Krzysiek B Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Szybkie pytanie laika w temacie czołgów- czy z nowego T-34-85 Zvezdy można bezproblemowo zbudować "Polaka" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Musisz Krzyśku doprecyzować pytanie czy chodzi Ci o zbudowanie czołgu w polskich barwach, czy też o czołg polskiej powojennej produkcji, tzw "kaczor" Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Faktycznie nie sprecyzowałem pytania. Chodzi o wykonanie modelu w polskich barwach z jak najmniejszą ilością przeróbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Myślę że to nie będzie trudne bo , LWP używało praktycznie większości wersji T34. Także moja rada dla Ciebie jest taka, rozpakuj ten czołg i obejrzyj dokładnie, następne w internecie poszukaj zdjęcia takiego czołgu w polskich barwach, potem wejdź na stronę Toro Model (produkują kalkomanie do polskich T34 , wiele części ) znajdź interesujące Cię malowanie i zakup odpowiednie kalki . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 23 Września 2018 Share Napisano 23 Września 2018 Ok, odebrałem model i dokonałem pewnych oględzin. Model przedstawia pojazd wyprodukowany jesienią 1944r. w fabryce No. 183 więc stwierdziłem, że na 90% zdecyduje się na takie malowanie: Jednak nie mam dostępu do żadnego zdjęcia oryginału. Może ktoś poratuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 28 Września 2018 Share Napisano 28 Września 2018 Są jakieś maski wielokrotnego użytku do malowania kół czołgu? Kiedyś gdzieś mi się to obiło o oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 28 Września 2018 Share Napisano 28 Września 2018 Krzysiek B - zajrzyj do modelu, obejrzyj kopułkę z włazem dowódcy. Jeżeli właz jest pojedynczy to nie podejdzie, taką wersję miała tylko 1 BPanc (np. czołg z numerem 217, znane zdjęcie z pogrzebu poległych czołgistów w Gdynii). 3632 na 99.99% miał starszą wersję, z włazem w kopułce dowódcy złożonym z dwóch połówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 28 Września 2018 Share Napisano 28 Września 2018 Są jakieś maski wielokrotnego użytku do malowania kół czołgu? Kiedyś gdzieś mi się to obiło o oczy. quickwheel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 28 Września 2018 Share Napisano 28 Września 2018 Są jakieś maski wielokrotnego użytku do malowania kół czołgu? Kiedyś gdzieś mi się to obiło o oczy. quickwheel Super, dzięki Jeszcze żeby były dostępne w Polsce to byłoby cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 28 Września 2018 Share Napisano 28 Września 2018 Wyszukiwarka internetowa nie boli... To jest produkt Made in Poland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 28 Września 2018 Share Napisano 28 Września 2018 Wyszukiwarka internetowa nie boli... To jest produkt Made in Poland Oczywiście, że szukałem. Masz na myśli tę firmę? http://quickwheelstore.com/contacts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Września 2018 Share Napisano 28 Września 2018 Są jakieś maski wielokrotnego użytku do malowania kół czołgu? Kiedyś gdzieś mi się to obiło o oczy. Takie coś http://www.szal-art.pl/szablon-do-rysowania-kolek-sredni_1393_4933/ używam z powodzeniem i pasuje do wielu modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 28 Września 2018 Share Napisano 28 Września 2018 Wyszukiwarka internetowa nie boli... To jest produkt Made in Poland Oczywiście, że szukałem. Masz na myśli tę firmę? http://quickwheelstore.com/contacts Tak to ta ale Jadar też to sprzedaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 28 Września 2018 Share Napisano 28 Września 2018 Krzysiek B - zajrzyj do modelu, obejrzyj kopułkę z włazem dowódcy. Jeżeli właz jest pojedynczy to nie podejdzie, taką wersję miała tylko 1 BPanc (np. czołg z numerem 217, znane zdjęcie z pogrzebu poległych czołgistów w Gdynii). 3632 na 99.99% miał starszą wersję, z włazem w kopułce dowódcy złożonym z dwóch połówek. W modelu jest właz dwuczęściowy więc ten element pasuje Mam jeszcze jedną wątpliwość dotyczącą przednich błotników. W modelu wyglądają one tak: Nie wiem czy ich kształt zależał od wersji/roku produkcji czołgu? Zostawić takie jakie są czy zamienić na takie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 28 Września 2018 Share Napisano 28 Września 2018 @KrzysiekB Będzie jakiś warsztat z budowy czołga ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 28 Września 2018 Share Napisano 28 Września 2018 Mam jeszcze jedną wątpliwość dotyczącą przednich błotników. Nie wiem czy ich kształt zależał od wersji/roku produkcji czołgu? Zależał od zakładów produkcyjnych, którymi były fabryki o nr: 112, 183 i 174. Twój model, to produkcja zakładów Nr 112 „Krasnoje Sormowo” i stąd zaokrąglone błotniki. Kanciaste pochodziły z zakładów Nr 183 w Niżnym Tagile i z Omskiej Fabryki nr 174. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 29 Września 2018 Share Napisano 29 Września 2018 > Michal_G: Zdjęcia „3632” brak, więc dlaczego „3632 na 99.99% miał starszą wersję…”? Także zdanie „Jeżeli właz jest pojedynczy to nie podejdzie, taką wersję miała tylko 1 BPanc…” jest niewiarygodne, gdyż dotyczy wyłącznie egzemplarzy na nielicznych publikowanych fotografiach, i to tylko tych nie budzących wątpliwości. Można więc wesprzeć prośbę o zdjęcie „3632”, bez którego jest tylko zawracanie głowy. Kalkomanie mogły powstać w oparciu o rysunki w książce Magnuskiego, gdzie taki numer na nieokreślonym bliżej T-34-85 jest pokazany wśród przykładów. Ja też nie dysponuję zdjęciem, ale mam foto „3631”. Jest niewyraźne i trudne do interpretacji, ale dałbym 70 % za tym, że widać na nim kopułkę nowego typu. To, broń Boże, nie oznacza, że taka była i na „3632”, tylko to, że ów numer z kalkomanii może tu być jak pięść do nosa. > Rafał B: Oczywiście są poważniejsze problemy, ale i Twój jest godny zatroskania. Rodzaj błotnika był przede wszystkim kwestią czasu, nie producenta - więc podajesz bzdury odwrotne do rzeczywistości, a także wbrew już podanemu ustaleniu, że to model pojazdu z zakładu 183. Złośliwości nie podejrzewam, ale wymyślanie historii naprędce - tak. Ja to nazywam „ekspertoza”. Składane kanciate błotniki na przełomie 44/45. stawały się standardem dotyczącym wszystkich producentów T-34 oraz dział SU. Przed nimi ogólnym standardem były błotniki obłe (myślałem, że każdy mówiący coś na temat to wie). Jedyna, ale ważna trudność polega na tym, że w ciemno nie da się typu błotnika przypisać jakiemuś czołgowi w określonym czasie. Istniejące od p. jesieni 44. rysunki wykonawcze błotników kanciatych (proj. z. 183) przekładały się na faktyczną produkcję w bardzo różnym, niezdokumentowanym tempie i tylko można domniemywać, że akurat czołgi z. 183 dostawały je wcześniej od innych. Tylko że nikt nie jest chyba w stanie podać od kiedy konkretnie, bo fotografie z nimi z wiosny 45. niewiele mówią - mogą pokazywać stan po wymianie starych, zniszczonych lub urwanych. Co do modelu jednak, proponowany typ jest jak najbardziej prawidłowy na praktycznie cały rok 1944 nawet z zapasem, wg dostępnych zdjęć sądząc. Przy okazji, wydaje mi się, że tym modelem Zwiezda zrobiła znaczący krok w kierunku porządnego odwzorowania; prawdopodobnie ktoś wreszcie zebrał do kupy istotne dane i wnioski z multum zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 29 Września 2018 Share Napisano 29 Września 2018 Hmm, skoro nie ma żadnego zdjęcia pokazującego jak mógł wyglądać oryginał i pozostają tylko domysły i gdybania to dla spokoju mojego ducha model może zostać w takiej konfiguracji jaką zaproponował producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 30 Września 2018 Share Napisano 30 Września 2018 Co do włazu w kopułce dowódcy - zetknąłem się z twierdzeniem wysnutym na podstawie analizy dat produkcji i dostaw że wozy z nowszą kopułką (z pojedynczym włazem) trafiły wyłącznie do 1 BPanc. Ponoć nie było dostaw z fabryki 183 do innych jednostek od momentu wprowadzenia do produkcji nowszej kopułki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 30 Września 2018 Share Napisano 30 Września 2018 Znany jest tylko przybliżony czas wdrożenia nowej kopułki w z. 183 - przełom 44/45. Magnuski podawał zestawienia nrów fabr. czołgów z transportów w końcu stycznia 45. do brygad 1. Korpusu, w tym do owej trzeciej - pojazdy z z. 112 i 183. Nic pewnego nie mamy, ale nie można wykluczyć choćby kilku egzemplarzy z już nową wersją, „jeszcze ciepłych”. Poza tym, domniemany czołg #3632 widziany w 4.45. w określonym malowaniu mógł być jednym z takich, których żadne ewidencje dostaw nie obejmują, np. z uzupełnień tylko ciut wcześniejszych od akcji w notatce. Można pominąć to wszystko, co się wiąże z kopułką i przyjąć, że #3632 był złożony w r. 44. (w konfiguracji jak model), ale jeszcze pozostaje wątpliwość, jak faktycznie wyglądał ten namalowany numer. Nieprzypadkowo napisałem o podejrzeniu, że jest to powtórzenie wizji Magnuskiego, bo jest na kalkomanii łudząco podobna. Tymczasem wspomniany nr 3631 (bliski koleżka) prezentuje całkiem inny krój cyfr, spotykany nierzadko na zdjęciach z wiosny (zróżnicowane grubości, rodzaj stylizacji jak np. na #1231). Z takich to względów osobiście nie zawierzyłbym temu wzorowi z kalkomanii i poszukał wozu mniej tajemniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 30 Września 2018 Share Napisano 30 Września 2018 Czy te gąski do Cromwella od Tamiya (1/48) są ok? https://www.plastmodel.pl/p/112/31852/masterclub-mtl-35082-tracks-for-cromwell-1-35--gasiennice-metalowe-friulmodel-masterclub-aber-dodatki-do-modeli.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Września 2018 Share Napisano 30 Września 2018 Czy te gąski do Cromwella od Tamiya (1/48) są ok? https://www.plastmodel.pl/p/112/31852/masterclub-mtl-35082-tracks-for-cromwell-1-35--gasiennice-metalowe-friulmodel-masterclub-aber-dodatki-do-modeli.html Przecież tam pisze jak byk, że to skala 1:35, a nie 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 30 Września 2018 Share Napisano 30 Września 2018 Czy te gąski do Cromwella od Tamiya (1/48) są ok? https://www.plastmodel.pl/p/112/31852/masterclub-mtl-35082-tracks-for-cromwell-1-35--gasiennice-metalowe-friulmodel-masterclub-aber-dodatki-do-modeli.html Przecież tam pisze jak byk, że to skala 1:35, a nie 1:48 Sorry pomyliło mi się. Chodzi mi o skalę 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 30 Września 2018 Share Napisano 30 Września 2018 Czy te gąski do Cromwella od Tamiya (1/48) są ok? https://www.plastmodel.pl/p/112/31852/masterclub-mtl-35082-tracks-for-cromwell-1-35--gasiennice-metalowe-friulmodel-masterclub-aber-dodatki-do-modeli.html Przecież tam pisze jak byk, że to skala 1:35, a nie 1:48 Sorry pomyliło mi się. Chodzi mi o skalę 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Września 2018 Share Napisano 30 Września 2018 Mastercluby są BDB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi