Szkielzu Napisano 14 Sierpnia 2020 Share Napisano 14 Sierpnia 2020 Mam problem, jakie kamuflaże korzystają z kolorów Red Brown oraz Chocolate Brown? Oraz jak do pojazdów pancernych i je wykorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Sierpnia 2020 Share Napisano 14 Sierpnia 2020 47 minut temu, Szkielzu napisał: Mam problem, jakie kamuflaże korzystają z kolorów Red Brown oraz Chocolate Brown? Oraz jak do pojazdów pancernych i je wykorzystać? Malowanie czołgów niemieckich tak na szybko- bez Afryki i malowań zimowych: Panzergrau (RAL 7021) umownie do 1942 roku. Dunkelgelb (RAL7028), (Olivegrün, RAL 6003) ,(Rotbraun, RAL 8017) po 1942 roku. (Olivegrün, RAL6003), (Rotbraun; RAL 8012), Dunkelgelb (RAL7028) od 1944 roku. w 1945 malowali tym co było pod ręką (podkład fabryczny lub pozostawiano czołgi bez kamuflażu oraz wszystkie inne wariacie) Tu masz artykuł na ten temat: https://agtom.eu/content/25-wstep-wybor-kolorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 14 Sierpnia 2020 Share Napisano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) 6 godzin temu, Szkielzu napisał: Mam problem, jakie kamuflaże korzystają z kolorów Red Brown oraz Chocolate Brown? Kolor Red Brown (en.) to w kolorystyce niemieckiej - RAL 8012 Rotbraun. Jest to farba podkładowa malowano nią wszystkie stalowe elementy pojazdów. Na ten podkład następnie malowano kolor bazowy. RAL 7021 ; RAL 7028 ; RAL 6003 + ewentualne kolory dodatkowe. Od października 1944 roku z powodu braków materiałowych i braku czasu do malowania - kolor RAL 8012 czyli farba podkładowa stała się kolorem bazowym. Przez pewien czas nawet w środku był tylko ten kolor zastosowany. Kolor Chocolate Brown (en.) to w kolorystyce niemieckiej - RAL 8017 Schokoladenbraun. Ten kolor używano w większej ilości na pojazdach jesienią. Był to kolor tylko dodatkowy. Stosowany od marzec/kwiecień 1943 roku do (około) końca października 1944 roku na szeroką skalę. Później rzadziej do końca wojny. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez meser262 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 23 Sierpnia 2020 Share Napisano 23 Sierpnia 2020 Czy coś może wie W jaki sposób Tomasz Bajer robi swoje modele? Czy scratchbuild czy żywiczne? http://minstralmodel.blogspot.com/?m=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 24 Sierpnia 2020 Share Napisano 24 Sierpnia 2020 Panowie proźba nie mogę znaleźć zdjęć czarnego t55 z Syrii miałem zdjęcia ale się musiałem przeprowadzić I gdzieś posiałem państwowa a na Google ślad zaginął albo nie umiem znaleźć pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 24 Sierpnia 2020 Share Napisano 24 Sierpnia 2020 8 minut temu, OLO napisał: Panowie proźba nie mogę znaleźć zdjęć czarnego t55 z Syrii miałem zdjęcia ale się musiałem przeprowadzić I gdzieś posiałem państwowa a na Google ślad zaginął albo nie umiem znaleźć pozdrawiam OLO. oto jedyne czarne syryjskie t-55 jakie mogłem znaleść, mam nadzieje że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 24 Sierpnia 2020 Share Napisano 24 Sierpnia 2020 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Słyszałem o pewnej metodzie do chippingu w którym się używa sprayu do włosów, Czy ktoś kiedyś z tej metody korzystał? Czy jakiś konkretny spray trzeba kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Mój ostatni moedl był robiony na lakier do włosów. Lakier to stara Gloria ze zwykłą pompką, nie w aerozolu. Przelewam do aerografu i nim nanoszę. Efekty poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 7 minut temu, bazylms napisał: Mój ostatni moedl był robiony na lakier do włosów. Lakier to stara Gloria ze zwykłą pompką, nie w aerozolu. Przelewam do aerografu i nim nanoszę. Efekty poniżej. Czyli może być jakikolwiek spray, czyli brak żadnych wymaganiu chemicznych w składzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Raczej chyba nie. W każdym razie nie słyszałem jeszcze żeby ktoś miał jakieś problemy z lakierem do włosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Praktycznie każdy zwykły lakier działa, ja w tym roku kupiłem absolute chipping od mig productions i się okazało, że to nie działający badziew, może od AK albo ammo miga jest ok, ale nic nie zastąpi poczciwego lakieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawulo Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Cześć, powiedzcie co się dzieje z tą farbą? Używam farby jak na fotce, przed chwilą cieniowałem czarnym i było ok, jak użyłem tej farby, to powstają takie puste kółka. Proporcje pół na pół z wodą destylowana plus parę kropel rozcieńczalnika Valijo i parę kropel Flow improwera. O mało nie zepsułem całej roboty. Dodam że sprawdziłem inna i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 Jakie farby w SPRAYU polecacie do niemieckiej i radzieckiej drugowojennej pancerki , jeżeli można to proszę o podanie firmy i numeru koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 W dniu 25.08.2020 o 16:35, Slawulo napisał: Cześć, powiedzcie co się dzieje z tą farbą? Używam farby jak na fotce, przed chwilą cieniowałem czarnym i było ok, jak użyłem tej farby, to powstają takie puste kółka. Proporcje pół na pół z wodą destylowana plus parę kropel rozcieńczalnika Valijo i parę kropel Flow improwera. O mało nie zepsułem całej roboty. Malowałem kiedyś tą farbą i tym dokładnie kolorem bez żadnych przygód. U Ciebie coś tam się gryzie w tej miksturze. Spróbuj może bez wody destylowanej. 6 farby - 3 thinnera - 1 lub 2 flow improvera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 28 Sierpnia 2020 Share Napisano 28 Sierpnia 2020 Czy PzKpfw II auf B walczył w Afryce? Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 29 Sierpnia 2020 Share Napisano 29 Sierpnia 2020 2 godziny temu, bulik58 napisał: Czy PzKpfw II auf B walczył w Afryce? Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej informacji Pz.Kpf.Wgn.II Ausf B (Chasis Number range 24001 to 26000) in DAK i Widziałem to zdjęcie ale właz z góry wieży jest okrągły. Według tego co wyczytałem taki właz montowano w wersji C (i to nie wszystkich - modyfikacja była wykonywana w czasie remontów również). W wersji B i wersji C przed modyfikacja właz był prostokątny. Ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 29 Sierpnia 2020 Share Napisano 29 Sierpnia 2020 2 minuty temu, bulik58 napisał: ... Ta fotke mam z internetu, gdzie podpisano ja jako wersje B..... wiec mozesz miec racje. W wersji B i wersji C przed modyfikacja właz był prostokątny.... czyli taki mam jeszcze takie zdjecia , ale co to za wersja? Moze F? Może być F bo wydaje mi się, że ma przednia płytę bez załamania co było późniejsza modyfikacją (B i C miały płytę z załamaniem) i miało usprawnić proces produkcji. Cholera, chyba muszę kupić nowy czołg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 29 Sierpnia 2020 Share Napisano 29 Sierpnia 2020 24 minuty temu, bulik58 napisał: Wiele zdjec pzkw II znadziesz na stronie world war photos > Germany > Gallery » Germany » Tanks » Panzer II part 1 Dzięki. Znalazłem co mi było trzeba. DAK z prostokątnym włazem sugeruje wczesna wersje C. Od biedy moja B może ją udawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 29 Sierpnia 2020 Share Napisano 29 Sierpnia 2020 Chętnie przytuliłbym szFaPskiego tankistę w berecie ( wczesnego w sensie) w 1/72. Na pewno byli tacy w słynnym zestawie Preisera, ale może są jeszcze jacyś? Oczywiście w zamian za wspomnianego oferuję niepomiENte banknoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 29 Sierpnia 2020 Share Napisano 29 Sierpnia 2020 Mam tylko 1/35 i to już wstępnie zmasakrowanego ... tj pomalowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Czy ktoś miał do czynienia z opancerzeniem do Hemtt'a w 1:35 od MMK(F3064) lub Real Model Lub planuje zakup w/w zestawów? Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez piotrkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 W dniu 29.08.2020 o 20:43, Klapouch napisał: Znalazłem co mi było trzeba. DAK z prostokątnym włazem sugeruje wczesna wersje C. Od biedy moja B może ją udawać. Źle podpisane zdjęcie to nie tereny DAK tylko Warszawa w 1939 roku. Pojazd to - Pz.Kpfw II Ausf.C, #511, Pz.Reg.35, Warszawa, ul.Wolska - Pozdrawiam Krzysztof Fotki tylko w celach dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 29.08.2020 o 20:01, Klapouch napisał: Cholera, chyba muszę kupić nowy czołg Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez Klapouch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, meser262 napisał: Źle podpisane zdjęcie to nie tereny DAK tylko Warszawa w 1939 roku. Pojazd to - Pz.Kpfw II Ausf.C, #511, Pz.Reg.35, Warszawa, ul.Wolska - Pozdrawiam Krzysztof Fotki tylko w celach dyskusji. Dzięki za wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi