Irgr Napisano 1 Listopada 2015 Share Napisano 1 Listopada 2015 Ech, zapomniałem o tych gąsienicach. Ja swojego modelu nie skończyłem, ale przymierzając na sucho to niestety ciężko było połączyć obie końcówki. Nie wyobrażam sobie zrobienia żadnych zwisów w moim egzemplarzu. Może są jakieś dobre sztuczki na te taśmy, ale uważam że są zdecydowanie za krótkie :/ Z innej beczki, poleci ktoś jakieś naprawdę dobre zestawy niemieckich czołgistów, w zimowych mundurach? Głównie chodzi mi o załogę do artylerii samobieżnej, jeśli ma to większe znaczenie :x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Listopada 2015 Share Napisano 1 Listopada 2015 Do Challenger 2 zestaw Trumpeter 01522 jaki zestaw gąsienic byście polecali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Listopada 2015 Share Napisano 1 Listopada 2015 Bronco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 Mam pytanie, mianowicie jakie gąski z MasterClubu będą pasować do tych teciaków? Mianowicie ( ) Mastercluby do teciaków mają oznaczenia datami, więc z doborem nie będzie problemu. http://exito.sklep.pl/pl/c/GASIENICE/291/1/default/1/f_producer_203/1 Ale na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad Friulmodel. PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejfan1 Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 Cześć, wiecie jak odkręcić (chyba) zaschnięte Pactry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 Cześć, wiecie jak odkręcić (chyba) zaschnięte Pactry? Bywa z tym ciężko. Mi udaje się kombinerkami albo kluczem - żabką. Buteleczkę wkręcam w imadło, zakrętkę łapię kombinerkami albo kluczem. Buteleczkę warto wcześniej okręcić szmatką, żeby szczęki imadła nalepki z niej nie zdarły. No i trzeba mieć wyczucie w ręce żeby zakrętkę ścisnąć na tyle mocno żeby udało się odkręcić i na tyle słabo żeby nie zgnieść.W przypadkach skrajnych zostaje przewiercenie zakrętki i przelanie farby do innego słoika. A tak ogólnie warto po pracy wytrzeć gwint i górną krawędź butelki do czysta, ryzyko zaschnięcia maleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 No ja robię tak samo jak Michal_G tylko zamiast żabki używam kleszczy zaciskowych do rur .Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejfan1 Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 Nie da rady jakoś z rozpuszczalnikiem wamodu podziałać? Bo dostępu do imadła nie mam :p Klucz francuski + silna łapa dała radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Listopada 2015 Share Napisano 3 Listopada 2015 Można postawić buteleczkę na zakrętce i zakropić gwint zmywaczem wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Listopada 2015 Super Moderator Share Napisano 3 Listopada 2015 najprościej podgrzej zapalniczką korek... Po odkręceniu weź nitro i wyczyść korek i gwint na butelce. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 3 Listopada 2015 Share Napisano 3 Listopada 2015 Ja je odkręcam w imadle... Gwin i korek nauczyłem się już czyśić zmywaczem wamodu albo nawet acetonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 5 Listopada 2015 Share Napisano 5 Listopada 2015 Cześć, wiecie jak odkręcić (chyba) zaschnięte Pactry? Najlepszy sposób podał Greif. Sam tak robiłem ze swoimi Pactrami. Wkładanie szklanych rzeczy do imadła przypomina mi mojego sąsiada, który chciał wsadzić do zegarka szkiełka używając imadła... Chyba możecie sobie wyobrazić jakiego placka później miał. Mam pytanie, mianowicie jakie gąski z MasterClubu będą pasować do tych teciaków? Mianowicie ( ) Mastercluby do teciaków mają oznaczenia datami, więc z doborem nie będzie problemu. http://exito.sklep.pl/pl/c/GASIENICE/291/1/default/1/f_producer_203/1 Ale na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad Friulmodel. PZdr Friule trzeba dowiercać czasem (tak czytałem), a na to nie mam ochoty. Coś nie tak z Masterami jest? Rok rokiem, ale czy szerokością i otworami pasują na fest. To najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 5 Listopada 2015 Share Napisano 5 Listopada 2015 Masz sąsiada mięśniaka , jakoś odkręcam kleszczami nastawnymi farbki w imadełku (kleją się nawet po wytarciu) i ani jednej nigdy nie rozgniotłem trzeba delikatnie i wyczuciem (w końcu my są modelarze ).Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 Od kilku dni chodzi za mną pomysł na T-90. Kilka razy usiadłem i czekałem aż mi przejdzie (powołując się na własną klauzulę sumienia unikam tematów radzieckich/rosyjskich). Na wypadek gdyby mi jednak nie przeszło - jakie zestawy warto brać pod uwagę w 1:35 a jakich unikać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 jakie zestawy warto brać pod uwagę w 1:35 Meng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 A z mniej oczywistych (cena menga odstrasza)? Zvezda 3573 - da się to zbudować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Jasne że się da, powiem więcej, nic tańszego nie znajdziesz, a więc jeśli Meng cenowo odpada to odpowiedź już znasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Dzięki Tomek. Ten złodupiec (t-90) jest trochę spoza mojego głównego obszaru zainteresowania, ale muszę go mieć w gablocie, bo wygląda obłędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Czy do tego Dragona 6466 nada się ten zestaw Griffona L35A053 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Kupiłem kiedyś przez przypadek Aberową lufę F-34 (ZiS-5) do KW-1. Czy różni się ona jakoś znacząco od F-34 używanych w T-34? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasztanov Napisano 15 Listopada 2015 Share Napisano 15 Listopada 2015 Czy to http://allegro.pl/skrzynki-oraz-plecaki-koce-1-35-forma-m0005-i5784779280.html jest ekwipunek z WWII? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 Sidolux - po tym jak go ostatnio użyłem model strasznie błyszczał. Szykuje się do kolejnego podejścia. Pytanie czy i czym należy go rozcieńczyć? Jak nakładać aerografem (grubo/cienko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 Sidolux - po tym jak go ostatnio użyłem model strasznie błyszczał. Ale to chyba dobrze? Mnie zawsze denerwuje, że model wygląda na tłusty. Sido działa jak akrylowy lakier błyszczący, pomaga kalki/wash położyć. Psikaj stężonym. Po wszystkich zabiegach i tak Ci zmatowieje. A jak chcesz użyć sido jako satyny/półmat, użyj sidolux mydło marsylskie - takie białe jak mleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 Właśnie widziałem to mydło marsylskie w sklepie - dzięki za radę. Poprzednio po sido model wyglądał tak Teraz wygląda znów tak Nie chcę żeby mega błyszczał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 Rozumiem, że to mydło marsylskie tak samo zabezpiecza i mniej błyszczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi