Skocz do zawartości

PZL 37B Łoś, IBG, 1:72

Stalooki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym przedstawić galerię mojego 11-go już modelu a pierwszego którego warsztat był relacjonowany na forum Modelwork. Jest to nasz legendarny średni bombowiec Łoś. Robiłem go około miesiąca. Nie jest on może perfekcyjny ale chyba ujdzie w tłoku. Kolory mogą się trochę nie zgadzać, może jest trochę za jasny. Brakowało mi wiedzy historycznej. Mogłem przeczytać wcześniej różne książki i monografie, ale zrobiłem go według instrukcji według zaleceń IBG. Masa błędów o których mówię w końcowym poście warsztatu. Podoba mi się ten samolot, ma fajny kształt. Kadłub ma z boku zarys takiej ryby i patrząc właśnie na niego z boku ciekawe jest jak on stoi na tych swoich cienkich goleniach. Nic dziwnego że te samoloty często łamały sobie podwozie przy lądowaniu. Ale taka była po prostu konstrukcja. A był on naszym najnowocześniejszym bombowcem. Szkoda mi tych Łosi i innych Karasi, jedenastek. Musiały się one zmierzyć z trudnym przeciwnikiem. Ale taka jest nasza historia. Zapraszam do obejrzenia zdjęć i warsztatu.

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

11.JPG

12.JPG

13.JPG

14.JPG

15.JPG

16.JPG

17.JPG

18.JPG

• Like 4

Ładnie i czysto zrobiony Uoś, co do merytoryki to się nie wypowiadam bo się nie znam, ale brakuje mi śladów eksploatacji, szczególnie na spodzie modelu.
Odrobina brudu zrobiłaby trochę akcji, ale i bez tego miło się na to patrzy.

Ładnie i starannie wykonany model, na przyszłość polecałbym jednak zmienić Tamiya Black Panel Liner na coś innego, w kolorze bardziej dopasowanym do kamuflażu i nie dającym tak dużego kontrastu.

Dzięki wszystkim. Na pewno zrezygnuję z Vallejo przy malowaniu kolorów bazowych. Jeśli chodzi o wash to był to Tamiya Dark Brown ale też wyszedł ciemno. Z jednej strony to może i lepiej bo urozmaica to monotonne malowanie Łosia...

czarne linie podziału, wzmocnione preszejdingiem, wyglądają jak wyglądają . Trochę szkoda, bo model sklejony ładnie i czysto.

Zdecydowanie, model ujdzie w tłoku. Rzekłbym, że nawet się pozytywnie w nim wyróżnia. Starannie zrobiony. Co do Vallejo - używam, nie narzekam... Ale każdy ma swoje doświadczenia z farbami tymi i owymi...

Jeszcze raz dziękuję. Wyróżnia się może przez ten ciemny wash i jest trochę kartonowaty. Chciałem tak zrobić bo ten model jest dosyć monotonny w samym malowaniu bez podkreślonych paneli. Pewnie dałoby się zrobić lepiej ale ja dopiero zaczynam zabawę w modelarstwo. Jeśli chodzi o farby Vallejo to bardzo je lubię ale spróbuję Tamiya przy malowaniu kolorów głównych. Jeszcze chciałem powiedzieć że zamierzam pojechać z nim na Wrocław Model Show 13 kwietnia. Myślicie że mogę pojechać, że nikt mnie nie wyśmieje z takim ulepem :) ?

16 minut temu, Stalooki napisał:

Wyróżnia się może przez ten ciemny wash i jest trochę kartonowaty.

Witaj w "Klubie Miłośników Kartonów" :szampan1:

x0IC5oh.jpg

19 minut temu, Stalooki napisał:

Myślicie że mogę pojechać, że nikt mnie nie wyśmieje z takim ulepem :) ?

Oj Kolego, nie takie "ulepy" bywają na konkursach. Na "kwit" to może bym nie liczył ale raczej nie zjedzą

Fajne samoloty, wyglądają naprawdę jak kartonowe. Świetnie wyglądają. Pojadę na wystawę z nim, oczywiście nie liczę na żadną nagrodę. Tak tylko wystawię, im więcej modeli tym lepiej. Będzie okazja porównać z innymi.

• 2 weeks later...

Łoś już przyleciał z Wrocław Model Show. Jakie moje wrażenia z imprezy? Jak najbardziej pozytywne. Była okazja zaprezentować Łosia oraz zobaczyć naprawdę dobrze wykonane modele o różnej tematyce. Teraz widzę jaka jest przepaść pomiędzy moimi a innymi modelami. Miałem okazję np. zobaczyć model P.11 autorstwa Marcina Matejki wykonany zupełnie od podstaw. Po prostu arcydzieło. Widzę że stylów w modelarstwie jest bardzo dużo. Jeden woli modele wojskowe z dużym weatheringiem a inny np. czyste lśniące samochody i motory. Albo np. ilość detali w modelach statków. Tylko oglądać, analizować i uczyć się. Mój Łoś nie dostał żadnej pieczątki ale nie liczyłem wcale na to. Jest to model prosto z pudełka, beż żadnych dodatków ulepszeń. Ale na koniec przy odbiorze jeden z sędziów pochwalił staranność wykonania. To mnie bardzo cieszy. Pewnie na następny rok znowu przyjadę może już z trochę lepszymi modelami. Zamieściłem na Facebooku album ze zdjęciami z imprezy, jest to bardziej taki suchy reportaż, zdjęcia najczęściej z góry razem z kartkami żeby wiedzieć jakie to modele. Jeszcze pochwalę się zakupami jakie zrobiłem na Wrocław Model Show. Pozdrawiam.

Zakupy.JPG

21 minut temu, jawkers napisał:

A może zamieścisz też u nas zdjęcia? Wielu kolegów nie ma konta na facebooku i nie zobaczy co było na imprezie.

Mam FB i też nie widzę. 

Łoś czysto,  dokładnie sklejony i pomalowany. Tylko wygląda jakby w ogóle nie przeszedł etapu brudzenia, ale jak pisałeś to celowy zbieg. Pozytywny odbiór. Z czego robiłeś linki anten.

Edytowane przez panDespota

2 godziny temu, jawkers napisał:

A może zamieścisz też u nas zdjęcia? Wielu kolegów nie ma konta na facebooku i nie zobaczy co było na imprezie.

Ok, mogę zamieścić. Jest tego około 300 zdjęć. Nie wiem czy wszystkie zamieszczać. Muszę zmienić rozdzielczość na mniejszą i zamieszczę w Wydarzeniach, Spotkaniach i Konkursach