Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 godzinę temu, mysiek13 napisał:

Witam serdecznie możecie poradzić jakiś dobry - czyli mocny i nie brudzący /powodujący zabieleń /zaparowań klej do oszklenia już pomalowanego? Tamiya niebieska clear w tubce jest dla mnie za słaba,  super glue czy loctite cyjanoakryl w zależności od partii raz zaparuje raz nie,  contacta revella się ciągnie 🤬😱🤬 Macie jakiś sprawdzony patent? 

Są kleje CA "niedymiące", tyle, że są droższe.

Napisano (edytowane)
7 minut temu, RogerM napisał:

Można tez uniknąć matowienia bez stosowania specjalnych CA. Bo CA nie reaguje z szybką, tylko z wilgocią na niej. I tworzy się mleczna warstwa. Dlatego wyczyszczenie i dobre wysuszenie szkiełka przed klejeniem powinno pomóc. A im mniej wilgoci w powietrzu tym lepiej.

Edytowane przez HKK
  • Thanks 1
Napisano

Aplikować CA w małych ilościach i w dużych odstępach czasowych. Tak aby zminimalizować ryzyko "dymienia" praktycznie do zera.

• Thanks 1
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, RogerM napisał:

Mam właśnie takiego Loctite,  zaraz po otwarciu kleił spoko,  a po ok 3-4 miesiącach teraz praktycznie nie łapie 🤬. Przy moim tempie modelowania to taki klej starcza na 2 modele 😗 A Panom HKK i Migowi, no i Rogerowi M,  serdecznie dziękuję za informację 👍

Edytowane przez mysiek13
Napisano

A ja zaryzykuję pytanie tzw. "leminga" jak to młodzież mówi....

Wsółczesne samoloty bojowe, dziecko 14 lat i złoty środek między prostotą budowy (i tu podobno różnie bywa)  a odwzorowaniem detali. To jak Panowie - 1:48,72,144 ?

Napisano

obecnie cena dobrych 1/72 jest porownywalna do 1/48, wiec sugerowałbym 1/48, chyba ze jest kompletnie zielony, wtedy sugerowałbym mimo wszystko Easy Kity HB

Napisano

Pany i Panewki 🙂

Potrzebuję pomocy w ustaleniu czy nasz jedyny i unikatowy Żuraw w czasie gdy był już w cywilu, nosił na górnych powierzchniach skrzydeł białe lub czarne znaki SP-GLB :hmmm: Według tego "planu" niby tak, ale nie sądzę aby to był jakiś pewniak.

LWD_Zuraw.thumb.jpg.4c316061f117a9aa5c15a70484f4bc7b.jpg

Ze zdjęć też nic ustalić nie można bo jedyne zdjęcie od zadniej strony nie obejmuje skrzydeł w całości. Jeżeli ktoś miał możliwość widzieć Żurawia z góry i mi potwierdzić fakt istnienia rzeczonych znaków będę wdzięczny, a jak by się trafiła jakaś fotka czy skan z książki to jeszcze lepiej :piwo:

LWD-Zuraw_(POL).thumb.jpg.79be7abcc071752801d8e8827e1a7f78.jpg

Napisano
Godzinę temu, Artek82 napisał:

Potrzebuję pomocy

Spróbuj odezwać się do MLP w Krakowie.

Mi kilka razy pomogli.

• Like 1
Napisano

W którymś numerze Modelarza (lata 70-80) były plany Żurawia, na pewno bardziej rozbudowany niż ten powyższy. Być może tam coś było na temat malowania. Niestety nie pamiętam konkretnego numeru. Może ktoś kto ma komplet numerów jest w stanie pomóc. Ja tylko podpowiadam.

Napisano (edytowane)

To jeszcze raz ja - Jarząbek...

Mam taką publikację:

be6ae2b3110d96a98c797a595a681bc0.jpg.9397ac66d5733c9a3e0f9d87334b74d9.jpg

W niej jest kolorowy schemat malowania wersji cywilnej SP-GLB w trzech rzutach i na górnych powierzchniach rejestracji nie ma.

Ale jak pisałem - odezwałbym się do MLP. Oni w 2017r. kompleksowo odnawiali Żurawia, więc nawet może i fotki mają górnych powierzchni skrzydeł.

A jak wiadomo, przed odnawianiem samolot miał malowanie cywilne.

Edytowane przez Grzes
  • Like 1
Napisano
10 godzin temu, Grzes napisał:

Spróbuj odezwać się do MLP w Krakowie

Napisałem, czekam na znak-sygnał 😉 

3 minuty temu, Grzes napisał:

W niej jest kolorowy schemat malowania wersji cywilnej SP-GLB w trzech rzutach i na górnych powierzchniach rejestracji nie ma.

Ooo, no zobaczymy co muzealnicy odpowiedzą 😉

Dzięki

Napisano

Dzień dobry, 

Kleję sobie Mig 15 od Edka i chciałbym zapytac o dodatkowe zbiorniki paliwa.  Mam zamiar wykonać malowanie jak poniżej:

mig.thumb.png.0f07b654a662964ae7da24b6ce607796.png

A w zestawie mamy do wyboru 3 rodzaje zbiorników:

zbiorniki.thumb.png.65fb000d7bc77c17d43e13e5e24b3788.png

Najbardziej chciałbym model wykonać z tymi zbiornikami na samym dole, czyli ten mocowany bezpośrednio do powierzchni skrzydła, a nie na pylonie. Jednak przeglądając internet bardzo ciężko natrafić na fotki ukazujące miga z takimi właśnie zbiornikami. Czy to oznacza, że występowały rzadko? 

Pozdrawiam

Napisano
1 godzinę temu, Rzeznik napisał:

Jednak przeglądając internet bardzo ciężko natrafić na fotki ukazujące miga z takimi właśnie zbiornikami.

Coś tam jednak jest 😉 Proszę...

53a.jpg.aabd1fde398cbc402304204a5ccdbe63.jpg

Lim-2-z-34-PLM-MW.thumb.jpg.3a5d09ab763de99a37361b7bd48b20f8.jpg

por.-pil.-Marian-Klusek-przy-samolocie-Lim-2-nr-1121.thumb.jpg.7b6b354e97b0efb7f72af4905f511df6.jpg

UTI-MiG-15.thumb.jpg.d21e406461a333bbeecfef130a1b485a.jpg

SZYM-LIM-1304-LOT029.thumb.jpg.e7315d24693ddf4b07702dd3784e7573.jpg

Napisano
15 minut temu, Artek82 napisał:

Coś tam jednak jest 😉 Proszę...

Dzięki😃. Nie no, są takie fotki ale w porównaniu liczby fotek migów z tymi większymi zbiornikami to jest tyle co nic, dlatego właśnie zacząłem się zastanawiać nad tym czy te zbiorniki mocowane bezpośrednio do skrzydła były rzadsze. 

Napisano

Witam, 

Kleję w 1/72 F-4D Phantom. Postanowiłem go wyposażyć między innymi w pociski AIM-4 Falcon. Zakupiłem Eduarda i skleiłem, pomalowałem i jest kłopot. Jak były instalowane na F-4? Wg schematów podwieszeń były na wewnętrznych belkach po 2 sztuki. Znalazłem jedno zdjęcie; jedna sztuka na adapterze podwieszona do zasadniczej belki, druga sztuka też na adapterze od strony wewnętrznej belki. Adapter jest inny niż jak dla AIM-9.  Czy ktoś zna nazwę tych adapterów? Może są w jakimś zestawie w 1/72? Może link to jakiś zdjęć? 

Dziękuję, Przemek  

Napisano

image.thumb.png.41ab65b80720466d5cb3ddcc72949593.png

A tu japońska wariacja nt. Falcona...

image.png.579170c7ac838fe2aa7aafecdd5a06c6.png

Co do samej wyrzutni LAU-42/A to na chwilę obecną nie kojarzę takiej jako aftermarket.

Może ktoś sobie coś przypomni 🤔

Napisano

Dziękuję, ta dolna jest do ogarnięcia ale ta wewnętrzna ma za dużo niewiadomych.  Chyba trzeba będzie "przezbroić" Phantoma na klasyczne AIM-9B, a w AIM -4 (Eduardowe)  może uzbroić F-102 lub F-106. Czekają kilka lat w szafie to może być impuls do zrobienia. 

Tak jeszcze na marginesie to szkoda, że Eduard nie pokusił się o adaptery, tym bardziej, że ma zestaw uzbrojenia pod F-4 'Wietnam", który kupiłem do dozbrojenia F-4 Hasegawy.  Niedawno czytałem dwa tomy Nadolskiego o wojnie powietrzej nad Wietnamem i "zafascynowała" mnie negatywnie porażająca nieskuteczność AIM-4. 

W niektórych uzbrojeniach Eduard  np AGM-88 HARM dołączył dwie wersje adapterów. 

Pozdrawiam, Przemek

Napisano (edytowane)

@przemek261po przeanalizowaniu wszystkich dostępnych nam w raz z kolegą @mirage3 encyklopedii i internetów, na samym końcu doszliśmy do takich wniosków:

44593_rd.jpg.08e7cca7b7da143ac5cd7c50ebe4673c.jpg

45558_1_fin-FP44_1.thumb.jpg.4b2208e7c0bac0260c05fbc1d6dffa34.jpg

45558_2_fin-FP44_3.thumb.jpg.4a8307882ad67fe40179711b9080f2be.jpg

Chyba jedyny zestaw w 72 dający nam odpowiednie adaptery pod AIM-4

Edytowane przez rudy0007
  • Like 1
Napisano

Dziękuję, za pomoc. Szukam adapterów  pod AIM-4 (AIM-9 to chyba literówka). 

AIM-9  są  nawet w zestawie pudełkowym Hasegawy i Revella (różnią się trochę wyglądem ale nie dochodziłem, który bliższy rzeczywistości a więc z nimi nie ma problemów). 

Ale widać w tym zestawie FineMolds są adaptery pod AIM-4  (przynajmniej ten pod belka) - super. 

Zamówię ten zestaw a przy okazji  ciekawi mnie "zderzenie" żywic np Eduarda z zestawami plastikowymi FineMolds. Cenowo w przeliczeniu na jedną sztukę uzbrojenia wygrywa FineMolds. Jakościowo zobaczymy. 

Jeszcze raz dziękuję. 

Napisano
6 godzin temu, Rzeznik napisał:

zacząłem się zastanawiać nad tym czy te zbiorniki mocowane bezpośrednio do skrzydła były rzadsze.

Zbiorniki te występowały na początku eksploatacji samolotów.

Zastąpiono je później zbiornikami na pylonach.

Napisano
W dniu 16.08.2022 o 23:03, Grzes napisał:

To jeszcze raz ja - Jarząbek...

Mam taką publikację:

be6ae2b3110d96a98c797a595a681bc0.jpg.9397ac66d5733c9a3e0f9d87334b74d9.jpg

Ale jak pisałem - odezwałbym się do MLP. Oni w 2017r. kompleksowo odnawiali Żurawia, więc nawet może i fotki mają górnych powierzchni skrzydeł.

A jak wiadomo, przed odnawianiem samolot miał malowanie cywilne.

Może wkleisz to do literatury ? Jak będzie Ci się chciało, dodaj spis treści i cos ze środka ( może właśnie Żuraw ?) dla zaostrzenia apetytu.