Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Marcinie moje najszczersze gratulacje za dobrnięcie do końca budowy tej pięknej repliki .

Podglądałem od początku do końca , wszystko było bardzo ładnie z detalowane no i oczywiście końcowy efekt łącznie z fotkami i albumem są rewelacyjne ...jak dla mnie .

Pozdrawiam serdecznie Mirek .

Napisano

Gratulacje Marcinie - przepiękna robota! Oglądając warsztat na bieżąco, byłem pod nieustannym wrażeniem Twojej dokładności i czystości pracy. Jednak detale belek podwieszeń przygotowane praktycznie "na deser", w moich oczach przemieniły ten model w miniaturowy samolot. Oglądając fotki, na których widać te detale, mam wrażenie, że oglądam pomniejszony oryginał, a to przecież sedno tej naszej zabawy. Chapeau bas! 

Pozdrawiam, Marek

Napisano
W dniu 3.04.2023 o 11:45, Mirek66 napisał:

Marcinie moje najszczersze gratulacje za dobrnięcie do końca budowy tej pięknej repliki .

Dzięki. Dobrnięcie do końca jest w tym przypadku dla mnie kluczowe. Coś mi się wydaje, że Leszek Miller, o tym że faceta poznaje się nie po tym jak zaczyna, a po tym jak kończy, mówił bo ktoś mu nagadał o facecie, co to mu się zdarza mądrzyć tu i tam, a sam niewiele gotowego pokazał. Hahahaha

16 godzin temu, hellvis napisał:

Poza genialnymi detalami to jak na "małe doświadczenie malarskie" strasznie fajnie zmalowany.😲

Słuchałem i podglądałem mądrzejszych i bardziej zaprawionych w bojach od siebie. A do tego przyjąłem strategię małych kroczków. 

16 godzin temu, donalyah00 napisał:

(...) mam wrażenie, że oglądam pomniejszony oryginał, a to przecież sedno tej naszej zabawy. Chapeau bas! 

O to - to. Właśnie o takie modele walczymy 😉 Ja bym to jednak nieco pogłębił. Bo mam takie podejście, które zakłada brak dysonansu po tym kiedy model obejrzy się z odległości metra i po tym gdy mamy go przed samym nosem.  

16 godzin temu, mandrivecs napisał:

Tego się nie da odzobaczyć... Dla mnie mistrzostwo! 

Dzienks 

PS

Na dniach obiecane zdjęcia detali. 

Napisano
26 minut temu, Marcin Witkowski napisał:

brak dysonansu po tym kiedy model obejrzy się z odległości metra i po tym gdy mamy go przed samym nosem.

Rozwiniesz, proszę, kontekst?

Napisano

Chodzi mi o Wielki Gonzo o to, że oglądamy mnóstwo modeli, które świetnie wyglądają z odległości metra, przy których czar pryska, kiedy się zbliżymy na tych kilka centymetrów. Co więcej mam wrażenie, że to niekiedy zabiegi celowe, by właśnie z tej nieco większej odległości model wyglądał atrakcyjnie, a detale się pomija, bo przecież zabierają więcej czasu. Żeby nie było, że jestem tu jakoś śmiertelnie krytyczny, bo to podejście ma swoje uzasadnienie i plusy.  Widzę tu nawet pewną prawidłowość w podejściu producentów, którzy być może (to taka moja teoria) wychodzą na przeciw modelarzom i w nowszych modelach robią linie głębsze, a rysunek wszelkiej maści detali faktury tym wyraźniejszy by chętniej "pił" wszystkie te szuwaksy modelarskiego makijażu.

Przykładu nie muszę szukać daleko, bo krótko po tym kiedy zacząłem budowę Super Horneta z Hasegawy, pojawiły się dwa zestawy chińskie. Zarówno Meng jak i Hobby Boss są lepsze w zakresie składalności, ale przy tym dużo mocniej oddane są na nich wspomniane niuanse faktury. Sądzę, że to nie jest przypadek. 

Wiem, że niektóre rzeczy w modelach zwyczajnie trzeba przerysować, by w ogóle dawały się zauważyć, ale wydaje mi się, że od złotego środka i balansu między detalem, a ogółem jakoś zbyt często widać przykłady przesunięcia w tę drugą stronę. Ja trzymam się zasady, że detal zbuduje ogół. W drugą stronę to się nie zadzieje.  

• Like 1
Napisano

Moim zdaniem  kilka słów o modelarskiej kuchni, ale w temacie szerszym: planowania kolacji, komponowania potraw, a nie jaka przyprawa  i kiedy - jest zawsze interesującym dodatkiem do galerii. Szczególnie tak nietuzinkowego modelu. Głosy wspominające o tym kontekście pojawiały się już tu w galerii. I bardzo dobrze, bo dzięki temu wszyscy zainteresowani, nawet umiarkowanie, mogą zetknąć się z nieoczywistymi elementami  procesu powstawania dobrego modelu i uświadomić sobie, że niekoniecznie jest to: zdjąłem z półki - wyciąłem- skleiłem - obejrzałem parę fotek w necie -  pomalowałem - pobrudziłem - gotowe, tylko sporo dłużej.

Dzięki Marcin. Kontekst  związany z problemem metr/ nos przy modelu nie jest oczywisty i mnie akurat przyszły do głowy inne aspekty, niż te, o których powiedziałeś. Tym ciekawiej!

I przy okazji jeszcze raz popatrzyłem sobie na galerię tego świetnego Horneta.

• Thanks 1
Napisano

W pewnym momencie budowaliśmy razem swoje Hornety, podglądałem oczywiście warsztat i byłem pełen podziwu, jak Ty to robisz, mnie szlag trafiał jak miałem dorobić trochę detali, a u Ciebie sztos, dużo cierpliwości, szacun. Może kiedyś nasze Hornety staną obok siebie na jakiejś wystawie. Pozdrawiam,  wyszedł świetnie. 

Napisano

Dzięki Wam za miłe opinie!

2 godziny temu, Mario napisał:

(...)Może kiedyś nasze Hornety staną obok siebie na jakiejś wystawie. Pozdrawiam,  wyszedł świetnie. 

Z Kubą Chłodkiem wykorzystaliśmy okazję wspólnego spotkania. Modeli także. Więc... 😉

52813775017_1dc40bc9f8_k.jpg

52814750180_ee68de7a50_k.jpg

• Like 5
Napisano

Po wielu latach "kopania się po kostkach" nie myślałem że napiszę coś takiego, ale... Marcinie model wyszedł piękny, idealnie wywarzony kolorystycznie. Widać że na detalizację poświęciłeś kupę czasu i cierpliwości czego mi ostatnio brakuje. Najważniejsze, już nikt nigdy nie zarzuci Ci teoretyzowania. Stworzyłeś coś pięknego na naprawdę wysokim poziomie. Chętnie zobaczę detale z bliska i jakiś kolejny model. Gratulacje!

• 3 months later...
Napisano

Dzięki za miłe słowo.

Od dawna zbierałem się za uzupełnienie galerii o zdjęcia detali, a także takie, które w trakcie budowy widziałem oczyma wyobraźni. Czyli symulujące realne warunki z próbą pokazania modelu tak by udawał realny samolot.  Wczoraj udało się część z tego planu zrealizować. 

53114718772_ef06598e8f_k.jpg

53114718757_5cd5d7590c_k.jpg

53115314541_ebd293f8db_k.jpg

53115727360_06d1097c0c_k.jpg

53115314531_560796fb67_k.jpg

53114718657_d9a574c9fc_k.jpg

53115314411_f120c65632_k.jpg

53115314406_63d53c3def_k.jpg

53115809133_9c055cb3e9_k.jpg

I jeszcze dwa kadry, które mniej więcej są zapowiedzią galerii zbliżeń na model jaką będę chciał zrobić. Zarówno w świetle naturalnym jak i studyjnym. 

53115737455_1558c74785_k.jpg

53115819788_f41fdbbf36_k.jpg

• Like 21
Napisano

Jeśli to rzeczywiście model, to świetne oświetlenie dobrałeś.

• Like 2
Napisano

Nie chwaliłeś się, że będziesz zwiedzał lotniskowiec i robił sesję zdjęciową Szerszeniowi. :) 

Fotki fantastyczne.

• Like 1
Napisano

Fantastyczna ta wczorajsza seria. Myślę, że wielu nawet obeznanych miałoby problem w rozpoznaniu modelu na zdjęciach. To w zasadzie wystawia najwyższą ocenę Twojej pracy.  Nie zapominając o pomocnych tu umiejętnościach foto... 

• Like 1
Napisano

Imponujące. Napiszesz kilka słów o samych fotografiach?

• Like 1