robertmodelarz Napisano 28 Lipca 2020 Share Napisano 28 Lipca 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Dudzio napisał: Szukałem dużo po Internecie, ale z mizernym skutkiem Czy macie gdzieś w zakładkach zapisany jakiś fajny poradnik malowania gąsienic do pojazdów z Deutsches Afrikakorps? Szukam jakiejś inspiracji do tunezyjskiego Tygrysa. Zacznij malować normalnie -tak jak tu: Zamiast ziemistego pigmentu- użyj jaśniejszego (piaskowego). Pustynia ma różne kolory nie tylko piasek- występuje też kamienista szarość. Edytowane 28 Lipca 2020 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Lipca 2020 Share Napisano 29 Lipca 2020 9 godzin temu, robertmodelarz napisał: Bez doktoryzowania się w temacie malowania czołgów brytyjskich wysyłanych do Rosji. Jest neutralna farba nie za zielona i nie za brązowa: Vallejo 70607 Surface Primer UK Bronze Green Z "doktoryzującego się" punktu widzenia to kolor przedwojenny i powojenny w Zjednoczonym Królestwie. W czasie wojny - teoretycznie nie używany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 (edytowane) Panowie, mam pytanko. Czy jest jakiś model względnie przyjemny w budowie i na znośnym poziomie jeśli chodzi o detal, z którego można by zbudować t-54 z LWP? Chodzi o wersję T-54A z dwoma reflektorami z przodu i znalazłem coś takiego z chińskiej armii https://www.mojehobby.pl/products/Chinese-Medium-Type-59-69-2-in-1.html Nada się ten zestaw? I czy "nasze" t-54 różniły się jakimiś szczegółami od radzieckich tak jak np T-55? Edytowane 30 Lipca 2020 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 Panowie, ktore friule beda odpowiednie do krolewskiego tygrysa od menga (kola z 9 zebami)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 ATL-16 http://www.friulmodel.hu/en/atl-16-tiger-ii-hunting-tiger-i20/ W tej chwili bawię się tym modelem i gdybym miał zaczynać go od nowa wybrałbym jednak ruchome gąsienice od Menga, głównie z powodu dodanego do nich ruchomego zawieszenia by oszczędzić sobie przyjemności obcowania z podstawowym z zestawu :X 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 Dzięki, tak też myślałem, że te 16, ale wolałem się upewnić. Ps zakładaj warsztat kolego, dołączę się i zrobi się warsztat o mengowskich KT, sporo ludzi ma ten model na dnie szafy więc może znajdą się następni ochotnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 W sumie to chętnie, ale najpierw muszę się upewnić że model mnie jednak znowu nie pokona czymś i nie trafi z powrotem do pudełka. Ostatnio właśnie zmęczył mnie kombinowaniem z geometrią kół i teraz po 2 latach wyciągnąłem go gdy wróciła wena po znalezieniu sporej ilości materiałów do interesującego mnie pojazdu. Jeśli uda mi się skończyć zawieszenie wraz z gąsienicami to chyba już nic gorszego mnie nie spotka. Jak na razie wszystkie pozostałe elementy wydają się być idealne, no może jedynie trzeba wymienić lufę kadłubowego mg i ewentualnie liny eureki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawulo Napisano 2 Sierpnia 2020 Share Napisano 2 Sierpnia 2020 Hej. Powiedzcie proszę, którego producenta modelu T-34/85 polecacie. Chodzi mi, czy lepsza będzie Tamiya czy Zvezda, ponieważ widzę, że jest duża różnica w cenie. Chcialbym skleić Rudego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 2 Sierpnia 2020 Share Napisano 2 Sierpnia 2020 Tamiya jest bardzo stara i nowa Zvezda powinna być raczej trochę lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawulo Napisano 2 Sierpnia 2020 Share Napisano 2 Sierpnia 2020 Dziekuje, za odpowiedź ta Zvezda jest dodatkowo sporo tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Sierpnia 2020 Share Napisano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Slawulo napisał: Dziekuje, za odpowiedź ta Zvezda jest dodatkowo sporo tańsza. ale uwaga : tak jak napisał Irgr TYLKO na nowe modele Zvezdy - z żółtą "ramką" ! bo są też do kupienia stare przepaki dużo gorszej jakości i mające błędy EDIT ----------------------------------------- jak planujesz Rudego to zapoznaj się z materiałami tutaj : Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawulo Napisano 3 Sierpnia 2020 Share Napisano 3 Sierpnia 2020 7 godzin temu, M.A.V. napisał: ale uwaga : tak jak napisał Irgr TYLKO na nowe modele Zvezdy - z żółtą "ramką" ! bo są też do kupienia stare przepaki dużo gorszej jakości i mające błędy Rozumiem, że ta wersja będzie ok ? https://agtom.eu/skala-135/351717-zvezda3687-soviet-medium-tank-t-34-85-1-35-4600327036872.html?search_query=t-34%2F85&results=100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 3 Sierpnia 2020 Share Napisano 3 Sierpnia 2020 Czy zółta ramka jet 100% wyznacznikiem? Raz w sklepie usłyszałem, że za każdym razem trzeba sprawdzać nr ref, żeby mieć pewność, że to nowa rzecz. A powyższy czołg skleiłem - robota absolutnie bezstresowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 3 Sierpnia 2020 Share Napisano 3 Sierpnia 2020 Ostrożnie z tym pudekiem -> to nowy model nie jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Sierpnia 2020 Share Napisano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) 4 godziny temu, Slawulo napisał: Rozumiem, że ta wersja będzie ok ? https://agtom.eu/skala-135/351717-zvezda3687-soviet-medium-tank-t-34-85-1-35-4600327036872.html?search_query=t-34%2F85&results=100 jak Ci się spodobają teciaki to polecam też wersję T-34/76 od Zvezdy - te najnowsze (b.dobra jakość): https://www.scalemates.com/products/img/6/7/2/1188672-27767-64-pristine.jpg https://www.scalemates.com/products/img/5/1/0/1255510-14702-19-720.jpg EDIT ---------------------------------------------- 2 godziny temu, Klapouch napisał: Czy zółta ramka jet 100% wyznacznikiem? Raz w sklepie usłyszałem, że za każdym razem trzeba sprawdzać nr ref, żeby mieć pewność, że to nowa rzecz. A powyższy czołg skleiłem - robota absolutnie bezstresowa. 1 godzinę temu, martinello napisał: Ostrożnie z tym pudekiem -> to nowy model nie jest no tak - macie Panowie racje, trzeba też patrzeć na numerację Ogólnie z tego co pamiętam to te z numerami od "3 6 _ _" w górę są najnowsze Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawulo Napisano 3 Sierpnia 2020 Share Napisano 3 Sierpnia 2020 W sklepie podany jest numer katalogowy RZ3687, znaczyłoby to, że ta nowa wersja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 3 Sierpnia 2020 Share Napisano 3 Sierpnia 2020 Tak. Ten którego trzeba się wystrzegać to: https://agtom.eu/skala-135/106404-zvezda-1-35-soviet-medium-tank-t-34-85-4600327035332.html?search_query=t-34%2F85&results=100 Na szczęście Zvezda chyba przestała je produkować, chociaż pewnie jeszcze w jakichś sklepach zalegają. Swoją drogą nawet ta nowa Zvezda jest podejrzanie wręcz tania. T-34/85 konkurencji kosztują co najmniej około 120-130zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Sierpnia 2020 Share Napisano 3 Sierpnia 2020 57 minut temu, Slawulo napisał: W sklepie podany jest numer katalogowy RZ3687, znaczyłoby to, że ta nowa wersja? to jest chyba numer katalogowy sklepu. Musisz patrzeć po pudełku. Numer seryjny producenta jest tutaj : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 3 Sierpnia 2020 Share Napisano 3 Sierpnia 2020 wiek ktoś jakiego koloru tutaj użyto? Oraz jaki kolor trzeba pomieszać z czerwonym aby taki kolor wyszedł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 3 Sierpnia 2020 Share Napisano 3 Sierpnia 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 3.08.2020 o 20:27, Szkielzu napisał: wiek ktoś jakiego koloru tutaj użyto? Oraz jaki kolor trzeba pomieszać z czerwonym aby taki kolor wyszedł? Ja używam kolorów z zestawu AK-Interactive AK 551 Rust Effect Colors Set do tego wash AK-Interactive AK 046 Light Rust Wash można jeszcze używać specyfiku do śladów eksploatacji AK013 RUST STREAKS. Edytowane 29 Września 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Tak to wygląda w praktyce: Edytowane 29 Września 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Tu masz jeszcze jeden filmik: Edytowane 29 Września 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawulo Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 W dniu 3.08.2020 o 12:39, Irgr napisał: Swoją drogą nawet ta nowa Zvezda jest podejrzanie wręcz tania. T-34/85 konkurencji kosztują co najmniej około 120-130zł. A jednak to ta dobra seria, za 87 pln udało się kupić, Dziś odebrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Sierpnia 2020 Share Napisano 5 Sierpnia 2020 Cena modeli Zvezdy wynika z kursu rubla do euro/dolar. Koszt siły roboczej w Rosji jest niski - koszty transportu do Europy są niższe niż Chin. Firma poszła w jakość i wypuszcza coraz więcej nowych modeli. Nie szaleją z dodatkami typu: blaszki i metalowe lufy czy żywiczne elementy np. wnętrza. To wszystko z czasem będzie, można dokupić od innych producentów z przeznaczeniem do Zvezdy. Modele są poprawnie merytorycznie z uwagi na dostęp do zachowanych egzemplarzy sprzętu (własna produkcja lub zdobyczne sztuki). W Kubince mają zachowane wszystko łącznie z japońcami z wysp Pacyfiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi