Mikolaj75 Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 Limek skończony. Zestaw Eduarda generalnie przyjazny. Konieczne były zmiany na wersję SBLim-2A - hamulce, przemieszczenie niektórych wzierników, uzbrojenie i wygląd lawety. Nieco zwaloryzowany poprzez: - nitowanie; - grzebienie na skrzydłach; - kółko przednie (w zestawie odlane razem z golenią, wrrr...) - zaczepy zbiorników; - anteny, pitot itp.; - fotele i wyposażenie kabiny Malowanie oparte o zdjęcia wymagające sporych interpretacji archeologicznych. Kalki "główne" od ModelMakera, nazwiska załogi na burtach - Pepsi_Adam. Model w nietypowej dla mnie konwencji, czyli pozamykany generalnie. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 Przepiękny modelik . Gratulacje !!!. Jak dla mnie to urywa d... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 (edytowane) Mikołaj i model "bez waloryzacji" - świat się kończy Malowanie Gunze, widzę, się spodobało? Edytowane 11 Października 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 FANTASTYCZNY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 Piękny! Tak powinien wyglądać wzorzec modelu w 72 i leżeć pod jakimś londynem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 Świetnie to wyszło Mikołaju. Czekam na prezentację z podstawką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 O tak, przyłączam się do gratulacji model wygląda Świetnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Piekna miniatura, jak wszystkie Twoje modele. Podziwiam zwlaszcza precyzje zdetalowania i perfekcyjne malowanie. Gratulacje!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Malowanie mi się bardzo podoba, jak i waloryzacja modelu Przydało by się chociażby delikatnie zaznaczyć jakieś zabrudzenia od płynów eksploatacyjnych i brudu. Nie mówię tu o jakichś obfitych wyciekach i błocie, raczej śladowo. Dużo by to dodało realizmu moim zdaniem. Ale tak czy inaczej model wygląda świetnie i ta moja uwaga ma niewielki wpływ na końcowy odbiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Model bardzo fajnie zdetalowałeś, co było widać w warsztacie, ale nie widać tego w galerii. Tutaj nie mam zastrzeżeń, bo to była mistrzowska robota. Ale malowanie... dla mnie ten model wygląda niezbyt zachwycająco, powiem delikatnie. Brak choćby prób jakiegoś fajnego zróżnicowania powierzchni lakierniczej, co widać szczególnie na spodzie maszyny. Praktycznie brak weatheringu. Malowanie jest poprawne, ale w zasadzie dość przeciętne. Przy takim detalu jaki tam wsadziłeś, model zasługiwał na znacznie lepsze malarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Mnie się podoba - bardzo cenię sobie zdanie karambolisa zawłaszcza jeśli chodzi o rurki ale jak czasem mam dość tych śladów eksploatacji - fura prosto z fabryki i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Ekstra wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruno Wątpliwy Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Rewelacyjny jak na skalę 1:72. Świetnie zróżnicowane malowanie górnych powierzchni. Po prostu czysty barok Mikołaju. Spód trochę odstaje, ale nie jest chyba za późno aby nadać mu trochę lotniczego życia w postaci wycieków itepe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 12 Października 2016 Autor Share Napisano 12 Października 2016 Dzięki za opinie, także te krytyczne. Kwestia spodu jest o tyle trudna, że nie natknąłem się na żadne zdjęcie SBLim-a które pozwoliłoby skonkretyzować to, co się na spodzie działo. Wszystkie fotki pozwalają co najwyżej spojrzeć na boczno-kadłubową strefę dolnego koloru. Chętnie zatem przygarnę kwity w tym temacie - prosiłem zresztą o to w warsztacie, jednak bezskutecznie. W tej sytuacji postawiłem na delikatność i skromne analogie do tego co się działo na 6bisach - choć i tu fotek jak na lekarstwo. Uwagi co do góry nie bardzo rozumiem, przeanalizowałem dostępne fotki kamuflowanych SBLim-ów i uważam, że i tak stoję blisko granicy, po przekroczeniu której dalsze różnicowanie przybrałoby postać karykatury. Niemniej miło mi, że model spotkał się z zainteresowaniem Mikele - potwierdzam, malowanie Gunze bardzo komfortowe; Grzes- podstawka nie zmieniła postaci w stosunku do tego co pokazywałem w warsztacie. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Fajny,nieprzesadzony......Mikołaju super.podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruno Wątpliwy Napisano 13 Października 2016 Share Napisano 13 Października 2016 Kwestia spodu jest o tyle trudna, że nie natknąłem się na żadne zdjęcie SBLim-a które pozwoliłoby skonkretyzować to, co się na spodzie działo. Wszystkie fotki pozwalają co najwyżej spojrzeć na boczno-kadłubową strefę dolnego koloru. Chętnie zatem przygarnę kwity w tym temacie - prosiłem zresztą o to w warsztacie, jednak bezskutecznie. W tej sytuacji postawiłem na delikatność i skromne analogie do tego co się działo na 6bisach - choć i tu fotek jak na lekarstwo. Kiedy brak kwitów można użyć wyobraźni lub popatrzeć na modele innych. http://www.helmo.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2202&Itemid=42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 13 Października 2016 Share Napisano 13 Października 2016 Do Bruno Wątpliwy: Odwołujesz się przecież do samolotu innego typu! W dodatku grecki autor najwyraźniej za wzór wziął sobie egzemplarz muzealny, o wątpliwym jak dla mnie kamuflażu. Mikołaj zrobił model taki jaki był za czasów jego eksploatacji. Wyobraźnie tu nie ma zastosowania - to jest modelarstwo redukcyjne, a nie Sci-Fi! A model pierwsza klasa, szkoda że nie ukończony na konkurs bo był moim faworytem przez cały czas. Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruno Wątpliwy Napisano 14 Października 2016 Share Napisano 14 Października 2016 Odwołujesz się przecież do samolotu innego typu! Weź na logikę, że samoloty "brudzą" się podobnie, fizyki nie oszukasz. W dodatku grecki autor najwyraźniej za wzór wziął sobie egzemplarz muzealny, o wątpliwym jak dla mnie kamuflażu. Serbski nie grecki. Ultimo - nie wiem co sobie wziął za wzór bo numery taktyczne są różne na modelu. Mikołaj zrobił model taki jaki był za czasów jego eksploatacji. Wyobraźnie tu nie ma zastosowania - to jest modelarstwo redukcyjne, a nie Sci-Fi! Czemu wrzeszczysz na Forum? To ma wzmóc siłę argumentacji? Dla mnie Mikołaj może robić co chce i jak chce. Jego broszka. Niczego nie narzucam ( w przeciwieństwie do ciebie ), delikatnie sugerowałem ożywienie spodu modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 Października 2016 Share Napisano 14 Października 2016 Wielkie gratulacje! Zdziwienie budzi moje tylko, że zająłeś się "frajdolarstwem", czy też "sklejactwem" . Jednak cały czas na najwyższym poziomie. Cieszy oko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 14 Października 2016 Share Napisano 14 Października 2016 Do Bruno Wątpliwy cd. Chyba jednak w tym przypadku nie masz racji. Ten Limek jest tak czysty jak pamiętam z wojska będąc "bażantem" w 1988. Naloty małe i doglądany do przesady przez obsługę. Naprawdę nie był brudny. W przeciwieństwie np. do śmigłowców. Można by się ewentualnie przychylić do uwag Solo i dać większe zróżnicowanie powierzchni kamuflażu na poszczególnych elementach, ale do tego potrzebna jest b. szczegółowa dokumentacja, taki "walk around' , a tego nie można było robić. Powtórzę jednak, że i tak jest na 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 Model widziałem na Paprykarzu. Zdjęcia nie przekłamują, jest zrobiony pięknie. Malowanie - bardzo, bardzo realistyczne. Gratulacje i czekam na kolejne z szachownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 Jak Mikołaj nie zrobi takiego http://www.pbase.com/roel/image/134873588/original albo takiego http://www.pbase.com/roel/image/134864333/original albo takiego http://galeria.aviateam.pl/photos/2012-09-25/10785.jpg to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Października 2016 Autor Share Napisano 16 Października 2016 Dzięki Panowie tak za opinie, jak i linki i sugestie. em - baza surowcowo-kwitowa jest: Mi bardziej leży 627. Natomiast nawet te zdjęcia tak bardzo odrapanych samolotów pokazują, jak ostrożnym trzeba być w zakresie różnicowania kolorów. Fotki zapisuję na przyszłość ;-) Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi