Kolekcjoner WP Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 8 godzin temu, Hello napisał: Przykro pisać ale ja Hatace już nie ufam . To co pisze Modelpaint o odpowiedniku w palecie Hataki wcale nie musi się zgadzać z tym co nasza firma ma teraz w sprzedaży . Dobra. Do hataki B036 dodałem kilka kropli Polish Blue II od Pactry, żeby złamać szarość farby. Teraz jest jaśniejsza i ma delikatnie niebieskawy odcień. Wzorowałem się na oko wyremontowaną P.11c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 25 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Dobra. Do hataki B036 dodałem kilka kropli Polish Blue II od Pactry, żeby złamać szarość farby. Teraz jest jaśniejsza i ma delikatnie niebieskawy odcień. Wzorowałem się na oko wyremontowaną P.11c. Te dwa kolory są na zamieszczonych zdjęciach kompletnie inne. To w jaki sposób sie wzorowałeś? "Wzorowanie" się na zdjęciu i to oglądanym na ekranie monitora to jak doprawianie do smaku na podstawie opisu potrawy. A propos, na Twoim zdjęciu widac kawałek białej niewątpliwie kartki a ma różowy odcień. To jak dobrze moga być oddane pozostałe barwy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Czy są tutaj osoby które robiły kokpit F-14A z kalkami od Quinta Studio? Poszukuję którym kolorem najlepiej pomalować środek aby jak najmniej odznaczał się od kalek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 9 minut temu, Juffre napisał: Czy są tutaj osoby które robiły kokpit F-14A z kalkami od Quinta Studio? Poszukuję którym kolorem najlepiej pomalować środek aby jak najmniej odznaczał się od kalek. Ten zestaw do Tamki to widziałem ostatnio, że chlapali H308 pod kalki i na końcu wyglądało OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Taka ciekawostka : https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235106622-belgium-gloster-meteor-f8-on-the-beach-of-amrum-1956/ https://www.belgian-wings.be/gloster-meteor-f-8-basis https://www.belgian-wings.be/gloster-meteor-f-8-part-iii/eg-137 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 W dniu 16.02.2022 o 22:05, Kolekcjoner WP napisał: No właśnie ta hataka, to za bardzo szara mi się wydaje. Nie pasuje Ci konkretnie ten szary, czy szary w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 15 godzin temu, Wymysl napisał: Nie pasuje Ci konkretnie ten szary, czy szary w ogóle? Konkretnie ta farba hataka 036, bo jakoś tak za Szara i za ciemna jak na polski kolor dolnych powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bethor Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Ciekaw jestem jaki był powód, że maszyny 4 eskadry miały polską szachownicę (obróconą co prawda o 45* ale jednak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 W dniu 20.02.2022 o 09:33, Bethor napisał: Ciekaw jestem jaki był powód, że maszyny 4 eskadry miały polską szachownicę (obróconą co prawda o 45* ale jednak). Ta szachownica jest raczej żółto-czerwona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bethor Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Chyba masz rację. Barwy jasnych pól szachownicy i środkowego okręgu kokardy wyglądają na takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 Czy są jakieś zdjęcia PZL-37 przejętego przez ZSRR w 1939 roku z czerwonymi gwiazdami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 znalazlem tylko takie cos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 (edytowane) W monografii Łosia (AJ-Press nr.110) są wszystkiego cztery oprócz tego to co powyżej: jedno ten sam płat z góry, jedno od przodu (tak z godziny pierwszej) i dwa steru kierunku. Edytowane 23 Lutego 2022 przez Baas ArK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 Mam pytanie odnośnie Sił Powietrznych Ukrainy. Czy wszystkie obecnie latające myśliwce Mig-29 i Su-25 mają digital camo? P.S. Czy można prosić @Administratoro przypięcie tego wątku u góry warsztatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 Ostatnio z oferty Gunze zniknął bardzo dobry lakier satynowy H-102. Czym go najlepiej zastąpić? Macie jakieś typy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 Pytanie czy Italeri 1448 F-4E/F Phantom II 1/72 jest wypukły czy wklęsły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 24 minuty temu, jmx62 napisał: Pytanie czy Italeri 1448 F-4E/F Phantom II 1/72 jest wypukły czy wklęsły? Wklęsły, przepak wyprasek ESCI. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 1 Marca 2022 Share Napisano 1 Marca 2022 szukam dobrych planow iskry w 1:72 Wiem, ze bylo kiedys cos w SP ( jakies 50 lat temu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 1 Marca 2022 Share Napisano 1 Marca 2022 (edytowane) 30 minut temu, BRAVO112 napisał: szukam dobrych planow iskry w 1:72 Wiem, ze bylo kiedys cos w SP ( jakies 50 lat temu ) W Mini Replice na pewno były i chyba nie najgorsze są w MMP Books seria single. Nie pamiętam dobrze ale chyba w książce wydawnictwa Aeromax też są... Pytanie jaka wersja Ciebie interesuje Edytowane 1 Marca 2022 przez mirage3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 1 Marca 2022 Share Napisano 1 Marca 2022 wszystkie wersje bede musial przeszukac szafe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 1 Marca 2022 Share Napisano 1 Marca 2022 1 godzinę temu, BRAVO112 napisał: wszystkie wersje bede musial przeszukac szafe Tak na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 1 Marca 2022 Share Napisano 1 Marca 2022 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 (edytowane) W dniu 20.02.2022 o 08:59, Kolekcjoner WP napisał: Konkretnie ta farba hataka 036, bo jakoś tak za Szara i za ciemna jak na polski kolor dolnych powierzchni. Ta którą ja mam jakoś szczególnie nie odbiega od tego co piszą na temat koloru dolnych powierzchni. Jest szara, ale nie przesadnie ciemna. Pytanie tylko, jak to już Hello wcześniej zauważył, jak bardzo powtarzalne są Hataki. Ja mam niezbyt dobre doświadczenie z medium sea grey. Do niedawna używałem humbrola 64. Po przyjemnych doświadczeniach z farbami właśnie na polskie maszyny kupiłem sobie zestaw hataki do malowania samolotów RAF-u. Efekt był taki (już kiedyś pokazywałem, ale wątek odleciał w niebyt): Z prawej humbrol, z lewej hataka - prawie tak ciemna jak moje wyobrażenie o ocean grey. Zastanawiałem się, czy to tak widzą w tej firmie MSG, czy może akurat taki słoiczek mi się trafił. Kupiłem więc jeszcze jeden. I porównałem jeszcze z kilkoma innymi farbami: Górny od lewej to hataki: pierwsze MSG, MSG "współczesne", i MSG z nowego zakupu. Po nich MSG od tamiyi. Na dole humbrole 64 i 165, który też bywa za MSG sugerowany. Jak widać wszystkie odcienie się różnią (w realu lepiej), ale najgorzej, że B034 z obydwu zakupów jest inne. Planuję teraz dokupić jeszcze MSG od innych producentów i zobaczyć co wyjdzie. Edytowane 8 Marca 2022 przez Wymysl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 9 Marca 2022 Share Napisano 9 Marca 2022 W dniu 7.02.2022 o 21:57, BRAVO112 napisał: 1/72 USN F/A-18F SUPER HORNET VFA-103 JOLLY ROGERS (dxmdecals.com) Dzięki za podpowiedź. Po dwóch tygodniach kalki są u mnie. Kładą się rewelacyjnie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Siemano, czy ktoś z kolegów kupował z kinetica F-16D w 1/72 takiego jak na foto? Bo ja teraz dostałem i patrzę schematy malowania dla 1/48 (co akurat nie jest żadnym problemem) i kalkomania też do 1/48. Myślicie, że jest sens pisać do producenta? Czy może on tak we wszystkich tych zestawach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi