Smokepsv Napisano 9 Lipca 2020 Share Napisano 9 Lipca 2020 (edytowane) Cytat Planowane narzędzia: 1. Nożyk np. Excel K1 Ewentualnie skalpel mały z ostrzem 11, albo skalpel duzy z ostrzem 25A Cytat 2. Cążki do plastiku - coś w granicach max. 30zł - zastanawiam się nad Fine Art model 505 lub 506. Czy warto? Ewentualnie które byłyby bardziej odpowiednie - różnią się kształtem ostrza. Kup podróbki Tamki takie z żółto czerwona raczka z aliexpres Cytat 3. Pilnik do wstępnej obróbki - gradacje 360 i 1000. Chyba papiery ścierne. Zawsze od zony możesz zajumac polerki do paznokci Cytat 6. Pędzelki - np. Renesans. Do większych powierzchni "koci język" rozm. 8, do detali okrągły rozm. 1, do figurek okrągły rozm. 2/0. Aby włos był w miarę sztywny. Cytat Planowana chemia: a) klej Tamiya Extra Thin - na wszelki wypadek wezmę wersję "cytrynową" żeby mnie żona z domu nie pogoniła Jak śmierdzi dla zony extra thin to żadna lemoniada nie uratuje. Cytat b) klej CA średni 20g Nawet 5 g nie wykorzystasz. Kleje i szpachluje CA i zawsze końcówka idzie na zmarnowanie. No chyba ze będziesz trzymał w lodowce. Cytat c) zmywacz do farb akrylowych Wamod - do czyszczenia pędzli Must have, ale mi się nim jakoś nie za bardzo czyści pędzle. Cytat d) płyn do kalek - Tamiya Mark Fit - wiem że Microsole byłyby lepsze, ale jak pisałem chcę dość łagodnie wejść budżetowo, żeby zobaczyć czy załapię bakcyla To bierz już mark fit strong. A pod kalki wodę z octem. Cytat e) lakiery - np. do zabezpieczenia farby przed kalkami - Vallejo Gloss Varnish - oraz do zabezp. całego modelu Vallejo Matt. Sens czy lepiej kupić butlę Sidoluxu? Zadne "valehoooo" już ten sidolux lepszy. Zawsze zona będzie miała błysk wykładzinę jak nie zużyjesz. Cytat f) farby akrylowe - Hataka Blue Line / Pactra (Hataka nie ma niektórych kolorów). Czy 10ml Panzergrau wystarczy do pomalowania Hanomaga w 1:35, czy wziąć więcej tego głównego koloru? Wystarczy przy rozcieńczeniu 1:1 masz 20 ml Cytat OPCJE - czy potrzebne? * szpachlówka - czy tylko Tamiya czy jest tez coś dobrego ale ciut tańszego? I czy na start konieczne, czy można próbować uzupełniać ubytki klejem CA? Można uzupełniać CA ale dobrze mieć pilniki bo papierem to mordęga. Zawsze tez możesz puder dla niemowląt zalać klejem modelarskim i prosta szpachlówka gotowa. Cytat * taśma maskująca - jeśli tak to 1 rolka, więc która szerokość byłaby uniwersalna? 6mm? Możesz szersza przecież będziesz miał nożyk to sobie przytniesz. Cytat * podkład - szary Motipw sprayu? Czy konieczne pod malowanie akrylami? Konieczny możne być motip aby nie zalać za mocno detali. Cytat * rozcieńczalnik do akryli - czy do pędzla wystarczy drobne rozcieńczenie wodą destylowaną? * rozcieńczalnik do akryli - czy do pędzla wystarczy drobne rozcieńczenie wodą destylowaną? Rozcieńczać trzeba i to nie drobnie, na początek wystarczy wódka. Czego nie zużyjesz raczej się nie zmarnuje. Edytowane 9 Lipca 2020 przez Smokepsv 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 9 Lipca 2020 Share Napisano 9 Lipca 2020 (edytowane) 5 godzin temu, Smokepsv napisał: Cytat b) klej CA średni 20g Nawet 5 g nie wykorzystasz. Kleje i szpachluje CA i zawsze końcówka idzie na zmarnowanie. No chyba ze będziesz trzymał w lodowce. CA do lodówki, dodatkowo ja wkładam do torebeczki strunowej i dorzucam do środka saszetkę z silikonowym granulatem przeciw wilgoci. Mam klej który leży tak już ze dwa lata i mimo że trochę zgęstniał, to nadal jest zdatny do użytku. Edytowane 9 Lipca 2020 przez Fixer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonalaker Napisano 9 Lipca 2020 Share Napisano 9 Lipca 2020 1. Podsumowując: - kupić dobry nożyk/skalpel do wycinania części z ramek zamiast pierwszego lepszego "laki szota" cążkowego - podkład pod akryle koniecznie 2. Co do rozcieńczania farb: Hataka Blue Line jest podobno specjalną liną pod pędzel. Czy faktycznie rozcieńczać aż 1:1 z wódką? W innych zakamarkach sieci natknąłem się na proporcje 80% farba / 20% woda-wódka. 3. Zamiast "waleho w połysku" użyć Sidoluxa. A co z "waleho matowym"? Chciałbym użyć lakieru matowego jako ostatniej warstwy zabezpieczającej, żeby się kalki nie świeciły i ogólnie. @Smokepsv @Fixer @slawbo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonalaker Napisano 9 Lipca 2020 Share Napisano 9 Lipca 2020 19 minut temu, Fixer napisał: CA do lodówki, dodatkowo ja wkładam do torebeczki strunowej i dorzucam do środka saszetkę z silikonowym granulatem przeciw wilgoci. Mam klej który leży tak już ze dwa lata i mimo że trochę zgęstniał, to nadal jest zdatny do użytku. Protip nie tylko dla modelarzy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 10 Lipca 2020 Share Napisano 10 Lipca 2020 (edytowane) Cytat 2. Co do rozcieńczania farb: Hataka Blue Line jest podobno specjalną liną pod pędzel. Czy faktycznie rozcieńczać aż 1:1 z wódką? W innych zakamarkach sieci natknąłem się na proporcje 80% farba / 20% woda-wódka. Ja to bym rozcieńczam i 1:2 a nawet 1:3 ale ja lubię wódkę. Cytat 3. Zamiast "waleho w połysku" użyć Sidoluxa. A co z "waleho matowym"? Chciałbym użyć lakieru matowego jako ostatniej warstwy zabezpieczającej, żeby się kalki nie świeciły i ogólnie. Od biedy jako finalna wersja może być mat od Valejo, ale licz się że może wystąpić problem białych "zacieków" albo smug. Edytowane 10 Lipca 2020 przez Smokepsv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 10 Lipca 2020 Share Napisano 10 Lipca 2020 12 godzin temu, nonalaker napisał: 1. Podsumowując: - kupić dobry nożyk/skalpel do wycinania części z ramek zamiast pierwszego lepszego "laki szota" cążkowego Ja do wycinania używam cążki do skórek (takie do paznokci). Są ostre, w różnych rozmiarach i łastwo dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonalaker Napisano 10 Lipca 2020 Share Napisano 10 Lipca 2020 37 minut temu, Smokepsv napisał: Ja to bym rozcieńczam i 1:2 a nawet 1:3 ale ja lubię wódkę. Ale rozcieńczasz do aero czy pod pędzel? I ważne też jaką konkretnie farbę (rodzaj, producent), bo z tego co wiem dość diametralnie różnią się chociażby konsystencją. Wiem, że chcąc uzyskać pędzlem jako taki efekt, trzeba farbę rozcieńczyć i kłaść kilka cieniutkich warstw (3-4 z reguły), ale nie chciałbym dopuścić do sytuacji, kiedy farba będzie tak rozcieńczona, że z jej krycia nic nie pozostanie i nadawać się będzie jedynie do wypicia jako kolorowy drink (skoro wódki tam będzie 3 miary, a akrylu "jedynie" 10) 39 minut temu, Smokepsv napisał: Od biedy jako finalna wersja może być mat od Valejo, ale licz się że może wystąpić problem białych "zacieków" albo smug. A co byś proponował na finalną wersję, żeby nie było od biedy z zaciekami, ale dość przyzwoicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 10 Lipca 2020 Share Napisano 10 Lipca 2020 Cytat Ale rozcieńczasz do aero czy pod pędzel? I ważne też jaką konkretnie farbę (rodzaj, producent), bo z tego co wiem dość diametralnie różnią się chociażby konsystencją. Pod pędzel, farby Vallejo, MM, Hataka Blue, Tamyia Enamel. Dlatego jak sam piszesz różnią się konsystencją początkową, więc nie ma stałych proporcji. Wszystko wyjdzie w praniu, i tak dochodzę do 1:3 z rozcieńczaniem. Cytat Wiem, że chcąc uzyskać pędzlem jako taki efekt, trzeba farbę rozcieńczyć i kłaść kilka cieniutkich warstw (3-4 z reguły), ale nie chciałbym dopuścić do sytuacji, kiedy farba będzie tak rozcieńczona, że z jej krycia nic nie pozostanie i nadawać się będzie jedynie do wypicia jako kolorowy drink (skoro wódki tam będzie 3 miary, a akrylu "jedynie" 10) U mnie konsystencja jest trochę gęstsza niż łosz ( tak aby pigment nie uciekał z powierzchni płaskich w załamania i zagłębienia), krycie pojedynczej warstwy jest minimalne. Cytat A co byś proponował na finalną wersję, żeby nie było od biedy z zaciekami, ale dość przyzwoicie? Kupiłem z 3 lata temu takie coś B-514 Mr.Super Clear - Matt Spray, starczyło mi na 4xFw-190, 1xP-51, 1x Bf109, 1 xJu-88, 1xBeafighter, wszystko w 1:48. Starczy jeszcze na TBD-1a. Nawet jak na początku przesadziłem z ilości, to smug czy białego nalotu nie uświadczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 W dniu 9.07.2020 o 11:53, nonalaker napisał: Planowane narzędzia: 1. Nożyk np. Excel K1 2. Cążki do plastiku - coś w granicach max. 30zł - zastanawiam się nad Fine Art model 505 lub 506. Czy warto? Ewentualnie które byłyby bardziej odpowiednie - różnią się kształtem ostrza. 3. Pilnik do wstępnej obróbki - gradacje 360 i 1000. 4. Pęseta prosta z ostrym końcem https://exito.sklep.pl/pl/p/MENG-MODEL-MTS003-Zestaw-narzedzi-modelarskich/36565 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 14 Lipca 2020 Share Napisano 14 Lipca 2020 Pytanko dosyć elementarne, no ale Czy na lakierze błyszczącym mogę wykonać jeszcze jakieś zabiegi weatheringowe oprócz washa, który już zrobiłem (albo obić, które w sumie można zrobić na dowolnym lakierze? ale te chyba najlepiej będzie zrobić już na sam koniec)? Bo zastanawiam się, czy muszę już psikać satyną (pod biedronkę i zacieki). Obiekty prac: czołg oraz samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 14 Lipca 2020 Share Napisano 14 Lipca 2020 Biedronka też na błyszczącym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 14 Lipca 2020 Share Napisano 14 Lipca 2020 Zdania są zdaje się podzielone. Sam próbowałem już trzy razy na błyszczącym na różnych modelach i mi nie wychodziło :/ Znalazłem potem w Internecie troche opini, że lepiej ją robić na lakierze satynowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 25 Lipca 2020 Share Napisano 25 Lipca 2020 Jakiego koloru farby należy użyć do przetarcia krawędzi koła stalowego np KW lub Tiger późny? Kiedyś używałem jakiegoś metalizera ModelMaster, jednak już nie pamiętam który to był dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 25 Lipca 2020 Share Napisano 25 Lipca 2020 1 godzinę temu, zyziek napisał: Jakiego koloru farby należy użyć do przetarcia krawędzi koła stalowego np KW lub Tiger późny? Kiedyś używałem jakiegoś metalizera ModelMaster, jednak już nie pamiętam który to był dokładnie. Aluminium ja też mam metalizer model mastera ale wysuszyłem go i został sam pigment ciekawy efekt daje.Ale można to zrobić zwykłą srebrną emalią albo akrylem też będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 9 Sierpnia 2020 Super Moderator Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Witam. Czy są dostępne, wzorniki kolorów farb Citadel? Chodzi mi o palety, katalog itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raist Napisano 12 Sierpnia 2020 Share Napisano 12 Sierpnia 2020 Czy używa ktoś takich czyścików - niekoniecznie tej firmy? Czy warto je kupić? https://www.mojehobby.pl/products/SCRATCH-BRUSH-SET-5pc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Sierpnia 2020 Share Napisano 12 Sierpnia 2020 To są suche pędzle i drapaki. Ale pewnie coś są w stanie wyczyścić. Jeżeli masz coś, co jest brudne i nie wyobrażasz sobie, by dało się to wyczyścić czym innym, to zdecydowanie warto. O ile przeszkadza Ci, że jest brudne. Do zastosowania zgodnie z przeznaczeniem to, moim zdaniem, klasyczny dla wielu modelarskich narzędzi i specyfików przerost formy nad treścią. Wolałbym przepić te cztery dychy z pożytkiem. Ale jak ktoś lubi takie gadżety... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 12 Sierpnia 2020 Share Napisano 12 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Raist napisał: Czy używa ktoś takich czyścików - niekoniecznie tej firmy? Czy warto je kupić? https://www.mojehobby.pl/products/SCRATCH-BRUSH-SET-5pc.html https://www.kfs-miniatures.com/scratch-brush-pens-green-stuff-world/ może to coś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raist Napisano 12 Sierpnia 2020 Share Napisano 12 Sierpnia 2020 Właśnie dlatego pytam, bo dzisiaj czytałem tę recenzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 Czy jak zmieszam pigment, pigment fixer i thinner to dostanę coś w rodzaju washa/specyfiku do zacieków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 Nie - absolutnie nie. Wash to mieszanina farby (emalii) i jakiegoś medium w stylu white spirit, enamel thinner, benzyna do zapalniczek itp. Wszystko zależy jaki lakier błyszczący położyłeś. Jak akryl to wash olejny i na odwrót. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 2 godziny temu, Klapouch napisał: Czy jak zmieszam pigment, pigment fixer i thinner to dostanę coś w rodzaju washa/specyfiku do zacieków ? Pigment rozrabiaj z white spirytem od Szmala dobry bardzo jest.Potem w zależności jaki ma być rzadszy czy gęstszy rób tam łewering.Po wyschnięciu poprawki rozcieńczalnikiem jak będzie potrzeba a potem jak przyschnie prysnąć to z aerka delikatnie fixerem.Można dawać po kropelce z pipety.Ale kto co woli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 Dzięki za odpowiedzi. Po prostu zamiast rust do zacieków kupiłem przez pomyłkę pigment i teraz zastanawiam się co z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 To ma ktoś jakieś doświadczenia ze specyfikami od AK czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 4 Lutego 2021 Share Napisano 4 Lutego 2021 (edytowane) Koledzy, czy wygląda to jak wysłużone dno paki ciężarówki ? (Stoi na nim flak 38, teatr afrykański, skala 1/72). Sam nie wiem, czy nie za bardzo wysłużone to. Edytowane 5 Lutego 2021 przez Klapouch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi