Solo Napisano 6 Grudnia 2016 Share Napisano 6 Grudnia 2016 Może być czarny, może być szary. Czarny kolor dobrze kryje, więc nie ważne co jest pod spodem. Gdybyś dał czarny podkład a model chciał pomalować np. na biało, to by było wtedy trudniej, ale tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 6 Grudnia 2016 Share Napisano 6 Grudnia 2016 Tamiya nie ma w swojej ofercie gloss black? Znalazłem tylko semi gloss black... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Grudnia 2016 Share Napisano 6 Grudnia 2016 Ma: http://www.mojehobby.pl/products/Acryl-23ml-X-1-Black.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 6 Grudnia 2016 Share Napisano 6 Grudnia 2016 Myślałem, że to mat ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Grudnia 2016 Share Napisano 6 Grudnia 2016 Matowe farby Tamki mają oznaczenia zaczynające się od XF-... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 6 Grudnia 2016 Share Napisano 6 Grudnia 2016 Ok, dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujmer Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Jest to dobre połączenie ? Czy to po prawej to rozcieńczalnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Czy jesteś leniwy? 20 sekund szukania: http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?products_id=49952 Pytasz czy dobre połączenie a nie mówisz jak tę farbę będziesz nanosił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 A dlaczego ten środek wygląda jak sidolux? :P Bądź co bądź bardzo sensowny środek do rozcieńczania vallejo jak już musimy z nich korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Bo to chyba nie jest tak do końca rozcieńczalnik, tylko rodzaj tone controllera / transparatora, który robi farbę przezroczystą, ale nie traci ona właściwości. I o ile mi wiadomo, niektórzy właśnie Sido, które te medium przypomina, do rozcieńczania Vallejo używają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujmer Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Właśnie tutaj na forum wyczytałem że to rozcieńczalnik, kupiłem w internecie i tak dziwnie to wygląda jak mleczko dlatego pytam bo nie wiem czy to miało być. Edit: Będzie nanoszone aeografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Do aerografu Vallejo robi rozcieńczalnik Airbrush Thinner, dedykowany do farb Model Air. Ale oczywiście można nim rozcieńczać wszystkie ich produkty. Pomijam, że Vallejo i aerograf to droga donikąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Mam problem z olejna revell 302 kupiłem nową w sklepie rozcienczylem jak zawsze thinnerem tamiya do olejnych i nie chce zaschnac... wszystkie humbrole, revell i tamiya tym rozcienczam A teraz pojawił się problem ? Mam pomalowane 3 elementy i po tygodniu nadal się lepia, jak zaradzić? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Spróbuj suszarką do włosów a następnym razem lepszych farb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Listopada 2017 Super Moderator Share Napisano 11 Listopada 2017 Mam pomalowane 3 elementy i po tygodniu nadal się lepia, jak zaradzić? Jeżeli nie będziesz już na tym nic maskował, to nałóż na to bezbarwny lakier. W ostateczności, może nawet być już ten sidolux, nałożony pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 Chcę trzasnąć samolot końcowym lakierem - satynowym - czy lepiej iść w tamiye x-22 (40%) + x-21(10%) + 50% thinner ? czy może lepiej microscale micro satin, bo czytalem, ze robi fajnye efekt ? I jak toto rozcienczac, bo jeszcze go nie uzywalem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 Godzinę temu, Usul napisał: Chcę trzasnąć samolot końcowym lakierem - satynowym - czy lepiej iść w tamiye x-22 (40%) + x-21(10%) + 50% thinner ? czy może lepiej microscale micro satin, bo czytalem, ze robi fajnye efekt ? I jak toto rozcienczac, bo jeszcze go nie uzywalem ? ? A po kiego mieszać lakiery? Doskonały lakier satynowy ma Hataka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 Heh, a po co kupować kolejny ? Tamiya nie ma stricte satynowego i wlasnie x-21 zostal podobno swtorzony po to by matowic i dac oczekiwany efekt od x22. Mam tamiye, mam tego nowego dla mnie microscale, mam citadelowski... nie chcę więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 Może głupie pytanie, ale w jakiej proporcji rozcieńczać farbki Vallejo Model Color do aerografu? Robiłem kilka kombinacji ale zazwyczaj mikstura zapycha mi dyszę albo aerograf mi pluje wodnistą mieszanką. Czasem maluje ok ale muszę wtedy poruszać igłą w przód i w tył by farba płynęła. Mam do polakierowania karoserię samochodu i póki co więcej czasu spędzam na czyszczeniu sprzętu niż na pracy. Jeszcze jedno, czy farbę mieszać w pojemniku aerografu czy w osobnym pojemniku i potem przelać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 5 minut temu, General napisał: Może głupie pytanie, ale w jakiej proporcji rozcieńczać farbki Vallejo Model Color do aerografu? Robiłem kilka kombinacji ale zazwyczaj mikstura zapycha mi dyszę albo aerograf mi pluje wodnistą mieszanką. Czasem maluje ok ale muszę wtedy poruszać igłą w przód i w tył by farba płynęła. Mam do polakierowania karoserię samochodu i póki co więcej czasu spędzam na czyszczeniu sprzętu niż na pracy. Jeszcze jedno, czy farbę mieszać w pojemniku aerografu czy w osobnym pojemniku i potem przelać ? Vallejo Model Color słabo się nadają do aerografu, chyba że masz jakąś większą dyszę - 0,35 albo więcej. Mają po prostu gruby pigment a tego rozcieńczaniem nie załatwisz. Dlatego jest oddzielna linia Model Air. Farby możesz mieszać w zbiorniczku, ale pod warunkiem, że sama farba jest już na wstępie dość rzadka. Inaczej nawet jeśli nalejesz najpierw rozcieńczalnika, to gęsta farba może opaść na dno i zapchać kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 9 minut temu, Fixer napisał: Vallejo Model Color słabo się nadają do aerografu, chyba że masz jakąś większą dyszę - 0,35 albo więcej. Mają po prostu gruby pigment a tego rozcieńczaniem nie załatwisz. Dlatego jest oddzielna linia Model Air. Farby możesz mieszać w zbiorniczku, ale pod warunkiem, że sama farba jest już na wstępie dość rzadka. Inaczej nawet jeśli nalejesz najpierw rozcieńczalnika, to gęsta farba może opaść na dno i zapchać kanał. Dzięki za odpowiedź. Głównie używam farb Vallejo i Tamiyi. Z "Tamką" próbowałem i nie mam problemu z malowaniem nawet bez rozcieńczania. W poniedziałek w sklepie planuję zaopatrzyć się w dyszę 0,5 oraz farby Vallejo Air. Czy tą linię można stosować bez rozcieńczania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 @General Z Vallejo Air jest różnie - niektóre kolory można kłaść bez rozcieńczania, inne trzeba trochę rozcieńczyć. Na ogół 1:1 wystarcza, chyba że farba jest już stara. Ja bym jednak radził zawsze rozcieńczać i kłaść cienkimi warstwami - pierwszą tylko przelecieć po modelu, żeby został lekki ślad koloru. Dopiero jak dobrze wyschnie kłaść następne. Tak nałożone Vallejo Air można nawet z powodzeniem szlifować, jak nałożysz grubszą warstwę naraz, to przy próbie jakiejkolwiek obróbki zacznie się zwijać w film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 14 minut temu, Fixer napisał: @General Z Vallejo Air jest różnie - niektóre kolory można kłaść bez rozcieńczania, inne trzeba trochę rozcieńczyć. Na ogół 1:1 wystarcza, chyba że farba jest już stara. Ja bym jednak radził zawsze rozcieńczać i kłaść cienkimi warstwami - pierwszą tylko przelecieć po modelu, żeby został lekki ślad koloru. Dopiero jak dobrze wyschnie kłaść następne. Tak nałożone Vallejo Air można nawet z powodzeniem szlifować, jak nałożysz grubszą warstwę naraz, to przy próbie jakiejkolwiek obróbki zacznie się zwijać w film. Dziękuję za rady. Będę pamiętał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 Model Color to bardziej farby do pędzelka, zresztą ponoć jedne z najlepszych na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 Swego czasu lubiłem Vallejo Air dopóki nie spróbowałem Tamiya i Mr Hobby. Rozcieńczałem je zawsze ich dedykowanym thinnerem w proporcjach około 60/40 na korzyść farby i do tego około 20% dodatku flow improvera względem objętości. Malowało się całkiem przyjemnie choć co jakiś czas trzeba było ściągnąć gluta z igły. Jednak jako ich najpoważniejszą wadę uważam trudność w doczyszczeniu aerografu. Poza tym bardzo podpasowały mi do malowania pędzlem bez rozcieńczania, nawet bardziej niż seria model color. Ogólnie całkiem fajne, ale musisz mieć pod ręką kołeczek nasączony zmywaczem do ściągania gluta z igły i liczyć się z częstym rozkręcaniem aero do mycia. Wg mnie to i tak najlepszy wybór jeśli nie chce się iść w śmierdziuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi