Stalooki Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Witam. Chciałbym przedstawić galerię mojego 11-go już modelu a pierwszego którego warsztat był relacjonowany na forum Modelwork. Jest to nasz legendarny średni bombowiec Łoś. Robiłem go około miesiąca. Nie jest on może perfekcyjny ale chyba ujdzie w tłoku. Kolory mogą się trochę nie zgadzać, może jest trochę za jasny. Brakowało mi wiedzy historycznej. Mogłem przeczytać wcześniej różne książki i monografie, ale zrobiłem go według instrukcji według zaleceń IBG. Masa błędów o których mówię w końcowym poście warsztatu. Podoba mi się ten samolot, ma fajny kształt. Kadłub ma z boku zarys takiej ryby i patrząc właśnie na niego z boku ciekawe jest jak on stoi na tych swoich cienkich goleniach. Nic dziwnego że te samoloty często łamały sobie podwozie przy lądowaniu. Ale taka była po prostu konstrukcja. A był on naszym najnowocześniejszym bombowcem. Szkoda mi tych Łosi i innych Karasi, jedenastek. Musiały się one zmierzyć z trudnym przeciwnikiem. Ale taka jest nasza historia. Zapraszam do obejrzenia zdjęć i warsztatu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Dla mnie za całokształt masz 5, elegancko wygląda... Jeśli mój kiedyś tak wyjdzie będę zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Ładnie i czysto zrobiony Uoś, co do merytoryki to się nie wypowiadam bo się nie znam, ale brakuje mi śladów eksploatacji, szczególnie na spodzie modelu. Odrobina brudu zrobiłaby trochę akcji, ale i bez tego miło się na to patrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Gratuluję ukończenia modelu - podoba mi się staranne wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Ładnie i starannie wykonany model, na przyszłość polecałbym jednak zmienić Tamiya Black Panel Liner na coś innego, w kolorze bardziej dopasowanym do kamuflażu i nie dającym tak dużego kontrastu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Ładnie wykonany Łoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Model bardzo "poprawny" i starannie wykonany - ja też jednak odradzałbym na przyszłość czarny wash, bo wygląda to trochę kartonowo. No i standardowo polecam rezygnację z Vallejo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 3 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Dzięki wszystkim. Na pewno zrezygnuję z Vallejo przy malowaniu kolorów bazowych. Jeśli chodzi o wash to był to Tamiya Dark Brown ale też wyszedł ciemno. Z jednej strony to może i lepiej bo urozmaica to monotonne malowanie Łosia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Ładnie i starannie wykonany model. O ile się nie mylę to patrząc od tyłu łopaty śmigieł powinny być czarne. Sprawdź to i jeżeli mam rację to można to jeszcze poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Kwietnia 2019 Share Napisano 4 Kwietnia 2019 czarne linie podziału, wzmocnione preszejdingiem, wyglądają jak wyglądają . Trochę szkoda, bo model sklejony ładnie i czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 4 Kwietnia 2019 Share Napisano 4 Kwietnia 2019 Zdecydowanie, model ujdzie w tłoku. Rzekłbym, że nawet się pozytywnie w nim wyróżnia. Starannie zrobiony. Co do Vallejo - używam, nie narzekam... Ale każdy ma swoje doświadczenia z farbami tymi i owymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Jeszcze raz dziękuję. Wyróżnia się może przez ten ciemny wash i jest trochę kartonowaty. Chciałem tak zrobić bo ten model jest dosyć monotonny w samym malowaniu bez podkreślonych paneli. Pewnie dałoby się zrobić lepiej ale ja dopiero zaczynam zabawę w modelarstwo. Jeśli chodzi o farby Vallejo to bardzo je lubię ale spróbuję Tamiya przy malowaniu kolorów głównych. Jeszcze chciałem powiedzieć że zamierzam pojechać z nim na Wrocław Model Show 13 kwietnia. Myślicie że mogę pojechać, że nikt mnie nie wyśmieje z takim ulepem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 16 minut temu, Stalooki napisał: Wyróżnia się może przez ten ciemny wash i jest trochę kartonowaty. Witaj w "Klubie Miłośników Kartonów" 19 minut temu, Stalooki napisał: Myślicie że mogę pojechać, że nikt mnie nie wyśmieje z takim ulepem ? Oj Kolego, nie takie "ulepy" bywają na konkursach. Na "kwit" to może bym nie liczył ale raczej nie zjedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Fajne samoloty, wyglądają naprawdę jak kartonowe. Świetnie wyglądają. Pojadę na wystawę z nim, oczywiście nie liczę na żadną nagrodę. Tak tylko wystawię, im więcej modeli tym lepiej. Będzie okazja porównać z innymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Dawaj śmiało.Też będę ze swoimi ulepami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Łoś już przyleciał z Wrocław Model Show. Jakie moje wrażenia z imprezy? Jak najbardziej pozytywne. Była okazja zaprezentować Łosia oraz zobaczyć naprawdę dobrze wykonane modele o różnej tematyce. Teraz widzę jaka jest przepaść pomiędzy moimi a innymi modelami. Miałem okazję np. zobaczyć model P.11 autorstwa Marcina Matejki wykonany zupełnie od podstaw. Po prostu arcydzieło. Widzę że stylów w modelarstwie jest bardzo dużo. Jeden woli modele wojskowe z dużym weatheringiem a inny np. czyste lśniące samochody i motory. Albo np. ilość detali w modelach statków. Tylko oglądać, analizować i uczyć się. Mój Łoś nie dostał żadnej pieczątki ale nie liczyłem wcale na to. Jest to model prosto z pudełka, beż żadnych dodatków ulepszeń. Ale na koniec przy odbiorze jeden z sędziów pochwalił staranność wykonania. To mnie bardzo cieszy. Pewnie na następny rok znowu przyjadę może już z trochę lepszymi modelami. Zamieściłem na Facebooku album ze zdjęciami z imprezy, jest to bardziej taki suchy reportaż, zdjęcia najczęściej z góry razem z kartkami żeby wiedzieć jakie to modele. Jeszcze pochwalę się zakupami jakie zrobiłem na Wrocław Model Show. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Kwietnia 2019 Super Moderator Share Napisano 14 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Stalooki napisał: Zamieściłem na Facebooku album ze zdjęciami A może zamieścisz też u nas zdjęcia? Wielu kolegów nie ma konta na facebooku i nie zobaczy co było na imprezie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) 21 minut temu, jawkers napisał: A może zamieścisz też u nas zdjęcia? Wielu kolegów nie ma konta na facebooku i nie zobaczy co było na imprezie. Mam FB i też nie widzę. Łoś czysto, dokładnie sklejony i pomalowany. Tylko wygląda jakby w ogóle nie przeszedł etapu brudzenia, ale jak pisałeś to celowy zbieg. Pozytywny odbiór. Z czego robiłeś linki anten. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 A przepraszam, zapomniałem zmienić profil na publiczny. A teraz widać? Link do mojego profilu na Facebooku Link do Galerii z Wrocław Model Show Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 2 godziny temu, jawkers napisał: A może zamieścisz też u nas zdjęcia? Wielu kolegów nie ma konta na facebooku i nie zobaczy co było na imprezie. Ok, mogę zamieścić. Jest tego około 300 zdjęć. Nie wiem czy wszystkie zamieszczać. Muszę zmienić rozdzielczość na mniejszą i zamieszczę w Wydarzeniach, Spotkaniach i Konkursach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Kwietnia 2019 Super Moderator Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Dokładnie. A na jakim hoście masz zdjęcia? Najwyżej daj link do tego albumu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Mam tylko na moim komputerze i zrobiony album na Facebooku. A widać teraz moje posty gdy się kliknie na linki które zamieściłem wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Kwietnia 2019 Super Moderator Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Obydwa linku są do facebooka, gdzie żeby oglądać zdjęcia trzeba mieć konto i się zalogować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Ano tak, zapomniałem. Już pomniejszyłem zdjęcia do rozdzielczości 1024. Muszę jeszcze wybrać które zamieścić w jednym poście żeby wszystko miało max 4,88 MB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Kwietnia 2019 Super Moderator Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Zrób to w kilku postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi