merlin_70 Napisano 30 Października 2021 Share Napisano 30 Października 2021 Sorry , ale ja nie tyle dyskwalifikuje książkę, co pokazuje ten PRL jako kraj paradoksów. Znam 1 wydanie i znam tą okładkę. Ale jak chcesz porównanie poradnikow to zerknij do białej serii o budowie modeli kartonowych i zobaczysz o ile pisanie było mniej oderwane od potrzeb i na ile pomagało rozwiązać problemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 30 Października 2021 Share Napisano 30 Października 2021 W dniu 28.10.2021 o 17:44, myszaty napisał: Co ja się nakombinowałem klejąc łośka z zts-u co to jest i gdzie to jest ten tajemniczy kolor ,,humbrol"? To nie przy Łosiu. Kolororystyka wg Humbrola była chyba tylko w Jaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Października 2021 Share Napisano 30 Października 2021 Możliwe, to było 37 lat temu , o żesz...jaki człek stary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 30 Października 2021 Share Napisano 30 Października 2021 Zwróćcie uwagę , że instrukcje ZTS generalnie trochę porad modelarskich zawierały . Jakaś to baza była . Problemem był brak , narzędzi chemii modelarskiej . Ja po walce z farbami olejnymi artystycznymi , gdzieś przeczytałem ( moze w SP ) , że ktoś do pomalowania wtedy wypasionego modelu użył odpowiednio zmodyfikowanych farb artystycznych. Jak zmodyfikowanych tego już się człowiek nie doczytał i kombinował jak młody koń pod górę , bo dopiero później się dowiedziałem , że taka wiedza była zastrzeżona tylko dla wtajemniczonych niczym wiedza tajemna i niektórzy to nawet sami farby warzyli niczym mistrz Sędziwój na dworze króla polskiego . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 (edytowane) 22 godziny temu, merlin_70 napisał: Zwróćcie uwagę , że instrukcje ZTS generalnie trochę porad modelarskich zawierały . Jakaś to baza była . Problemem był brak , narzędzi chemii modelarskiej . Ja po walce z farbami olejnymi artystycznymi , gdzieś przeczytałem ( moze w SP ) , że ktoś do pomalowania wtedy wypasionego modelu użył odpowiednio zmodyfikowanych farb artystycznych. Jak zmodyfikowanych tego już się człowiek nie doczytał i kombinował jak młody koń pod górę , bo dopiero później się dowiedziałem , że taka wiedza była zastrzeżona tylko dla wtajemniczonych niczym wiedza tajemna i niektórzy to nawet sami farby warzyli niczym mistrz Sędziwój na dworze króla polskiego . Chyba czytaliśmy ten sam artykuł ze wzmianką o farbach artystycznych. Przez 2 lata przynajmniej bawiłem się nimi z różnym skutkiem. Astry schły ok. 2 tygodni. Edytowane 31 Października 2021 przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 W dniu 28.10.2021 o 09:58, merlin_70 napisał: Okładka "kultowej" książki Pana Wagnera ( to wydanie z 1984 roku ) jest fantastycznym przykładem paradoksu PRL - u. Ja książkę Wagnera czytałem pierwszy raz jako uczniak w szkolnej bibliotece. Pamiętam, że moją wyobraźnię rozpalił wtedy rysunek Biesa nadzianego na drut i wbitego w ścianę, o ten: zdjęcie do celów dyskusji Przez dłuższy czas chorowałem na model Biesa, którego nikt nie produkował. Bo wymieniony w spisie Wagnera model w skali 1:100 produkcji Kurta Haufe to jakiś Yeti - do dzisiaj nie widziałem go nawet na zdjęciu. Ostatecznie odkalkowałem na brystol rzuty z TBiU i zrobiłem sobie sylwetkowy. Innym wnioskiem z lektury było żelazne postanowienie o założeniu skoroszytu z informacjami o sklejonych modelach. Nie powstał do dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 (edytowane) W dniu 21.10.2021 o 21:00, jmx62 napisał: 10 minut temu, Szupryt napisał: Innym wnioskiem z lektury było żelazne postanowienie o założeniu skoroszytu z informacjami o sklejonych modelach. Nie powstał do dzisiaj Zeszyt założyłem w 1982. Bez problemu odtworzyłem z pamięci kilkadziesiąt modeli, które złożyłem w poprzednich latach. Niemal wszystkie wtedy stały jeszcze na półce. Prowadziłem go do ok. 2005. Mam go do dzisiaj, ale przeszedłem na Scalemates parę lat temu. Edytowane 31 Października 2021 przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 16 minut temu, Szupryt napisał: chorowałem na model Biesa, którego nikt nie produkował Tyle lat minęło, a to się właściwie nie zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 7 minut temu, letalin napisał: Zeszyt założyłem w 1982. Bez problemu odtworzyłem z pamięci kilkadziesiąt modeli, które złożyłem w poprzednich latach. Gratuluję konsekwencji. Ja poprzestałem na arkuszu w Excelu. Musiałem solidnie ruszyć łepetyną, żeby sobie przypomnieć co bardziej egzotyczne modele, które już dawno szlag trafił, w rodzaju pirackich kopii AH-1 Matchboxa. A może cyknąłbyś jakąś przykładową fotkę z Twojego skoroszytu i nam pokazał? Ja jestem ciekawy. Wyobrażałem sobie jako dzieciak, że gdy odwiedzą mnie koledzy bądź rodzina, to zachwyceni moją kolekcją modeli będą żądać dalszych szczegółow. Ja wtedy zdejmę z półki skoroszyt i podam im nonszalanckim (podkreślam - nonszalanckim!) gestem. A oni już całkiem padną z wrażenia. Niestety, nic z tego nie wyszło, a bliscy mają generalnie moje modele głęboko w d..ie. 10 minut temu, Grzes napisał: Tyle lat minęło, a to się właściwie nie zmieniło W razie czego służę TBiU do odkalkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 2 godziny temu, Szupryt napisał: W razie czego służę TBiU do odkalkowania. Numer 29 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 Dzięki Panowie, zeszycik TBiU z Biesem mam na półeczce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 3 godziny temu, Szupryt napisał: A może cyknąłbyś jakąś przykładową fotkę z Twojego skoroszytu i nam pokazał? Ja jestem ciekawy. Pierwsza strona. Matchboxy i jeden Heller w 1975 to wszystkie moje zachodnie modele z CSH. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 31 Października 2021 Autor Share Napisano 31 Października 2021 4 godziny temu, Szupryt napisał: W razie czego służę TBiU do odkalkowania. Podeślij chłopakom z Answer 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 Godzinę temu, kopernik napisał: Podeślij chłopakom z Answer 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 Listopada 2021 Share Napisano 5 Listopada 2021 nie wiedzialem, gdzie to wpakowac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 5 Listopada 2021 Autor Share Napisano 5 Listopada 2021 (edytowane) O, przepak starego Matchboxa ! Nawet art box zostawili tylko koledzy zniknęli . Edytowane 5 Listopada 2021 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 5 Listopada 2021 Share Napisano 5 Listopada 2021 2 godziny temu, kopernik napisał: O, przepak starego Matchboxa ! Nawet art box zostawili tylko koledzy zniknęli . Koledzy zniknęli prawdopodobnie dlatego by nie naruszać praw autorskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 6 Listopada 2021 Share Napisano 6 Listopada 2021 (edytowane) 8 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Koledzy zniknęli prawdopodobnie dlatego by nie naruszać praw autorskich. Nie dlatego. Zresztą taka modyfikacja nie unieważnia praw autorskich. Czytałem kiedyś wywiad z rysownikiem, któy robił box-arty dla Matchboxa. W pewnym momencie zaczeli usuwać dodatkowe obiekty z obrazków, bo klienci mieli pretensje, że na pudełku sa np. trzy samoloty, a w środku tylko jeden model! Podobnie, w drugiej połowie lat 70-tych zaczęły znikać z box-artów wybuchy, płomienie itp. W ramach walki z propagowaniem przemocy na produktach dla dzieci. Potem, wielu producentów w ogóle zaprzestało pokazywania realistycznych scen na pudełkach i zastapiono je zdjęciami gotowych modeli. Większość pierwotnych obrazów z box-artów zostało bezpowrotnie straconych. Artyści bowiem dokonywali zmian na oryginałach, zamalowując co trzeba. Poniżej, przykład takiego pudełka. Bliski mojemu sercu, bo takie pudełko (puste oczywiście) przez długie lata leżało w osiedlowej gablocie promując jakąś lokalną modelarnię. A ja wracając ze szkoły za każdym razem zatrzymywałem się żeby popatrzeć. Marzenia się ziściły, bo w końcu wujek przywiózł mi z rejsu dokładnie ten model. Edytowane 6 Listopada 2021 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Listopada 2021 Share Napisano 6 Listopada 2021 2 godziny temu, HKK napisał: Podobnie, w drugiej połowie lat 70-tych zaczęły znikać z box-artów wybuchy, płomienie itp. W ramach walki z propagowaniem przemocy na produktach dla dzieci. Chora poprawność polityczna. Pewnie według zwolenników owej poprawności najlepiej jakby na modelach były kucyki pony na ukwieconej łące. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 6 Listopada 2021 Share Napisano 6 Listopada 2021 3 godziny temu, Grzes napisał: Chora poprawność polityczna. Pewnie według zwolenników owej poprawności najlepiej jakby na modelach były kucyki pony na ukwieconej łące. Nie sądzę, aby to miało związek z polityką. Mówimy o latach 70-tych. Chyba nawet nie było przepisów które by tego zakazywały. To raczej sami rodzice protestowali przeciwko obrazom wojny na półkach z zabawkami. Pamiętajmy, że lata 70-te to rozwój ruchów antywojennych na Zachodzie. Jakieś znaczenie pewnie miał fakt, że pokolenie hipisów zaczynało miec wówczas własne dzieci. Było, minęło. Dziś nikt sie tym nie przejmuje, a sceny wojenne wróciły na box-arty. W PRL-u nas to omineło. Wręcz przeciwnie, byliśmy jako dzieci wręcz faszerowani wojskowo-wojenną propagandą. Stąd i nasze hobby było na wskroś militarne. Cywilne samoloty czy pojazdy rzadko kogo kręciły. Dobrze, źle? Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 6 Listopada 2021 Share Napisano 6 Listopada 2021 Z poprawnością polityczną to ma spory związek. Na starszych Matchboxach, czy Airfixach były swastyki a potem usunęli je z pudełek i kalkomanii. Do teraz revell czy airfix nie dają swastyk do modeli. A tym czasem gwiazdy zsrr czy innej ChRL czy innych komuchów są na kilogramy wszędzie. Nie wspomnę o koszulkach z Che Guevarą, czy Stalinem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Listopada 2021 Super Moderator Share Napisano 6 Listopada 2021 a u mnie takie ""toto" chyba najochydniejsze pudełko w jakim był serwowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Listopada 2021 Share Napisano 6 Listopada 2021 1 minutę temu, Greif napisał: "toto" W ładnym stanie go trafiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Listopada 2021 Super Moderator Share Napisano 6 Listopada 2021 "nófka" sztuka nie śmigana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 6 Listopada 2021 Share Napisano 6 Listopada 2021 38 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Z poprawnością polityczną to ma spory związek. Na starszych Matchboxach, czy Airfixach były swastyki a potem usunęli je z pudełek i kalkomanii. Do teraz revell czy airfix nie dają swastyk do modeli. To zależy od przepisów w danym kraju i od polityki producenta. W UK nie ma zakazu symboli nazistowskich i np. Eduard dostarcza do UK w modelach kalkomanie ze swastyką. Są drukowane na marginesie arkusza i zależnie od rynku przeznaczenia odcinają albo nie. Ale na pudełkach już swastyk nie ma, bo nikt nie będzie drukował w dwóch wersjach. Matchbox i Airfix to angielskie firmy i kiedyś nie przejmowali się tym w ogóle, bo przepisy zakazujące swastyki istniały w zasadzie tylko w Niemczech i Austrii. Inne kraje (nie wszystkie) wprowadzały takie przepisy dopiero w latach 90-tych lub później. W Polsce w 2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi