robertmodelarz Napisano 9 Czerwca 2021 Share Napisano 9 Czerwca 2021 Widział kto -takie coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 9 Czerwca 2021 Share Napisano 9 Czerwca 2021 (edytowane) Polska modernizacja PZR S-125 Newa-SC etapu przejściowego. 1994 r. - pierwszy etap modernizacji - umieszczenie wyrzutni i kolumny antenowej na podwoziach wozów zabezpieczenia technicznego (WZT–1). 1995 r. - drugi etap modernizacji – podwozie gąsienicowe zastąpiono podwoziem kołowym (czteroosiowe pojazdy MAZ–543) na którym zamontowano kolumnę antenową oraz wyrzutnię. 1996 r. - trzeci etap modernizacji, mieszany wariant zestawu: wyrzutnia rakiet W-125SC, na podwoziu gąsienicowym (WZT-1); kolumnę antenową i kabinę dowodzenia KDN-125, na podwoziu kołowym MAZ-543 (do niedawna służące jako wyrzutnie 9K72 Elbrus). Powodem powrotu wyrzutni na podwozie gąsienicowe była zbyt mała ilość możliwych do pozyskania podwozi MAZ-543 z wyrzutni 9K72 Elbrus. Edytowane 9 Czerwca 2021 przez Jarekk 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Czerwca 2021 Share Napisano 9 Czerwca 2021 Znalazłem jeszcze jedno zdjęcie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 (edytowane) Czy można gdzieś dostać waloryzację do Stuga III lub IV 1:35 w postaci takiego ,,betonu'' w przedniej części nadbudówki ? Edytowane 18 Czerwca 2021 przez Rigiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 (edytowane) 46 minut temu, Rigiel napisał: Czy można gdzieś dostać waloryzację do Stuga III lub IV 1:35 w postaci takiego ,,betonu'' w przedniej części nadbudówki ? Oczywiście, że jest: StuG IV https://panzerart.pl/product/re35-018-stug-iv-with-concrete-armor/ StuG III https://panzerart.pl/product/re35-080-stug-iii-g-upper-hull-with-concrete-armor/ Edytowane 18 Czerwca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 25 Czerwca 2021 Share Napisano 25 Czerwca 2021 Witam potrzebuje porady jakim kolorem malowac shermana a dokładnie ten arifix mówi niby ze 155 humbrole czyli olive drab tylko ze jak nie chce tej firmy macie jakis zamiennik vallejo air albo tamiya akryl? To jest polskie malowanie a dokładnie. 2 Arm. Reg., 10 Arm. Cav. Brig., 1 (Polish) Arm. Div. T-228615 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Czerwca 2021 Share Napisano 25 Czerwca 2021 54 minuty temu, DamianosPL napisał: Witam potrzebuje porady jakim kolorem malowac shermana a dokładnie ten arifix mówi niby ze 155 humbrole czyli olive drab tylko ze jak nie chce tej firmy macie jakis zamiennik vallejo air albo tamiya akryl? To jest polskie malowanie a dokładnie. 2 Arm. Reg., 10 Arm. Cav. Brig., 1 (Polish) Arm. Div. T-228615 Wszystkie czołgi brytyjskie w Europie w tym okresie były malowane kolorem SCC 15 (British Olive Drab) Taka mieszanka: Gotowa polska: Hataka C110 ORANGE-LINE S.C.C. No.15 Olive Drab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ozzycroo Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 Pytanie trochę z innej strony, może głupie może nie ale potrzebuje sobie to jakoś z wizualizować aby nie przesadzić na modelu. Normandia 1944r. pojazdy alianckie. Czy te pojazdy prosto z fabryki były wysłane do Francji? Czy wczesnej były używane na poligonach? Nie mogę sobie zwizualizować "zuzycia" pojazdów. Chodzi mi tutaj o wszelkiego rodzaju uszkodzenia, obicia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 (edytowane) Tu są kolorowe zdjęcia znakomitej jakości np. half-tracków lądujących w Normandii (16:30): https://www.youtube.com/watch?v=8dXDl60fLdo Nówki sztuki. Potem 19:00, chyba samochód pancerny M20 (trochę więcej kurzu). Edytowane 11 Lipca 2021 przez Mr_X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 12 Lipca 2021 Share Napisano 12 Lipca 2021 Drodzy Koledzy, mamy 2021 rok trochę Abramsów przybyło w ostatnich 10 latach - czy RFM 5029 będzie ok ? Tak ogólnie , bez jakiejś konkretnej wersji czy jednak jakiś inny jest zdecydowanie lepszy ? Dziękuję za pomoc z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Lipca 2021 Share Napisano 13 Lipca 2021 (edytowane) 10 godzin temu, johnrambo napisał: Drodzy Koledzy, mamy 2021 rok trochę Abramsów przybyło w ostatnich 10 latach - czy RFM 5029 będzie ok ? Tak ogólnie , bez jakiejś konkretnej wersji czy jednak jakiś inny jest zdecydowanie lepszy ? Dziękuję za pomoc z góry Abrams "RFM FM" to bardzo dobry model, bije na głowę stareńkie wypusty Academy i Tamiya. Z nowszych modeli ten jest fajny z gąsienicami DEF Model. Edytowane 13 Lipca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 13 Lipca 2021 Share Napisano 13 Lipca 2021 Dziękuję Koledzy - a ten VOIIO - to pierwsze słyszę o takiej firmie - to coś w miarę ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 13 Lipca 2021 Share Napisano 13 Lipca 2021 12 minut temu, johnrambo napisał: Dziękuję Koledzy - a ten VOIIO - to pierwsze słyszę o takiej firmie - to coś w miarę ok ? https://www.themodellingnews.com/2019/08/in-boxed-135th-scale-m1a2-sep-v2-abrams.html Wspomniany przez Ciebie RFM 5029 zwiera kalki do pojazdu, który ćwiczył w Polsce więc tez może być ciekawym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 13 Lipca 2021 Share Napisano 13 Lipca 2021 Johnrambo - a może zacznij od początku, Abrams ze 105 ? https://www.mojehobby.pl/products/M1-Abrams-MBT.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 Na polu pozostały dwa: Voiio i RFM 5029 , niestety tego pierwszego nie mogę znaleźć nigdzie u nas do kupienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 W Martoli na zamówienie. Chyba też się słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 15 Lipca 2021 Share Napisano 15 Lipca 2021 Nie było wyboru - jest rfm u mnie już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 19 Lipca 2021 Share Napisano 19 Lipca 2021 W dniu 13.07.2021 o 11:20, TAW napisał: https://www.themodellingnews.com/2019/08/in-boxed-135th-scale-m1a2-sep-v2-abrams.html Wspomniany przez Ciebie RFM 5029 zwiera kalki do pojazdu, który ćwiczył w Polsce więc tez może być ciekawym wyborem. Kolego TAW zdradź proszę który to, bo tak przeszukuję po nazwach wł. czołgów i coś mi słabo idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 19 Lipca 2021 Share Napisano 19 Lipca 2021 5 godzin temu, johnrambo napisał: Kolego TAW zdradź proszę który to, bo tak przeszukuję po nazwach wł. czołgów i coś mi słabo idzie Ten z napisem na lufie DOUG FUNNY. Zdjęcie z Drawska z 2015r. Na zdjęciu bez paneli CIP na przodzie wieży wbrew temu co podaje instrukcja ale któż to wie co było dzień wcześniej czy później. Ja też prawdopodobnie będę robił ten egzemplarz ale założę te panele bo pasują Abramsom jak nie wiem co. Zdjęcie zamieszczone jedynie w celu dyskusji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 20 Lipca 2021 Share Napisano 20 Lipca 2021 Część, Czy płyta denna Churchilla Mk VII różniła się jakoś od poprzednich wersji (oprócz nitowania zastąpionego spawaniem, oczywiście)? Chodzi mi o wszelkie luki, łuczki, otwory, otworki itp. Ma ktoś rysunek, może zdjęcie? Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 20 Lipca 2021 Share Napisano 20 Lipca 2021 Ta wersja posiadała szerszy kadłub, znacznie pogrubione opancerzenie oraz uzbrojona była w armatę 75 mm. Znany także jako Heavy Churchill, wszedł na wyposażenie armii podczas bitwy o Normandię, w 1945 zmieniono jego oficjalne oznaczenie na A42. Łącznie z wersją XIII wyprodukowano 1600 egzemplarzy. Są gotowe modele, można je robić prosto z pudła bez przeróbek: Tamiya ma zupełnie gładką płytę denną ,bez zaznaczonych włazów. Zdjęcie w celach dyskusyjnych ze strony mojechobby.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 20 Lipca 2021 Share Napisano 20 Lipca 2021 5 godzin temu, robertmodelarz napisał: ... Są gotowe modele, można je robić prosto z pudła bez przeróbek: ... Hej, Dziękuję za szybką odpowiedź. Zdjęcia elementów modeli mam. Chodziło mi raczej o oryginał (zdjęcie/rysunek). A wiesz może jak (o ile) się zmieniły wymiary kadłuba Mk VII w odniesieniu do Mk III/IV? Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 21 Lipca 2021 Share Napisano 21 Lipca 2021 (edytowane) Chodzi mi po głowie T-72 z szachownicą w starym stylu i mam pytanie czy jakaś firma produkuje takie ekrany przeciwkumulacyjne jak na poniższym zdjęciu zamieszczonym w celu dyskusji ? Skala 1/35. Co prawda znalazłem blaszki Voyagera do T-64 z tymi ekranami ale zestaw kosztuje stówę a jest do innego czołgu więc wielu elementów nie wykorzystam. Ewentualnie może ktoś ma na zbyciu bo np nie wykorzystał? Edytowane 21 Lipca 2021 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 21 Lipca 2021 Share Napisano 21 Lipca 2021 Te ekrany znajdziesz w jakiś starych teciakach ICM. Cały czołg masz za 60 złocisty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Lipca 2021 Share Napisano 21 Lipca 2021 (edytowane) 2 godziny temu, TAW napisał: Chodzi mi po głowie T-72 z szachownicą w starym stylu i mam pytanie czy jakaś firma produkuje takie ekrany przeciwkumulacyjne jak na poniższym zdjęciu zamieszczonym w celu dyskusji ? Skala 1/35. Co prawda znalazłem blaszki Voyagera do T-64 z tymi ekranami ale zestaw kosztuje stówę a jest do innego czołgu więc wielu elementów nie wykorzystam. Ewentualnie może ktoś ma na zbyciu bo np nie wykorzystał? Kup-T-64 Trumpeter, https://www.mojehobby.pl/products/T-64B-M1975.html#gallery_start W modelu są dwa rodzaje, skleisz T-64 w późniejszej wersji i zostaną Ci ekrany do T-72- zero strat. Zdjęcie w celach dyskusyjnych. Ewentualnie jak znajdziesz blaszkę Eduarda do T-64: https://www.mojehobby.pl/products/T-64-A-SKIF.html Edytowane 21 Lipca 2021 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi