RogerM Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, mysiek13 napisał: Witam serdecznie możecie poradzić jakiś dobry - czyli mocny i nie brudzący /powodujący zabieleń /zaparowań klej do oszklenia już pomalowanego? Tamiya niebieska clear w tubce jest dla mnie za słaba, super glue czy loctite cyjanoakryl w zależności od partii raz zaparuje raz nie, contacta revella się ciągnie Macie jakiś sprawdzony patent? Są kleje CA "niedymiące", tyle, że są droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 (edytowane) 7 minut temu, RogerM napisał: Są kleje CA "niedymiące", tyle, że są droższe. Można tez uniknąć matowienia bez stosowania specjalnych CA. Bo CA nie reaguje z szybką, tylko z wilgocią na niej. I tworzy się mleczna warstwa. Dlatego wyczyszczenie i dobre wysuszenie szkiełka przed klejeniem powinno pomóc. A im mniej wilgoci w powietrzu tym lepiej. Edytowane 14 Sierpnia 2022 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 Aplikować CA w małych ilościach i w dużych odstępach czasowych. Tak aby zminimalizować ryzyko "dymienia" praktycznie do zera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 (edytowane) 6 godzin temu, RogerM napisał: Są kleje CA "niedymiące", tyle, że są droższe. Mam właśnie takiego Loctite, zaraz po otwarciu kleił spoko, a po ok 3-4 miesiącach teraz praktycznie nie łapie . Przy moim tempie modelowania to taki klej starcza na 2 modele A Panom HKK i Migowi, no i Rogerowi M, serdecznie dziękuję za informację Edytowane 14 Sierpnia 2022 przez mysiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Hej, szukam zawieszek "Remove before flight" - skala 1/48. Brać eduarda czy jest coś ciekawszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzt Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 A ja zaryzykuję pytanie tzw. "leminga" jak to młodzież mówi.... Wsółczesne samoloty bojowe, dziecko 14 lat i złoty środek między prostotą budowy (i tu podobno różnie bywa) a odwzorowaniem detali. To jak Panowie - 1:48,72,144 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 obecnie cena dobrych 1/72 jest porownywalna do 1/48, wiec sugerowałbym 1/48, chyba ze jest kompletnie zielony, wtedy sugerowałbym mimo wszystko Easy Kity HB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 16 Sierpnia 2022 Share Napisano 16 Sierpnia 2022 Pany i Panewki Potrzebuję pomocy w ustaleniu czy nasz jedyny i unikatowy Żuraw w czasie gdy był już w cywilu, nosił na górnych powierzchniach skrzydeł białe lub czarne znaki SP-GLB Według tego "planu" niby tak, ale nie sądzę aby to był jakiś pewniak. Ze zdjęć też nic ustalić nie można bo jedyne zdjęcie od zadniej strony nie obejmuje skrzydeł w całości. Jeżeli ktoś miał możliwość widzieć Żurawia z góry i mi potwierdzić fakt istnienia rzeczonych znaków będę wdzięczny, a jak by się trafiła jakaś fotka czy skan z książki to jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Sierpnia 2022 Share Napisano 16 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Artek82 napisał: Potrzebuję pomocy Spróbuj odezwać się do MLP w Krakowie. Mi kilka razy pomogli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 16 Sierpnia 2022 Share Napisano 16 Sierpnia 2022 W którymś numerze Modelarza (lata 70-80) były plany Żurawia, na pewno bardziej rozbudowany niż ten powyższy. Być może tam coś było na temat malowania. Niestety nie pamiętam konkretnego numeru. Może ktoś kto ma komplet numerów jest w stanie pomóc. Ja tylko podpowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Sierpnia 2022 Share Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) To jeszcze raz ja - Jarząbek... Mam taką publikację: W niej jest kolorowy schemat malowania wersji cywilnej SP-GLB w trzech rzutach i na górnych powierzchniach rejestracji nie ma. Ale jak pisałem - odezwałbym się do MLP. Oni w 2017r. kompleksowo odnawiali Żurawia, więc nawet może i fotki mają górnych powierzchni skrzydeł. A jak wiadomo, przed odnawianiem samolot miał malowanie cywilne. Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 16 Sierpnia 2022 Share Napisano 16 Sierpnia 2022 10 godzin temu, Grzes napisał: Spróbuj odezwać się do MLP w Krakowie Napisałem, czekam na znak-sygnał 3 minuty temu, Grzes napisał: W niej jest kolorowy schemat malowania wersji cywilnej SP-GLB w trzech rzutach i na górnych powierzchniach rejestracji nie ma. Ooo, no zobaczymy co muzealnicy odpowiedzą Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 Dzień dobry, Kleję sobie Mig 15 od Edka i chciałbym zapytac o dodatkowe zbiorniki paliwa. Mam zamiar wykonać malowanie jak poniżej: A w zestawie mamy do wyboru 3 rodzaje zbiorników: Najbardziej chciałbym model wykonać z tymi zbiornikami na samym dole, czyli ten mocowany bezpośrednio do powierzchni skrzydła, a nie na pylonie. Jednak przeglądając internet bardzo ciężko natrafić na fotki ukazujące miga z takimi właśnie zbiornikami. Czy to oznacza, że występowały rzadko? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, Rzeznik napisał: Jednak przeglądając internet bardzo ciężko natrafić na fotki ukazujące miga z takimi właśnie zbiornikami. Coś tam jednak jest Proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 15 minut temu, Artek82 napisał: Coś tam jednak jest Proszę... Dzięki. Nie no, są takie fotki ale w porównaniu liczby fotek migów z tymi większymi zbiornikami to jest tyle co nic, dlatego właśnie zacząłem się zastanawiać nad tym czy te zbiorniki mocowane bezpośrednio do skrzydła były rzadsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek261 Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 Witam, Kleję w 1/72 F-4D Phantom. Postanowiłem go wyposażyć między innymi w pociski AIM-4 Falcon. Zakupiłem Eduarda i skleiłem, pomalowałem i jest kłopot. Jak były instalowane na F-4? Wg schematów podwieszeń były na wewnętrznych belkach po 2 sztuki. Znalazłem jedno zdjęcie; jedna sztuka na adapterze podwieszona do zasadniczej belki, druga sztuka też na adapterze od strony wewnętrznej belki. Adapter jest inny niż jak dla AIM-9. Czy ktoś zna nazwę tych adapterów? Może są w jakimś zestawie w 1/72? Może link to jakiś zdjęć? Dziękuję, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 A tu japońska wariacja nt. Falcona... Co do samej wyrzutni LAU-42/A to na chwilę obecną nie kojarzę takiej jako aftermarket. Może ktoś sobie coś przypomni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek261 Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 Dziękuję, ta dolna jest do ogarnięcia ale ta wewnętrzna ma za dużo niewiadomych. Chyba trzeba będzie "przezbroić" Phantoma na klasyczne AIM-9B, a w AIM -4 (Eduardowe) może uzbroić F-102 lub F-106. Czekają kilka lat w szafie to może być impuls do zrobienia. Tak jeszcze na marginesie to szkoda, że Eduard nie pokusił się o adaptery, tym bardziej, że ma zestaw uzbrojenia pod F-4 'Wietnam", który kupiłem do dozbrojenia F-4 Hasegawy. Niedawno czytałem dwa tomy Nadolskiego o wojnie powietrzej nad Wietnamem i "zafascynowała" mnie negatywnie porażająca nieskuteczność AIM-4. W niektórych uzbrojeniach Eduard np AGM-88 HARM dołączył dwie wersje adapterów. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 (edytowane) @przemek261po przeanalizowaniu wszystkich dostępnych nam w raz z kolegą @mirage3 encyklopedii i internetów, na samym końcu doszliśmy do takich wniosków: Chyba jedyny zestaw w 72 dający nam odpowiednie adaptery pod AIM-4 Edytowane 17 Sierpnia 2022 przez rudy0007 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 Pod AIM-4 panie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 13 minut temu, mirage3 napisał: Pod AIM-4 panie No przecie je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek261 Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 Dziękuję, za pomoc. Szukam adapterów pod AIM-4 (AIM-9 to chyba literówka). AIM-9 są nawet w zestawie pudełkowym Hasegawy i Revella (różnią się trochę wyglądem ale nie dochodziłem, który bliższy rzeczywistości a więc z nimi nie ma problemów). Ale widać w tym zestawie FineMolds są adaptery pod AIM-4 (przynajmniej ten pod belka) - super. Zamówię ten zestaw a przy okazji ciekawi mnie "zderzenie" żywic np Eduarda z zestawami plastikowymi FineMolds. Cenowo w przeliczeniu na jedną sztukę uzbrojenia wygrywa FineMolds. Jakościowo zobaczymy. Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 32 minuty temu, przemek261 napisał: (AIM-9 to chyba literówka). Tak, omskło się na klawiaturze, ale już poprawione i wiadomo o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 6 godzin temu, Rzeznik napisał: zacząłem się zastanawiać nad tym czy te zbiorniki mocowane bezpośrednio do skrzydła były rzadsze. Zbiorniki te występowały na początku eksploatacji samolotów. Zastąpiono je później zbiornikami na pylonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 W dniu 16.08.2022 o 23:03, Grzes napisał: To jeszcze raz ja - Jarząbek... Mam taką publikację: W niej jest kolorowy schemat malowania wersji cywilnej SP-GLB w trzech rzutach i na górnych powierzchniach rejestracji nie ma. Ale jak pisałem - odezwałbym się do MLP. Oni w 2017r. kompleksowo odnawiali Żurawia, więc nawet może i fotki mają górnych powierzchni skrzydeł. A jak wiadomo, przed odnawianiem samolot miał malowanie cywilne. Może wkleisz to do literatury ? Jak będzie Ci się chciało, dodaj spis treści i cos ze środka ( może właśnie Żuraw ?) dla zaostrzenia apetytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi