Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Dudzio napisał:

Szukałem dużo po Internecie, ale z mizernym skutkiem?

Czy macie gdzieś w zakładkach zapisany jakiś fajny poradnik malowania gąsienic do pojazdów z Deutsches Afrikakorps? Szukam jakiejś inspiracji do tunezyjskiego Tygrysa.

Zacznij malować normalnie -tak jak tu:

Zamiast ziemistego pigmentu- użyj jaśniejszego (piaskowego). Pustynia ma różne kolory nie tylko piasek- występuje też kamienista szarość.

Edytowane przez robertmodelarz
  • Thanks 1

9 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Bez doktoryzowania się w temacie malowania czołgów brytyjskich wysyłanych do Rosji. Jest neutralna farba nie za zielona i nie za brązowa:  

Vallejo 70607 Surface Primer UK Bronze Green

Z "doktoryzującego się" punktu widzenia :) to kolor przedwojenny i powojenny w Zjednoczonym Królestwie. W czasie wojny - teoretycznie nie używany...

Panowie, mam pytanko. Czy jest jakiś model względnie przyjemny w budowie i na znośnym poziomie jeśli chodzi o detal, z którego można by zbudować t-54 z LWP? Chodzi o wersję T-54A z dwoma reflektorami z przodu i znalazłem coś takiego z chińskiej armii https://www.mojehobby.pl/products/Chinese-Medium-Type-59-69-2-in-1.html  Nada się ten zestaw? I czy "nasze" t-54 różniły się jakimiś szczegółami od radzieckich tak jak np T-55?

Edytowane przez TAW

ATL-16

http://www.friulmodel.hu/en/atl-16-tiger-ii-hunting-tiger-i20/

W tej chwili bawię się tym modelem i gdybym miał zaczynać go od nowa wybrałbym jednak ruchome gąsienice od Menga, głównie z powodu dodanego do nich ruchomego zawieszenia by oszczędzić sobie przyjemności obcowania z podstawowym z zestawu :X

• Like 1

Dzięki, tak też myślałem, że te 16, ale wolałem się upewnić. Ps zakładaj warsztat kolego, dołączę się i zrobi się warsztat o mengowskich KT, sporo ludzi ma ten model na dnie szafy więc może znajdą się następni ochotnicy.

W sumie to chętnie, ale najpierw muszę się upewnić że model mnie jednak znowu nie pokona czymś i nie trafi z powrotem do pudełka. Ostatnio właśnie zmęczył mnie kombinowaniem z geometrią kół i teraz po 2 latach wyciągnąłem go gdy wróciła wena po znalezieniu sporej ilości materiałów do interesującego mnie pojazdu. Jeśli uda mi się skończyć zawieszenie wraz z gąsienicami to chyba już nic gorszego mnie nie spotka. Jak na razie wszystkie pozostałe elementy wydają się być idealne, no może jedynie trzeba wymienić lufę kadłubowego mg i ewentualnie liny eureki.

2 godziny temu, Slawulo napisał:

Dziekuje, za odpowiedź :) ta Zvezda jest dodatkowo sporo tańsza.

ale uwaga : tak jak napisał Irgr TYLKO na nowe modele Zvezdy - z żółtą "ramką"  ! 

zvezda3687-soviet-medium-tank-t-34-85-1-

bo są też do kupienia stare przepaki dużo gorszej jakości i mające błędy

EDIT -----------------------------------------

jak planujesz Rudego to zapoznaj się z materiałami tutaj :

Edytowane przez M.A.V.

7 godzin temu, M.A.V. napisał:

ale uwaga : tak jak napisał Irgr TYLKO na nowe modele Zvezdy - z żółtą "ramką"  ! 

zvezda3687-soviet-medium-tank-t-34-85-1-

bo są też do kupienia stare przepaki dużo gorszej jakości i mające błędy

Rozumiem, że ta wersja będzie ok ?

https://agtom.eu/skala-135/351717-zvezda3687-soviet-medium-tank-t-34-85-1-35-4600327036872.html?search_query=t-34%2F85&results=100

4 godziny temu, Slawulo napisał:

:super:

jak Ci się spodobają teciaki to polecam też wersję T-34/76 od Zvezdy - te najnowsze (b.dobra jakość):

https://www.scalemates.com/products/img/6/7/2/1188672-27767-64-pristine.jpg

https://www.scalemates.com/products/img/5/1/0/1255510-14702-19-720.jpg

EDIT ----------------------------------------------

2 godziny temu, Klapouch napisał:

Czy zółta ramka jet 100% wyznacznikiem? Raz w sklepie usłyszałem, że za każdym razem trzeba sprawdzać nr ref, żeby mieć pewność, że to nowa rzecz. A powyższy czołg skleiłem - robota absolutnie bezstresowa. 

1 godzinę temu, martinello napisał:

Ostrożnie z tym pudekiem -> to nowy model nie jest

no tak - macie Panowie racje, trzeba też patrzeć na numerację :super:  Ogólnie z tego co pamiętam to te z numerami od "3 6 _ _" w górę są najnowsze

Edytowane przez M.A.V.

Tak. Ten którego trzeba się wystrzegać to:

https://agtom.eu/skala-135/106404-zvezda-1-35-soviet-medium-tank-t-34-85-4600327035332.html?search_query=t-34%2F85&results=100

Na szczęście Zvezda chyba przestała je produkować, chociaż pewnie jeszcze w jakichś sklepach zalegają.

Swoją drogą nawet ta nowa Zvezda jest podejrzanie wręcz tania. T-34/85 konkurencji kosztują co najmniej około 120-130zł.

W dniu 3.08.2020 o 20:27, Szkielzu napisał:

wiek ktoś jakiego koloru tutaj użyto? Oraz jaki kolor trzeba pomieszać z czerwonym aby taki kolor wyszedł?unnamed.jpg.b1df6426583e93abf9896379fb844f04.jpg

Ja używam kolorów z zestawu  AK-Interactive AK 551 Rust Effect Colors Set do tego wash  AK-Interactive AK 046 Light Rust Wash można jeszcze używać specyfiku do śladów eksploatacji AK013 RUST STREAKS. 

Edytowane przez robertmodelarz

W dniu 3.08.2020 o 12:39, Irgr napisał:

Swoją drogą nawet ta nowa Zvezda jest podejrzanie wręcz tania. T-34/85 konkurencji kosztują co najmniej około 120-130zł.

A jednak to ta dobra seria,  za 87 pln udało się kupić, Dziś odebrałem. :)

IMG_20200804_211014.jpg

Cena modeli Zvezdy wynika z kursu rubla do euro/dolar. Koszt siły roboczej w Rosji jest niski - koszty transportu do Europy są niższe niż Chin. Firma poszła w jakość i wypuszcza coraz więcej nowych modeli. Nie szaleją z dodatkami typu: blaszki i metalowe lufy czy żywiczne elementy np. wnętrza. To wszystko z czasem będzie, można dokupić od innych producentów z przeznaczeniem do Zvezdy. Modele są poprawnie merytorycznie z uwagi na dostęp do zachowanych egzemplarzy sprzętu (własna produkcja lub zdobyczne sztuki).  W Kubince mają zachowane wszystko łącznie z japońcami z wysp Pacyfiku.