya,pactra do malowania aero? Czym najlepiej czyścić aerograf? Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 29 Października 2014 Share Napisano 29 Października 2014 Używałem tego aero.Nie jest to nawet średnia półka ale za te pieniądze OK , da się malować.Ja tamiye rozpuszczam rozpuszczalnikiem gunze,a inne akryle wodą z około 30%wódki. Domycia aero stosuję zmywacz do sidoluxu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Listopada 2014 Share Napisano 3 Listopada 2014 Podobno jednego aerografu nie powinno sie uzywac do malowania, nakladania sido, i surfacera, w związku z tym czy http://allegro.pl/aerograf-do-duzego-kompresora-airbrush-80ml-0-8mm-i4705384055.html to będzie się nadawało do nakładania surfacera i sido? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cassino Napisano 3 Listopada 2014 Share Napisano 3 Listopada 2014 Witam Używam pseudo iwaty od roku i mam już jej dość ciągle się zapycha itp. Nadszedł czas na zakup czegoś lepszego i tu mam do was prośbę możecie doradzić i opisać wasze doświadczenia z tymi modelami bo miedzy nimi się miotam,Paasche Talon solo lub EVOLUTION SILVERLINE solo. A może coś innego doradzicie. Maluje pancerkę w 1/35 i lotnictwo 1/48.Używam farb Vallejo Air. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 3 Listopada 2014 Share Napisano 3 Listopada 2014 Oprócz zmiany aerografu to zacznij używać porządnych farb i rozcieńczalikow , bo jeżeli myślisz , że nowy aerograf rozwiąże Ci problem zasychania farby w aerografie to jesteś w błędzie . Kup sobie H&S 'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 4 Listopada 2014 Share Napisano 4 Listopada 2014 Oprócz zmiany aerografu to zacznij używać porządnych farb i rozcieńczalikow , bo jeżeli myślisz , że nowy aerograf rozwiąże Ci problem zasychania farby w aerografie to jesteś w błędzie .Kup sobie H&S 'a Amen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cassino Napisano 4 Listopada 2014 Share Napisano 4 Listopada 2014 Co do farb to nie wiem czego chcecie od vallejo ładnie się nimi maluje tylko o podkładzie trzeba pamiętać, jakie to niby są te porządne farby ? bo wszystkie testowałem i zostałem przy vallejo i tamiyi. Tamiya używana jest u mnie pod pędzel. I wiem ze trzeba nawet airki vallejo potraktować opóźniaczem talensa. Prosiłem o jakieś opinie co do aerografów. a usłyszałem kup H&S. Wiem że nawet super aerograf nie zrobi ze mnie mistrza. Prosiłbym o rozwinięcie czemu H&S. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 4 Listopada 2014 Share Napisano 4 Listopada 2014 … Prosiłem o jakieś opinie co do aerografów. a usłyszałem kup H&S. … Prosiłbym o rozwinięcie czemu H&S. …„Bo religię trzeba mieć”? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 4 Listopada 2014 Share Napisano 4 Listopada 2014 Prosiłbym o rozwinięcie czemu H&S. Mają najlepszy stosunek jakości do ceny , używając porządnych farb i rozcieńczalników można malować bardzo precyzyjnie na niskim ciśnieniu , jest bardzo dobry dostęp do części zamiennych i akcesoriów ... Co do farb to nie wiem czego chcecie od vallejo ładnie się nimi maluje Czyżby ? Ile czasu jesteś w stanie malować nieprzerwanie model ( z naciskiem na "model") do momentu kiedy farba przestaje lecieć ? Ile razy musisz go przedmuchiwać , ile razy parchnie , prychnie , zatka się , strzeli itp ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi