babcia131 Napisano 26 Października 2012 Share Napisano 26 Października 2012 Silnik z PF mozna mieć za darmo , był w sieci . Ale dziwne że pozostałych pozycji nikt nie licytuje ? Jednak zbieracze zawsze mają kryzys i to jest ból. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 MF 8003 wystawiony na sprzedaż, ktoś chętny? http://allegro.pl/samolot-mig-21-i2763348454.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Powiało nudą, więc wrzucam fotki. Monsun w 1/48 na miarę moich możliwości (warsztatowych i dostępnej dokumentacji): Kilka słów jak powstał. Posiadając zestaw Academy MiG-21PF, można spokojnie bawić się w dłubanie. Belka pośrednia to przerobiona zewnętrzna belka dla "MF" (znajduje się jak wiele innych niepotrzebnych części przy budowie PF). Są cztery belki APU-13M i pociski 2x R-3S i 2xR-3R. Wystarczy te drugie spiłować na odpowiednią długość. Niestety wszystkie wymienione części są tylko zbliżone do oryginału. R-3 wymagają korekty stabilizatorów (za duże i za długie), APU są za długie i mają niewłaściwy kształt nosków (sam dodałem polistyren, zwiększając wysokość dwukrotnie!). Ja niestety zgubiłem swoje R-3R, więc druga para powstała na bazie R-3S z OEZa (jak widać zostały tylko korpusy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Edward wymodził fajne R-60 z belkamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Na take czekalem bedzie pod bisa....moze się kiedys doczekam na R-23 z APU-23.... To juz pod dwudziestego trzeciego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Mam nadzieję, że to tylko cisza przed burzą i niedługo rynek zaleją różne dodatki do 23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Przecież w Bisie eduarda są R-60, z wyrzutniami. I wyglądają całkiem porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Przecie to o zarobek chodzi. Żywiczne pociski i belki będzie można sprzedać za połowę ceny modelu samolotu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Witam. http://allegro.pl/zegarek-z-samolotu-mig-21-i2760943316.html Teraz takie pytanie, bo nie jestem specem od Mig-21 gdzie to się znajduję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Mam wątpliwości czy to jest zegarek z MiG 21 ( wszelkich modyfikacji ) . http://www.flyshark.republika.pl/Samoloty_pliki/Centralnygora.htm Zegarek znajduje się na przedniej płycie jako trzeci z lewej na samym dole - znacznie różni sie od tego co pokazałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Czyli to może być jakaś podpucha Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Bardziej wygląda to na osobny minutnik (np. odmierzający czas lotu?) niż na zegarek. W MiGu było to chyba połączone w jedno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Przecież w Bisie eduarda są R-60, z wyrzutniami. I wyglądają całkiem porządnie. Co tam kto lubi i co komu odpowiada:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 sęk w tym ,że ja posiadam zakupionego po cenie złomu mig-21 z OEZ.Chyba zestaw wiadomo jaki jest...zakupiłem sobie na allegro kiedyś ramki z uzbrojeniem Edka ale do podwójnej belki APU-60-II była tylko górna pozioma częśc i obydwie w tej samej stronie.Resztę ktoś wykorzystał. Brakowało tez samych R-60 a tu Edek mi podrzuca teraz gotowiznę. PS w Martoli po 34 zł. Co do do 23-go to skoro pojawił się Trumpek to też liczę na dodatki...najbardziej na APU-23 i R-23 bo brakuje ich w Italerce. Chyba ,że GEM zacznie odlewać swoje kopie bo w jego MIGu wyglądają świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 To ktoś jeszcze klei OEZ'a? Za dodatki jakie do niego wydasz można mieć eduarda z pudła, a i tak przy tym pierwszym jeszcze strasznie się namęczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 Wiem. Męka pańska z tym oezem...grubość ścianek rzedu 3-4 mm ale jak pisałem mam go za grosze. Porzeźbię trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 Też miałem OEZa za grosze, podłubałem trochę i trafił do kosza To dla tych którzy myślą czy by go nie kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 Witam. http://allegro.pl/zegarek-z-samolotu-mig-21-i2760943316.html Teraz takie pytanie, bo nie jestem specem od Mig-21 gdzie to się znajduję? Nie jestem pewien na 100% ale czy to nie jest urządzenie związane z rejestracją foto wyników strzelania czy też przechwycenia celu ? Na tej skali oprócz czasu jest też chyba kurs ? Gdzies widziałem na tasmie foto z przechwycenia oprócz uchwyconego celu , własnie w rogu była uchwycona fotka tarczy takiego czasomierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 Nie jestem pewien na 100% ale czy to nie jest urządzenie związane z rejestracją foto wyników strzelania czy też przechwycenia celu ? Na tej skali oprócz czasu jest też chyba kurs ? Gdzies widziałem na tasmie foto z przechwycenia oprócz uchwyconego celu , własnie w rogu była uchwycona fotka tarczy takiego czasomierza. Chyba Ci się pomyliło z zegarkiem do fotokarabinu S-13 na Iskrach czy Limach. W fotokarabinach typu SSz 45 ani PAU nie było zegarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 Wszystko możliwe , widziałem tylko fragment fotki przedstawiający kliszę foto z przechwycenia [ walki ] gdzie w rogu był ukazany omawiany czasomierz .Zastanawiam sie tylko czy taki [ podobny ? ] był zegarek w S-13 stosowanych na 21 ? Instrukcja pod ręką a ja się zastanawiam . Chyba było coś podobnego , tak przynajmniej wynika ze schematów i opisu. A może tylko na TS-ie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 Nie ma się co zastanawiać -zdecydowanie jest to taki zegarek z S-13. Też stosowany na 21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 Kolejne instrukcje: http://allegro.pl/show_item.php?item=2772561777 http://allegro.pl/show_item.php?item=2772607262 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 Wiecie co -nie wiem co o tym sądzić. Świat chyba zwariował - rozumiem ze dla Miłośnika 21 kazda pozycja jest cenna , ale cena jest chyba troche za duża .Tym bardziej że proponowana "Instr .Eksploatacji i obsługi " [ czyli praktycznie -budowa płatowca + obsługi itp ] liczy tylko nieco ponad 300 stron , a taka np. sama budowa płatowca 21UM-US liczy ok. 300 stron , plus do tego "Róznice w budowie 21US-UM " kolejne 90, a gdzie jeszcze " Eksploatacja ...." ? Troszkę ktoś przesadził cenowo , a tak informacyjnie dla porównania orginalne 2 rosyjskie instrukcje "Opis techniczny i Eksploatacja 21UM" liczą razem prawie 850 stron , więc to też świadczy o zawartości wydawnictw. No, ale może ktoś z kasą kupi . Wiadomość dla Piotra Pilota Dzięki za poszukiwania w Dęblinie .Poczekamy , mam obiecane materiały od Gościa który pracował przy renowacji 21F-13 w Niemczech .Odziedziczył mnóstwo dokumentacji po jednym z Pracowników Muzeum , troche to potrwa zanim to wszystko przejrzy , ale obiecał że jak tylko coś znajdzie wyśle mailem .Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 Nie ma za co. Starałem się ile mogłem. Szkoda tylko ,że zostały one zniszczone z jakieś 2 lata temu. Więc gdyby człowiek wcześniej trochę się tym zainteresował to może by jeszcze coś na ten temat uzyskał. Pozdrawiam i mam nadzieję ,że "Gość z Niemiec" dotrzyma słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 "Biały", z facebookowego profilu 32 BLT EDIT: Kolejna perełka, na lewo od numeru bocznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi