UnknownUser Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 http://modelsua.com/AKAN-paints.html Tędy chyba będzie i najszybciej i najtaniej. Brakuje wielu kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 Szukaj po ukraińskich sklepach internetowych - siłą rzeczy powinno mieć największy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 23 Lipca 2016 Share Napisano 23 Lipca 2016 Panowie, nie chcę zakładać nowego tematu, więc tu dam. Mam obiecany słynny ostatnio na forum model Rosomaka 1:35, chciałbym do niego zestaw farb, o taki: http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty56574/polish_army_2014_camouflage_set_3x22ml_itam Wie ktoś może, czy są tańsze zamienniki, np. Pactry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 23 Lipca 2016 Share Napisano 23 Lipca 2016 Mam obiecany słynny ostatnio na forum model Rosomaka 1:35, chciałbym do niego zestaw farb, o taki: http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty56574/polish_army_2014_camouflage_set_3x22ml_itam Do tego Rosomaka nie pasuje trójbarwne malowanie - te Rosomaki były fabrycznie wyłącznie piaskowe. Za to ten zestaw farb pasuje do kolejnego Rosomaka który będzie pod koniec roku http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty56574/polish_army_2014_camouflage_set_3x22ml_itam Wie ktoś może, czy są tańsze zamienniki, np. Pactry? Tańszych zamienników nie ma - te kolory do polskiej pancerki zrobił jedynie Lifecolor (na podstawie oryginalnego wzornika otrzymanego od producenta farb dla wojska) --> http://www.lifecolor.com.pl/pliki/lifemstm02.htm oraz Bilmodel (farby nitrocelulozowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llotniskowiec Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Mistrz Tu jest wszystko żeby zacząć malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artec Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Ja dziś taką kupiłem. http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty66471/polish_task_force_in_afghanistan_armour_sand Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vacat77 Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Witam wszystkich Czy ktoś z Was stosuje farbki akrylowe AK Interactive seria Air? Jak to rozcieńczać? Producent twierdzi, że farbki są tak naprawdę gotowe do użycia bezpośrednio z buteleczki, ale jednocześnie zaleca użycie dedykowanego rozcieńczalnika AK712. Ponoć wystarczy go kilka kropel. Po zastosowaniu takiej metody, okazało się, że farba szybko zapycha mi aerograf. Jakie są Wasze doświadczenia z tym produktem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Czy jakiś doświadczony kolega podpowiedziałby w jakich proporcjach rozcieńczać akryle Tamiya z X-20 ? Widziałem już tyle odpowiedzi, że czuję się skołowany i potrzebuję "konkretu", który się u kogoś po prostu sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Przy dyszy 0.3 to minimum 2:1 na korzyść rozcieńczalnika X-20A czyli pierw pobieramy do strzykawki 2 kreski (lub więcej) rozcieńczalnika, a potem 1 kreskę farby Przy dyszy 0.2 absolutne minimum to 3:1 ale polecam 4:1 czyli pierw pobieramy do strzykawki 3 kreski (lub więcej) rozcieńczalnika, a potem 1 kreskę farby polecam zestaw strzykawka 2 lub 5ml + igła 1.2 Nie zapomnieć o pobraniu na koniec "trochę powietrza" żeby wymieszać w strzykawce rozcieńczalnik z farbą X-20 to nie to samo co X-20A Jeżeli smród "nie przeszkadza" to najlepszym rozcieńczalnikiem jest Mr. Hobby Leveling Thinner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 @Vacat77 wprawdzie AK Air nie znam, ale podejrzewam, że mają bardzo podobne właściwości jak Vallejo Air. Vallejo Air do aerografu zawsze odrobinkę rozcieńczałem, krycie miały ładne, ale niestety po dłuższej sesji malowania aerograf wymagał dokładnego czyszczenia. Dlatego też przestałem ich używać do aero i pozostały do pędzla. Być może sposobem dla Ciebie będzie dozowanie bardzo małej ilości farby (kilka kropel) z niewielką ilością rozcieńczalnika i malowanie "na raty:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Nie ma sztywnych proporcji bo farby mają różne gęstości. Mieszanka powinna mieć konsystencję mleka. Ja rozcieńczam od 1:1 nawet do 1:4, zależy jak gęstą farbę mam w słoiczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Mnie rozcieńczalnik Vallejo też potrafił zatykać dyszę. Z tego co pamiętam, to lepsze efekty miałem jak mieszałem farby z sidoluxem. Tak czy siak szkoda życia na kiepskie farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Vallejo air są poliurethanowe? Wiem, ze ich podkłady oraz warnisze tak, ale w tedy się do tego przyznają na opakowaniu. Dodatkowo to chyba właśnie poliurethan się da rozcieńczyć rozpuszczalnikami celulozowymi. Na początku robi się kisiel, ale dalej rozcieńczając można malować. Dla przykładu AKAN tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 Niech ktoś w końcu da konkretna odpowiedz na temat farb z serii AK i MiG do aero Potrzebują rozcienczalnika, a jeśli tak, to jaki najlepszy i czy potrzebny będzie opóźniacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 Niech ktoś w końcu da konkretna odpowiedz na temat farb z serii AK i MiG do aero Potrzebują rozcienczalnika Jeśli by nie potrzebowały, to firmy (odpowiednio AK i AMMO) nie robiłyby rozcieńczalników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 Ok A co z opozniaczem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Czy T106 Leveling Thinner będzie odpowiedni do farb Gunze zwykłych akrylowych? Malowane będzie areografem, a niektóre elementy oczywiście pędzlem gdzie areograf nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Leveling Thinner to dedykowany rozcieńczalnik do Gunze C. Ale możesz go też używać do H oraz akrylowych Tamiya. Świetnie z nimi działa, ale tylko do aerografu. Gunze C i H nie nadają się do pędzla. Ponoć farby Tamiya się nadają, ja jednak nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Czy T106 Leveling Thinner będzie odpowiedni do farb Gunze zwykłych akrylowych? Malowane będzie areografem, a niektóre elementy oczywiście pędzlem gdzie areograf nie da rady Jeżeli smród Ci nie przeszkadza (nie słuchaj jak Solo pisze, że nie śmierdzi bo po prostu mówiąc kolokwialnie mija się z prawdą) to Leveling Thinner jest najlepszy i uniwersalny czyli pasuje zarówno do farb Tamiya jak i Gunze H (nie śmierdzą) i Gunze C (śmierdzą) jak i podkładu czyli Surfacera 1200 (śmierdzi). Pędzel to tylko Vallejo, AK i A.MIG. Malowanie pędzlem farbami Tamiya i Gunze to doświadczenie dla ludzi o silnych nerwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 A co się dzieje z farbami Gunze podczas malowania pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Śmierdzą rozcieńczalniki samochodowe, levelling thinner to przy nich chanel no.5 Malując powiedzmy drugą lub trzecią warstwę, naruszasz warstwy które już są na modelu przez co zaczną powstawać smugi. Efekt uboczny dosyć mocnego rozpuszczalnika który łatwo rozpuszcza już wyschniętą farbę. W aerografie jest to zaleta, przy malowaniu pędzlem wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Farby Gunze trzeba dość mocno rozcieńczać rozcieńczalnikiem, który jest bardzo agresywny. Jeśli je położysz na innych Gunze pędzelkiem, to tak farba rozpuści to co pod nią i będzie klops. Do tego dość mocno rozcieńczone Gunze słabo kryje, aerografem trzeba położyć z reguły kilka warstw, więc tak farba na pędzelku kładziona więcej niż raz w tym samym miejscu - rozpuszczalnik i masakra mówiąc krótko. Ja używam do pędzla Valljeo Model Color i to są ponoć najlepsze farby do pędzla, te polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 6 Grudnia 2016 Share Napisano 6 Grudnia 2016 A jak dobierać kolor podkładu? Chcę np pomalować model na czarno to wtedy muszę zastosować czarny podkład czy może być szary lub biały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 6 Grudnia 2016 Share Napisano 6 Grudnia 2016 Do 80% zastosowań wystarcza szary, jest on o tyle dobry, że bardzo ładnie pokazuje niedoskonałości obróbki/szlifowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi