TAW Napisano 20 Czerwca 2019 Share Napisano 20 Czerwca 2019 (edytowane) Szukam fajnej panterki do zrobienia i wpadł mi w oko dość bogaty zestaw od Menga w dobrej cenie. https://www.mojehobby.pl/products/German-Medium-Tank-Sd.Hfz.171-Panther.html Można dokupić do niego dedykowany zimmeritt więc wszytko pięknie ładnie i mam pytanie odnośnie tego malowania które oferuje nam Meng: Zimmeritt widać, że jest ale wydaje mi się, że jest pomalowany coś w stylu kamuflażu typu ambush bo widać na nim postrzępione plamy al disc camouflage (bardzo atrakcyjne malowanie) , do którego mógłbym też dokupić szablon https://www.martola.com.pl/pl141/produkty61386/wwii_german_afv_disc_pattern_camouflage_masking_st lecz w schemacie Menga jest zwykły trójkolorowy. Czy ktoś dysponuje większą ilością zdjęć tego pojazdu lub wiedzą, żeby rozwiać moje wątpliwości jak dokładnie ten kamuflaż wyglądał? Ewentualnie czy gdybym zrobił ten dyskowy kamuflaż na zimmericie to byłby to błąd bo gdzieś kiedyś czytałem że na zimmericie kamuflażu typu ambush nie stosowano? Edytowane 20 Czerwca 2019 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 20 Czerwca 2019 Share Napisano 20 Czerwca 2019 Kamo trójkolorowe. Żadne dyskowe, żaden ambush!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 22 Czerwca 2019 Share Napisano 22 Czerwca 2019 Temat prosty który model najwierniej przedstawia nasze T-72M1? Oczywiście w 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 3 Lipca 2019 Share Napisano 3 Lipca 2019 Szukam info dot. gsek w pz1 i pz2, to sa te same? bo wygladaja identycznie a w sklepach workable dla pz1 ni ma za bardoz za to sa dla pz2.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Lipca 2019 Super Moderator Share Napisano 3 Lipca 2019 nie, nie te same, to tak jak z oponami , podobne ale... ad ruchomych do Pz I https://www.scalemates.com/kits/friulmodel-atl-20-pzkpfw-i-tracks--142531Fruli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 3 Lipca 2019 Share Napisano 3 Lipca 2019 No i oczywiście jeszcze w pełni ruchomy jest MasterClub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Lipca 2019 Share Napisano 4 Lipca 2019 W dniu 3.07.2019 o 08:38, zipster napisał: Szukam info dot. gsek w pz1 i pz2, to sa te same? bo wygladaja identycznie a w sklepach workable dla pz1 ni ma za bardoz za to sa dla pz2.... Dla jakiej wersji Panzer I? Wersja ausf.A i B - to Kgs.67/280/90 ; wersja ausf.C i D - to Kgs.62/290/90 no i ausf.F - to Kgs.61/500/130. Natomiast Panzer II ausf.A ; B ; C i F - to Kgs.67/300/90 do Panzer II ausf.D ; E i Flamm nie mają oryginalnego oznaczenia i są inne niż te poprzednie. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 4 Lipca 2019 Share Napisano 4 Lipca 2019 O to mi właśnie chodziło Meser ( skąd ty to info bierzesz swója droga, przeszukuje internety i nic a tu myk, i Meser ma info :p). Chodziło mi właśnie o a i b, oraz pochodne na ich podwoziu. Te ruchome do pz1 to właśnie koszt 100zl+, za to do pz2 widziałem w okolicy 50zł stąd pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Lipca 2019 Share Napisano 5 Lipca 2019 23 godziny temu, zipster napisał: skąd ty to info bierzesz swója droga Podstawa to wartościowe książki. Co do gąsek do Panzer I ausf.A i B - to do wersji zimowej dodawali specjalne "kolce" do tych gąsek - tak tak już wtedy. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudipl Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 Witam. Może padło już to pytanie, może nie. Dostałem prezent ....King Tigera w 1/35, sam kleję lotnictwo, ale co tam. W pudle były też gąski MasterClubu nr MTL35096 Pz.Kpfw.VI Ausf.B TIGER II Type 1. I tu pytanie. Co na tych gąskach jeździło????? Dzięki za pomoc-Jasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 No właśnie ten Tygrys na nich jeździł... Który konkretnie masz model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudipl Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 Dzięki za odpowiedź. Model to MENG TS-031. Jak patrzę na pudło i gumowe gąski z zestawu to w/w są inne. He he, dlatego zadałem to pytanie. MasterClub robi trzy zestawy: wymeiniony 35096, potem 35097 typ drugi, i 35095 mid produktion, i te ostatnie wyglądają jak tez z pudła i gumowe. Pomożecie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Lipca 2019 Share Napisano 15 Lipca 2019 Czy D9R w IDF rózni się tylko orurowaniem i tabliczkami z numerami względem wersji US Marines z Iraku? (chodzi o zestawy Menga) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 24 Lipca 2019 Share Napisano 24 Lipca 2019 Pytanie może nie dotyczy bezpośrednio pojazdów, tylko narzędzi modelarskich: jaki macie sposób na otwieranie cyjanoakrylowego kleju Bond ? Odcinacie końcówkę, robicie w niej nakłuie czy jeszcze coś innego? Mnie już szlag trafia z zasychaniem (nawet przy założonej nakrętce). Czego używacie do aplikowania go? Zbieracie go wykałaczką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 24 Lipca 2019 Share Napisano 24 Lipca 2019 2 godziny temu, Dudzio napisał: Pytanie może nie dotyczy bezpośrednio pojazdów, tylko narzędzi modelarskich: jaki macie sposób na otwieranie cyjanoakrylowego kleju Bond ? Odcinacie końcówkę, robicie w niej nakłuie czy jeszcze coś innego? Mnie już szlag trafia z zasychaniem (nawet przy założonej nakrętce). Czego używacie do aplikowania go? Zbieracie go wykałaczką? https://www.mojehobby.pl/products/Dozownik-do-klejow-CA-PVA-UV-10szt..html uzywam co prawda z 'kropelka' ale mozna to 'wcisnac' na wszystko co ma stozkowaty dozownik, jak to ustrojstwo dziala, ze klej z taka koncowka nalozona nie zasych - no idea obcinam jedynie gdzies w 2/3 dlugosci bo jest az za cienko i za dlugie, jak obetniesz za bardzo to klej zaschnie w rurce na koncu ale mozna taki 'czop' usunac palcami i klej dalej plynie ladnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 24 Lipca 2019 Share Napisano 24 Lipca 2019 Na zasychanie na zakrętkach jest sposób zwilżać miejscowo na gwincie buteleczki rozklejaczem do klejów cyjanoakrylowych Wamod.Fajnie rozrzedza kleje .Jak debonder.Bo i niby nim jest.Też zmywa przypadkowe kapnięcia kleju gdzieś na jakiś elemetn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 4 Sierpnia 2019 Share Napisano 4 Sierpnia 2019 Czy robiąc modulację (jako punkt odniesienia chcę wziąć tę grafikę: Klik!) lepiej zaczynać od odcieni ciemniejszych czy jaśniejszych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 4 Sierpnia 2019 Share Napisano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Gdzie nie poczytam czy tak jak mi radzono wpierw ciemno i coraz jasniejsze. A link cuś nie działa (no permission) Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez zipster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 14 Sierpnia 2019 Share Napisano 14 Sierpnia 2019 Komuś zostały jakieś dodatki do tygrysa które są lepsze niż w moim?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Sierpnia 2019 Share Napisano 14 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Twitch napisał: Komuś zostały jakieś dodatki do tygrysa które są lepsze niż w moim?? A skąd wiesz, że u Trumpetera są gorsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 14 Sierpnia 2019 Share Napisano 14 Sierpnia 2019 42 minuty temu, Seb napisał: A skąd wiesz, że u Trumpetera są gorsze ? Nie mówię że są... chodzi mi bardziej o merytoryczną opinię bo to mój pierwszy tygrys A i może inne firmy zrobiły coś lepiej w zastawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Sierpnia 2019 Share Napisano 14 Sierpnia 2019 19 minut temu, Twitch napisał: Nie mówię że są... chodzi mi bardziej o merytoryczną opinię bo to mój pierwszy tygrys A i może inne firmy zrobiły coś lepiej w zastawie Nie jest źle, buduj ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 20 Sierpnia 2019 Share Napisano 20 Sierpnia 2019 Co do zmiękczania kalek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 20 Sierpnia 2019 Share Napisano 20 Sierpnia 2019 I jeszcze pytanie czy komuś zostały np magic tracki lub jakieś ładne gumowe do Tygrysa I?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 20 Sierpnia 2019 Share Napisano 20 Sierpnia 2019 2 godziny temu, Twitch napisał: I jeszcze pytanie czy komuś zostały np magic tracki lub jakieś ładne gumowe do Tygrysa I?? Przecież są gąsienice ogniwkowe w zestawie Trampka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi